Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Danny

Ruke su namerno tako naslikane, da ostanu izvan fokusa. Inače, ovo je slikano alla prima, pre nego što sam uopšte počeo da slikam u slojevima. trenutno radim dva dečija portreta u flamanskoj, pa kad budu gotovi, okačiću i njih.

Sa fotografije. Gde ćeš decu da nateraš da miruju tako dugo, plus ova su i fizički daleko. Nije tako veliki problem ni crtanje sa živog modela ako si dobar u viziranju i ako dobro barataš perspektivom. Ovo drugo je važno ako ne crtaš klasičan anfas ili profil nego nešto između, neki 3/4 i sl. Ja lično više volim crtanje živih modela, ali kad kažem crtanje ne mislim na skiciranje za sliku, nego na crtež kao krajnji rezultat. Crtež za sliku uvek radim na najlakši način.

Sa fotografije. Gde ćeš decu da nateraš da miruju tako dugo, plus ova su i fizički daleko. Nije tako veliki problem ni crtanje sa živog modela ako si dobar u viziranju i ako dobro barataš perspektivom. Ovo drugo je važno ako ne crtaš klasičan anfas ili profil nego nešto između, neki 3/4 i sl. Ja lično više volim crtanje živih modela, ali kad kažem crtanje ne mislim na skiciranje za sliku, nego na crtež kao krajnji rezultat. Crtež za sliku uvek radim na najlakši način.
Da tacno deca su ziva :) ,Ali kako su ih slikali stari majstori.To mora da je bilo mucenje.
I meni su drazi zivi modeli. :)
A slabo radim crteze kao krajnji rezultat.

ogla020.jpg

мали прст, сенка не ваља то јест није ни урађена, а четврти је дужи од средњег :lol:
ал сам се намучила баш око овога.....

@dekao, komplimenti!
interesuje me kako radis s olovkom, daj okaci nesto.
najbolja ti je casa sa nebom i grozdjem.
savrsen si tehnicar, sad mozes sta hoces!

Ove su rađene olovkom ali su pod staklom pa sam ih zato uslikao ovako iskosa da ne odbija svetlost. Nadam se da se vidi dovoljno:

bb1.jpg

bb.jpg

bb3.jpg

Ova poslednja su olovke u boji. Imam još par slika rađenih olovkom u boji, okačiću i njih kasnije.

Poslednja izmena:
Za mene su ovo savrsen crtezi
real.jpg

reloz.jpg

Koliko god se trudio ja ne kapiram sto ljudi toliko vole realizam. Za mene licno, to je preslikavanje, gledas i preslikavas...hiperrealizam tek ne kapiram, a da ne pricam o fotorealizmu... Vizuelno je lepo, ono kao realisticno, ali samo to, pogledas i kazes mhm cool...toliko... Ni jedna slika/crtez realistican mi ne privuku paznju a jos manje da je zadrze... Covek tako do besvesti usavrsava tehniku realizma, lomi se da sto realinije naslika i na kraju sta dobijes, nista, emocija 0, paznja, cool je i ostaje na tome, kao i svi ostali realisti, hiperrealisti i fotorealisti...

Slika koja privlaci paznju

impres.jpg

Tacno osetis kako se slikar igrao bojama, sprdao se, ti potezi jednostavni a tako efektni...

Poslednja izmena:
Za mene su ovo savrsen crtezi
Pogledajte prilog 229965

Pogledajte prilog 229966

Koliko god se trudio ja ne kapiram sto ljudi toliko vole realizam. Za mene licno, to je preslikavanje, gledas i preslikavas...hiperrealizam tek ne kapiram, a da ne pricam o fotorealizmu... Vizuelno je lepo, ono kao realisticno, ali samo to, pogledas i kazes mhm cool...toliko... Ni jedna slika/crtez realistican mi ne privuku paznju a jos manje da je zadrze... Covek tako do besvesti usavrsava tehniku realizma, lomi se da sto realinije naslika i na kraju sta dobijes, nista, emocija 0, paznja, cool je i ostaje na tome, kao i svi ostali realisti, hiperrealisti i fotorealisti...

Slika koja privlaci paznju

Pogledajte prilog 229967

Tacno osetis kako se slikar igrao bojama, sprdao se, ti potezi jednostavni a tako efektni...

..jako lep izbor...
.. inače, svaka tehnika je izazov za onog ko se snjom izražava ; tako da je to stvar ličnih potencijala ...ako bi se ljudi na planeti izražavali samo jednom tehnikom , svi bi bili isti ; a bez razlike nema ničeg vrednog .. dakle bezraličiti su ništavni ; grđi od kloniranih ili pak kopiranih ( jer i tu postoji minorna latentna različitost )... a ako je posmatrač izložen različitosti , onda je posve normalno da vrši gradaciju ... no , nije dobro ako svoje gradiranje vidi kao apsolutno / božansko ... to je totalitarizam ...

Negiranje realizma kao oblika likovnog izražavanja je negiranje cele jedne epohe u istoriji umetnosti. Uporedi radove Leonarda, Karavađa, Rembranta, Ticijana, Velaskeza, Rjepina i videćeš koliko se zapravo njihov izraz međusobno razlikuje. Taj trend negiranja realizma je ostao još od pojave impresionista i još uvek postoje oni koji negiraju i čak omalovažavaju slikare realiste. Ali, oni ipak i dalje opstaju i dalje su veoma cenjeni i imaju svoju publiku. Ja sam dugo eksperimentisao sa izrazom, od realizma, preko impresionizma, apstraktnog slikarstva pa opet nazad na realizam. Zašto sam se vratio? Zato što mi je ostalo dosadno, ne vidim nikakav izazov. Ne jurim karijeru, ne tražim priznanja, čak skoro i da ne prodajem slike, radim samo ono što volim i u čemu uživam.

..jako lep izbor...
.. inače, svaka tehnika je izazov za onog ko se snjom izražava ; tako da je to stvar ličnih potencijala ...ako bi se ljudi na planeti izražavali samo jednom tehnikom , svi bi bili isti ; a bez razlike nema ničeg vrednog .. dakle bezraličiti su ništavni ; grđi od kloniranih ili pak kopiranih ( jer i tu postoji minorna latentna različitost )... a ako je posmatrač izložen različitosti , onda je posve normalno da vrši gradaciju ... no , nije dobro ako svoje gradiranje vidi kao apsolutno / božansko ... to je totalitarizam ...

BRAVO Lončar!!! TO je pravo razmišljanje :)

Negiranje realizma kao oblika likovnog izražavanja je negiranje cele jedne epohe u istoriji umetnosti. Uporedi radove Leonarda, Karavađa, Rembranta, Ticijana, Velaskeza, Rjepina i videćeš koliko se zapravo njihov izraz međusobno razlikuje. Taj trend negiranja realizma je ostao još od pojave impresionista i još uvek postoje oni koji negiraju i čak omalovažavaju slikare realiste. Ali, oni ipak i dalje opstaju i dalje su veoma cenjeni i imaju svoju publiku. Ja sam dugo eksperimentisao sa izrazom, od realizma, preko impresionizma, apstraktnog slikarstva pa opet nazad na realizam. Zašto sam se vratio? Zato što mi je ostalo dosadno, ne vidim nikakav izazov. Ne jurim karijeru, ne tražim priznanja, čak skoro i da ne prodajem slike, radim samo ono što volim i u čemu uživam.

I ovo razmišljanje je zrelo...Naravno da svako ima svoju neku ljubav u tehnici i tehnologiji...kada bi mene pitali, ne bih radila nikada ulje, toliko je podložno promenama i cickanju ...skoro da uvek može da se menja i doradjuje..radila sam i špahlama(pastuozno) i lazur..ako uspem da pronadjem neke primerke (radjenih pre 20tak god). usnimiću te aktove izduženih vratova i ćelave..sa čudnim kapama u pozlati i velovima..draperijama od slikane čipke..ma svašta nešto..u to vreme sam obožavala Olju Ivanjicki( koja mi je otvarala jednom prilikom izložbu, mnogo kasnije :) )
šta sam ovim htela da kažem: svi prolazimo razne faze, meni je impresionizam dugo bio zakon (ulje i akril) dok nisam upoznala more kombinacija raznih..skoro "pačvork" sa delovima zavesa..ključeva i ogledala nalepljenih na platno i oslikanih bojom, pastama..biserjem..ma trista svašta...ma sve kada se lepo ukomponuje ima smisla.
Realizam jeste posebnost, izazov, naravno sve je samo stvar interesovanja i trenutne inspiracije.

ogla020.jpg

мали прст, сенка не ваља то јест није ни урађена, а четврти је дужи од средњег :lol:
ал сам се намучила баш око овога.....

Ogy, ovo je korektno, skroz sa malim korekcijama bude sasvim ok slika (odnos prstiju i šake, senka ispod malog prsta je prejaka i kamuflaža za nos..odnos čela nosa i brade je nesrazmeran..NISI merila :)..desno uvo je mnogo manje od levog) ali posmatrajući idejno kako si zamislila sve to sasvim je korektno :)

Fotoaparat mi neće napraviti kompoziciju. Čak i da fotografišem pejzaž, opet ću ja odabrati motiv, mod slikanja, ja ću staviti filter i odgovarajući objektiv. A ako odlučim to sve da prenesem na platno, postoji čitav proces u kome se treba odabrati paleta boja i način slikanja. Rezultat često podbaci, ili nadmaši očekivanja. Sve je to jedan veoma kreativan proces u kome je tehnologija, koliko god bila napredna, ipak samo alat u službi čoveka-umetnika. Odavno je suprotstavljeno savremeno i tradicionalno shvatanje umetnosti. Toliko da ovo savremeno često naginje da načisto porekne ono tradicionalno. Ali uvek, ama baš uvek, puca ćorcima!

Ja veoma cenim umetnike poput Matisa, Klea, Miroa... Zato što su imali "cojones" da kažu ne establišmentu, da pokažu zube! Ali, belle epoque je odavno prošao, Polok više ne drži vodu. Umetnost je između ostalog, borba za slobodu, slobodu izbora. Neko voli apstraktne oblike i imaginacije, a neko opet voli da na slici vidi odsjaj rose u letnje jutro. Po želji, izvolite.

Ovakve presude su u najmanju ruku, nepravične i odvratne. Hajd' svi fotoaparate u ruke, pa "fotoaparatujte" nas tradicionaliste! Pu!!

"fotoaparat" je sluga da zabeleži trenutak...a trenutak se ne prenosi doslovno jer se moraju poštovati osnovne postavke slike i izbaciti(sloboda autora) sve što smeta da slika bude korektna tehnički..a boje-mogu biti sasvim druge u odnosu na fotografisano...

Ova dva su takođe odrađena otprilike u isto vreme kad i gornji crteži, drvenim bojicama na hamer papiru :) . Kasnije sam se dugo premišljao da počnem da slikam nešto trajnije ali nije bilo para pa sam odustao. Tek par godina pošto sam se zaposlio sam se ponovo malo aktivirao, mada ni tad ne zadugo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back