Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.108
E jeste uma, zaboravio sam kako se nziva muslimansk nacija, to mi je davno objašnjavao jedan drug musliman nio je on otišao za Australiju. Takođe je tačno i za Jevreje pa bio on najcrnji etiopski crnac ili najžući njemački bijelac svi su jevreji jer ih vezuje vjera. rekao bih da je islam zapravo prva hrišćanska sektakoja se ih hrišćanstva htjela vratiti prema jevrejskim korijenima. Slčjedeći su katolici koji su se htjeli otrgnuti od jevrejskih korijena pa ispaše pravoslavci jedini iskonski hrišćani vjere zasnovane na judaizmu.
Ali meni je jasna druga stvar. Jasnio vidim razvoj ljudskog društva od jedinke preko bračne ili porodične zajednice do podske zajednice u zori čovječanstva, u nevuinom djetinjstvu pa preko plemena objedinjenih oko totema u dječaštvu, pa preko mladičkog doba i nastanka naroda u antičkim civiolizacijama kada je zapravo i najveći domet čovječanstvo imali, preko zrelosti srednjeg vijeka i pripremanja nastanka nacija u starosti kad sitničava ishlapjela starost sama sebe uništava insistiranjem na glupostima. Izgleda da se stvarno primiče kraj ljdskog svijeta jer neznam đe se drugo ovaj smjer zavrašava bez nestanku ljudi i nastanku nečega drugoga.
Pazi, nije kao u Jevreja...već sam ti naglasio što je islamska inovacija; Jevreji vrlo jasno razliku od krvnih i konvertita. Naravno, tu postoje ekstremni nacionalisti koji uopšte odbijaju jevrejstvo tako nekakvog etiopskog crnca kako bi ti rekao, a postoje i ultra-liberali, nazovimo ih tako, koji judaizam doživljavaju prvenstveno i najjasnije kao vjeru, i smatraju ove ultranaconaliste nekom vrstom jeretika. Naravno da su za većinu (mada ipak vrlo upitno da je tako i za većinu Izraelaca) Jevreja - svi oni ipak, 'Jevreji'. Ali, ta razlika suštinska, ipak FORMICe postoji (kakve nema kod hrišćana i muslimana).
E sad se udaljismo od Turaka Osmanlija...