Misli i mudrosti poznatih

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
teri.jpg

Agaton
Previše slobode je kao jak vetar koji, kada duva, tera sve pred sobom i uništava plodove drveća.
Ne uništava sloboda sve oko sebe kao vetar, već ljudska glupost Zamenimo glupost pameću, a slobode neka i dalje bude.
Fridrih Leopold Frajher
Sloboda je kao novac: nekima pomaže, drugima kvari.
Novac kvari samo onima koji ga imaju previše, a pomaže samo onima koji ga imaju malo. Dakle, novac jke kao sloboda, a ne sloboda je kao novac. Novac uslovljava slobodu, a ne sloboda novac.

Meša Selimović​

Ja ne biram ono što imam.

Ne biram, u stvari, ništa, ni rađanje, ni porodicu, ni ime, ni grad, ni kraj, ni narod, sve mi je nametnuto.
Duhovno, visoko razvijena, prosvetljena bića tvrde drugačije. Tvrde da sve to izaberemo pre rođenja, pa se tek tada rodimo. To je i razumljivo, jer život ne počinje u tzrenuitku roženja. Život je večan. Večito se ponavlja.

Danilo Kiš​

Ljubav je strašna stvar.
Na iskustvu drugih ne može se učiti.
Vernici kažu da je Bog, ljujbav. Takođe kažu da Boga možemo spoznati samo u sebi. Naravno, ovo važi samo za one koji sve vole. Oni koji sve mrze ne mogu spoznati Boga u sebi, već Satanu.

Albert Ajnštajn
Da bi me kaznila zbog prezira prema autoritetu, sudbina me je i samog učinila autoritetom.
Kad neko postane autoritet, to nije kazna za njega, već za narod.
Permenid
Čula nas varaju, ali razum otkriva istinu.
To i jeste razlog što istinu još uvek niko ne zna.
Duško Radović
Veliki deo savremene poezije ne razumem i ne pada mi na pamet da za to sebe okrivljujem.
Ovo isto važi i za svetsku nauku, filozofiju, svetske ideologije, polizike i religije.

Back