Misli i mudrosti poznatih

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
teri.jpg

Agaton
Previše slobode je kao jak vetar koji, kada duva, tera sve pred sobom i uništava plodove drveća.
Ne uništava sloboda sve oko sebe kao vetar, već ljudska glupost Zamenimo glupost pameću, a slobode neka i dalje bude.
Fridrih Leopold Frajher
Sloboda je kao novac: nekima pomaže, drugima kvari.
Novac kvari samo onima koji ga imaju previše, a pomaže samo onima koji ga imaju malo. Dakle, novac jke kao sloboda, a ne sloboda je kao novac. Novac uslovljava slobodu, a ne sloboda novac.

Meša Selimović​

Ja ne biram ono što imam.

Ne biram, u stvari, ništa, ni rađanje, ni porodicu, ni ime, ni grad, ni kraj, ni narod, sve mi je nametnuto.
Duhovno, visoko razvijena, prosvetljena bića tvrde drugačije. Tvrde da sve to izaberemo pre rođenja, pa se tek tada rodimo. To je i razumljivo, jer život ne počinje u tzrenuitku roženja. Život je večan. Večito se ponavlja.

Danilo Kiš​

Ljubav je strašna stvar.
Na iskustvu drugih ne može se učiti.
Vernici kažu da je Bog, ljujbav. Takođe kažu da Boga možemo spoznati samo u sebi. Naravno, ovo važi samo za one koji sve vole. Oni koji sve mrze ne mogu spoznati Boga u sebi, već Satanu.

Albert Ajnštajn
Da bi me kaznila zbog prezira prema autoritetu, sudbina me je i samog učinila autoritetom.
Kad neko postane autoritet, to nije kazna za njega, već za narod.
Permenid
Čula nas varaju, ali razum otkriva istinu.
To i jeste razlog što istinu još uvek niko ne zna.
Duško Radović
Veliki deo savremene poezije ne razumem i ne pada mi na pamet da za to sebe okrivljujem.
Ovo isto važi i za svetsku nauku, filozofiju, svetske ideologije, polizike i religije.

Jovan Dučić: Svet podnosi starca samo ako je bogat ili duhovit.
A babu samo ako je mlada i lepa.
Erazmo Roterdamski
Šta je drugo ceo ljudski život nego neka vrsta komedije
u kojoj ljudi igraju svako pod svojom maskom i svako svoju ulogu,
sve dok ih reditelj ne otera sa scene?
Ceo ljudski život je tragedija, sve dok ih reditelj ne otera sa scene,da bi posle nastavio da teče kao komedija.
Robert Ficdžerald Kenedi
Drugi su videli šta jeste i pitali se zašto?
Ja sam video šta može biti i pitao se zašto ne?
Drugi su videli da je svet glup i pitali se zašto?
Ja sam vidim da će svet zbog gluposti da propadne i pitam se zašto ne?

Vilijam Šekspir
Najbolja stvar koju herojstvo čini jeste oprez.
Oprezan je samo onaj kome se gaće tresu od straha.
Emilijano Zapata
Bolje je umreti na nogama nego živeti na kolenima.
Zato što nije bolje grob, nego rob, ovaj svet još uvek i jeste svet robova.
Lorenco Morea: Jedna od najvećih promena trećeg doba jeste što možeš da radiš šta god hoćeš, jer neće biti četvrtog da se zbog toga kaješ.
U svakom dobu, samo ko nije čovek, želi da bude slobodan da radi šta god hoće.

Back