Pa što da je zaustavila na jedan dan? Inače što se tiče Južnog Poteza i srpskih snaga, na tom području su srbi imali 3 brigade iz 1.KK, 11. Lpbr, 3. srpska brigada i 1.Lbr, imale su sve topničku potporu, tenkovsku satniju, i protuoklopni odred na području Podrašnice, to nisi naveo kako vidim. Takodjer, svaka brigada je brojala od 1500-2000 ljudi, toliko o slabosti i malobrojnosti tih brigada.
Zapravo, zaustavila ju je na tri dana. Ako sva tri bataljona na sva tri pravca, tri dana za redom ne mogu da pomere liniju ni za jedan metar, nece je pomeriti ni u narednih tri meseca (da znas nesto o vojnim stvarima, osim internet naklapanja, to bi ti bilo jasno). Pri tom, zaustavila ju je 7. Kupreska brigada, brigada koja je prvo razbijena na Kupresu 94, a potom u Maestralu na Vitorogu u septembru 95 - Pa je ipak bez problema ukopala 7. gbr u mestu.
Šta ti znaš o Južnom Potezu? Podatke za srpske snage koje si naveo si ili uzeo iz monografije o 4. brigadi ili pročitao sa srpske wikipedije. U Južnom Potezu nije učestvovala "1. Lbr" (misliš na Šipovsku brigada), jer je već bila razbijena padom Šipova u Maestralu. Učestovali su 7. Kupreska, 11. Mrkonjicka i 3. Srpska (za koju sam već naveo da je bila iz strukturnih razloga vrlo slaba).
Što se tiče podrške, osim 7. kupreške koja je imala o. bataljon i haubički divizion, prestale dve brigade su imale simboličnu art podršku.
NIjedna od te tri brigade nija imala više od 1200 vojnika, dok je 7. Kupreska u vreme Južnog poteza imala nešto ispod 1000 vojnika. Sa druge strane, HV je osim 7 i 4 gbr (zajedno 4000 vojnika), imala HGZ i 126. dbr (zajedno oko 2500-3000). Što se tiše art podrške koju je imala HV u ovoj operacije, najbolje je da pustimo A. Gotovinu da o tome kaže koju reč:
" Za napadajnu operaciju Južni potez važno je to što se
svekoliko topništvo Hrvatskih snaga skupilo na manjem području, s kojeg se i topničkorakenta paljba usmjerivala na manji broj neprijateljskih ciljeva.
Zahvaljujući toj činjenici mogao je biti i priređen tako žestok početni paljbeni udar kojim su glavna neprijateljska uporišta razvijena u vrlo kratkom roku, sukladno dobivenoj zapovijedi." (A. Gotovina: Napadajni bojevi i operacije HV i HVO. str. 120)
Gotovina ne navodi o kojim se art snagama radi, ali ja ću ti reći: osim organske art gbr, pridružena je art sve tri HVO gbr i kompletna art
brigada Splitskog zbornog područja.
Već sam ti rekao da su gbr sudjelovale u ratu u Bosni prije 95., ne sve, ali najviše su sudjelovale 4.gbr, pa 7.gbr, pa 1. u manjem broju, za 4. ponavljam Livanjsko polje, Hercegovina, Mostar itd. Takodjer, zaboravljaš na činjenicu da su gbr imale i vremena za obuku i popunu i razvitak, takodjer su bile svježije.
Očito ne znaš ništa o intenzitetu srpsko-bošnjačkog rata u Bosni, inače ne bi uopšte upoređivao angažmane gbr sa VRS.
Ma sve gbr osim 4. i 7. su 95. u Bosni sudjelovale tek simboličkim dijelom, po jednom bojnom, jedine su ove dvije bile cijele na tom području. Što se tiče 5. gbr, nisam znao da je ona sudjelovala u Ljetu, vjerojatno u manjem broju, vidim da si čitao o gbr i monografijama po hr forumima ova 2 dana, a što se tiče monografije o 5. gbr to nema veze sa borbenim rezultatima nego sa težinom i nemogućnošću organiziranja ekipe koja će nabavljat materijale, skupit svjedoke i radit na knjizi, a monografija je veoma komplicirana za izradit. Vjerojatno će i o 5. biti gotova, nadam se.
Kako ti znaš da nema veze sa tim? Da li poznaješ nekog u redakciji? 5. gbr je i imala samo dva pb, tako da je njen angažman u Letu 95 bio potpun.
A koje su to jake i neprobojne jedinice VRS? Pa u zapadnoj Bosni uopće nisu bile male snage, naprotiv. Još me zanima jedna stvar. Vidim da najveću prednost VRS daješ borbenom iskustvu i najduljoj satnici rata, pa me zanima zašto srbi prijete nekakvom VJ u napadnim operacijama koja rata tada nije ni vidjela?
Npr. Panteri, 11. Mrkonjićka, 16. mtbr, 5. kozaračka, 6. sanska, 43. prijedorska itd. Znam da te najviše kopka to sa VJ, ali to je sasvim drugo pitanje i nije tema, no odgovoriću ti. 95-e VJ ne bi imala šanse u ofanzivi, ali 95 ne bi ni imala ofanzivne već defanzivne zadatke, i za to su njene snage bile odgovarajući.
Evo nas opet kod nekakve podrške MZ itd. Već sam pisao prije da nikakve podrške nije bilo, da nam nitko nije dao ni dolara,kune,dinara kako hoćeš za opremu brigada, da nam ih nitko nije podučavao, nego da su gbr i ostale stasale same u borbi i višegodišnjoj obuci tijekom rata, ti kako hoćeš, vjeruj neistinitim glasinama i babljim pričama rekla-kazala.
Za početak, da HR nije imala podršku MZ popila bi sankcije samo tako. U tom slučaju, ne bi mogla da napravi prof. vojsku jer ne bi imala deviza. Pod dva, da nije imala podršku, VJ se ne bi nikad ni povlačila iz RSK, što bi opet onemogućilo stvaranje prof. vojske itd. To što su za tebe MZ samo NATO avioni je posledica politkost tvog razumevanja sveukupnog konteksta.