Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ova dva su takođe odrađena otprilike u isto vreme kad i gornji crteži, drvenim bojicama na hamer papiru :) . Kasnije sam se dugo premišljao da počnem da slikam nešto trajnije ali nije bilo para pa sam odustao. Tek par godina pošto sam se zaposlio sam se ponovo malo aktivirao, mada ni tad ne zadugo.

ne razumem ZAŠTO ne radiš? Takav talenat čami i čeka da poleti visinama - slobodi..HAjde učlani se u neko slikarsko društvo i imaj "obavezu" da sediš na obali, klupi..gradu..BILO GDE i crtkaš ili slikaš nešto.
Probudi se, nije samo satisfakcija čuvati radove po zidovima vlastitog utočišta i diviti se egoizmu kao superlativu i najvišem dometu naše naslade..potreba da i drugi imaju deo tvoje duše i oka je mnogo veća i iskrenija..podari svoju kreaciju svetu :ok:

vlasinsko-jezero-2.jpg

Ova dva su takođe odrađena otprilike u isto vreme kad i gornji crteži, drvenim bojicama na hamer papiru :) . Kasnije sam se dugo premišljao da počnem da slikam nešto trajnije ali nije bilo para pa sam odustao. Tek par godina pošto sam se zaposlio sam se ponovo malo aktivirao, mada ni tad ne zadugo.

Bravo ! Obožavam breze !

Poslednja izmena:
ne razumem ZAŠTO ne radiš? Takav talenat čami i čeka da poleti visinama - slobodi..HAjde učlani se u neko slikarsko društvo i imaj "obavezu" da sediš na obali, klupi..gradu..BILO GDE i crtkaš ili slikaš nešto.
Probudi se, nije samo satisfakcija čuvati radove po zidovima vlastitog utočišta i diviti se egoizmu kao superlativu i najvišem dometu naše naslade..potreba da i drugi imaju deo tvoje duše i oka je mnogo veća i iskrenija..podari svoju kreaciju svetu :ok:

Izgleda da se nismo razumeli. Govorio sam o periodu od pre deset-petnaest godina. Tada nisam slikao, nisam imao mogućnosti a nisam imao dovoljno ni onog "zanatskog" znanja. Poslednje dve-tri godine stalno slikam, zapravo onoliko koliko mi obaveze dozvoljavaju. Trenutno radim na 12 slika uporedo. Jedne se suše i čekaju, nove započinjem i tako to ide.

Lepo.Inace pasteli,drvene... su teske za rad jer imas samo jedan pigment u jednoj.Doduse ti si se snasao sa tonom,pa su one dalje zagasitje. ;)
Svidja mi se.

Ne omalozavam realiste i ne kazem da bi svi trebali istu tehniku da koriste, upravo zato i ne volim realizam. Slika jednog slikara realiste je skoro ista sa slikom drugog slikara realiste i svi teze da usavrse tu tehniku da bi im slike na kraju svima iste bile....meni licno je poenta da kad neko vidi tvoju sliku odmah kaze, aha to je slika tog i tog, prepoznatljiv je po tome sto tako i tako radi slike... Na facebook-u imam brdo ljudi koji se bave realizmom, hiperrealizmom i fotorealizmom i kad gledam sve te portrete, akvarele, ulje, crteze sta god, meni su sve slike iste. Raspoznajem od prilike zato sto znam ko koju temu koristi dok crta ili slika. Nema mi tu poente. Dok recimo kad vidim crtez koji sam vec okacio, ili sliku koju sam takodje okacio, odmah znam ko je i ima jos brdo takvih primera. E to je nesto, imas svoj licni pecat. Ja tezim necim takvim i to je za mene licno ogroman izazov, pored skoro sve vec vidjeno da imas nesto svoje originalno. Tehnika kao tehnika se navezba, pre ili kasnije ako se samo covek posveti realisticnom slikanju, navezbace tehniku do savrsenstva ali cemu to. Postaje jedan od mnogih u moru realista kome je slika ista kao i nekom drugom...

..ja nisam poznavalac likovne umetnosti , ali mislim da se stvar mnogo pojednostavljuje kad je reč o realizmu - naročito kad se kaže da je sve to jedno te isto ; pa je sve sadržano u jednoj slici kao tipičnom predstavniku realizma... osnovne stvari o likovnom realizmu mogu se na blic pogledati na ovoj adresi : http://sr.wikipedia.org/wiki/Реализам_у_ликовним_уметностима ---te skontati da ima toliko različitih tehnika u realizmu - a tek stilova i da ne govorim .. onda pomalo je neugodno tvrditi da je to sve jedno te isto ...

..evo ove slike , kao rad jednog te istog umetnika pokazuju različitosti likovno nepismenom oku :

Gustave_Courbet_-_Le_D%C3%A9sesp%C3%A9r%C3%A9.JPG

800px-Gustave_Courbet_Burial_at_Ornans.jpg

800px-Courbet_LAtelier_du_peintre.jpg

Poslednja izmena:
Nisam bukvalno mislio da su sve slike identicne, vise sam metaforicki mislio. Nije mi privlacan realizam, nit mi je izazov a samim tim ni interesantan.

Slike koje si ti okačio na prethodnoj strani su realizam. Autor crteža odlično poznaje ljudsko lice i veoma je vešt crtač, pa ih je uradio u slobodnijoj formi, rekao bih čak da je to kroki. Treća slika je takođe realizam čiji autor dobro poznaje analizu i sintezu boja i oblika pa je ovde čak i svetlost sveo na jednostavne oblike, ali sam prostor, perspektiva i proporcije na slici su apsolutno realistični, nema na njoj ničeg apstraktnog i imaginarnog. Pogledao sam i tvoje crteže i koliko vidim, većina njih je realistična ili naginje ka nadrealizmu, ali odnos svetlo-tamno koji preferiraš na njima je tipičan realizam. Da li si ikada vežbao sintezu?

Poslednja izmena:
Slike koje si ti okačio na prethodnoj strani su realizam. Autor crteža odlično poznaje ljudsko lice i veoma je vešt crtač, pa ih je uradio u slobodnijoj formi, rekao bih čak da je to kroki. Treća slika je takođe realizam čiji autor dobro poznaje analizu i sintezu boja i oblika pa je ovde čak i svetlost sveo na jednostavne oblike, ali sam prostor, perspektiva i proporcije na slici su apsolutno realistični, nema na njoj ničeg apstraktnog i imaginarnog. Pogledao sam i tvoje crteže i koliko vidim, većina njih je realistična ili naginje ka nadrealizmu, ali odnos svetlo-tamno koji preferiraš na njima je tipičan realizam. Da li si ikada vežbao sintezu?

Druze, ova slika parka je ni manje ni vise nego cist impresionizam, ne mogu tacno da se setim imena slikara ali znam da je ruski impresionista. Vec sam u predhodnom komentaru rekao da je sve sto sam radio, a da vuce na realizam, radio po narudzbini i zato mi je vise "realizma" preko glave, zato sam i rekao da mi nije jasno sto ljudi toliko vole realizam. Vezbao sam sintezu kroz radove koje sam radio.

Pa i impresionizam je u osnovi realizam, samo je tehnički pristup drugačiji! Tek su postimpresionisti, fovisti i ekspresionisti razbili koncept realnog slikarstva, a tačku na i je stavio Pikaso sa Gospođicama iz Avinjona. Ali ok, neću više o tome, inače nema kraja.

Poslednja izmena:
Lepo :)
Dobar kontrast na licu :) .
Mozda malo palac.Da je jedna strana vise u fokusu,imao bi vecu dubinu na ruci.
Ali ok mozda si to uradio i namerno ;) .

Uglavnom slika kao celina super.
Posebno mi se svidjaju oci,i kosa.

Ne samo palac, obe šake su u disproporciji, (prevelike) vuče malo na naivnu...:roll:
Rubovi haljinice čipkasto, kao podrapani, namerno ili ?
Inače je dobro.

PS. opaska, zašto na nekim radovima nema signature, potpisa?

Vodimo konstruktivan razgovor, sto da se ne polemise oko toga. Interesuje me tvoje misljenje kao misljenje jednog realiste, ne vidim nista lose, nema vredjanja, samo iznosenja argumenata.

Da, ali spamujemo temu. A tema je Mojih ruku delo, zato evo jednog mog dela:

Ovde sam skratio postupak. Uradio sam imprimaturu pa sam podslikao umbrom, sve to akrilom. Preko toga sam celu sliku izgradio u jednom kolor sloju, uljem.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back