Vlada Arsić, Osinje gnezdo, Laguna, 343 str. Nekako, ne znam ni sama kako, se desilo da ja pratim Vladu Arsića na fejsu. Pa kad sam naletela na njegovu knjigu u biblioteci, uzmem da vidim šta on to piše i kako. Kratak sadržaj ima ovde
https://www.laguna.rs/n4569_knjiga_...5MGpTlLZkjjVmt7kYjw4mlW1oZbRUmOxoCyiYQAvD_BwE (nikad nisam naučila da rečju ovde zamenim ceo link, ali koga zanima, kliknuće na link isto kao na "ovde".
Ovo definitivno neće biti jedna od menih dražih knjiga. Sve vreme mi je bilo na pameti da ovaj pokušava da bude Den Braun na naš način. A Den Braun nije moj omiljeni pisac. Prvo me ne zanima tematika - crkva i njene tajne, a onda stil gde je sve i svašta tu nagurao i sve srpske patrijarhe i mnoge druge crkvene vladare, kakve god da imaju titule, i arheologe i "službu" (UDBA, BIA, DB, kako god se u kom periodu zvala) i Turke i ratišta 90-ih. Lepo je to "sažeo" jedan čitalac na sajtu Lagune, s tim što se njemu baš zbog svega toga svideo, a meni baš zbog toga nije.
"Dok sam čitao ovaj roman, kao veliki ljubitelj istorije, neprestano sam se pitao koliko je u njemu istine, a koliko fikcije? Najpre, zapanjen sam činjenicom koliko je toga iz naše istorije Vlada uspeo da obuhvati ovim romanom: Sinan-pašu, ustanike, srpske vladajuće loze, crkvene velikodostojnike, kantulovce, masone, jugoslovenski rat, komunizam i odnos državne bezbednosne službe prema episkopima, vladikama, patrijarsima Srpske pravoslavne crkve - pravo bogatstvo, i sve to vešto uklopljeno u priču. A priča ide tragom ubistva poznatog beogradskog arheologa odmah nakon njegovog velikog otkrića da mošti sv. Save nisu spaljene na Vračaru. Pročitajte ovaj vrhunski istorijski triler posle koga nećete više znati u šta da verujete."