Fotoaparat mi neće napraviti kompoziciju. Čak i da fotografišem pejzaž, opet ću ja odabrati motiv, mod slikanja, ja ću staviti filter i odgovarajući objektiv. A ako odlučim to sve da prenesem na platno, postoji čitav proces u kome se treba odabrati paleta boja i način slikanja. Rezultat često podbaci, ili nadmaši očekivanja. Sve je to jedan veoma kreativan proces u kome je tehnologija, koliko god bila napredna, ipak samo alat u službi čoveka-umetnika. Odavno je suprotstavljeno savremeno i tradicionalno shvatanje umetnosti. Toliko da ovo savremeno često naginje da načisto porekne ono tradicionalno. Ali uvek, ama baš uvek, puca ćorcima!
Ja veoma cenim umetnike poput Matisa, Klea, Miroa... Zato što su imali "cojones" da kažu ne establišmentu, da pokažu zube! Ali, belle epoque je odavno prošao, Polok više ne drži vodu. Umetnost je između ostalog, borba za slobodu, slobodu izbora. Neko voli apstraktne oblike i imaginacije, a neko opet voli da na slici vidi odsjaj rose u letnje jutro. Po želji, izvolite.
Ovakve presude su u najmanju ruku, nepravične i odvratne. Hajd' svi fotoaparate u ruke, pa "fotoaparatujte" nas tradicionaliste! Pu!!