Može li veštačka inteligencija da zameni psihoterapeute

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.220
Rastuća upotreba veštačke inteligencije dovela je do toga da sve više korisnika – naročito mladih – pokušava da sami sebi odrede dijagnozu,
a čet-botovi omogućavaju brzo postavljanje konkretnih pitanja o simptomima, bolestima i mogućim terapijama – uz personalizovane odgovore u roku od nekoliko sekundi.Psiholozi kažu da pojedini pacijenti dolaze na seanse već uvereni u sopstvenu dijagnozu – na osnovu prethodnog internet istraživanja.

Dalje, psiholozi kažu da moramo naučiti da filtriramo ono što čitamo. Dijagnoza nije samo lista simptoma.
Potrebno je sagledati osobu u celini, a to često zahteva direktan, ljudski kontakt
Psiholozi smatraju da ce emocionalna podrška ikada moći biti zadovoljena isključivo putem veštačke inteligencije.
Ako tu potrebu i imamo, to je zato što nam ona manjka u stvarnim odnosima koje gradimo u životu. ( mediji )

Poslednja izmena:
Šta vi mislite..Da li veštačka inteligencija može u potpunosti da zameni psihoterapeute?
može da zameni ove naše koji nisu čuli za išta posle Frojda i koji pacijente kljukaju lekovima dok ne nabodu nešto što eliminiše simptome...u Americi ima metoda kojom čak i šizofreniju uspešno leče psihoterapijom...u osnovi metode zasnovane na kognitivno bihejvoralnoj terapiji i još nekim pristupima poput pozitivne psihologije je upravo topli ljudski odnos sa pacijentom i rad sa njime na njegovim ličnim vrednostima, uverenjima i ciljevima, obuka za mindfulness tako da pacijent može da bude posmatrač svojih halucinacija bez da ga one obuzmu i umanje mu funkcionalnost... tj. fokus u metodi je na razvoju pozitivnog umesto na eliminisanju negativnog.....topli ljudski kontakt i saosećanje i razumevanje koji su neophodni da bi se pacijent osećao sigurno i prihvaćeno i da vredi i da je ok to već veštačka inteligencija ne može da pruži

Poslednja izmena:
može da zameni ove naše koji nisu čuli za išta posle Frojda i koji pacijente kljukaju lekovima dok ne nabodu nešto što eliminiše simptome...u Americi ima metoda kojom čak i šizofreniju uspešno leče psihoterapijom...u osnovi metode zasnovane na kognitivno bihejvoralnoj terapiji i još nekim pristupima poput pozitivne psihologije je upravo topli ljudski odnos sa pacijentom i rad sa njime na njegovim ličnim vrednostima, uverenjima i ciljevima, obuka za mindfulness tako da pacijent može da bude posmatrač svojih halucinacija bez da ga one obuzmu i umanje mu funkcionalnost... tj. fokus u metodi je na razvoju pozitivnog umesto na eliminisanju negativnog.....topli ljudski kontakt i saosećanje i razumevanje koji su neophodni da bi se pacijent osećao sigurno i prihvaćeno i da vredi i da je ok to već veštačka inteligencija ne može da pruži
Mislim da si "malo" pobrkao lončiće, psihoterapeute, psihijatre i ostale varijacije na temu

Ja sam za potrebe terapije za par pacijenata testirao 5,6,7 AI psihoterapeut programa, razlicitih svrha...

U sustini , AI moze da radi razlicite stvari,
Trening empatije npr je jedan od tih programa, to je vise za zdrave osobe, ali je zanimljiv jer tek kad pokazes da umes da otvoris ljude, tj ai tj pacijenta, pacijent pocinje da ti se otvara...dobra je zatrening ljudi , ne znam za psihoterapeute..

Ono sto je sigurno svaki ai psihoterapeut od probanih , je bolji od loseg psihoterapeuta, a ja sam na zalost imao uvid u nekoliko njih , e sad jedan je bio los i za mene, tj po mom misljenju, jedan je bio normalan, jedan je bio kao mator psihijatar pred penziju samo gleda da te nakljuka lekovima...a jedan je bio solidan sto se tice etike, ovi ostali su suplji sa etikom , a po prici je spor, ...
E sad, nijedan od ovih nije direktno radio sa mnom , nego sam ja samo slusao sesiju izmedju pacijenta i psihoterapeuta....
Ovaj sto je eticar je ok zbog toga sto je eticar, ali iz istog razloga nije mnogo ni life coachovao osobu , tj postavlja se pitanje koliko uticati na pacijenta, ali meni se svidja sto nije menjao pacijenta, nego je osnazio pacijenta...tako da jedan psihoterapeut je prosao test , jeste malo sporiji , ali odradi posao...

A jedan je bas ono amater, tj leci tako sto navodi na svoja resenja i svoju vodenicu , sto je uzas...Ovde koristim muski rod genericki , tj samo je jedan psihoterapeut muskarac, a ostalo su zene...Tu postoji razlika u pristupu,.

Ai cesto zna da zatupi....tj nisu ispeglani , obicno su pola pola , pola se placaju , npr postoji americki psihoterapeutski ai, ali samo za amere je besplatan, i to mora da vas registruje neko ko je psihoterapeut u USA , pa tek onda idete online..
Taj nisam probao, niti 2 britanska programa, ranije sam mogao da ih probam, ali sad su isto mora registracija preko autorizovanih medicinskih radnika..

Od ovih sto sam ih probao , 2 su izuzetno detaljna za upoznavanje sa problemom, znaci pruzaju odgovore kao da pitas naucnika o nauci , i pazljivi su u vidu saveta...
Jedan je empatijski test program, on je bas to , empatijski , znaci nije lose ni da depresivac ili neka druga boljka radi malo na svojoj empatiji , ali obicno kad si ujeden onda se ti ceses , pa si nervozan, tako sam ja video kod ovih pacijenata kojima sam trazio ai psihoterapeuta...nervira ih empatija, a recimo dobro su primili ove ai koji su obavestavajuci...informativni..

Mesane ai psihoterapeute, ne znam kako da klasifikujem...stvarno ne znam...ne znam ni sad...
Nisu suvi u odgovorima, kao obican ai openai, ali iskreno ja treniram pre nego sto pocnem da radim ai, tako da mu kazem u kom formatu hocu odgovore i onda mi stize sveu tom formatu , isto kao sto odmah predjem na srpski , odmah ja pitam, jel moze na srpskom i zavrsimo pricu..

ne znam sta ocekujete od psihoterapeuta, jer ja mogu da pomognem osobama sa problemom, i to radim dobro , tako kazu , ali ja nisam psihterapeut i znam kad nije moje polje da stanem i kazem pacijentu da odradi to kod psihoterapeuta...npr kad trebada resi problem sa roditeljem, koji je isplivao u razgovoru sa mnom, to bi psihoterapeut znao da odradi ali nece jer im nanosi stetu u vidu naplate, pacijent mrzi ko mu cacka dobro misljenje o roditeljima , cak i ako je to uzrok depresije, tj roditelji obicno nabijaju decu u konzervicu i onda decaupadaju u depresiju , ne postiju ih ne oslobadjaju ih i sta ce drugo nego pasivizacija i depresija..

Ali ne znam da li ti ai mogu da pomognu u slucaju naginjanja ka samoubistvu , meni se cini da sam ja tu kao neko ko jasno pokazuje na svoju stetu koliko mu je stalo da sacuva pacijenta, mnogo bolje efekte pokazuje....

Rastuća upotreba veštačke inteligencije dovela je do toga da sve više korisnika – naročito mladih – pokušava da sami sebi odrede dijagnozu,
a čet-botovi omogućavaju brzo postavljanje konkretnih pitanja o simptomima, bolestima i mogućim terapijama – uz personalizovane odgovore u roku od nekoliko sekundi.Psiholozi kažu da pojedini pacijenti dolaze na seanse već uvereni u sopstvenu dijagnozu – na osnovu prethodnog internet istraživanja.

Dalje, psiholozi kažu da moramo naučiti da filtriramo ono što čitamo. Dijagnoza nije samo lista simptoma.
Potrebno je sagledati osobu u celini, a to često zahteva direktan, ljudski kontakt
Psiholozi smatraju da ce emocionalna podrška ikada moći biti zadovoljena isključivo putem veštačke inteligencije.
Ako tu potrebu i imamo, to je zato što nam ona manjka u stvarnim odnosima koje gradimo u životu. ( mediji )

Mislim da hoće
Veštačka inteligencija se sad već svagde implementira pa i u medicini

Šta vi mislite..Da li veštačka inteligencija može u potpunosti da zameni psihoterapeute?

Ne. AI ne može da zameni psihologe, psihijatre i psihoterapeute. Ljudima je potrebna lepa ljudska reč. Takođe mislim, ako u nekim zemljama i zaživi ta opcija da je AI psihijatar, psihoterapeut, kod nas još dugo vremena neće zaživeti.

može da zameni ove naše koji nisu čuli za išta posle Frojda i koji pacijente kljukaju lekovima dok ne nabodu nešto što eliminiše simptome.

Pravi psihijatri sa kojima pacijenti dobro sarađuju, ne mogu odmah da pogode terapiju, zbog nuspojava. I kada se pronađe dobra kombinacija lekova, kontrole se zakazuju na 30-60-90 dana. Naravno, potrebno je da se pacijent pridržava i terapije sa lekovima i psihoterapije koje rade psihijatri.
Tada dolazi do remisije koja može da traje jedan duži period.

U šta onda spada robotika ? Već sad operiše

Ne znam da li sami roboti operišu, ili su na operaciji prisutni i lekari-hirurzi.

U našoj zemlji ćemo čekati na robota koji operiše.

Lično, ne bih pristala da me operiše samo robot. Imam mnogo više poverenja u lekare.

Ne. AI ne može da zameni psihologe, psihijatre i psihoterapeute. Ljudima je potrebna lepa ljudska reč. Takođe mislim, ako u nekim zemljama i zaživi ta opcija da je AI psihijatar, psihoterapeut, kod nas još dugo vremena neće zaživeti.
Što to misliš? AI nije toliko skup kao druge tehnologije koje kod nas kasne obično...

Što to misliš? AI nije toliko skup kao druge tehnologije koje kod nas kasne obično...

Bez obzira što nestaju one prave i tradicionalne vrednosti, naši ljudi sa nepoverenjem reaguju na promene.

Ne verujem da će se u zemlji kojoj nedostaju ne samo lekari, već i sada osnovni medicinski aparati kao što su skeneri i aparati za snimanje magnetnom rezonancom, prvo nabavljati roboti.

Back