Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fotografija0486.jpg

danas je fotoaparat taj koji zamenjuje flamansku ili bilo koju drugu školu slikanja mrtve prirode

.. da .. fotoaparatom se može brže i lakše dobiti isti ili sličan efekat ..
.. ali se njime teško stiče veština ..

.. opaska o fotoaparatu mi liči na opasku jedne učiteljice .. koja nije znala da podeli dva višecifrena broja ..
.. kaže .. azašto decu da mučimo time .. kad sad postoje digitroni ..

danas je fotoaparat taj koji zamenjuje flamansku ili bilo koju drugu školu slikanja mrtve prirode

Pa sta onda da radimo?Fotografisemo,a volimo slikati.
Ja mislim da nam nekada tehnologija pravi vise stete nego koristi,i polako gubimo mnoge sposobnosti.
Eto recimo plemenski narodi su jako slusali intuiciju,i snove.I sanjali su snove pune svrhe,i vazne snove.
Danas coveku netrebaju snovi za prezivljavanje jer zivimo u mirnom svetu(naizgled).
Odes u prodavnicu i eto hrane.Sve na godovo,a radimo poslove koje mrzimo.
Kakve mi snove danas sanjamo(ako pamtimo,a cesto i ne)?
Bezciljne,a ponekad i jako nevazne.
Tehnologija je dobar sluga,ali zato jako zao gospodar.

Fotoaparat mi neće napraviti kompoziciju. Čak i da fotografišem pejzaž, opet ću ja odabrati motiv, mod slikanja, ja ću staviti filter i odgovarajući objektiv. A ako odlučim to sve da prenesem na platno, postoji čitav proces u kome se treba odabrati paleta boja i način slikanja. Rezultat često podbaci, ili nadmaši očekivanja. Sve je to jedan veoma kreativan proces u kome je tehnologija, koliko god bila napredna, ipak samo alat u službi čoveka-umetnika. Odavno je suprotstavljeno savremeno i tradicionalno shvatanje umetnosti. Toliko da ovo savremeno često naginje da načisto porekne ono tradicionalno. Ali uvek, ama baš uvek, puca ćorcima!

Ja veoma cenim umetnike poput Matisa, Klea, Miroa... Zato što su imali "cojones" da kažu ne establišmentu, da pokažu zube! Ali, belle epoque je odavno prošao, Polok više ne drži vodu. Umetnost je između ostalog, borba za slobodu, slobodu izbora. Neko voli apstraktne oblike i imaginacije, a neko opet voli da na slici vidi odsjaj rose u letnje jutro. Po želji, izvolite.

Ovakve presude su u najmanju ruku, nepravične i odvratne. Hajd' svi fotoaparate u ruke, pa "fotoaparatujte" nas tradicionaliste! Pu!!

Poslednja izmena:
Fotoaparat mi neće napraviti kompoziciju. Čak i da fotografišem pejzaž, opet ću ja odabrati motiv, mod slikanja, ja ću staviti filter i odgovarajući objektiv. A ako odlučim to sve da prenesem na platno, postoji čitav proces u kome se treba odabrati paleta boja i način slikanja. Rezultat često podbaci, ili nadmaši očekivanja. Sve je to jedan veoma kreativan proces u kome je tehnologija, koliko god bila napredna, ipak samo alat u službi čoveka-umetnika
.. među ovim slikarima s kojima se družim bio i jedan žika .. iz bora ..
.. sjajan slikar .. realista .. jako podsećao na tebe .. slikama .. to jest .. ti podsećaš na njega ..

.. elem .. jedared ja bila na izložbi .. njegovoj ..
.. i u jednom trenu pomislim .. šta je ovo ..? .. učinio mi se da je napravio kompoziciju od nekih vrata .. stare violine i još koječega ..
.. dakle .. 3 D kompoziciju .. od pravih vrata i prave violine i nekih džidža bidža ..
.. kad priđeš da pipneš .. a ono ulje na platnu .. bog te vido ..
.. a treba praktično nos da nabiješ u platno da bi shvatio da je naslikano .. a ne stvarno ..

.. cveće je slikao tako realistično .. i toplo .. da se mogao osetiti miris kad bi prolazio pored slika ..

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back