Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

E jeste uma, zaboravio sam kako se nziva muslimansk nacija, to mi je davno objašnjavao jedan drug musliman nio je on otišao za Australiju. Takođe je tačno i za Jevreje pa bio on najcrnji etiopski crnac ili najžući njemački bijelac svi su jevreji jer ih vezuje vjera. rekao bih da je islam zapravo prva hrišćanska sektakoja se ih hrišćanstva htjela vratiti prema jevrejskim korijenima. Slčjedeći su katolici koji su se htjeli otrgnuti od jevrejskih korijena pa ispaše pravoslavci jedini iskonski hrišćani vjere zasnovane na judaizmu.
Ali meni je jasna druga stvar. Jasnio vidim razvoj ljudskog društva od jedinke preko bračne ili porodične zajednice do podske zajednice u zori čovječanstva, u nevuinom djetinjstvu pa preko plemena objedinjenih oko totema u dječaštvu, pa preko mladičkog doba i nastanka naroda u antičkim civiolizacijama kada je zapravo i najveći domet čovječanstvo imali, preko zrelosti srednjeg vijeka i pripremanja nastanka nacija u starosti kad sitničava ishlapjela starost sama sebe uništava insistiranjem na glupostima. Izgleda da se stvarno primiče kraj ljdskog svijeta jer neznam đe se drugo ovaj smjer zavrašava bez nestanku ljudi i nastanku nečega drugoga.

Pazi, nije kao u Jevreja...već sam ti naglasio što je islamska inovacija; Jevreji vrlo jasno razliku od krvnih i konvertita. Naravno, tu postoje ekstremni nacionalisti koji uopšte odbijaju jevrejstvo tako nekakvog etiopskog crnca kako bi ti rekao, a postoje i ultra-liberali, nazovimo ih tako, koji judaizam doživljavaju prvenstveno i najjasnije kao vjeru, i smatraju ove ultranaconaliste nekom vrstom jeretika. Naravno da su za većinu (mada ipak vrlo upitno da je tako i za većinu Izraelaca) Jevreja - svi oni ipak, 'Jevreji'. Ali, ta razlika suštinska, ipak FORMICe postoji (kakve nema kod hrišćana i muslimana).

E sad se udaljismo od Turaka Osmanlija... z:shock:

z:Dz:D Neka smo čekaj sad me tu još nešto interesuje postaje li se građaninom Izraela automatski ako si Jevrejin? Valjda su se dugo trudili etiopski Jevreji da im se prizna da su Jevreji ne samo po vjeri nego i pi porijeklu a Izraelci im to nijesu dozvoljavali u strahu od navale doseljenika sve je to bilo neše ´60 godina ili tako nekako.

Išlo je to vrlo teško; ako misliš na crnce, Izraelci ih mahom ne prihvataju, ali bila je odluka njihovog Ustavnoga suda 1977. godine koja je presudila da i oni imaju pravo da se dosele i naturalizuju kao Izraelci; od tada do 1990-ih bilo je više seoba iz Etiopije u Izrael.

Poslednja izmena:
Naravno da si u pravu. Tačno je da su postojale dinnastije ali sam se nespretno izrazio. Htio sam reći da je obični građanin mogao dostići najveće položaje u društvi bez obzira na porijeklo ali s obzirom na sposobnosti, znanje i volju. To se u Evropi nije moglo desiti ili ako jste bilo je prilično rijetko. U evropi su plemeniti imali prednost, što možda i nije loše

Ponovo mešaš pojmove, Formice... :)

Nije plemeniti nego plemići ili pripadnici plemstva.

Poslednja izmena:
Та застава је у ствари стандарда жупана Десе и оца му.
И била је некада у Дубровнику изгледа да више није, десило се оно као и са свим србским стварима о којима Хрвати треба да воде рачуна.

Da li je neko čuo za blaženopočivšeg vladiku budimskog Danila?

On je imao vrlo interesantnu teoriju o akcentima u srpskom jeziku, a bavio se i etimologijom reči i sl.
Za akcente kaže da je srpskom jeziku (koji ima mnogo jelinskih reči, da ne govorimo o pomenutom istočno-romejskom kulturološko-civilizacijskom krugu kome pripadamo) mnogo primereniji pomoravsko-kosovski sistem akcentovanja na sredini i kraju reči kao u jelinskom (grčkom) u odnosu na značenje i važnost reči (važna reč ima akcenat što više prema kraju reči npr), nasuprot zapadnosrpsko-hercegovačkom uzoru koji je Vuk odabrao i koji je preovladao u jeziku...

Ima ga na Ju- tjubu, ako neko želi mogu da ga potražim.

E, on je između ostalog imao interesantan predlog za prideve i imenice koje se odnose na Srbiju i Srbe.

Pa tako kaže da je najbolji pridev od Srbin - srbinski (kao što je Francuz - francuski npr).

Eto, ovo je lep predlog za vas koji se bunite protiv prideva srpski (mada je naš jezik fonetski a ne etimološki i zbog toga ovaj pridev nije problematičan uopšte).
U svakom slučaju srbski ne može nikako... :)

Ne brkam nego brzam pa su mi prsti brži od pameti :)
Pa plemići ili plemstvo su plemeniti jer su se smatrali plemenitijim od običnog puka

Nemoj, molim te, brzati zato što te onda teže razumemo... :)

Dakle jasno da razlikujemo prideve - plemenit je od plemenitost, a plemićki je od plemić.

Ja ipak ne bih ulazio u etimologiju reči ovde...

Evo koga interesuje - intervju sa vladikom Danilom. Sigurno jedan od poslednjih koje je dao pre smrti.

Inače je bio odličan teolog, doktor nauka, pa ovde naravno ima i dosta teologije - govori o nestandarnoj slici Boga prikazanog u obliku sunca i svetih u obliku planeta koja se i danas nalazi u holu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beoradu i tumači je.

Govori o akcentima u okviru toga, svakako; a na samom kraju iznosi i interesantnu ideju pravljenja fine razlike između našeg naroda u zemlji, regionu i rasejanju - Srbijanci, Srbijani i Srbadija. :)

Poslednja izmena od moderatora:
Da li je neko čuo za blaženopočivšeg vladiku budimskog Danila?
On je imao vrlo interesantnu teoriju o akcentima u srpskom jeziku, a bavio se i etimologijom reči i sl.
Za akcente kaže da je srpskom jeziku (koji ima mnogo jelinskih reči, da ne govorimo o pomenutom istočno-romejskom kulturološko-civilizacijskom krugu kome pripadamo) mnogo primereniji pomoravsko-kosovski sistem akcentovanja na sredini i kraju reči kao u jelinskom (grčkom) u odnosu na značenje i važnost reči (važna reč ima akcenat što više prema kraju reči npr), nasuprot zapadnosrpsko-hercegovačkom uzoru koji je Vuk odabrao i koji je preovladao u jeziku...
Ima ga na Ju- tjubu, ako neko želi mogu da ga potražim.
E, on je između ostalog imao interesantan predlog za prideve i imenice koje se odnose na Srbiju i Srbe.
Pa tako kaže da je najbolji pridev od Srbin - srbinski (kao što je Francuz - francuski npr).
Eto, ovo je lep predlog za vas koji se bunite protiv prideva srpski (mada je naš jezik fonetski a ne etimološki i zbog toga ovaj pridev nije problematičan uopšte).
U svakom slučaju srbski ne može nikako... :)
Овде ми је намера била да се бавим питањем заставе, конкретно ове Десине, а не да објашњавам шта је правилније или тачније српски, србински или србски.
Свака част владици Данилу, али не објасни како он дође до тога да је српски најправилније.
Уз то, далеко од тога да се ја буним против тога, а наш језик иако фонетски познаје изузеткеz:lol:, а код имена целог народа мора се водити рачуна и о етимологији датог појма.

Овде ми је намера била да се бавим питањем заставе, конкретно ове Десине, а не да објашњавам шта је правилније или тачније српски, србински или србски.
Свака част владици Данилу, али не објасни како он дође до тога да је српски најправилније.
Уз то, далеко од тога да се ја буним против тога, а наш језик иако фонетски познаје изузеткеz:lol:, а код имена целог народа мора се водити рачуна и о етимологији датог појма.

Jasno je šta je tema...

I nije on tvrdio da je srpski najpravilnije - to je po važećem pravopisu...

Ja sam ga zato i naveo što je on upravo našao idealno rešenje - da bude ispravno fonetski, i da se pridev nazove po narodu, a ne da budemo nazvani po srpu (kako kažu neki) - ponavljam, to je pridev srbinski.

Znači npr: Srbin govori srbinski(m) jezik(om)... :)

Jasno je šta je tema...

I nije on tvrdio da je srpski najpravilnije - to je po važećem pravopisu...

Ja sam ga zato i naveo što je on upravo našao idealno rešenje - da bude ispravno fonetski, i da se pridev nazove po narodu, a ne da budemo nazvani po srpu (kako kažu neki) - ponavljam, to je pridev srbinski.

Znači npr: Srbin govori srbinski(m) jezik(om)... :)

Из ових неколико задњих постова може се закључити да би она четри слова С у српском грбу значила Србин Се Себе Срами. Срами се што је Православац, срами се што се још увек служи Јулијанским календаром , срами се што је био у НОБ, срами се свега и свачега.

али се не срами да лаже краде и ......

Poslednja izmena:
Evo koga interesuje - intervju sa vladikom Danilom. Sigurno jedan od poslednjih koje je dao pre smrti.

Inače je bio odličan teolog, doktor nauka, pa ovde naravno ima i dosta teologije - govori o nestandarnoj slici Boga prikazanog u obliku sunca i svetih u obliku planeta koja se i danas nalazi u holu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beoradu i tumači je.

Govori o akcentima u okviru toga, svakako; a na samom kraju iznosi i interesantnu ideju pravljenja fine razlike između našeg naroda u zemlji, regionu i rasejanju - Srbijanci, Srbijani i Srbadija. :)

Urose, 'pleme' je ranije označavalo porodicu, dinastiju - npr. pleme Nemanjića, pleme Brankovića, pleme Mrnjavčevića. Baština se u Bosni zvala plemenština, a jednostavniji termin (koji ako me sjećanje služi nije bio ograničen samo na Bosnu), jeste plemenito. I da, isti je korijen po svemu sudeći.

Urose, 'pleme' je ranije označavalo porodicu, dinastiju - npr. pleme Nemanjića, pleme Brankovića, pleme Mrnjavčevića. Baština se u Bosni zvala plemenština, a jednostavniji termin (koji ako me sjećanje služi nije bio ograničen samo na Bosnu), jeste plemenito. I da, isti je korijen po svemu sudeći.

Ovo ti je tačno. neđe smo ranije pričali o tome, mada mi tad to nije bilo poznato. kasnije sam pročitao na nekloiko mjesta upravo to što veliš. zaista pleme jeste označavalo porodicu a čini mi se d a su upleme spadali i oni koji su bili u službi porodice i neplemeniti koji su im pripadali. Nešto slično je bilo i u Boki Kotorskoj u Perastu i Kotoru đe je familiji Kazada spadalo više familija i Kazade su ovdje pleme.

Vjekovima su umni ljudi razumjevali i pokušavali nerazumnim objasniti da je snaga u jedinstvu i brastvu i onako vrlo srodnih naroda, na čijoj su neslozi radili naši dušmani. No doboljna je jedna budala da uništi jednim potezom što su gomile umnih ljudi vjekovima strpljivo gradili i radili ulažući često i svoje živote. Izgleda da su svi ti napori uzaludnu narodima zavađenim vjerom i politikom.

Из ових неколико задњих постова може се закључити да би она четри слова С у српском грбу значила Србин Се Себе Срами. Срами се што је Православац, срами се што се још увек служи Јулијанским календаром , срами се што је био у НОБ, срами се свега и свачега.

али се не срами да лаже краде и ......

Moram da priznam da nisam razumeo logički sled naših postova i stoga mi je izmakla poenta...

Ja nisam imao na umu da protresemo sve reči koje imaju ovaj koren kao zajednički...

Samo sam Formicu zamolio da ne meša različite pojmove da bismo ga razumeli.

Ovo ti je tačno. neđe smo ranije pričali o tome, mada mi tad to nije bilo poznato. kasnije sam pročitao na nekloiko mjesta upravo to što veliš. zaista pleme jeste označavalo porodicu a čini mi se d a su upleme spadali i oni koji su bili u službi porodice i neplemeniti koji su im pripadali. Nešto slično je bilo i u Boki Kotorskoj u Perastu i Kotoru đe je familiji Kazada spadalo više familija i Kazade su ovdje pleme.

Evo ga ponovo :D

Od imenice pleme pridev je plemenski.
Znači, Formice, ti si hteo da kažeš: "...I oni koji su bili u službi porodice i neplemenski koji su im pripadali".

Možeš slobodno da koristiš imenicu porodica. :) ;)

Tad nema većine. Postoje plemena, mjihove plemenite elite davno „odplemenjene“. Te odplemenjene plemenite elite svoj ekskluzivitet zasnivaju na tobožnjem porijeklu od plemena sa kojim nemaju zapravo nikakve veze. E sad mešu tim ljudima se javlja neka đevojka koja je zaista sa nekakvom porukom i ona je čudo pa postaje plemenski simbol nekog novog plemena koje nma nikakve veze sa svojim plemenom iz kojega su potekli jedino što im to daje ekskluzivnost odnosno plemenitiju plemenitost, po tome ona zista jeste plemenski simbol.

Ne razumijem. Kako jednu heroinu čije je nasljeđe imalo kohezioni faktor u etnogenezi Francuza kao nacije i uopšteno učvršćenja francuske kao nacionalne monarhije možeš nazvati plemenskim simbolom, 'plemena Francuza'???

Šta tu opravdava upotrebu termina 'pleme'???

Poslednja izmena:
Ne razumijem. Kako jednu heroinu čije je nasljeđe imalo kohezioni faktor u etnogenezi Francuza kao nacije i uopšteno učvršćenja francuske kao nacionalne monarhije možeš nazvati plemenskim simbolom, 'plemena Francuza'???

Šta tu opravdava upotrebu termina 'pleme'???

evo Jovanke na ikoni. Ona je svetica i kao takva ia svoje svetačke atribute od kojih je jedan njezin standard. Zamisli standard a prosta seljanka.

Francuzi kao narod ne postoje. Postoji nacija Francuza najprije nastakla kao staleški socijalni odnos plemena. Pleme čine ljudi sjedinjeni duhovnim, mističnim, porijeklom od totema, plemenskog izvorišta simboličnim značenja i moći. Joka je izvanredan primjer upravo takvog totema, a Francusko plemstvo je izvanredan primjer staleškog plemena. Meni to izgleda vrlo logično. Naravno to staleško pleme sa prelaza XIV na XV nema nikakve veze sa germanskim plemenom Franaka, niti ikakve veze sa kasnijom nacijom Francuza. Ljudsko društvo je lelujavo bez prekida se mijenja vazda dolaze nove jedinke, stari izumiru i to je tako.

Možda jeste kasno ali je tako. Sjećam se da sam u tadašnjim novinama i koju deceniju kasnije kao zanimljivost čitao o pojavi nove nauke. Vekilologija se zaista pojavila u drugoj polivini XX vijeka ali zastave se jesu pojavile prije 5-6.000 godina. Zapravo se ne radi o savremenim zastvama (one su prilično skoro nastale) već o veksiloidima koji su bili premeti koji su igrali ulogu zastave, zapravo onoga što se danas naziva standard. A sma nauka je nastala kad se pojavila potreba za njom, odnosno kad je sav svujet počeo koristiti mnoštvo zastava. U tom mnoštvu se morao zavesti nekakav red i tako je nastala Veksilologija, a nju je izmiclio Vitni Smit, zapravo "patentirao". Cijeli srednji vijek je dova veksilijuma odnosno zastavolikih predmeta koji jesu bili zastave po izgledu čak i po funkcijama ali su zapravo grbovne zastave i predstavljale su grb. Tek sa nastankom nacionalizma se počinju javljati savremene zastave (svaremene po dizajnu i po funkciji) a sa pojavo, veksilologije zastave su uvedene u red koji danas postoji.

Da ne cjepidlačimo za men je to 1964 a svako moće uzeti koju godinu prije ili poslije. Koji se datum uzima manje je važno.

evo Jovanke na ikoni. Ona je svetica i kao takva ia svoje svetačke atribute od kojih je jedan njezin standard. Zamisli standard a prosta seljanka.

Francuzi kao narod ne postoje. Postoji nacija Francuza najprije nastakla kao staleški socijalni odnos plemena. Pleme čine ljudi sjedinjeni duhovnim, mističnim, porijeklom od totema, plemenskog izvorišta simboličnim značenja i moći. Joka je izvanredan primjer upravo takvog totema, a Francusko plemstvo je izvanredan primjer staleškog plemena. Meni to izgleda vrlo logično. Naravno to staleško pleme sa prelaza XIV na XV nema nikakve veze sa germanskim plemenom Franaka, niti ikakve veze sa kasnijom nacijom Francuza. Ljudsko društvo je lelujavo bez prekida se mijenja vazda dolaze nove jedinke, stari izumiru i to je tako.

Prije nego što kažeš da Francuzi kao narod ne postoje, moraš to obrazložiti tj. definisati.

No, kako vidim, nisi se ni osvrnuo na ono što sam rekao - da je Orleanka francuski nacionalni heroj.

Francuzi su nacija koja se satoji od više naroda, isto kao što ne postoji narod Španaca, Italijana Njemaca... pa ni Rusa. Narod Srba na primjer postoji.

Jovanka je najprije plemenski totem a poslije što ti volja, pa može biti i nacionalni heroj.

Па ако би то рекао Бадинтер онда би то било тако. Али ти ниси Бадинтер и својом тежином не можеш правити нације и границе по нечијој жељи.

Ne pravim ja nacije niti crtam granice. Pokušavam razumjeti odnose među ljudima. Savremeno doba je doba nacija koje su se razvile iz srednjevjekovnog doba slojeva, koje se razvilo iz antičkog dobas naroda, koje se razvilo iz predantičkog doba plemena. Ljudi su tako sklopljeni da se ništo ne gubi od stečenog iskustva pa sve to pistoji i dan današnji. moćna plemena i njihovi savezi su stvorili prve države i prve narode. Srednji vijek se ne ogranićava na narodnost a države su višenarodne. savremeno doba smišlja koncept nacije koja postaje kohezioni činioc jedinstva zemlje koja je naslijednica srednjevjekovnih monarhija koje nijesu jednonarodne već raznonarodne. Sve savremene nacije Evrope su nastale od gomila antičkih naroda i plemena koje mešu sobom nemaju ništo zajedničko osim što su u nekom kraćem periodu imali istog vladara koji opet sa timplčemenima kojima je vladao nije imao ništo zajedničko. To nijesu moje želje i volje to su proste istorijske činjenice. Narod Rimljana čak nije postojao ni kao pleme ali je nastao kao savez plemena objedinjen brutalnom silom jednog grada po kojem su dobili naziv.
То си гледао кроз нормалну призму, али ако то исто погледаш кроз друкчију призму онда ће то бити друкчије. Није то баш тако једноставно како си навео и нису сви народи прошли све стадије до нације или народности. Срби и Јевреји су од постанка, Срби и Јевреји а и многи други сматрају то исто.

Francuzi su nacija koja se satoji od više naroda, isto kao što ne postoji narod Španaca, Italijana Njemaca... pa ni Rusa. Narod Srba na primjer postoji.

Obrazloži. Šta ti to znači ne postoji narod Rusa il' Njemaca.
Upitao sam te da prvo definišeš narod, jer je očigledno nejasno što je za tebe ta riječ.

P. S. Narod se može sastojati iz više naroda. Gledaš isuviše grubo na terminologiju, a ni ne znajući njene pune definicije ni ne poštuješ adekvatno, tako da ti se potpuno izgubi sadržina odnosno poenta...

Jovanka je najprije plemenski totem a poslije što ti volja, pa može biti i nacionalni heroj.

Totem?!? Po kojim kriterijumima???

То си гледао кроз нормалну призму, али ако то исто погледаш кроз друкчију призму онда ће то бити друкчије. Није то баш тако једноставно како си навео и нису сви народи прошли све стадије до нације или народности. Срби и Јевреји су од постанка, Срби и Јевреји а и многи други сматрају то исто.

To si u pravu. Ja sam opisao nekakvi opšti tok kako se kreće ljudsko društvo. Svaki narod je imao nekakvi svoj posebni put i sigurno se ne može naći nijedan da se razvijao po ovom scenariju koji sam opisao. Ali sigurno je to jedan opšti tok razvoja. Čak imaš narode koji još nijesu sazreli do nacije i takve smatram sve narode u Velikoj Britaniji. Sad Jevreji su vjera koja se razvila u naciju. Čak su etnički oni najmanje Izraelci (koji su zapravo Palestinci) a najvećim dijelom Hazari koji su preuzeli judaizam kao vjeru. Jevrejska nacija je prilično mlada i nastaje sa nastankom Izraela. Srbi jesu stari narod čak antičko pleme koji jeste sazrio do nacije. Srbi jesu Arijanci a predpostavljam da su i Hazari isto Arijanci i to je jedina srodnost među njima.

Obrazloži. Šta ti to znači ne postoji narod Rusa il' Njemaca.
Upitao sam te da prvo definišeš narod, jer je očigledno nejasno što je za tebe ta riječ.

P. S. Narod se može sastojati iz više naroda. Gledaš isuviše grubo na terminologiju, a ni ne znajući njene pune definicije ni ne poštuješ adekvatno, tako da ti se potpuno izgubi sadržina odnosno poenta...

Totem?!? Po kojim kriterijumima???

Narod bi trebalo da čine ljudi koje vezuje isti ekosistem iz kojega (zapravo iz života u jednom ekosistemu) proizilazi ista istorija, jezik, kultura, vjerovanja, običaji, pjesme, igre, nošnje, jelovnici, tehnologije i sve drugo što se smatra osobinom naroda. Ne može se jedan narod sastojati od više naroda. Može se samo nacija sastojati od više naroda, ali nacija je po svojoj prirodi drugačihja od naroda jer naciju sačinjavaju ljudi koji dijele jednu emociju (nacionalnu svijest, mada se ne radi o svijesti već opredijeljenju za politički program).

Da tačno je da su ljudi kao totemi izvanrednio rijetka pojava ali nije nemoguća. jovanka je lijep primjer, čak ima i ikonu a ikona jeste totem po svojoj prirodi jer sljedbenika na mističan način snabdijeva simboličnim osobinama koje totem predstavlja. crna Gora je za razliku od ostatka svijeta prepuna plemenskih totema koji su ljudi. svako pleme ima svoga prvog pretka koji je totem. prije neku godinu kad su u Vasojevićima rekonstruisali neku crkvu ispod crkve nađu nekakve kosti koje očigledno nijesu buile od današnje vrste ljudi jer su se razlikovale po džinovskim dimenzijama. Plemenici su ih istog momenta proglasili kostima prvoplemenika Vasa po kojem su dobili tobođe naziv Vasojevići. Naučnici koji su htjeli arheološki ispoztati lokalitet su oćerani jer su popovi SPC odmah totemiziovali zemne ostatke proglasivši ih nedodirnim. Svaka crkvica po Crnoj gori u temeljima krije takve kosti koje se zbog suludih radnji SPC ne mogu naučno ispitati nego ih proglašavaju totemima i sakrivaju ko zna đe.

Zanimljiv pogled na nacije i narode :D

Državljanin jedne države je najmanja jedinica jedne nacije.
Ako se preselim u Ameriku i dobijem američko državljanstvo postajem jedna najmanja jedinica američke nacije. Samo još jedan broj.
To je tako od vajkada. Prvobitni Srbi su se odavno iselili iz Srbije gde su novi naseljenici Srbije (Dalmatinci, Hercegovci, Crnogorci, Vlasi, Cincari...) postali Srbi.
Grupisanje ljudi u nacije je kao u fudbalu sa navijačima npr. jedni prilaze Delijama a drugi Grobarima pa onda njihova deca npr zamene tabore pa onda opet unuci npr zamene tabore.

Narod bi trebalo da čine ljudi koje vezuje isti ekosistem iz kojega (zapravo iz života u jednom ekosistemu) proizilazi ista istorija, jezik, kultura, vjerovanja, običaji, pjesme, igre, nošnje, jelovnici, tehnologije i sve drugo što se smatra osobinom naroda. Ne može se jedan narod sastojati od više naroda. Može se samo nacija sastojati od više naroda, ali nacija je po svojoj prirodi drugačihja od naroda jer naciju sačinjavaju ljudi koji dijele jednu emociju (nacionalnu svijest, mada se ne radi o svijesti već opredijeljenju za politički program).

Da tačno je da su ljudi kao totemi izvanrednio rijetka pojava ali nije nemoguća. jovanka je lijep primjer, čak ima i ikonu a ikona jeste totem po svojoj prirodi jer sljedbenika na mističan način snabdijeva simboličnim osobinama koje totem predstavlja. crna Gora je za razliku od ostatka svijeta prepuna plemenskih totema koji su ljudi. svako pleme ima svoga prvog pretka koji je totem. prije neku godinu kad su u Vasojevićima rekonstruisali neku crkvu ispod crkve nađu nekakve kosti koje očigledno nijesu buile od današnje vrste ljudi jer su se razlikovale po džinovskim dimenzijama. Plemenici su ih istog momenta proglasili kostima prvoplemenika Vasa po kojem su dobili tobođe naziv Vasojevići. Naučnici koji su htjeli arheološki ispoztati lokalitet su oćerani jer su popovi SPC odmah totemiziovali zemne ostatke proglasivši ih nedodirnim. Svaka crkvica po Crnoj gori u temeljima krije takve kosti koje se zbog suludih radnji SPC ne mogu naučno ispitati nego ih proglašavaju totemima i sakrivaju ko zna đe.

A kog naroda su to dio Rusi, odnosno koji narodi ih sačinjavaju?

To si u pravu. Ja sam opisao nekakvi opšti tok kako se kreće ljudsko društvo. Svaki narod je imao nekakvi svoj posebni put i sigurno se ne može naći nijedan da se razvijao po ovom scenariju koji sam opisao. Ali sigurno je to jedan opšti tok razvoja. Čak imaš narode koji još nijesu sazreli do nacije i takve smatram sve narode u Velikoj Britaniji. Sad Jevreji su vjera koja se razvila u naciju. Čak su etnički oni najmanje Izraelci (koji su zapravo Palestinci) a najvećim dijelom Hazari koji su preuzeli judaizam kao vjeru. Jevrejska nacija je prilično mlada i nastaje sa nastankom Izraela. Srbi jesu stari narod čak antičko pleme koji jeste sazrio do nacije. Srbi jesu Arijanci a predpostavljam da su i Hazari isto Arijanci i to je jedina srodnost među njima.

Па кад би заборавио на тотеме, онда би ти постови били логичнији, Израелци имају два имена а један су народ Израелци по Исаку којему је Бог променио име у Израел и Јудејци које је настало по Јуди А термин Палестина и Палестинци су хришћанске, Римокатоличке, измишљотине да би се поништили првобитни термини, као што су оцили и огњила употребљени за ништење сакралних инвокација. Већ сам навео да вера и политика ремете оно што им смета, тако да је боље држати се оригиналних термина него ићи за модом нарочито кад долази од римске курије.

Poslednja izmena:
Zanimljiv pogled na nacije i narode :D

Državljanin jedne države je najmanja jedinica jedne nacije.
Ako se preselim u Ameriku i dobijem američko državljanstvo postajem jedna najmanja jedinica američke nacije. Samo još jedan broj.
To je tako od vajkada. Prvobitni Srbi su se odavno iselili iz Srbije gde su novi naseljenici Srbije (Dalmatinci, Hercegovci, Crnogorci, Vlasi, Cincari...) postali Srbi.
Grupisanje ljudi u nacije je kao u fudbalu sa navijačima npr. jedni prilaze Delijama a drugi Grobarima pa onda njihova deca npr zamene tabore pa onda opet unuci npr zamene tabore.

E da upravo tako. Nacija je državotvorni politički pokret. Na primjer imaš Kurde koji su narod podijeljen između tri zemlje a koji su neklad imali moćna carstav. Kad Kurdi naprave Kurdistan tad će postati nacija Kurda, do tad su narod ili etnička grupa.

Па кад би заборавио на тотеме, онда би ти постови били логичнији, Израелци имају два имена а један су народ Израелци по Исаку којему је Бог променио име у Израел и Јудејци које је настало по Јуди А термин Палестина и Палестинци су хришћанске, Римокатоличке, измишљотине да би се поништили првобитни термини, као што су оцили и огњила употребљени за ништење сакралних инвокација. Већ сам навео да вера и политика ремете оно што им смета, тако да је боље држати се оригиналних термина него ићи за модом нарочито кад долази од римске курије.

Da potpuno se slažem. Totemi su naslijeđe prastare prošlosti, danas nerazmljivi.

Ti ljudi su znali za razne civilizacije i narode po mediteranu. vrlo je traumatično pripadati narodu koji nije dao doprinops ljudkoj vrsti. Osjećaj je nepripadanju ostalim civilizacijam pa otud socijalna neprilagođenost koja poslije izaziva sve drugo. tad se obično bježi u maštu i izmišljaju se razne stvari.

Donekle se slažem, samo što mi je potpuno nejasno zbog čega to tako negativno tretiraš. Naprotiv, to je za svaku pohvalu; rezultat jedne brilijantne maštovitosti i pjesničkoga genija! Treba cijeniti to što imamo, a ne iz nekog razloga (kog???) nipodaštavati; pogotovo kada nam se preostali svijet tome i divi.
Ti kao da se gadiš jednom izvrsnom kniževnom dostignuću!

Ne razumijem šta ti znači narodu koji nije dao doprinos ljudskoj vrsti??? Šta, Južni Sloveni nisu do njega dali ama baš nikakav doprinos ničemu?!?! :eek:

A što se tiče same teme Makednoci nijesu bili Grci, a Aleksandar Makedonski je koristio svaku priliku da Grke izvrgne ruglu i pokaže svoj prijezir prema njima. kako ti Makedonci nijesu isparili nego su ostali da žive u Makedoniji oni postoje i dan danas bez obzira svojatali ih ovi ili oni. sami Makedonci su pokazali i dokazali svoje junaštvo i hrabrost brojnim ustanmcima za vrijeme turske dominacije, zapravo dominacije poturčenih Grka koji svoju mržnju prema Makedoncima nijesu mogli suzbiti, uništavajući ih sa ili bez povoda.

Ovisi od kojeg vremena. U vrijeme Aleksandrovih pohoda, Makedonci dakako još nisu bili Grci, iako su nesumnjivo bili jedan helenofoni narod. Kako bi ti rekao, koji voliš da razdvajaš narode i nacije na isuviše (nerealno) jednostavan način :mrgreen: Makedonci nisu bili etnički Grci, ali su bili dijelom grčke nacije. ;)

Ne znam šta si ti zapravo htio reći, ali ako sam te dobro razumio, onda debelo griješiš - antički Makedonci nikako nisu bili nekakav slovenski narod!

Što se tiče helenizacije Makedonaca, opšte je prihvaćeno stanovište da se ona odvila u periodima poslije Aleksandrove smrti; takozvanomu helenističkome dobu. U vrijeme kada dolaze Rimljani u II stoljeću stare ere, Makedonci su dakako Grci i nema baš više nekih razlika, izuzev striktno oblasnih.

Back