EQ- Emocionalna inteligencija i koraci ka osobnom razvoju

Banovic_Strahinja

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.792
Komponente emocionalne inteligencije (EI)
Emocionalna inteligencija je skup veština koje se mogu naučiti i razvijati. Postoje četiri glavne komponente EI:

1. Samosvest: Razumevanje sopstvenih emocija i njihovog uticaja na druge. Osnovna je za razvijanje ostalih aspekata EI. Ljudi koji su svesni svojih emocija donose bolje odluke, grade jače veze i efikasnije komuniciraju.
2.Samoregulacija: Upravljanje emocijama i ponašanjem. Ljudi sa jakom samoregulacijom ostaju smireni u stresnim situacijama, prilagodljivi su i pozitivni, dok kontrolisanje negativnih emocija sprečava lanac nepovoljnih reakcija.
3. Socijalna svest: Razumevanje emocija drugih, uključujući empatiju, koja se sastoji od prepoznavanja, deljenja emocija i želje da se unapredi nečije iskustvo. Ljudi sa razvijenom socijalnom svešću mogu pokazati "tešku ljubav" na koristan način.
4. Socijalne veštine: Uključuju timski rad, upravljanje konfliktima, uticaj i motivaciju drugih. Ključne su za građenje zdravih odnosa i podsticanje zajedničkih ciljeva.

Znaci emocionalne inteligencije

Ljudi sa niskom EI:
- Često se osećaju neshvaćeno
- Lako se uznemire i preplave emocijama
- Imaju poteškoća u asertivnosti

Ljudi sa visokom EI:
- Razumeju veze između emocija i ponašanja
- Smireni su u stresnim situacijama
- Umeju da utiču na druge i pristupaju i rade s teškim osobama sa taktom

Kako unaprediti EI
1. Prepoznajte i imenujte svoje emocije. Pauzirajte u stresnim situacijama i promislite o reakcijama.
2. Tražite povratne informacije od drugih kako biste dobili uvid u svoja ponašanja.
3. Čitajte literaturu sa složenim likovima da biste razvili empatiju.

Poslednja izmena:
Ne postoji emocionalna inteligencija. To je kao da kažeš Plastično Zlato.
Koliko ja znam postoji i vecina strucnjaka zapravo smatra da je emotivna inteligencija mnogo bitnija od IQ, tj sto bi rekli “od obicne” inteligencije i da ima mnogo veci uticaj na nas svakodnevni zivot.

Poslednja izmena:
mudraci su verovali da posredi nije nikakva inteligencija i da postoji samo jedna vrsta inteligencije, usprkos suvremenim teorijama Gardnerovim i ostalima
razumeo sam, ali da li ti razumeš šta je emocionalna
Ja sam ti tipičan primer:
tehnička jako visoka, emocionalna jako niska ,..
Jl te hvata nekada duži period letargije? ne radi ti se ništa,.. moraš da čekaš da se nešto promeni,.. ?

Koliko ja znam postoji i vecina strucnjaka zapravo smatra da je emotivna inteligencija mnogo bitnija od IQ, tj sto bi rekli “od obicne” inteligencije i da ima mnogo veci uticaj na nas svakodnevni zivot.
Како си избројао да су већина?

Јесу ли то исти они "стручњаци" о којима си писао на теми о феминизму?

to je super, tehnicka je preduslov za visoku poziciju na drustvenoj ljestvi, dok je emocionalna garant za autostradu pakla itd
Jl te hvata nekada duži period letargije? ne radi ti se ništa,.. moraš da čekaš da se nešto promeni,.. ?
a sto pitas?

Nekad imam osjecaj da me zadnja baba na pijaci moze da vodi zednog preko vode..jer sam u pogledu emotivne inteligencije idiot.

Komponente emocionalne inteligencije (EI)
Emocionalna inteligencija je skup veština koje se mogu naučiti i razvijati. Postoje četiri glavne komponente EI:

1. Samosvest: Razumevanje sopstvenih emocija i njihovog uticaja na druge. Osnovna je za razvijanje ostalih aspekata EI. Ljudi koji su svesni svojih emocija donose bolje odluke, grade jače veze i efikasnije komuniciraju.
2.Samoregulacija: Upravljanje emocijama i ponašanjem. Ljudi sa jakom samoregulacijom ostaju smireni u stresnim situacijama, prilagodljivi su i pozitivni, dok kontrolisanje negativnih emocija sprečava lanac nepovoljnih reakcija.
3. Socijalna svest: Razumevanje emocija drugih, uključujući empatiju, koja se sastoji od prepoznavanja, deljenja emocija i želje da se unapredi nečije iskustvo. Ljudi sa razvijenom socijalnom svešću mogu pokazati "tešku ljubav" na koristan način.
4. Socijalne veštine: Uključuju timski rad, upravljanje konfliktima, uticaj i motivaciju drugih. Ključne su za građenje zdravih odnosa i podsticanje zajedničkih ciljeva.

Znaci emocionalne inteligencije

Ljudi sa niskom EI:
- Često se osećaju neshvaćeno
- Lako se uznemire i preplave emocijama
- Imaju poteškoća u asertivnosti

Ljudi sa visokom EI:
- Razumeju veze između emocija i ponašanja
- Smireni su u stresnim situacijama
- Umeju da utiču na druge i pristupaju i rade s teškim osobama sa taktom

Kako unaprediti EI
1. Prepoznajte i imenujte svoje emocije. Pauzirajte u stresnim situacijama i promislite o reakcijama.
2. Tražite povratne informacije od drugih kako biste dobili uvid u svoja ponašanja.
3. Čitajte literaturu sa složenim likovima da biste razvili empatiju.
Ovo je sve u redu što si nabrojao, pitanje je samo na koji način izmeriti emotivnu inteligenciju?
IQ se relativno lako može izmeriti rešavanjem testova, mada ni oni nisu 100 % precizni i mogu da variraju od toga da li smo taj dan fokusirani, neraspoloženi, nenaspavani, itd.
Pitanje emotivne inteligencije, po meni, mogu da se na neki način lažiraju, bez obzira na to koliko u testovima imaš "trik pitanja" koji treba da validiraju istinitost odgovora.
Osobe sa visokim IQ-em vrlo lako mogu da uhvate nit pitanja i da sebe predstave kao empate, iako to zapravo nisu.
Svakako da je možda najbolje tražiti povratne informacije od drugih (kao što si napisao), mada i to je mač sa dve oštrice jer se postavlja pitanje da li je ta druga osoba adekvatna da kaže svoj feedback ukoliko je, recimo, ljuta na tu osobu ili slično.
To je malkice komplikovanije od IQ, i zato se osobe i ne zadržavaju mnogo na ovome jer smatraju da i nemaju neke benefite, a i ko želi da radi na sebi i svojim emocijama? :mrgreen:

Razlika između intelektualne i emocionalne inteligencije leži u tome što se odnose na različite aspekte
ljudske spoznaje i funkcionisanja:

Intelektualna inteligencija (IQ) meri kognitivne sposobnosti, poput logičkog zaključivanja, rešavanja
problema, sposobnosti učenja i pamćenja.
Ona se često povezuje sa akademskim uspehom i sposobnošću obrade informacija.

Emocionalna inteligencija (EQ) odnosi se na sposobnost prepoznavanja, razumevanja, upravljanja i
izražavanja sopstvenih emocija, kao i na sposobnost da se prepoznaju i utiče na emocije drugih ljudi.
EQ igra ključnu ulogu u empatiji, socijalnim veštinama i izgradnji odnosa.

Jednostavno rečeno, IQ je više povezan s tim kako razmišljamo, dok je EQ povezan s tim kako se
povezujemo sa sobom i drugima.
Obe vrste inteligencije su važne na svoj način – IQ često dominira u tehničkim i akademskim oblastima,
dok je EQ ključan za interpersonalne odnose i emocionalno zdravlje.

Evo nekih od ključnih naučnika koji su se bavili emocionalnom inteligencijom (EI) i njihovi radovi uključuju:

1. Peter Salovey i John Mayer - Oni su prvi definisali koncept emocionalne inteligencije 1990. godine.
Ovaj dvojac je 1990. godine skovao termin "emocionalna inteligencija".
Njihov rad, "Emotional Intelligence," postavio je temelje za istraživanje EI i razvio model koji uključuje četiri
grane: percepciju, korišćenje, razumevanje i upravljanje emocijama.
Njihov rad objavljen je u časopisu Imagination, Cognition, and Personality.
Ovaj članak postavio je temelje za koncept emocionalne inteligencije.

Salovey je profesor na Univerzitetu Yale i trenutno rektor te institucije, dok Mayer predaje na Univerzitetu
Nju Hempšir. Njihova istraživanja su temeljna za shvatanje EI.

2. Daniel Goleman - Njegova knjiga "Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ"
popularizovala je koncept EI i proširila ga na oblasti poput liderstva i radnog okruženja.

On nije objavljivao u naučnim časopisima na isti način kao Salovey i Mayer, ali njegova knjiga "Emotional
Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ" (1995) popularizovala je koncept i inspirisala dalja istraživanja.
Njegov rad se često citira u akademskim i poslovnim kontekstima.

Iako nije prvi koji je razvio koncept EI, Goleman je dao ogromnu zaslugu njenoj popularizaciji kroz svoju knjigu.
Fokusirao se na praktičnu primenu EI u liderstvu, poslu i međuljudskim odnosima.
On često drži predavanja i obuke širom sveta.

3. Reuven Bar-On - Razvio je model emocionalno-socijalne inteligencije i Bar-On EQ-i test, koji se koristi za
merenje EI u različitim kontekstima i predstavlja jedan od prvih instrumenata za merenje EQ...

Njegov model emocionalno-socijalne inteligencije kombinovao je emocije i interpersonalne veštine, čineći ga
korisnim u psihološkoj proceni.

Bar-On EQ-i test kao i radove o emocionalno-socijalnoj inteligenciji je objavljivao u različitim stručnim časopisima,
uključujući one koji se bave psihološkom procenom i primenjenom psihologijom.

U našoj zemlji su njihovi radovi poznati...
Njihovi radovi su uticali na istraživanja širom sveta, uključujući i evropske akademske zajednice.

U Evropi postoji nekoliko istraživača i institucija koji se bave emocionalnom inteligencijom (EI).
Evo nekih primera:

1. Lada Kaliská (Slovačka)
    • Fokusira se na emocionalnu inteligenciju u obrazovanju i razvoju adolescenata.
    • Njena istraživanja uključuju prilagođavanje EI teorija specifičnim kulturnim kontekstima
    • u Istočnoj Evropi.
  2. Ana Altaras Dimitrijević (Srbija)
    • Bavi se istraživanjem sposobnosti i osobina emocionalne inteligencije, kao i njihovim
    • odnosom sa demografskim varijablama.
  3. Vladimir Takšić (Hrvatska)
    • Jedan od vodećih istraživača EI u regionu. Njegov rad uključuje razvoj instrumenata
    • za merenje EI i istraživanje njenog uticaja na obrazovanje i međuljudske odnose.
  4. Zorana Jolić Marjanović (Srbija)
    • Fokusira se na validaciju konstrukata EI i istraživanje njihovog uticaja na različite aspekte
    • ličnosti i ponašanja.

Ova istraživanja često uključuju prilagođavanje EI modela specifičnim kulturnim i jezičkim kontekstima,
što je ključno za razumevanje EI u evropskim društvima.

Ovo je sve u redu što si nabrojao, pitanje je samo na koji način izmeriti emotivnu inteligenciju?
IQ se relativno lako može izmeriti rešavanjem testova, mada ni oni nisu 100 % precizni i mogu da variraju od toga da li smo taj dan fokusirani, neraspoloženi, nenaspavani, itd.
Ne vidim i zasto bi se morala tacno meriti, ljudi s visokom EI ionako ne bi imali potrebu da mašu potvrdom da imaju visoku EI,
ona se vidi po odnosu s ljudima. koliko empatije pokazuju, kako dobro resavaju konfliktne situacije, kakva im je komunikacija (u vidu pristupa ljudima) i generakno koliko se mogu prilagoditi?

Ne vidim i zasto bi se morala tacno meriti, ljudi s visokom EI ionako ne bi imali potrebu da mašu potvrdom da imaju visoku EI,
ona se vidi po odnosu s ljudima. koliko empatije pokazuju, kako dobro resavaju konfliktne situacije, kakva im je komunikacija (u vidu pristupa ljudima) i generakno koliko se mogu prilagoditi?
Jasno mi je o čemu govoriš ali postoje situacije u kojima ćeš morati da se poslužiš testovima kako bi procenio čoveka.
Moj slučaj - radila sam pre mesec dana neke testove za potencijalni posao gde je pored IQ, testovi logike, preciznosti, brzine bio i emotivni test inteligencije.
Poslodavci nemaju vremena da upoznaju kandidata tako što će se družiti sa njima i videti kakvi su ljudi i kako rešavaju konflikte situacije i slično.
Svakako da je ovo samo jedan primer, najbolje ćeš čoveka upoznati kada si u svakodnevnoj interakciji sa njim i na taj način osetiti kakav je.

Jasno mi je o čemu govoriš ali postoje situacije u kojima ćeš morati da se poslužiš testovima kako bi procenio čoveka.
Moj slučaj - radila sam pre mesec dana neke testove za potencijalni posao gde je pored IQ, testovi logike, preciznosti, brzine bio i emotivni test inteligencije.
Poslodavci nemaju vremena da upoznaju kandidata tako što će se družiti sa njima i videti kakvi su ljudi i kako rešavaju konflikte situacije i slično.
Svakako da je ovo samo jedan primer, najbolje ćeš čoveka upoznati kada si u svakodnevnoj interakciji sa njim i na taj način osetiti kakav je.
Jesi li čitala knjigu: Emocije ?
Kako autor daje detaljan pregled najvažnijih emocija, od želje i sviđanja do samoljutnje, mržnje ili dosade knjiga će nam pomoći da razjasnimo sebi one emocionalne kategorije kojima smo svi podložni, laički rečeno – lakše ćemo podneti stanja koja nas muče, poput zaljubljenosti, dosade, straha, treme, tuge... Objašnjavajući puteve emocionalne inteligencije Milivojević je toliko jasan da će mnogima pomoći kako da prevaziđu neprijatna, a kako da „pametno“ uživaju u lepim stanjima duha i tela.

Jesi li čitala knjigu: Emocije ?
Kako autor daje detaljan pregled najvažnijih emocija, od želje i sviđanja do samoljutnje, mržnje ili dosade knjiga će nam pomoći da razjasnimo sebi one emocionalne kategorije kojima smo svi podložni, laički rečeno – lakše ćemo podneti stanja koja nas muče, poput zaljubljenosti, dosade, straha, treme, tuge... Objašnjavajući puteve emocionalne inteligencije Milivojević je toliko jasan da će mnogima pomoći kako da prevaziđu neprijatna, a kako da „pametno“ uživaju u lepim stanjima duha i tela.
Nisam imala prilike da pročitam tu knjigu, zvuči zanimljivo.
Kada čitam šta si napisao vezano za pomenutu knjigu, stičem utisak kao da za takve vrste emotivnih problema, ljudi idu kod psihologa ili psihoterapeuta na razgovor i dekodiranje svojih emocija koje dovode do neželjenog ponašanja.
Jel smatraš da bi ova knjiga mogla da zameni stručnu osobu u tome?
Ili je to možda suviše good to be true varijanta.

Nisam imala prilike da pročitam tu knjigu, zvuči zanimljivo.
Kada čitam šta si napisao vezano za pomenutu knjigu, stičem utisak kao da za takve vrste emotivnih problema, ljudi idu kod psihologa ili psihoterapeuta na razgovor i dekodiranje svojih emocija koje dovode do neželjenog ponašanja.
Jel smatraš da bi ova knjiga mogla da zameni stručnu osobu u tome?
Ili je to možda suviše good to be true varijanta.
OK, Znam čoveka lično već dugo (privatno i po drugom osnovu).
Čovek se bavio nekada baš time o čemu si pisala . Pravio testove za posao ( za Slovence),.. pa sam zato pitao.
Ta knjiga "Emocije" je udžbenik na 16 (šesnaest) fakulteta . Svoju ćerku sam odveo (kao tinejdžericu) kod njegove asistentice - i ja sam dobio po ušima (a ne ona).

Pa ako je udžbenik na 16 fakulteta trebala bi je bar pročitati ( ne znam da li bi mogla zameniti živog psihoterapeuta ali sam je pročitao)

OK, Znam čoveka lično već dugo (privatno i po drugom osnovu).
Čovek se bavio nekada baš time o čemu si pisala . Pravio testove za posao ( za Slovence),.. pa sam zato pitao.
Ta knjiga "Emocije" je udžbenik na 16 (šesnaest) fakulteta . Svoju ćerku sam odveo (kao tinejdžericu) kod njegove asistentice - i ja sam dobio po ušima (a ne ona).

Pa ako je udžbenik na 16 fakulteta trebala bi je bar pročitati ( ne znam da li bi mogla zameniti živog psihoterapeuta ali sam je pročitao)
Sad znam o kome pričaš, nisam detaljnije istražila, hvala na objašnjenju.
Spomenula sam testove jer sam ih nedavno radila.
Ja nisam pravila testove, nisam student psihologije i verovatno zbog toga nisam naletela na ovu knjigu.
Davno se nešto pojavljivao i gostovao po raznim emisijama, nema ga nešto u poslednje vreme...

Back