Reyna
Aktivan član
- Poruka
- 1.094
Pa znam..videcu sta cu..drzim se imam ostale..hvala ti..

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zdravo svima. Razmisljam,ustvari ozbiljno planiram da nabavim kucnog ljubimca. Ribice su mi nekako vise za ukras,a glupo mi je drzanje ptice u kavezu (bilo koje,mada ukusi su svaciji a ja postujem svaciji ukus)tako da kanarinci i papagaji ne dolaze u obzir.
Onda je izbor pao na hrcka,ali sam se brzo predomislila jer sam cula da im je zivotni vek dosta kratak. Prema tome - morsko prase je najbolji izbor.
Posto je jos sve u fazi planiranja,treba mi par saveta. Ljubimac ce biti u mojoj sobi a buka zbog grickanja resetki u toku noci bi mi stvarno smetala,pa onda mislim da je bolje da ga smestim u nesto veci akvarijum,tj staklenu kutiju. Dali je to problem zbog posude sa vodom koja se u akvarijumu ne moze zakaciti,ako neko moze da mi kaze? Da li ce mu smetati ako je kutija blizu peci? Da li postoji mogucnost da izadje iz staklene kutije?
Da li je potrebno da ima neke igracke,krugove kao hrckovi? Koliko sam shvatila,morsko prase je dosta trapavije od hrcka.
Bilo kako bilo,zelim da svom buducem ljubimcu pruzim sto bolji zivot a i da i ja i moji roditelji budemo zadovoljni.
Morsko prase možeš da naučiš da bude u sobi, tj da se slobodno šeta i da može da uđe kada hoće ili ode u deo za odmor, jelo i sl.
Piljevina kao podloga nije baš najsrećnije rešenje. Imaš raznih varijanti, pogledaj ovde malo po ovoj temi, a imaš i forum zekoiprijatelji.
Ne vakcinišu se. Muzika glasna može da im smeta, ali to je kao i svakom drugom biću. Što se tiče svetla, temperature, pa i muzike, sve je to kao i kod nas.
I oni vole da su u društvu, tako da bi možda bilo najbolje da uzmeš dva praseta, ali istog pola.
Inače, predivni su i prepametni.
Nabavila sam zensko morsko prase,belo sa crvenim ocima.Dakle,albino. Staro je dva meseca. Za sada je u kavezu a posto je neophodno pustati ih,ja ne znam kako ce se to desavati,posto je jako plasljivo.Zbog toga imam utisak da kad bih ga pustila da se seta,posle ne bih mogla da ga vratim u kavez (a neko ogranicenje ipak mora da postoji,u smislu da se zna koliko je u kavezu a koliko vremena seta po sobi). Inace za ova tri dana koliko je kod mene,dosta sam se vezala za tu slatku zivotinjicu. :-)
Morsko prase možeš da naučiš da bude u sobi, tj da se slobodno šeta i da može da uđe kada hoće ili ode u deo za odmor, jelo i sl.
Piljevina kao podloga nije baš najsrećnije rešenje. Imaš raznih varijanti, pogledaj ovde malo po ovoj temi, a imaš i forum zekoiprijatelji.
Ne vakcinišu se. Muzika glasna može da im smeta, ali to je kao i svakom drugom biću. Što se tiče svetla, temperature, pa i muzike, sve je to kao i kod nas.
I oni vole da su u društvu, tako da bi možda bilo najbolje da uzmeš dva praseta, ali istog pola.
Inače, predivni su i prepametni.
Nabavila sam zensko morsko prase,belo sa crvenim ocima.Dakle,albino. Staro je dva meseca. Za sada je u kavezu a posto je neophodno pustati ih,ja ne znam kako ce se to desavati,posto je jako plasljivo.Zbog toga imam utisak da kad bih ga pustila da se seta,posle ne bih mogla da ga vratim u kavez (a neko ogranicenje ipak mora da postoji,u smislu da se zna koliko je u kavezu a koliko vremena seta po sobi). Inace za ova tri dana koliko je kod mene,dosta sam se vezala za tu slatku zivotinjicu. :-)
Mislim da možeš odmah da počneš da ga puštaš da šeta po sobi, neće biti nekih većih problema, bar sam ja tako radila.Znači, obrati pažnju na kablove i sve ostalo, pusti ga da malo istražuje, da upozna sobu, a u kavez će samo da uđe, najbolje rešenje je hrana!Samo šušneš kesom u kojoj je hrana ili sipaš u neku mericu-plastičnu čašu i zveckaš semenkama, odmah počinju da skiče i trče u kavez.To je najbitnije da ga naučiš, da samo u kavezu dobija hranu i neće biti problema, brzo uče.Nemoj da ga juriš po sobi, nećeš moći da ga uhvatiš, neverovatno su brzi, možda će i da se zavuče pod krevet ili u neki ćošak, ne brini, izlazi na hranu sigurno![]()
Hvala na odgovorima.Da li morsko prase mogu da hranim cveklom (kuvanom,svezom)? Po forumima sam nasla savete da im treba davati zelenu salatu,a veterinar kaze da to ni slucajno ne treba raditi.
Primetila sam da nije bas uredna zivotinjica. Da li ce vrsiti nuzdu van kaveza? Ja zelim da joj pruzim sto je moguce bolje uslove ali plasim se da mi cela soba ne bude uneredjena,pogotovo kad odraste,da ne bih imala probleme sa roditeljima.
Mozda je zbog toga bolje da je pustam u pomocnu sobu,ta sobica je dosta manja i nema puno namestaja ni kablova,ali ima dosta svetlosti. Recimo da je tu pustam pola sata - sat na dan,ako se uneredi da to brzo ocistim i onda da je vratim u kavez pa u svoju sobu. Sta mislite o tome,da li bi joj to bilo dovoljno?![]()