MORSKI PRASICI

Nova sam na forumu.Imam morsko prase skoro godinu dana.Do sada nisam imala nikakvih problema sa njim.Posto u gradu u kojem zivim nema veterinara,interesuje me da li neko moze da mi pomogne.Danas sam primijetila da moj ljubimac ima kvrzicu na donjoj strani vrata.Da li neko zna kakva je to kvrzica,da li je to opasno za mog ljubimca i da li mogu nekako da mu pomognem???

Ne znam šta bih ti rekla.. Jel ga boli to mesto? Ili jel loše volje?
Ono što mogu da te posavetujem je da pogledaš forum zeko i prijatelji (ukucaj u google-u ili nađi na nekoj od dosta ranijih stranica tačnu adresu ovog foruma) i eventualno da pozoveš prof Nikolu Popovića sa Veterinarskog fakulteta (broj takođe imaš na nekoj od stranica od pre nekih godinu, dve). Profesor radi u ambulanti Veterinarskog fakulteta.
Nadam se da nije ništa ozbiljno!

Zdravo svima. Razmisljam,ustvari ozbiljno planiram da nabavim kucnog ljubimca. Ribice su mi nekako vise za ukras,a glupo mi je drzanje ptice u kavezu (bilo koje,mada ukusi su svaciji a ja postujem svaciji ukus)tako da kanarinci i papagaji ne dolaze u obzir.
Onda je izbor pao na hrcka,ali sam se brzo predomislila jer sam cula da im je zivotni vek dosta kratak. Prema tome - morsko prase je najbolji izbor.
Posto je jos sve u fazi planiranja,treba mi par saveta. Ljubimac ce biti u mojoj sobi a buka zbog grickanja resetki u toku noci bi mi stvarno smetala,pa onda mislim da je bolje da ga smestim u nesto veci akvarijum,tj staklenu kutiju. Dali je to problem zbog posude sa vodom koja se u akvarijumu ne moze zakaciti,ako neko moze da mi kaze? Da li ce mu smetati ako je kutija blizu peci? Da li postoji mogucnost da izadje iz staklene kutije?
Da li je potrebno da ima neke igracke,krugove kao hrckovi? Koliko sam shvatila,morsko prase je dosta trapavije od hrcka.
Bilo kako bilo,zelim da svom buducem ljubimcu pruzim sto bolji zivot a i da i ja i moji roditelji budemo zadovoljni.

I vrlo vazno,da li je jedina piljevina kao podloga? Da li se kao podloga moze koristiti nesto drugo? Da li je potrebno vakcinisanje? Da li im bas mnogo smeta glasna muzika? Da li zahtevaju stalno svetlo u prostoriji? Bilo bi lepo da mi sto pre neko odgovori. Unapred zahvaljujem. :-)

Morsko prase možeš da naučiš da bude u sobi, tj da se slobodno šeta i da može da uđe kada hoće ili ode u deo za odmor, jelo i sl.
Piljevina kao podloga nije baš najsrećnije rešenje. Imaš raznih varijanti, pogledaj ovde malo po ovoj temi, a imaš i forum zekoiprijatelji.
Ne vakcinišu se. Muzika glasna može da im smeta, ali to je kao i svakom drugom biću. Što se tiče svetla, temperature, pa i muzike, sve je to kao i kod nas.
I oni vole da su u društvu, tako da bi možda bilo najbolje da uzmeš dva praseta, ali istog pola.
Inače, predivni su i prepametni

ehej narode, samo da se javim šta je bilo sa mojim prasetom.. pisala sam već da je bio u očajnom stanju kad je došao iz pet šopa,
neuhranjen sa ranicama na prednjim šapama i nije se kretao uopšte.
e ovako, ja sam mu uvela sledeću terapiju: meka podloga od neke stare pidžame, koju sam svaka 2 dana lepo prala Ph neutralnim sapunom,
bilo me strah da od deterdženta za veš ne dobije alergiju neku.
mazala sam mu šapice FLOGOCIDOM, s tim što nema običaj da koristi prednje šape,
skoro da se jedva i umiva, pa nije moglo da mu dospe u oči, a preporuka je ako već imate isti problem,
da mu obmotate šapice zavojem ili tako nešto da mu ne bi ušla mast u oči neko mi reče da mogu da oslepe od toga.
i naravno pošto vit.C nikako drugačije nije hteo da uzima, narandža je bila moj favorit kao izvor vit.C,a i on voli koliko vidim, tako da je super napredovao, kreće se i super je :heart:
ranice su zarasle, na jednoj šapici potpuno, na drugoj još malo ima krasticu, ali nadam se brzo će i to da prodje :D

nadam se da će nekome ovaj post nekome biti od pomoći ko ima slične probleme. :)

Poslednja izmena:
Zdravo svima. Razmisljam,ustvari ozbiljno planiram da nabavim kucnog ljubimca. Ribice su mi nekako vise za ukras,a glupo mi je drzanje ptice u kavezu (bilo koje,mada ukusi su svaciji a ja postujem svaciji ukus)tako da kanarinci i papagaji ne dolaze u obzir.
Onda je izbor pao na hrcka,ali sam se brzo predomislila jer sam cula da im je zivotni vek dosta kratak. Prema tome - morsko prase je najbolji izbor.
Posto je jos sve u fazi planiranja,treba mi par saveta. Ljubimac ce biti u mojoj sobi a buka zbog grickanja resetki u toku noci bi mi stvarno smetala,pa onda mislim da je bolje da ga smestim u nesto veci akvarijum,tj staklenu kutiju. Dali je to problem zbog posude sa vodom koja se u akvarijumu ne moze zakaciti,ako neko moze da mi kaze? Da li ce mu smetati ako je kutija blizu peci? Da li postoji mogucnost da izadje iz staklene kutije?
Da li je potrebno da ima neke igracke,krugove kao hrckovi? Koliko sam shvatila,morsko prase je dosta trapavije od hrcka.
Bilo kako bilo,zelim da svom buducem ljubimcu pruzim sto bolji zivot a i da i ja i moji roditelji budemo zadovoljni.

Morsko prase možeš bez problema da držiš u svojoj sobi, ono se razlikuje od hrčka i skoro celu noć spava, ne grize rešetke.Najbolje bi bilo da mu obezbediš kavez, tako da ga povremeno puštaš da prošeta i da on može sam da uđe u svoju kućicu, ali moraš strogo da vodiš računa o njemu, jer grize sve živo.Moj je izgrickao kabl od miša i kabl od punjača za telefon :) Što se tiče podloge, ne moraš da stavljaš piljevinu, možeš da staviš neku pamučnu krpu ili manji peškir, koji ćeš naravno da pereš redovno, pošto nisu baš neki čistunci.Kad je hrana u pitanju, obožavaju zelenu salatu, naravno pored toga jedu i mešavinu semena, šargarepu, jabuku, spanać, kupus.Ako se ishrana sastoji od povrća/voća svakodnevno, nema potrebe za vodom i dodatnim vitaminom C.

Morsko prase možeš da naučiš da bude u sobi, tj da se slobodno šeta i da može da uđe kada hoće ili ode u deo za odmor, jelo i sl.
Piljevina kao podloga nije baš najsrećnije rešenje. Imaš raznih varijanti, pogledaj ovde malo po ovoj temi, a imaš i forum zekoiprijatelji.
Ne vakcinišu se. Muzika glasna može da im smeta, ali to je kao i svakom drugom biću. Što se tiče svetla, temperature, pa i muzike, sve je to kao i kod nas.
I oni vole da su u društvu, tako da bi možda bilo najbolje da uzmeš dva praseta, ali istog pola.
Inače, predivni su i prepametni.

Nabavila sam zensko morsko prase,belo sa crvenim ocima.Dakle,albino. Staro je dva meseca. Za sada je u kavezu a posto je neophodno pustati ih,ja ne znam kako ce se to desavati,posto je jako plasljivo.Zbog toga imam utisak da kad bih ga pustila da se seta,posle ne bih mogla da ga vratim u kavez (a neko ogranicenje ipak mora da postoji,u smislu da se zna koliko je u kavezu a koliko vremena seta po sobi). Inace za ova tri dana koliko je kod mene,dosta sam se vezala za tu slatku zivotinjicu. :-)

Inače, predivni su i prepametni.

Nabavila sam zensko morsko prase,belo sa crvenim ocima.Dakle,albino. Staro je dva meseca. Za sada je u kavezu a posto je neophodno pustati ih,ja ne znam kako ce se to desavati,posto je jako plasljivo.Zbog toga imam utisak da kad bih ga pustila da se seta,posle ne bih mogla da ga vratim u kavez (a neko ogranicenje ipak mora da postoji,u smislu da se zna koliko je u kavezu a koliko vremena seta po sobi). Inace za ova tri dana koliko je kod mene,dosta sam se vezala za tu slatku zivotinjicu. :-)

Mislim da možeš odmah da počneš da ga puštaš da šeta po sobi, neće biti nekih većih problema, bar sam ja tako radila.Znači, obrati pažnju na kablove i sve ostalo, pusti ga da malo istražuje, da upozna sobu, a u kavez će samo da uđe, najbolje rešenje je hrana!Samo šušneš kesom u kojoj je hrana ili sipaš u neku mericu-plastičnu čašu i zveckaš semenkama, odmah počinju da skiče i trče u kavez.To je najbitnije da ga naučiš, da samo u kavezu dobija hranu i neće biti problema, brzo uče.Nemoj da ga juriš po sobi, nećeš moći da ga uhvatiš, neverovatno su brzi, možda će i da se zavuče pod krevet ili u neki ćošak, ne brini, izlazi na hranu sigurno :)

Hvala na odgovorima. :) Da li morsko prase mogu da hranim cveklom (kuvanom,svezom)? Po forumima sam nasla savete da im treba davati zelenu salatu,a veterinar kaze da to ni slucajno ne treba raditi.
Primetila sam da nije bas uredna zivotinjica. Da li ce vrsiti nuzdu van kaveza? Ja zelim da joj pruzim sto je moguce bolje uslove ali plasim se da mi cela soba ne bude uneredjena,pogotovo kad odraste,da ne bih imala probleme sa roditeljima.
Mozda je zbog toga bolje da je pustam u pomocnu sobu,ta sobica je dosta manja i nema puno namestaja ni kablova,ali ima dosta svetlosti. Recimo da je tu pustam pola sata - sat na dan,ako se uneredi da to brzo ocistim i onda da je vratim u kavez pa u svoju sobu. Sta mislite o tome,da li bi joj to bilo dovoljno? :D

Inace ovo je cetvrti dan kako je kod nas,a meni se cini da je porasla,to jest da je veca nego onog dana kada sam je donela iz pet - shopa.Mozda je to samo moj subjektivni dozivljaj. :hahaha:
A za sada dobija seno,hranu Kavia iz kese,jabuke i pomalo mandarine.

Hvala na odgovorima. :) Da li morsko prase mogu da hranim cveklom (kuvanom,svezom)? Po forumima sam nasla savete da im treba davati zelenu salatu,a veterinar kaze da to ni slucajno ne treba raditi.
Primetila sam da nije bas uredna zivotinjica. Da li ce vrsiti nuzdu van kaveza? Ja zelim da joj pruzim sto je moguce bolje uslove ali plasim se da mi cela soba ne bude uneredjena,pogotovo kad odraste,da ne bih imala probleme sa roditeljima.
Mozda je zbog toga bolje da je pustam u pomocnu sobu,ta sobica je dosta manja i nema puno namestaja ni kablova,ali ima dosta svetlosti. Recimo da je tu pustam pola sata - sat na dan,ako se uneredi da to brzo ocistim i onda da je vratim u kavez pa u svoju sobu. Sta mislite o tome,da li bi joj to bilo dovoljno? :D

Nisam sigurna, mislim da morsko prase neće hteti da jede cveklu, ali probaj, ništa te ne košta.Što se tiče zelene salate, oni je obožavaju, moje prase je jede svaki dan, ne znam šta da ti kažem, različita su mišljenja što se tiče ishrane, pogledaj po internetu, pa ćeš videti.Znam samo da moje prase najviše voli salatu i seme Cavia Crispy, mada mu kupujem i druge mešavine, a voće slabo jede, ponekad jabuku, ali baš bira.Morski prasići su inteligentne životinje, ali nisu baš čistunci, pa tako se i ponašaju kada su van kaveza, ja oko toga ne pravim problem, počistim posle njega, ništa strašno, jer uživam u druženju sa njim.Najčešće je pušteno da šeta dok sam ja ovde po internetu, on trči po sobi, zavlači se u ćoškove, pa ulazi i izlazi iz kaveza, ali moram da obraćam pažnju, ne smem da ga ostavim samog.Inače brzo rastu i goje se, videćeš uskoro, samo će da mu se zaokruži pupa :)

moja je jela cveklu,samo posle toga nemoj da je pustiš na tepih jer ga nećeš moći oprati,ipak je to cvekla :) Jela je sve što joj dam mandarine,krastavac je obožavala,paradajz,kupus,blitvu,španać,brokoli,jabuke,šargarepu,sve joj se dlaka sjajila,slabije je jela jagode valjda joj je slatko bilo.Nije volela svaki dan isto,već stalno da uvodim novine,smešno je kada joj donosim nešto novo,skoči i uzme mi iz ruke kao mali lavić i onda tako slatko jede da svi čujemo kako mljacka.

Moje prase je piškilo samo na mestu koje koje je bilo kao njena kućica u sobi. Ili ako je predugo držim u krilu, pa ne može da izdrži. Umela je da se pokaki i negde drugde, ali pošto im je govance kao semenka, to je vrlo lako pokupiti. Mislim da je bolje da prase može da izađe da se šeta kada hoće, nego da ima određeno sat vremena dnevno... Ali ima vremena i da nauči da ne piški po sobi i ti da vidiš kakve su potrebe devojčice malene. Pusti je da se navikne na tebe, na tvoju sobu, na kutak gde joj je kućica i da ga shvati kao mesto koje je sasvim sigurno, gde može da jede, spava, piški, kaki.. Generalno oni piške i kake na mestima koja su skrivena ili u ćoškovima.. meni se čini na svim mestima na kojima se osećaju sigurno.. Dakle, ako ti svoju sobu prilagodiš prasencetu tako da ima samo jedan ćošak gde može da se zavuče i tu joj postaviš stvari, tj tu joj postaviš kućicu ona će tu i piškiti. Obavezno treba da skloniš kablove, papire sa poda, knjige.. Treba da joj daš nešto za grickanje - slamu npr.
Inače i moje prase je jelo cveklu, ma maltene svo povrće i isto je volela da menja. Zelenu salatu obožavaju, samo je bitno da je ne daješ previše. To važi i za svo zeleno povrće, jer mogu da dobiju proliv.
I mislim da ipak treba da joj obezbediš i vodu. Moje prase nije pilo vodu prve 4 godine, možda čak i 5.. Rekli su mi da ne treba da pije, a svakako je dobijala doručak i večeru u vidu povrća i voća. Stalno je imala semenke. Ali mislim da ipak treba da joj omogućiš da ako je žedna da može da pije. Takođe treba da joj staviš i seno i semenke da može da gricka kada hoće - znači da su dostupni stalno. A povrće i voće samo po obrocima.

Primetila sam da nisu bas neki cistunci i to je tacno. Ko zna,mozda su zbog toga i dobili naziv - prase :-) . Salu na stranu,ali nezgodno je kada joj dam krisku jabuke,ona malo glocne i ostavi krisku,a kriska se zatrpa piljevinom.I eto posla za ciscenje. Ja njen kavez cistim dvaput dnevno a po potrebi i cesce.
Moja Anci inace reaguje na zvuke,sumove,mirise. I ima i vise nego dobar apetit!
Sinoc je drugarica bila kod mene i prvi put je videla moju ljubimicu i bas joj se svidela,a sinoc sam srela i jednu drugu drugaricu i gle slucajnosti,kaze da je decko hteo za godisnjicu da joj kupi morsko prase ali da kad je dosao u pet shop,vise nije bilo nijednog praseta.
Ovo je prvi put da u kuci imam nekog ozbiljnijeg ljubimca,pre nje imala sam samo ribice ali one su vise za ukras nego sto su ljubimci. I verujte da se sada osecam nekako,ispunjenije...
A moji roditelji su ranije cuvali kunice (domace zeceve),i kako je to normalno,i tu je dolazilo do nekih albino slucajeva - beli zecevi sa crvenim ocima. I sve je to bilo dostupno meni,gledala sam od svoje 4.godine zeceve u svim razvojnim fazama,od tek okocenog u dlaki,do zecice stare 4-5 godina. A Anci je albino,i podseca me na nekog albino zecica starosti od mesec - dva.Ali sto vise bude rasla,sve manje ce me podsecati na zecica. Cak mi se cini da je malo i porasla za ovih 5 dana otkako je kod nas.
Znam da se zenke ne smeju pariti posle osmog meseca zivota jer se valjda promeni sirina karlice pa mladunci ne mogu da izadju,ali zasto u principu nije preporucljivo pariti ih? Koliko mi je poznato morsko prase je polno zrelo vec sa 3 nedelje zivota.
Jasno mi je da nije pozeljno da muzjak i zenka budu u istom kavezu jer bi onda veoma cesto dolazilo do trudnoca koje bi iscrpele zenku,ali zasto ne se ne bi parili makar jednom? Naravno,pod uslovom da se mladunci zbrinu kako treba ili daju nekome ko moze da cuva vise morskih prasica.

Poslednja izmena:
Razmisljam se da nabavim zamorce kao ljubimce pa me zanima par stvari. Na wikipediji sam procitao da im smeta da budu sami i da bi uvek trebalo da se uzimaju bar dva. U Svedskoj je to cak zakonom propisano. Da li je zaista tako sa ovim nasim iz pet shopova? Kakva su vasa iskustva sa zamorcima samcima? Ako moraju da se uzimaju u paru, znam da ne treba muzjak i zenka jer ce se stalno pariti, a pretpostavljam da preostale dve kombinacije mogu. E sad da li postoji znacajna razlika u temperametnu muzjaka i zenki?

Vrlo cesto sam cuo price da od svih glodara zamorci najvise smrde (pod pretpostavkom da ih redovno cistim). Iz licnog iskustva znam da cincile i pacovi gotovo uopste nemaju miris. Jel to istina? Mislim da smrde.

I poslednje pitanje. :) Jel postoji neka obavezna vakcinacija za koju bi trebao da znam?

mislim da je bolja opcija 2 mužjaka, jer bi se ženke svadjale kasnije kad polno sazru verovatno oko teritorije.
ja lično imam jednog, ali stalno je neko tu u kući pa se igramo svi redom sa njim, ali ako planiraš na duže
preko dana da ga ostavljaš samog, bolje da mu uzmeš i drugara.

ne smrde uopšte tako mnogo kao što umeju ljudi da hiperbolišu. evo ja lično čuvam mužjaka i stvarno nema
neki ne znam kakav nepodnošljiv miris, iako u haosu živi (kao i svako prase ;)) ako mu redovno menjaš podlogu, neće imati nikakav miris.

nema nikakva vakcinacija niti bilo kakva posla sa veterinarom osim u slučaju bolesti.

Back