MORSKI PRASICI

cao0o0o0os svima!!!...nov sam na forumu...i vidim da ovde moze dosta toga da se sazna...:)...1.10.2010. sam kupio jedno morsko prase...decak je i zove se laki...mlad je i ima oko 3 meseca...za sada je u dosta malom akvarijumu...zelim da mu napravim nesto sam...pa pretrazujem po netu i sakupljam ideje...da li neko moze da mi pomogne???...hteo bih da mu napravim nesto sto nije mnogo skupo i nije mnogo komplikovano za pravljenje...ali da je lepo i zanimljivo...:D

Imas neke primere i na ovoj temi,par strana unazad,pa prelistaj.
Najvaznije je da prase hranis pravilno:seno,voda u pojilici (nauce oni sami da piju iz toga) Cavia Complete i Cavia Crispy.
Kao poslastice mogu jabuka,mrkva,lubenica

Poseti i forum zeko i prijatelji,tamo imas do detalja o svakoj temi pojedinacno

Dobrodosli :)

da li neko mozda zna gde mogu da nadjem zicu na metar???...ali zicu koja ide u kvadratice...za kavez mi treba...gotova zica da ne moram da pletem :)...ili onaj kao jedan kvadrat gde imaju zice isto koje idu u kockice...pa se spaja vise tih kvadrata...i dobije se kavez...ako neko zna neka mi javi......ili neki drugi materijal od koga mogu da napravim kavez...??? naravno da ta radnja bude u beogradu...ja sam sa banovog brda...

Cao svima!
Slucajno sam u jednom pet shopu u Sloveniji nabasala na morske prasice kakve u zivotu nisam videla,znaci totalno goluzdrave tj, bez dlake jedino imaju malu cubicu dlake iznad nosa.Preslatki su,lice na male slonice,onako klempavi..odusevljena sam! Cena je bila 60 eura komad i da nisam brinula o prelasku granice sigurno bi uzela par..e sad,dali je neko video ovde takve i gde?Postavicu kasnije sliku da vidite o cemu se radi!

Verovatno na ovo pitanje ima dosta odgovora ali prelistavati sve ove strane...

Imamo 2 zamorca, mužjaka i ženku. Zajedno su u staklenom akvarijumu. U poslednje vreme su počeli mnogo da se češu, mužjak više nego ženka. Danas smo kod mužjaka primetili da na stomaku gubi dlaku i ima male krastice/rane, verovatno od češanja, dok kod ženke toga nema. Da li je neko imao ovakav problem sa njima i znate li o čemu se radi?
Iz Novog Sada smo, Grbavica, pa ako može i neka informacija kod kog veterinara je najbolje da ih odnesemo ako je potrebno.

Hvala svima unapred!!!

pisalo se o tome, sugarac
promeni im pod hitno smestaj,nikako "staklo" Napravite nesto sami,bitno da vazduh cirkulise i da imaju prostora da se setaju.
Ako drzite zajedno non stop muzjaka i zenku,sta cete sa mladuncima?A ceste trudnoce iscrpljuju zenku...
O svemu ovome detaljno imate na http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?action=forum

U NS moje prasice su ivermectinom lecili u Bilja & Olja,Liman 1, dr.Vlada
imas kontakt u telefonoteci

Nadam se da ce ozdraviti:)
Morace oboje na lecenje,jer je prelazno,ali nije na ljude-ne brini

i molim te,obavezno, promeni im smestaj

pisalo se o tome, sugarac
promeni im pod hitno smestaj,nikako "staklo" Napravite nesto sami,bitno da vazduh cirkulise i da imaju prostora da se setaju.
Ako drzite zajedno non stop muzjaka i zenku,sta cete sa mladuncima?A ceste trudnoce iscrpljuju zenku...
O svemu ovome detaljno imate na http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?action=forum

U NS moje prasice su ivermectinom lecili u Bilja & Olja,Liman 1, dr.Vlada
imas kontakt u telefonoteci

Nadam se da ce ozdraviti:)
Morace oboje na lecenje,jer je prelazno,ali nije na ljude-ne brini

i molim te,obavezno, promeni im smestaj

Da, čuli smo za šugarac, i mislili smo da se o tome radi. Taj ivermecetin se daje u obliku injekcija? Da li možda znaš koliko košta, čišto informativno?

Planirali smo da im uzmemo kavez, nešto ovako:

http://zivotinjsko-carstvo.com/forum/index.php?showtopic=10338

ili slično, ali smo sad baš u škripcu sa novcem, a akvarijum smo imali od ranije. Predpostavljam da bi tako nešto bilo idealno?
Zamorci su oko 10 meseci zajedno i do sad je ženka jednom imala male, dobili smo dva preslatka zamorčića koje smo poklonili.

Hvala puno na pomoći i gledaćemo što pre da promenimo akvarijum za kavez.

Ivermectin nije u slobodnoj prodaji,to samo veterinari kupuju.
Doze su jako male za prase,u zavisnosti od tezine.Nanosi se iskljucivo topikalno,ne ubodom! Znaci kap ivermectina iza uva ili direkt na ranicu(ako je ima od cesanja)

Za kavez:Ako imas 1800 din na Najlonu nedeljom imas vece kaveze 50x50 cm i onda ih jos pustaj par sati po sobi ali ogradi im necim i skloni sve sto bi mogli da gricnu
Bolje da kupis zicu i neku drvenu podlogu i sam ogradis prostor za njih.
Mozes veci da napravis nego sto das pare za gotov kavez.
Tako sam ja uradila za moje:) i funkcionise vec godinama

da li neko mozda zna gde mogu da nadjem zicu na metar???...ali zicu koja ide u kvadratice...za kavez mi treba...gotova zica da ne moram da pletem :)...ili onaj kao jedan kvadrat gde imaju zice isto koje idu u kockice...pa se spaja vise tih kvadrata...i dobije se kavez...ako neko zna neka mi javi......ili neki drugi materijal od koga mogu da napravim kavez...??? naravno da ta radnja bude u beogradu...ja sam sa banovog brda...

Ohoho komsija..Pa drago mi je,ja sam Rejna...zivim isto na Brdu..:) Mislil da je najbolje da kupis kavez a ne da se cimas oko pravljenja i meni je ta ideja bila primamljivija jer onda mozes da napravis veci a da das manje para i da ukljucis mastu pa napravis onako kako ne bi mogao da kupis,ali ovako kupis solidan kavez koji sasvim odgovara prasetu a da se ne trudis uopste posle ima samo kupis neku zanimaciju i to je to..:))

Poštovanje, kao mali sam imao dva preslatka praseta, tako da znam dosta o njima, dok sad tražim da usvojim(o) bar dva ova prelepa stvorenja.
Kažem usvojimo pošto bi starateljstvo delili devojka i ja tako da bi sigurno bili dobro paženi... ako ima nekog ko poklanja nek se javi na mail srb665@yahoo.com

Ljudi vratila mi se alergija tako da sad definitivno moram da poklonim moju Čupicu.Pošto sam se testirala na grinje,hranu...i rezulati su negativni jedino mi preostaje da posumnjam da je alergija izazvana piljevinom ili mokraćom mog praseta jer mi se simptomi pojave samo zimi kada Čupe boravi u mojoj sobi i samo mi se u sobi pojave simptomi.Ako neko želi ili zna nekog ko želi morsko prase neka mi se javi na pirueta86@gmail.com Ne želim da je dam bilo kom zato se i obraćam vama na ovoj temi jer se nadam da ću naći nekog ko će Čupicu voleti kako treba,pa još ako ima već žensko prasence bilo bi super da Čupe ima društvo.Novi Sad je u pitanju.Imate slike na temi poklanjam morsko prase

dobila sam juče preslatko morsko prase, belo sa roze okicama. e sad, mene muči jedno pitanje.
on je mnogo miran (kapiram, strah ga je još uvek, nova sredina i to) ali meni se čini da je možda slep :(
pitom je jako, mogu da ga držim u rukama ne grize, ali me plaši to što je previše miran, i što mi se čini
da ne vidi? za sad lepo ručka i sve, samo me to brine eto. zna li neko kako da proverim da li vidi ok? pozdrav za sve :)

Ako je belo sa roze okicama onda je verovatno albino varijanta... ne verujem da je slepo... pokušaj ispred da prolaziš rukom sa neke strane kaveza pa ako prati okicama onda sigurno nije slep... polako daj mu vremena moraće da se navikne... a to što je miran to nije mana to je uglavnom prednost! pozz

ne znam, mislim, znam da je albino ali mi se cini da ne prati bas pogledom.. ok zanemarimo sad to,kakav je takav je, moj je :) sad me nesto drugo brine. kasljuca po malo, njuskica mu nije vlazna ali kao da kija svako malo. sta da mu radim, smem li neki caj ili tako nesto da mu dam? da napomenem i da je postao jako nervozan poslednjih par dana i kao da ne da ga mazim u predelu vrata, krene da mi grize prste. :( bas me brine posto znam da su bas osetljivi kad je respiratorni trakt u pitanju.

Ako kija daj mu mandarine,kad god se moja Čupica prehladi ja joj dajem dosta voća,oni jako dobor znaju šta hoće tj.šta im treba tako da nekad jede mandarinu po tri dana zaredom,a nekad neće da je okusi već samo zobice jede.Ako joj se ne poboljša stanje onda je najbolje veterinaru da je vodiš.Moja Čupica voli da se mazi po glavi,umiri se i sve se namešta,voli i po vratu namesti se ko neka maca,ne voli p ledjima i to jasno stavi do znanja nekim čudnim zvukom.

Jutros mi je uginulo prase,Fanta,od starosti :( Kod mene su obe u sobi,ništa nisam čula.Samo upalila svetlo u 6h ujutru i videla nju okrenutu na desnu stranu,mrtva.
Sad mi je ostala samo još Kokta,njena sestra...

E,baš mi je žao.Ako ti je za utehu čim je uginula od starosti znači da si o njoj brinula lepo i da je bila mažena i pažena.Ja sam pre sat vremena poklonila Čupicu,isplakala sam se kao kiša i sad mi se plače kad pogledam prazno mesto gde je ona stajala.Uživaj sa Koktom.

Back