Naša biblioteka

Свака земља има свој Самарканд и своју Нумансију. У оној ноћи оба та места била су овде код нас, ту на Морави. Нумансија, на иберијској висији, беше некада последње прибежиште и упориште пред Римским царством; Самарканд, ма шта то место представљало у историји, било је и остало као из бајке; и биће оно, мимо повести, као из бајке. Место прибежишта на Морави преузео је један брод, по свему судећи пре мањи, звани „хотел“, али у првом реду је он већ дуго, Аутору, бившем аутору, служио као стан.
Моравска ноћ, Хандке

Узео да читам Тајна Запада: Атлантида/Европа Димитрија Мерешковског. На први поглед обећавајућа књига, али ме је нешто друго запањило. Наиме, у поговору тј. у белешци о писцу се износи како су Мерешковски, његова жена Зинаида Хипијус, која је такође била писац, и њихов секретар Димитрије Филозофов живели у отвореном браку утроје! Такође је са њима био још један дугогодишњи секретар, доста млађи од од њих, али се о његовом љубавном животу ништа не наводи.
Књига има четиристо прилично густо штампаних страна (одреднице су Филозофија, Митологија, Атлантида) и очекујем велико уживање у њој.
:D

Мерешковски у ствари у овом делу испитује да ли је у миту о Атлантиди у основи историјски догађај. Као и код сваког доброг писца има ту свега и може се скоро са сваке странице извући занимљив цитат.

Сажаљење готово увек задржава привид љубави. У овом животу, царству смрти, горка је ствар волети, а слатко је жалити. Стаза љубави је врлетна планинска стаза, а стаза сажаљења је у подножју планине. Волети је тешко, сажаљевати лако: зато је тако мало оних који воле, а тако пуно оних који сажаљевају.
(Тајна Запада, Мерешковски)

Како је лепа ова песма,од Љермонтова, коју Мерешковски наводи:

Само Ноћ плаштом свијим
Загрће врхове Хермон планине,
Само ће свет чаробним речима
Зачарати растућу тишину...
Теби ћу ја долетети, догод
Ти зора не дође у госте
И у свиленим трепавицама
Не створи златне снове.

Bas mi je zao sto je tema uklonjena sa pdf Zene...Tamo mi je nekako bila posebna, drugacija, okupljale su se pretezno zene koje citaju
(uz mali ali odbrani deo muske populacije - poslednjih godina) Doduse te ekipe vec odavno i nema al me je bar prisustvo teme na pdf Zene podsecalo
na taj period, kad smo pisale i o knjigama a i uz mnogo toga usput...
Cao moje prijateljice i prihatelji!
Dugo me nije bilo.
Nadam se da me niste zaboravile.
Ali se ne ljutim ako i jeste.
Sad sam jako uzbudjena, pa se kasnije javljam.
A citala sam i citala i jos uvek citam...

На самом почетку двадесетог века пронађен је, у рушевинама палате у Кнососу на острву Криту дневни пагански крст од глатког, сиво-белог таласастог мермера, чијих осам врхова је образовало троугао, а који је у тој мери био сличан нашем хришћанском крсту да се грчки свештеник, који је присуствовао открићу, прекрстио и целивао крст :hahaha: са истим поштовањем које су му сигурно указивали и древни људи, примећује енглески археолог, сер Артур Еванс, који је открио Кносос.

Тајна Запада: Атлантида/Европа, Мерешковски

Дивна књига, за све који воле митове, старину, религију, езотерију али и независно од свега уживаће и они који воле леп стил, кад аутор лепо пише. Иначе је Мерешковски био предложен 1933. за Нобелову награду али је није добио. Занимало ме је ко ју је тад добио, кад оно – Иван Буњин!

Linejna, баш сам се обрадовао кад сам видео да си се јавила! :)

На самом почетку двадесетог века пронађен је, у рушевинама палате у Кнососу на острву Криту дневни пагански крст од глатког, сиво-белог таласастог мермера, чијих осам врхова је образовало троугао, а који је у тој мери био сличан нашем хришћанском крсту да се грчки свештеник, који је присуствовао открићу, прекрстио и целивао крст :hahaha: са истим поштовањем које су му сигурно указивали и древни људи, примећује енглески археолог, сер Артур Еванс, који је открио Кносос.

Дивна књига, за све који воле митове, старину, религију, езотерију али и независно од свега уживаће и они који воле леп стил, кад аутор лепо пише. Иначе је Мерешковски био предложен 1933. за Нобелову награду али је није добио. Занимало ме је ко ју је тад добио, кад оно – Иван Буњин!

Nisam cula za ovog coveka, a Bunjina mnogo volim, ali to sam vec 100x rekla:)

Tu nisam čitala, ali ako volite Leonarda da Vinčija, onda najtoplije preporučujem Vaskrsle bogove od istog autora.

Ja sam kao sto znate na putu i citam trilere. Pronasla sam 1 Danca, mnogo fajn pise, a palo mi je na pamet
da konacno citam Kevina koga ste mnogo hvalili, ali mi je skup, pa kad se vratim kupicu ga polovnog.
Zato sam od iste autorke kupila drugu knjigu, na srpskom bi naslov bio "Toliko o tome" ( slicno kao i kod Kevina)
na engleskom je So much for that. Tema je bolest (karcinom), ali kazu kriticari da je knjiga odlicna, bez patetike
i prolovanja suza. Pricacu kad je budem procitala.
Citam da hartija postaje skupa kao zlato jer moramo da vodimo racuna o drvecu tako da cemo svi izgleda u
starinarnice, buvlje pijace i naravno biblioteke jer ce knjige biti jako skupe.

Back