EQ- Emocionalna inteligencija i koraci ka osobnom razvoju

Ne, nego oni koji poseduju sve to- licemerje, neosetljivost i gledanje sopstvenih interesa.
Jer logično, oni koji sve to ne poseduju - ne mogu da pravdaju ono što nemaju.
Ne razumem ovu tvoju poruku- tj sad ispada da nisi mislila na sve ljude sa srednjim IQ-om, već samo na one koji pokazuju te osobine (licemerje, neosetljivost, itd.)? Sto onda stvar kontradikciju s tvojom prethodnom porukom, tj prethodna poruka nije ispravna?

Ma pusti...

Pričom o EQ-u oni sa srednjim IQ-om pravdaju svoje licemerje, neosetljivost i gledanje sopstvenih interesa.

Znaš i ti šta treba, ali ipak nećeš.
To je stvar odluke koja ima izvesne posledice. Ali to treba racionalizovati i izvežbati da se ne osećaš loše. Jer je to tvoj izbor. Tvoja privilegija i sloboda.
Misliš da bi bilo sve jednostavnije ako se ne bi pominjala EQ? Da bi oni sa
Ma pusti...

Pričom o EQ-u oni sa srednjim IQ-om pravdaju svoje licemerje, neosetljivost i gledanje sopstvenih interesa.

Znaš i ti šta treba, ali ipak nećeš.
To je stvar odluke koja ima izvesne posledice. Ali to treba racionalizovati i izvežbati da se ne osećaš loše. Jer je to tvoj izbor. Tvoja privilegija i sloboda.
Lule, oni sa srednjim IQ koji pravdaju svoje licemerje koliki im je EQ? Nisi nam dala taj podatak....slutim može da bude samo nizak...

Malo statistike:
-Zaposleni sa empatičnim liderima (visok EQ) imaju veće angažovanja u radu (76%) i kreativnosti (61%)
-Emocionalna inteligencija ima 58% uticaja na radni učinak. Takođe, 90% vrhunskih radnika na poslu ima visoku emocionalnu inteligenciju
dok Inteligentni koeficijent (IQ) čini samo 20% uspeha. To je zato što su socijalna i emocionalna inteligencija značajne odrednice uspeha
-Samo oko 36% ljudi širom sveta je emocionalno inteligentno
-Kompanija koja daje prioritet emocionalnoj inteligenciji ima 22 puta veću verovatnoću da će imati bolji učinak od kompanija koje nemaju taj prioritet
-U istraživanju sprovedenom za preduzetnike 2020. godine, više od 95% je izjavilo da je EQ u liderstvu važniji od IQ-a
I pobednik nedelje:
-95% ljudi misli da su samosvesni, ali samo 10-15% jeste

Usputna zabeleška:
Samosvest (self-awareness) je sposobnost da prepoznamo, razumemo i analiziramo svoje emocije, misli i ponašanja. To uključuje razumevanje kako naša osećanja utiču na nas i druge, kao i sposobnost da se objektivno sagledamo. Samosvest se često smatra osnovom emocionalne inteligencije.

https://passivesecrets.com/emotional-intelligence-statistics/

Poslednja izmena:
Ok da nagadjam- visok EQ i IQ- prirodan vodja, duhovnik/mudrac/filozof, Visok IQ srednji EQ tip inzenjera- vrlo intelektualan, sklon perfekcionizmu i "overthinking" treba dosta vremena da donese odluku uklapa se u sredinu, visok IQ nizak EQ- ili se ne uklapa najbolje, slabe drustvene vestine, moze biti i tipa psihopate i maliciozan ili covek koji usprkos inteligenciji cesto donosi lose odluke, veca sklonost ka mentalnim poremecajima. Visok EQ srednji IQ- popularna osoba, verovatno se dobro snalazi u drustvu mari za druge- dobar timski radnik, dobar u poslovima vezano za ljude u zdravstvu i nezi. Srednji IQ i EQ- prosecna osoba. Visko EQ nizak IQ dobar timski radnik takdje verovatno popularna osoba ali ne bas najbistrija, cesto pita isto pitanje, vrlo lose liderske sposobnosti ali dobar sledbenik tj mozes se nagoditi. Nizak i IQ i EQ- problem da se igde uklopi, vrlo ogranicene sposobnosti, moze da obavlja samo neke vrlo jednostavne poslove bez puno interakcije s drugim ljudima- velika verovatnoca da ce imati razne poremecaje, osobe osudjena na totalnu marginu.

Mada ne bih ove pretpostavke uzeo previse za ozbiljno, jako mnogo faktora postoji koji mogu poprilicno uticati i totlano izmeniti stvari.
Nije loša procena, potrudio si se :)
Možemo da damo i neki primer: pretpostavimo da imamo osobu koja ima srednji IQ i visok EQ, ima problema sa zavisnošću, recimo konzumira cigare(nećemo neki teži slučaj sa drogama), na racionalnom nivou je svesna da je to pobugno i loše ali emotivno ne može da prekine tu zavisnost. Ovde više treba proraditi na emocijama i zašto donosi tu odluku da i dalje ostaje zavisnik?
Uostalom kao i sve vrste zavisnosti i nekih pogrešnih obrazaca ponašanja.
Tu na red dolaze psiholozi koji raznim tehnikama pokušavaju da pomognu osobi. Takođe, dolaze na red i psihijatri koji nude medikamente, kako bi se osoba izlečila.
Šta na kraju preovlađuje, IQ ili EQ ili možda kombinacija i jednog i drugog kako bi se osoba izlečila od zavisnosti?
Ovde možemo da dodamo i bilo koju vrstu zavisnosti, ne moramo samo na jednoj da se zadržimo.
Kažu ljudi, čvrsta volja i sve se rešava - da li se to misli na IQ ili na EQ? :think:

Iz subjektivnog ugla..
Mogu da prepoznam svoje emocije. Savršeno.
Mogu da prepoznam tuđe emocije. Instiktivno.
Ali ne mogu da utičem ni na jedno od ta dva.

Što se savlađivanja i samokontrole tiče ( ponašanje ), prilično mi uspeva. Neko bi rekao da da nemam osećanja. Imam ih, držim ih u sebi, tako mi je jednostavnije.

Jasno mi je zašto je neko takav kakav je. Mnoge sitnice ( i krupne stvari ) utiču na stavove i pogled na druge ljude, život se sastoji od bezbroj iskustava. Ali to ne znači da ću podržati određeno ponašanje i reči.

Samokontrolu izuzetno cenim.

Ps. Ako sam promašila temu, slobodno obrišite.

Mogu da prepoznam svoje emocije. Savršeno.
Mogu da prepoznam tuđe emocije. Instiktivno.
Ali ne mogu da utičem ni na jedno od ta dva.

Što se savlađivanja i samokontrole tiče ( ponašanje ), prilično mi uspeva. Neko bi rekao da da nemam osećanja. Imam ih, držim ih u sebi, tako mi je jednostavnije.

Jasno mi je zašto je neko takav kakav je. Mnoge sitnice ( i krupne stvari ) utiču na stavove i pogled na druge ljude, život se sastoji od bezbroj iskustava. Ali to ne znači da ću podržati određeno ponašanje i reči.

Samokontrolu izuzetno cenim.

Ps. Ako sam promašila temu, slobodno obrišite.
Poruka je odlicna i jeste u skladu s temom i vrlo konkretan primer iz tvog ugla, iz kojeg bih zakljucio (a i izbivsih poruka) da nisi slkona konfliktu na forumu, uvek dajes doprinos temama i iz raznih primera se vidi da imas razvijenu empatiju (sto je sve dokaz da nemas nedostatak emotivne inteligencije), e sad sto se kontrole emocija tice, na to uvek ima vise faktora koji uticu na to, jer spoljni faktor je uvek bitan i kratkorocno- nemoguce je kontrolisati svoje emocije u mnogim situaicijama (neki tragican dogadjaj ili nieciji verbalni napad itd..) a takodje to moze uticati i dugorocno (i kogitivno i bihevijoralno tj i na razmisljanje i ponasanjanje) i tu opet sve zavisi od vanjskog faktora u velikoj meri- ali i od unutrasnjeg faktora.
Ako se ne varam dnevno imamo izmedju 60 i 80 000 misli- medjutim vecine ne budemo ni svesni jer i ne pridajemo znacaj i ne zadrzavamo se na njima- i tu je trik- mi mozda ne mozemo birati misli i uticati na njih nije lako- ali u velikoje meri mozemo birati o cemu cemo misliti- i tu je kljuc metakognitivna terapija ili mozda bolje reci tehnika ( ne moramo ici na terapiju vec mozemo sami upotrebiti ovu tehniku: https://forum.krstarica.com/threads/metakognitivna-terapija.1024206/

Eventualno nas mozak se prilagodi i okrece se drugim vrstama tema, jer osnova problema je sto smo itrenirani i isprogramirani da mislimo na odredjeni nacin,
ali to se moze promeniti i tu emotivna inteligencija igra veliku ulogu jer nam daje mogucnost da razumemo sami sebe (da budemo samosvesni) i da uvidimo i sopstvene greske i greske u sistemu, da se tako izrazim.

Možemo da damo i neki primer: pretpostavimo da imamo osobu koja ima srednji IQ i visok EQ, ima problema sa zavisnošću, recimo konzumira cigare(nećemo neki teži slučaj sa drogama), na racionalnom nivou je svesna da je to pobugno i loše ali emotivno ne može da prekine tu zavisnost. Ovde više treba proraditi na emocijama i zašto donosi tu odluku da i dalje ostaje zavisnik?
Komplikovano pitanje jer opet ima jako mnogo faktora- npr ima onaj cuveni test sa labaratorijskim pacovima- gde su jedna grupa pacova stavljena u neki obican (dosadan, depresivan kavez) i imali su pristup obicnoj vodi, ali i pristup tekucini s kokainom- i u toj grupi pacovi su svi stalno koristili kokain, u drugoj grupi je pacovima napravljen kavez gde su imali razne zanimljivosti i neke vrste "luna parkova" gde su mogli da se druze i zabavljaju itd- i u toj grupi pacovi su izbegavali kokain, jednostavno nije bilo potrebe za tim jer su imali na neki nacin interesantna i ispunjen zivot-
tako da to pokazuje da je vanjski faktor bitan,

Drugi faktor je unutrasnji- a tu je najveci problem zapravo navika i "jeftini" dopamin u vidu cigareta ili neceg drugog, dakle treba poromeniti naviku, a mozak se obicno nakon 6 nedelja prilagodi (tj toliko mu obicno treba da promeni tzv sinapse), a izdrzati tih 6 nedelja nije lako, a oslanjanje na samo snagu volje nije najbolja taktika (jer je snaga volje potrosan resurs koji se obnavlja dok spavamo)- tako da obicno treba promeniti stvari odnosno okidace (triggers) npr ako je nekom navika da cim se ustane sedne na fotelju i zapali cigaretu on cim se ustanei vidi fotelju "okidač" u mozgu se aktivira i osoba odmah seda u fotelju i pali cigaretu- tako da treba promeniti stvari da se smanji uticaj okidača (jer u sustini dosta mi tih stvari radimo polu-svesno, to su vise automatske radnje)- tako da recimo u tom slucaju totalna promena namestaja moze pomoci jer onda kad se osoba ustane iz kreveta autopilotse nece odmah ukljuciti jer je raspored drugaciji, i takodje treba izbegavati sve situacije u kojima je osoba navikla da automatski zapali cigaretu, dakle poenta je biti sto svesniji svojih radnji i sto prisutniji u sadasnjosti jer problem je u autopilotu i treba napraviti strategiju kako preziveti 6 nedelja (prvih par je najteze) i treba izmeniti druge stvari da bi se stovrio novi sklop navika- u svemu tome visok stepen emotivne inteligencije pomaze (zbog vece samosvesti), ali sama po sebi ne resava nista.

Ne želim da tema ode u drugom pravcu..Samo moram da dodam u vezi prestanka pušenja. Navikla sam da ujutru pojedem bar jednu čokoladnu napolitanku ili kockicu, dve čokolade i da zatim skuvam nes i da zapalim cigaretu.
-Ovo je sve za novu temu. -Odvikavanje od cigareta, duvana

Kada je u pitanju EQ, imam samosvest o svojim emocijama, razmišljanjima. Ali, nisam isključivo timski igrač, a ponekad mi se čini da se osećam neshvaćeno, doduše sve ređe.
Nemam visoki IQ zbog blagog kognitivnog poremećaja nastalog usled cerebralne paralize i zato mi je važniji EQ.

Ljudi koje poznajem kažu da sam "rođeni vođa". Kad nešto timski radim, unapred znam koji je sledeći posao koji je nastavak tog posla..i tu dolazi do onog "Ti si rođeni vođa i želiš da ubrzaš stvari".
Zapravo, ne volim da površno radim, posebno kad poznajem posao koji je vezan nekim rokom.
Ovde konkretno mislim na svoj politički aktivizam.

Ne mrzim ljude koji manje znaju. Bez problema naučim ih kako se nešto radi, ali onda ubrzavam ritam.

To je verovatno mana? I koliko je ona vezana za EQ?

To je verovatno mana? I koliko je ona vezana za EQ?
Nisam siguran na sta se odnosi pitanje, posto je sve sto si navela "normalna" pojava, sem mozda sto se neshvacenosti tice- tu nemogu da ti odgovorim, s moje tacke gledista mi se cini poprilicno iracionalno ocekivati da nas sem par bliskih osoba razumeju, realno niti mi toliko mnogo razmisljamo o drugim ljudima i pokusavamo da ih svatimo- i drugi ljudi su u istoj poziciji, dovoljno je imati dobru komunikaciju s drugim ljudima u osnovnim stvarima- i to nekad moze odvesti na neki visi nivo, a ne mora- zavisi i od toga koliko provodimo vremena i komuniciramo s tim ljudima.

Par poruka iznad sam izvukao par statistika o emotivnoj inteligenciji gde mozes izvuci neke zakljucke, a imas i link ako zelis da nastavis dalje da istrazujes- no u svakom slucaju EQ je mnogo bitnija za uspeh i za odnos s drugim ljudima od IQ, IQ prema tim istrazivanjima ima udeo u oko 20% uspesnosti, ljudi s visokim EQ su uspesniji u sve i jednoj oblasti.

Ovo je bilo bolno pročitati...
Mislim da bi ovaj opis trebalo malo pojasniti i izneti mišljenje o tome.
Prva stavka, često se osećaju neshvaćeni, ali te osobe znaju uzrok te neshvaćenosti i prihvataju je zato što im to najviše odgovara. Oni su izabrali način svog života, nisu pristali da im ga neko nameće...
Druga stavka lako se uznemire i preplave ih osećanja. Svako u životu ima te trenutke, važno je imati samokontrolu i ne uznemiravati druge, ako si sam uznemiren, takve situacije osobe sa visokim IQ rešavaju same sa sobom, ne prave dramu....
Treća stavka dođe sama po sebi kada se savladaju ove dve...
Ovo je samo moje laičko mišljenje, Džudi i Strahinja će reći ako negde grešim....

Ovo je samo moje laičko mišljenje, Džudi i Strahinja će reći ako negde grešim....
I moje misljenje laickog:)
Mogu se sloziti ili ne, no moje misljenje nije niti merodavnije niti ima neku vecu vrednost, i da bi stvari bile komplikovanije- moje misljenje se stalno menja,
tako da jedino mogu reci da tvoja teza ima smisla, i generalno receno- drago mi je sto ucestvujes u temi i nadam se da ces u buducnosti i dalje biti aktivna,
i izrazavati svoje misljenje- jer dajes dobar doprinos.

Wow ljudi, ova tema je otišla baš daleko.
Ja sam ovde nova osoba koja je zainteresovana da prodiskutuje o nekim stvarima koje me interesuju i vidim da ima dosta osoba koja razmišljaju u tom nekom pravcu.
Samo da pohvalim autora teme jer ovo i slična pitanja se postavljaju već neko vreme, zapravo, varijacija ovog pitanja, što samo dokazuje koliko je ova tema bitna za sve nas.
Zapravo, sve se svodi na činjenicu da mi blage veze nemamo ko smo i šta smo i da nam treba neka eksterna potvrda naše egzistencije.
U isto vreme tužno ali i pohvalno.

Interesantno je da se na internetu nude kursevi za poboljsavanje EQ, s jednog sam skinuo ovo gde EQ treniraju kroz 4 stavke:

Četiri ključne veštine emocionalne inteligencije:

1. Upravljanje sobom: Možete kontrolisati impulsivna osećanja i ponašanja, upravljati svojim emocijama na zdrav način, preuzeti inicijativu, ispunjavati obaveze i prilagoditi se promenljivim okolnostima.

2. Samosvest: Prepoznajete sopstvene emocije i kako one utiču na vaše misli i ponašanje. Znate svoje snage i slabosti i imate samopouzdanje.

3.Socijalna svest: Imate empatiju. Možete razumeti emocije, potrebe i brige drugih ljudi, primetiti emocionalne signale, osećati se prijatno u društvenim situacijama i prepoznati dinamiku moći u grupi ili organizaciji.

4. Upravljanje odnosima: Znate kako razvijati i održavati dobre odnose, jasno komunicirati, inspirisati i uticati na druge, dobro funkcionisati u timu i upravljati konfliktima.

Razmišljam trenutno kako se ljudi pronalaze ( ne mislim na ljubavne odnose) kada kažu našli smo se u trenutku
Mislim da je to po prepoznavanju obrazaca, tj mozak ima izrazenu sposobnost prepoznavanja obrazaca i kad prepozna oo sto mu treba (ili sto misli da treba onda "reaguje"), mislim da to nema veze sa samom EQ, no kasniji odnos itekako ima veze s EQ jer ako im je visok biti ce u stanju da prepoznaju osecanja i potrebe i da laksestvore dobar odnos.

Razmišljam trenutno kako se ljudi pronalaze ( ne mislim na ljubavne odnose) kada kažu našli smo se u trenutku, prepoznali smo se...to radi EQ, IQ nema tu mogućnost. Sličan EQ stvara prijateljstva, IQ može biti različit....
Smatram da je to kombinacija IQ i EQ što se tiče tvog pitanja za pronalaženje u trenutku.
I sve želim da kažem na ovu temu ali nekako mi bude glupo : mi smo svi kombinacija IQ i EQ i to je ono što nas čini jedinstvenim.
Ne može jedna individua da bude 100% IQ, takođe, ne može jedna individua da bude 100% EQ, smatram da smo svi mi različita kombinacija ova dva pojma u najmanju ruku.

Покушао сам да поставим своје питање на ову тему на примеру политичара, па ми је обрисано. Ок, слажем се, није ми идеја била да се бавим политиком, већ сам навео пример који је свима јасан, али разумем да модератори не желе да дискусија оде у нежељеном правцу.
Енивеј :), оно што сам хтео да питам:
Ако неко уме са људима, комуникативан је, добро управља односима, и користи то за остваривање неких себичних циљева, да ли има једнаку емоционалну интелигенцију као неко ко уме са људима, комуникативан је, добро управља односима, и користи то за опште добро? И како направити разлику?

Ако неко уме са људима, комуникативан је, добро управља односима, и користи то за остваривање неких себичних циљева, да ли има једнаку емоционалну интелигенцију као неко ко уме са људима, комуникативан је, добро управља односима, и користи то за опште добро? И како направити разлику?
Sansa je manja da ce osoba s visokom emotivnom inteligencijom biti egoisticna, ali opet sve zavisi od drugih faktora- karaktera, uverenja itd- na kraju krajeva EQ je samo alatka i potencijal, tako da moze biti upotrebljena i u negativne svrhe,
a i pitanje je sta je sebicnost za osobu? Da ce neko staviti svoju porodicu iznad opsteg dobra ili neku svoju ideologiju ili nesto trece?
Da li je Niccolo Machiavelli hteo da radi za opste dobro ili je bio manipulant- ili pak i jedno i drugo?

(Politika na pdf-u nije dozvoljena jer ce odvuci stvari u pogresnom smeru i van pitanja vezanih za psihologiju.)

Malo statistike:
-Zaposleni sa empatičnim liderima (visok EQ) imaju veće angažovanja u radu (76%) i kreativnosti (61%)
-Emocionalna inteligencija ima 58% uticaja na radni učinak. Takođe, 90% vrhunskih radnika na poslu ima visoku emocionalnu inteligenciju
dok Inteligentni koeficijent (IQ) čini samo 20% uspeha. To je zato što su socijalna i emocionalna inteligencija značajne odrednice uspeha
-Samo oko 36% ljudi širom sveta je emocionalno inteligentno
-Kompanija koja daje prioritet emocionalnoj inteligenciji ima 22 puta veću verovatnoću da će imati bolji učinak od kompanija koje nemaju taj prioritet
-U istraživanju sprovedenom za preduzetnike 2020. godine, više od 95% je izjavilo da je EQ u liderstvu važniji od IQ-a
I pobednik nedelje:
-95% ljudi misli da su samosvesni, ali samo 10-15% jeste

Usputna zabeleška:
Samosvest (self-awareness) je sposobnost da prepoznamo, razumemo i analiziramo svoje emocije, misli i ponašanja. To uključuje razumevanje kako naša osećanja utiču na nas i druge, kao i sposobnost da se objektivno sagledamo. Samosvest se često smatra osnovom emocionalne inteligencije.

https://passivesecrets.com/emotional-intelligence-statistics/
Да, ако питаш оне који се баве продајом решења за тестирање и унапређење те емоционалне интелигенције. ;)
Али питање је колико су те бројке заиста реалне. :think:

Да, ако питаш оне који се баве продајом решења за тестирање и унапређење те емоционалне интелигенције. ;)
Али питање је колико су те бројке заиста реалне. :think:
Ima dosta istrazivanja na tu temu, taj sajt samo prenosi, a koliko su brojke tacne to je zapravo vrlo dobro pitanje,
posto su istrazivanja u najvecem broju slucajeva vezane za zapadne zemlje, tako da verovatno ima dosta odstupanja od situacije u Srbiji,
no dosta tema koje postavljam su informativnog karaktera, o raznim aspektima psihologije koji mozda nekom mogu ponuditi informacije koje mogu biti korisne ili zanimljive, mislim da razumevanje emotivne inteligencije i malo rada na tom polju moze uciniti mnogo koristi forumasima.

Back