MORSKI PRASICI

pa to ti kažem. ja sam imala i hrčka pre toga i sad morsko prase i stvarno ni jedna životinja mi nije smrdela jer se redovno čistilo.
tako da ne kapiram, koliko to moraš da ostaviš jadno stvorenje da jurca po svom izmetu, da bi ti smrdelo.
e da, insect-vit.C je obavezan, imaš ga i u hrani koju mu kupiš, a i ovako moraš da mu daješ. mom sam davala narandžu.
jeste da negde piše da ne treba, ali ono je jelo i ništa mu savršeno ne fali, čak je i bolje uspelo da se oporavi od skorbuta sa kojim je došlo.
jednostavno, terapija davanja rastvorenih tableta nije palila, nije htelo ni multivitu nešto posebno (bez smejanja, sve živo sam probala :lol:)
i eto, na kraju rekoh, ješćeš ti narandžu pa kako ti bog da, i ovako su ti male šanse da preživiš. i eto ga. super je, živo i zdravo, još bolje nego pre
a ne znam gde sam pročitala da ne treba da im se daje što smatram običnom glupošću.

Poslednja izmena:
Nasi pet shopovi su blagi uzas! Sto zbog uslova u kojima zivotinje zive sto zbog ponude istih. Danas sam obisao nekoliko vecih prodavnica i nisam uspeo da nadjem dva muzjaka cupavih zamoraca iz istog legla (kaveza). Da li je neko skoro imao prinovu i rad je da udomi (pokloni/proda) dva muzjaka, po mogucstvu cupavih i sarenih zamoraca. Nesto ovog tipa http://v15.nonxt1.c.bigcache.google...otos/original/14529257.jpg?redirect_counter=1 Ili barem zna gde bih mogao da ih nadjem, a da to nisu petshopovi u Ruzveltovoj, Balkanskoj, na NBG kod carine i Pet Centar.

pričaj mi o uslovima... :roll:
moj je došao sa ranicama na prednjim šapama, mršav da nije imalo gde više,
i nedostatkom vitamina C, to je bilo strašno... mislila sam da će da ugine,
krenula sam sa terapijom i sve, ali sam razmišljala dugo kako mu se bliži kraj,
jer se ranice nikako nisu povlačile. baš me to ljuti sad kad se setim. jedva se izvukao nekako.

Nikakvim sredstvom,pocistim izmet i stavim novu podlogu.Ostatke stare hrane takodje redovno uklanjam.Radi se o belicastom iscedku koji je izbacila otpozadi,e a ne bih znala da li je iz analnog otvora ili onog drugog. Da li je to normalno ili ima razloga za brigu?

pa prati malo njeno stanje, ako ti deluje živahno, dlaka i dalje sjajna, sve ok-nemaš zašto onda da brineš.
ako je to 'beličasto'-kako ti kažeš --> više gusto i providno, onda je to normalno, ali nemoj da paničiš ako se prase ok ponaša.
sačekaj možda neko ima nešto na tu temu više, jer ja imam mužjaka i ovo gusto i providno sam primetila, ali beličasto ništa do sad..

Ja mislim da je to normalno. Moja Cica je to vrlo često imala i to na vagini. Ne sećam se sada, ali mi se čini da ga je imala baš onih dana kada je bila raspoložena za parenje. Tj to vidiš tako što kada joj pređeš preko leđa polako, ona digne guzu i kao da bi se parila..
Osim, ako nije u nekim baš velikim količinama taj sekret. I ne bi trebalo da smrdi.

Postavila sam pitanje nedavno ali ga niko nije primijetio :( pa evo da iskopiram opet.

Mom morskom prasetu suzi jedno oko i zabrinuta sam inace je zivahan, normalno jede i sve je sa njegovim ponasanjem u redu ali par zadnjih dana ima taj bistri iscjedak, s vremena na vrijeme, po malo... Negdje sam procitala da ako suzi samo jedno oko moguce je da se povrijedilo cesanjem,sijenom itd. ali ja se ipak plasim da nije neka infekcija?

Inace prestalo je da mu suzi oko jedno vrijeme i evo sad ponovo i to opet ono isto , drugo je sasvim u redu, ne znam sta moze biti u pitanju...:think:
Ne znam šta bih ti rekla. Oko hoće da suzi i od nazeba. I naravno iz razloga koje si ti navela - da je nešto upalo, da se povredilo češanjem..

Koliko ti je staro prasence?
Mom prasetu je oko počelo da suzi kada joj bila malo starija i kada joj je opao imunitet, imala je i krmelje posle u tom oku. Krmelje, tj konjuktivitis sam lečila, koliko se sećam, hloramfenikolom a čini mi se i gentamicinom. Ali sve je prepisao veterinar.

Pogledaj oko da zaista nije nešto upalo. Pogledaj da nije slučajno nazeblo prasence? Vrlo moguće da je to razlog.
Na Veterinarskom fakultetu postoji prof Dr Hadži Antić (čini mi se da se tako zove) koji se specijalizovao za oftamologiju. Ja moje prase nisam vodila kod njega, tako da ne bih znala da ti kažem ništa o njemu iz iskustva.
Ja sam moje prase vodila kod Prof Dr Popović Nikole, koji radi u ambulanti. On se specijalizovao za egzotične vrste (u koje spada i lečenje morskih prasića) i za kožne bolesti.

Moje prase sam vodila kod raznih veterinara, tokom vremena, i nemaš pojma kakve sam sve gluposti čula.. Generalno jako malo znaju o morskim prasićima. Spinu su i ovde dosta hvalili, ali oni imaju ozbiljne propuste u lečenju i morskih prasića i pasa i mačaka..
U prof Popovića sam imala puno poverenje.
Ovo ti pričam da bi bila obazriva pri izboru veterinara i terapije.
Elem, ako misliš da dosta suzi, ja bih ti savetovala da prasence odvedeš kod prof Popovića u ambulantu na Veterinarskom fakultetu, ali prethodno zovi da se dogovoriš sa njime da ne bi prase pregledao neko drugi na kraju.. Ili možda kod prof Hadži Antić da probaš.

Možda možeš pre svega da probaš da par dana ispireš sa Acidi Borici 3%. Ja to nisam probala sa morskim prasetom, ali sada su mi za psa savetovali a takođe se koristi i kod beba. Mada možda bi ipak trebalo da se raspitaš da li može i kod morskih prasića..
Takođe imaš i forum Zeko i prijatelji, tamo ima dosta vlasnika morskih prasića, možda neko tamo može da ti da koristan savet.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru mada ja zivim u Podgorici a ovamo tek veterinari ne znaju o morskim prasicima :( ali danas mu je oko bolje , nema on krmelje nego mu eto pomalo suzi jedno oko ali posto je bolje da ako skroz prestane.

U medjuvremenu postala sam ponosna vlasnica jos jednog slatkog zamorca,koji je saren za razliku od Anci koja je albino. Micika se veoma dobro uklopila,voli da se mazi i da je uzimam u ruke ali Anci... Sa njom to nije slucaj iako je kod mene vec mesec i po dana. Anci je i vise nego plasljiva pa cak i agresivna,nemoguce je uzeti je u ruke, veoma cesto ispusta zvuke nervoze,trza se na svaki moj pokret u pravcu kaveza :sad2: . Micika je dosta krace kod mene ali je mnogo vise pitoma i umiljata. Nije mi jasno zasto je Anci takva,em je duze vremena kod mene,em sad i ona i Micika imaju potpuno jednak tretman kod mene.Sve u svemu,za svo ovo vreme Anci se uopste nije oslobodila vec je postala i veoma nervozna kod svakog mog pokusaja da je mazim,i uopste da imamo neki blizi kontakt. Inace rekla bih da se njih dve slazu dobro.

E pa dobrodošla Micika na forum!! Izmazi je u moje ime!
Inače, neki prasići su plašljiviji od drugih, šta da radiš. A možda je i imala neka negativna iskustva pre nego što si je ti uzela... I prasići se kao i ljudi razlikuju..
Možeš da probaš da je hraniš iz ruke svaki dan.. pa polako, i da je maziš, i da joj pričaš.. opustiće se i ona. :)

Ovo su moja dva zamorca. Eksperimentali subjekt 6. je levo, a eksperimentali subjekt 9. je desno.

:D

DSCF1664a.jpg

E pa dobrodošla Micika na forum!! Izmazi je u moje ime!
Inače, neki prasići su plašljiviji od drugih, šta da radiš. A možda je i imala neka negativna iskustva pre nego što si je ti uzela... I prasići se kao i ljudi razlikuju..
Možeš da probaš da je hraniš iz ruke svaki dan.. pa polako, i da je maziš, i da joj pričaš.. opustiće se i ona. :)

Krofnice,kako mislis da Anci mozda je imala negativna iskustva pre nego sto sam je ja uzela? Uzela sam je u pet shopu,a pet shop ih verovatno dobija iz od odgajivaca... Mislis da su mozda odgajivaci lose postupali sa njom? Sve je moguce,jer je,opet kazem,i vise nego plasljiva. Poslusacu tvoj savet,mada sam i ranije sve to pokusavala ali nije pomoglo,bar za sada. Ali ako nista,Micika je umiljata za obe.

@ L.krofnica
Za sad psiholoske eksperimente, a posle cemo videti. /madscientistsmile :)

@Emot Nata
Moja sestica je slican takav, plasljiv. Histerise na bilo kakav pokret u sobi. Kad sam ga doneo panicno je bezao po kavezu kad bih probao da ga uhvatim. Onda sam primenio tehniku ponavljanja brzog hvatanja. Mislim da je on kapirao moju ruku kao opasnost pa je zato bezao. Zato sam ga ja prilicno grubo hvatao (grubo u smislu kao u pet shopu), a onda sam ga u rukama mazio da shvati da mu necu nista, pa ga onda spustim nazad na par sekundi tek toliko da shvati da je van ruku pa onda opet hvatanje i mazenje. I tako u nedogled. :) Sada je vec poceo da se znatno manje plasi tj, prestaje da povezuje ruku sa opasnoscu vec je povezuje sa mazenjem. U pocetku mi je priznajem delovalo surovo, ali smo sada na dobrom putu da se skroz pripitomi. A podmicivanje hranom kod ovih mojih ne radi. Ignorisu hranu kada ih uzmem u ruke, bar za sad.

da li je morski prasic bolestan ako mu je opala dlaka sa jednog dijela koze...linja se:P ili je to normalno?
da ga vodim cika vetu ili ne?
procitah da im treba C vitamnia, ali u kom obliku to nabaviti?
pozzzzzzzzzzzzzz

Back