Miroslav Krleža

Zašto neki toliko potenciraju uzaludnost traganja za svojim korenima? Što skrivaju? Šta su ako nisu to što jesu? Što ne žele biti da bi bili ono što nisu? Izmišljaju li ti ljudi svoju vlastitu mitsku priču? Svoju istinu jednu i neporecivu? Gde će naći ono što ne mogu da nađu?... Sebe.

- - - - - - - - - -

Tješi me tvoja upućenost u činjenice. Ono je zalog pouzdanog mišljenja:hahaha:
Izvini, ali ja ne razbiram poAntu tvojih misli i reci.
Sta da radim? Stvarno ne razumem sta i kome zelis nesto da kazes.
Tjesi te moja upucenost u cinjenice:hahaha:
Pa bre; dal ti imas dva grama mozga u glavi?
Sta uopste znaci ova recenica?
Koji je tvoj motiv da se ovde uopste i javljas?
l art pour l art ili trla baba lan da joj prodje dan?

Zašto neki toliko potenciraju uzaludnost traganja za svojim korenima? Što skrivaju? Šta su ako nisu to što jesu? Što ne žele biti da bi bili ono što nisu? Izmišljaju li ti ljudi svoju vlastitu mitsku priču? Svoju istinu jednu i neporecivu? Gde će naći ono što ne mogu da nađu?... Sebe.
Ovde su "koreni" jako osetljiva tema. Niko nije bio svedok kada mu je otac nategao mamu i on se zaceo, a voli da se busa da je cistokrvan. Sta ako ga je mama slagala? Ako je sin katolickog fratra koji nije smeo da ima decu, pa ga gurnula nekom priglupom "sizmatiku" i on misli da je Srbin. Ili sasvim obrnuta situacija. Nas pravoslavni pop nije smeo da se razvodi, ali mu se jako dopala neka "sokica". I tako hrvatski tezak teglio malo Srpce misleci da je sklepao ponosnog "sina domovine".
Zar ne vidis da se mesanci i ljudi iz nacionalno mesovitih sredina najvise prisecaju "cistih" korena?

Ovde su "koreni" jako osetljiva tema. Niko nije bio svedok kada mu je otac nategao mamu i on se zaceo, a voli da se busa da je cistokrvan. Sta ako ga je mama slagala? Ako je sin katolickog fratra koji nije smeo da ima decu, pa ga gurnula nekom priglupom "sizmatiku" i on misli da je Srbin. Ili sasvim obrnuta situacija. Nas pravoslavni pop nije smeo da se razvodi, ali mu se jako dopala neka "sokica". I tako hrvatski tezak teglio malo Srpce misleci da je sklepao ponosnog "sina domovine".
Zar ne vidis da se mesanci i ljudi iz nacionalno mesovitih sredina najvise prisecaju "cistih" korena?
I obrni,, okreni, eto nas na temi Krleza:D
Povratak Flipa Latinovitcha ( ili kako se vec pise)

Tvoje asocijacije su kao u tripu.Klerik i kopile, Nacija i čistokrvnost. Lažljiva majka. Da li ti to opet imaš projekcije vlastitih strahova na druge?

- - - - - - - - - -

Izvini, ali ja ne razbiram poAntu tvojih misli i reci.
Sta da radim? Stvarno ne razumem sta i kome zelis nesto da kazes.
Tjesi te moja upucenost u cinjenice:hahaha:
Pa bre; dal ti imas dva grama mozga u glavi?
Sta uopste znaci ova recenica?
Koji je tvoj motiv da se ovde uopste i javljas?
l art pour l art ili trla baba lan da joj prodje dan?
Razmišljaj o tome dok mužu spremaš ručak:p

- - - - - - - - - -

Eh, pa nemoj Krlezu. Krleza danas nije "in". Ne vole ga ni hrvatski ni srpski nacionalisti.

Jedni s razlogom, drugi bez razloga. A ko ga voli? Kakva je klinička slika krležoljubaca?

Vole ga kriticki umovi koji ne zele da pripadaju nekom stadu.

- - - - - - - - - -

Pojam srece je tako kicerajski.

"Hval'te me usta kad niko drugi neće."
No šalu na stranu. Krleža ima svoj tip obožavalaca koji ga obožavaju kao simbol jednog odnosa prema društvu, pripisujući mu sposobnosti i gledišta kojaKrleža nije imao (ali tako uvek biva kod idolopoklonika). Krleža kao pisac nije loš. Drame su mu precenjene, romani solidni mada previše zasićeni moralnom stranom priče, previše pedagoški. Poezija odlična, a najbolji je kao esejista i polemičar. Ali Krleža kao Mesija i krležijanski mesijanizam pre su oruđe da bi se došlo do nekog drugog cilja nego odavanje pošte Krleži kao piscu. E taj drugi cilj je ono što meni smeta.

Pojam sreće je tako ljudski. Da li su ljudi kičerajska pojava?

Ja mislim da se blizimo kraju razresavanju svih problema izmedju soraba i heruvata ili "beckih konjusara" i "ostataka Bizanta i Orijenta". Gospodo draga, obe ove nacije ubrzanim tempom izumiru. A i ono sto ne izumre bezi od toliko zeljenog "tisucljetnog sna" i "Dusanovog carstva". Eno ih, sve se trpaju u autobuse i beze glavom bez obzira. Lako je kroz istoriju uociti da se Srbi i Hrvati veoma lako asimiluju u nove sredine. Primeri su njihov premijer i nas princ. Dakle, uskoro niko nece govoriti srpskim ili hrvatskim, srpskohrvatskim ili ko zna kakvim ovim nasim, gubavim jezikom, pa u XXII veku necemo morati da slusamo Tupsona ili Baju Malog Mindzu kako redjaju razne zaseoke po tim pasivnim krajevima da bismo odredjivali jezicka i nacionalne granice.

Ovo je jedno od stajališta u kom ima istine, no stvarnost je složenija. Jedno je provincijalni nacionalizam u kojem je dosta patetike i fantazije, i koji, realno, baši nema neku budućnost. No, drugo je linearno projiciranje sadašnjih društvenih i ekonomskih nevolja na budućnost: točno je da u razvijenim zemljama, kao i onima koje slabije gospodarsk istoje (Bugarska, Rumunjska,...) postoji mješavina negativiteta, da pojednostavimo- slab privredni rast, dosta jaka emigracija mladih plus opći osjećaj malaksalosti.

No, pogled na prošlost daje nešto drugo: i prije je bilo i težih situacija, pa se svejedno išlo dalje i naprijed. Npr., sadašnja je medijska priča o emigirranju napuhana- iako ima realnih temelja. Zatim, pogledamo čli na bivšu SFRJ, prilične su razlike od zemlje do zemlje, pa čak i po pojedinim regijama. U pogledu pak brojnosti govornika- to ne igra tako bitnu ulogu kao na prvi pogled: Slovenaca ima manje od 2 milijuna, no može se slobodno reći da je slovenski jezik neuništiv, bar koliko možemo gatati o nekakvoj predvidivoj budućnosti. Umreženost u modernu civilizaciju učinila je moderne standardne jezike prektički neoborivima.

Bivajući dosta često na anglofonim forumima i novinama vidio sam iz same prakse da je famozna priča o navodnoj nevjerojatnoj dominacij iengleskoga nerealna: ljudi max govore svoj jezik. I taj engleski, njime tečno govori- bolje, piše- mali broj ljudi. Jednostavno, ne vjerujem d aće engleski- ili bilo koji drugi govorni jezik- postati univerzalnim. Tu je glavna zaprjeka ljudska memorija i IQ. Budućnost je u razvoju računala i informatizaciji prevođenja, a ne u učenju nekog- bilo kog- "nematerinskog" jezika.

No šalu na stranu. Krleža ima svoj tip obožavalaca koji ga obožavaju kao simbol jednog odnosa prema društvu, pripisujući mu sposobnosti i gledišta kojaKrleža nije imao (ali tako uvek biva kod idolopoklonika). Krleža kao pisac nije loš. Drame su mu precenjene, romani solidni mada previše zasićeni moralnom stranom priče, previše pedagoški. Poezija odlična, a najbolji je kao esejista i polemičar. Ali Krleža kao Mesija i krležijanski mesijanizam pre su oruđe da bi se došlo do nekog drugog cilja nego odavanje pošte Krleži kao piscu. E taj drugi cilj je ono što meni smeta.

Pojam sreće je tako ljudski. Da li su ljudi kičerajska pojava?

Ovo je nerealno. Ne bih o književnoj vrijednosti, o tom je ionako pisano. Samo bih dodao da su stručnjaci svoje rekli o njegovu statusu:
http://www.matica.hr/kolo/413/r/Tem...ljetnice piščeva rođenja, 1893.–1981.–2013.)/

http://www.matica.hr/kolo/413/Krležoduli i krležoklasti u ratu, a krležofile nitko ne voli/

Ali Krleža kao Mesija i krležijanski mesijanizam pre su oruđe da bi se došlo do nekog drugog cilja nego odavanje pošte Krleži kao piscu. E taj drugi cilj je ono što meni smeta.
Kada vidim neke ljude, sve vise sumnjam da su ljudi Bozijih ruku delo i da su stvoreni po oblicju Bozjem, Mada sam i dalje vernik, pravoslavac.
Nego, kako Klreza, rodjeni ironicar, sarkasticar i polemicar, moze biti Mesija i guru bilo cega? Pojasni mi gde ti to vidis krlezijanski mesijanizam?

- - - - - - - - - -

Ovo je jedno od stajališta u kom ima istine, no stvarnost je složenija. Jedno je provincijalni nacionalizam u kojem je dosta patetike i fantazije, i koji, realno, baši nema neku budućnost. No, drugo je linearno projiciranje sadašnjih društvenih i ekonomskih nevolja na budućnost: točno je da u razvijenim zemljama, kao i onima koje slabije gospodarsk istoje (Bugarska, Rumunjska,...) postoji mješavina negativiteta, da pojednostavimo- slab privredni rast, dosta jaka emigracija mladih plus opći osjećaj malaksalosti.

No, pogled na prošlost daje nešto drugo: i prije je bilo i težih situacija, pa se svejedno išlo dalje i naprijed. Npr., sadašnja je medijska priča o emigirranju napuhana- iako ima realnih temelja. Zatim, pogledamo čli na bivšu SFRJ, prilične su razlike od zemlje do zemlje, pa čak i po pojedinim regijama. U pogledu pak brojnosti govornika- to ne igra tako bitnu ulogu kao na prvi pogled: Slovenaca ima manje od 2 milijuna, no može se slobodno reći da je slovenski jezik neuništiv, bar koliko možemo gatati o nekakvoj predvidivoj budućnosti. Umreženost u modernu civilizaciju učinila je moderne standardne jezike prektički neoborivima.

Bivajući dosta često na anglofonim forumima i novinama vidio sam iz same prakse da je famozna priča o navodnoj nevjerojatnoj dominacij iengleskoga nerealna: ljudi max govore svoj jezik. I taj engleski, njime tečno govori- bolje, piše- mali broj ljudi. Jednostavno, ne vjerujem d aće engleski- ili bilo koji drugi govorni jezik- postati univerzalnim. Tu je glavna zaprjeka ljudska memorija i IQ. Budućnost je u razvoju računala i informatizaciji prevođenja, a ne u učenju nekog- bilo kog- "nematerinskog" jezika.

Nasi emigranti vrlo brzo zaborave svoj jezik, za razliku, na primer, od Grka ili Turaka.
Buducnost?
Mislim da je Hrvatska cak i gora od srpske. Kada sam bio u Gruzi ili Levcu, na primer, mislio sam da je to pravo mrtvilo. Sada tvrdim da je to samo neko odumiranje u odnosu na Liku i Kordun, na primer.
Tako da ce te sitne zadjevice oko toga ciji je ovo jezik, a ko ga je "ukrao" uskoro prestati. Naravno, to "uskoro" je gledano iz istorijske perspektive, a nasi zivoti su samo jedna istorijska pauza. Slabo j.e.b.e.m.o, slabo se kotimo.

Nasi emigranti vrlo brzo zaborave svoj jezik, za razliku, na primer, od Grka ili Turaka.
Buducnost?
Mislim da je Hrvatska cak i gora od srpske. Kada sam bio u Gruzi ili Levcu, na primer, mislio sam da je to pravo mrtvilo. Sada tvrdim da je to samo neko odumiranje u odnosu na Liku i Kordun, na primer.
Tako da ce te sitne zadjevice oko toga ciji je ovo jezik, a ko ga je "ukrao" uskoro prestati. Naravno, to "uskoro" je gledano iz istorijske perspektive, a nasi zivoti su samo jedna istorijska pauza. Slabo j.e.b.e.m.o, slabo se kotimo.

Oni će se asimilirati i nestati, to nije dvojbeno. No, mislim da nije realistično projicirati priraštaj iz 19. st. na 21.st. : jednostavno, zbog tehnološke
eksplozije- ne vjerujem (ovo je već sci fi)- da će u skoroj budućnosti uopće trebati toliko ljudi. Bit će potrebno obrazovanih i funkcionalnih, dok
je prilično velika vjerojatnost da će sad mlade populacije (Afrika, dio Azije, srednja Amerika) implodirati i nestati u bolestima i gladi.

Ilustracija: Japanaca ima sad oko 130 milijuna. Kroz 30 godina bit će ih dosta 30-50 milijuna. Ostalo- višak. Od sadašnjih 7,3 milijarde ljudi, ne mislim
da je više od 2-3 uopće održivo. Nisam vjerski apokaliptičar, no nalazimo se na prekretnici koja će se najjače manifestirati u sljedećih ǒko 30 do 40 godina
(nagađam). Što će biti poslije, naravno da ne znam. No mislim da će biti vrlo drugačije od sadašnjice.

Glede Krleže, pisao sam i prije, no dodao bih neke trivije:

* njegov status i vrijednost važni su, ponajviše, za čitatelje. Ako se pisca ne čita, on je muzejski eksponat i skuplja prašinu ukoričen u nekakve debele antologije.

* od ljudi koji su ozbilnije poznavali njegov opus (Lauer, Stephen Schwartz, Fetscher, razni Mađari,...) ne postoji neki jačega kalibra koji bi držao da
je Krleža precijenjen pisac. Zamjerke su išle više na njegov politički angažman.

* u sadašnjoj hrvatskoj književnosti on postoji i čitan je, no tu valja naglasiti dvije stvari:

a) imaginativna literatura je opala, pa tako i svaka književnost. Ovo j doba AV medija, čak više TV serija no filma.

b) među ozbilnim i ambicioznijim prozaistima (S. Novak, L. Paljetak, D.Detoni, dijelom i Barbieri,...) autori se više inspiriraju post-modernizmom ili mješavinom anglo-američkoga estetizma kakav je bio na snazi nakon 2. svj. rata, borgesovske fantastike i kaotičnih kretanja u svijetu u kom nema prevladavajuće kulturne struje. Krleža, sa svojim dosta definiranim vrelima i simpatijama, nije toliko "neprijatelj", nego jednostavno slabo zamijećen.

To se tiče ambicioznijih, dok manje ambiciozni pišu kojekakve papazjanije koje, tu i tamo, imaju prođu.

Dobro, ta postmodernisticka prica i juznoamericki bum koji dalje utice na stvaralostvo savremenih pisaca, to je vec trend u celom svetu, nija samo diferentia specifica hrvatske knjizevnosti.
Meni je Krleza vise intelektualac spreman da ukaze na neke drustvene probleme i prikaze ih sarkasticno, vise erudita i covek enciklopedijskog duha i sirokog raspona interesovanja nego brizljiv stilista koji pazljivo neguje svoj stil. Cak je i eksperimentator. Ukratko, znacajnije su mu teme koje je pokretao nego nacin na koji ih je obradjivao.

Dobro, ta postmodernisticka prica i juznoamericki bum koji dalje utice na stvaralostvo savremenih pisaca, to je vec trend u celom svetu, nija samo diferentia specifica hrvatske knjizevnosti.
Meni je Krleza vise intelektualac spreman da ukaze na neke drustvene probleme i prikaze ih sarkasticno, vise erudita i covek enciklopedijskog duha i sirokog raspona interesovanja nego brizljiv stilista koji pazljivo neguje svoj stil. Cak je i eksperimentator. Ukratko, znacajnije su mu teme koje je pokretao nego nacin na koji ih je obradjivao.

On je dosta više od tog (iako je i to). Da ponovim (doista je nevolja kad čovjek spadne na vlastite citate): u esejima, njih oko 10-ak knjiga, dao je sve i sva.
Tu ima i smeća, no i genijalnih - bez pretjerivanja- umovanja o zapadnoj kulturi, politici, umjetnost, stvaralaštvu.....
Skor svi njegovi romani su briljantni i mogu podnijeti usporedbu s nekim najboljim u 20. st. Ne bih elaborirao, no evo link na tekst s kojim se slažem oko 70% (ostalo je
autorova projekcija, po mom sudu): http://lupiga.com/vijesti/nakon-cit...ati-tko-je-bio-i-sto-joj-znaci-taj-individuum

Drame mu ostaju vrl odobre, iako bih rekao nešto slabije od proze. Memoari su mu vrhunski- tu mi je bolji od Nabokova, Musila, pa i Woolfove.
Dnevnik mu ima svega, no najbolja literatura preteže nad jalovim naklapanjima. U poeziji je postigao vrhunac s neprevodivim "Baladama",
a u novelama s domobranskima i onima iz građanskoga života.

Uz takav opus, a čitao sam ga uz ostale, on je daleko veći i širi (ne samo zbog špeka i kilaže) pisac od Hemingwaya ili Malrauxa, dok je kao križanac
Faulknera (regionalno), Conrada (politički roman) i Krausa (inteletualizirani esejizam). U oko 70% opusa je autor vrlo "zahvalan"- daje zadovoljstvo čitanja
i stvara fiktivni kozmos. Taj je kozmos imaginaran i stvaran: kao što je Mauriac rekao za Faulknera i Kafku, svaki je od tih svjetova zapravo izmišljen- no istodobno i stvaran
jer je imaginacija autora bila dovoljna da kreira nešto uvjerljivo za što se ne može reći da je, većinom, lažno il iizmišljeno.

Ne znam na koji nacin bi ga mogao porediti sa Ernestom Hemingvejem kada su posve razliciti autori.
Sto se tice Robertta Muzila, mislim da bismo mogli ovdasnje nacionaliste pod kaznu naterati da citaju "Covek bez svojstava" i ko najduze izdrzi da nam se pohvali, meni je on jednodimenzionalan pisac.

Vole ga kriticki umovi koji ne zele da pripadaju nekom stadu.

Borislav Pekić:

"Krleža je jedan od onih eklatantnih primera humaniste na koje se obara Berđajev, čak i bez obzira što bi mogao imati izvesnih olakšica kao pobunjenik ili heretik. Jer njegov humanizam baziran je na totalnom i apsolutnom preziru čoveka. Ima malo pisaca u nas koji je o čoveku i o njegovoj planetarnoj avanturi, koja se zove istorija, izrekao tako oštrih i tako neumoljivih reči gnušanja, prezira i beznadežnosti.Dakle, ono što sam rekao o Krleži nije u stvari tačno. Kad čovekov život ispunjava ideologija, a ne neki viši duhovni sistem, nego misaono, filosofsko saznanje o svetu, onda je mogućno, čak i ako se čovek u tu ideologiju razočara, da se ponaša kao da se nije razočarao i da deluje u ime njeno i za nju. Ako se čovek, međutim, razočara u višu ideju, u jedan misaoni sistem kome je pripadao, nije nikada i nipošto moguće da još uvek ostane u njegovom okviru.(Jedna ispravka koja se tiče Krleže. Nije tačno da najveći broj ljudi koji se razočaraju u jednu ideologiju pristupaju nekoj drugoj, veoma često sasvim suprotnoj. Najveći broj ljudi koji se u jednu ideologiju razočaravaju ostaju u stvari u njenim okvirima, pokušavajući da bilo na koj drugi način nađu alibi za ovakvu izdaju svog osećanja, da su bili u zabludi i da su u zabludi i sada. Za napuštanje, javno napuštanje, jedne ideologije potrebno je mnogo ne samo unutrašnje, duševne, već i izvesne građanske hrabrosti, jer su često posledice veoma opasne za takvu vrstu ljudi.Onda mora da traži neki drugi, on je tada prosto izbačen u svet ideja da traži nešto što će zameniti njegove razorene misli i naći nov smisao za svoje postojanje. Tu je ogromna razlika između ljudi koji su ideolozi i ljudi koji su mislioci. Krleža je bio onaj prvi. Zbog toga je mogao da ostane u okvirima svoje razorene ideje i da ne bude prinuđen da izađe iz zatvora čiji su se zidovi oko njega svuda već bili srušili.) "

http://www.borislavpekic.com/2010/02/krleza.html

Borislav Pekić:

"Krleža je jedan od onih eklatantnih primera humaniste na koje se obara Berđajev, čak i bez obzira što bi mogao imati izvesnih olakšica kao pobunjenik ili heretik. Jer njegov humanizam baziran je na totalnom i apsolutnom preziru čoveka. Ima malo pisaca u nas koji je o čoveku i o njegovoj planetarnoj avanturi, koja se zove istorija, izrekao tako oštrih i tako neumoljivih reči gnušanja, prezira i beznadežnosti.Dakle, ono što sam rekao o Krleži nije u stvari tačno. Kad čovekov život ispunjava ideologija, a ne neki viši duhovni sistem, nego misaono, filosofsko saznanje o svetu, onda je mogućno, čak i ako se čovek u tu ideologiju razočara, da se ponaša kao da se nije razočarao i da deluje u ime njeno i za nju. Ako se čovek, međutim, razočara u višu ideju, u jedan misaoni sistem kome je pripadao, nije nikada i nipošto moguće da još uvek ostane u njegovom okviru.(Jedna ispravka koja se tiče Krleže. Nije tačno da najveći broj ljudi koji se razočaraju u jednu ideologiju pristupaju nekoj drugoj, veoma često sasvim suprotnoj. Najveći broj ljudi koji se u jednu ideologiju razočaravaju ostaju u stvari u njenim okvirima, pokušavajući da bilo na koj drugi način nađu alibi za ovakvu izdaju svog osećanja, da su bili u zabludi i da su u zabludi i sada. Za napuštanje, javno napuštanje, jedne ideologije potrebno je mnogo ne samo unutrašnje, duševne, već i izvesne građanske hrabrosti, jer su često posledice veoma opasne za takvu vrstu ljudi.Onda mora da traži neki drugi, on je tada prosto izbačen u svet ideja da traži nešto što će zameniti njegove razorene misli i naći nov smisao za svoje postojanje. Tu je ogromna razlika između ljudi koji su ideolozi i ljudi koji su mislioci. Krleža je bio onaj prvi. Zbog toga je mogao da ostane u okvirima svoje razorene ideje i da ne bude prinuđen da izađe iz zatvora čiji su se zidovi oko njega svuda već bili srušili.) "

http://www.borislavpekic.com/2010/02/krleza.html

Pekićev tekst je u mnogočem interesantan, no radi se o projekciji autora, ili, bolje rečeno, njegovih zatvorskih iskustava.
Ukratko, pitanje je komunističkoga totalitarizma.

Što se Krleže tiče i njegovih dilema, stvari su puno složenije nego što Pekić misli. Kao mladić, Krleža je bio zgađen nad KuK monarhijom i općenito imperijalizmom, a posebno je, kao Hrvat, osjećao odbojnost prema pangermanskom trendu koji je postojao u to doba i zadobivao sve više maha.
Krleža je pripadao naraštaju idealističkih Jugoslavena koji su htjeli da se mali narodi jugoistočne Europe slože pod kišobran demokratske države
i tamo društveno, ekonomski i kulturno razvijaju, ne bivajući više topovskim mesom velikih sila.

Njegovo prijelomno političko iskustvo bila je komunistička revolucija. Tu je-a vidi se iz teksta "Jedan razgovor o Brest-Litovsku"- u liku Lenjina
i prvih boljševika vidio jedinu pravu nadu da se stvori neki pravedniji i bolji život za sve. Veliku je tu ulogu odigralo i Lenjinovo jasno stajalište o nacionalnom pitanju.
Tu se ne može reći da je bio naivan, budući da je većina inteligencije u svijetu s oduševljenjem prihvatila komunističku revoluciju- nešto do tada neviđeno, pobjedu "poniženih i uvrijeđenih" (ili njihovih predstavnika, tako se činilo). Krleža je tako djelovao do sredine 30-ih godina.

Od onda do 2. svj.rata, pokoleban Staljinovim čistkama, u kojim su stradali i neki njegovi školski prijatelji, nije mogao biti na strani SSSR-a, a nije
se, zbog rastuće prijetnje Hitlerove Njemačke, mogao jasno staviti na bilo čiju stranu- Britanija i Francuska su vodile dvolične politike, a bile su, uostalom, okorjele imperijalne sile.
Tako je Krleža proveo tih 10 i više godina, do iza 1945., pasivno.

Koju godinu nakon rata je proveo u mješavini straha i grižnje savjesti zbog ubojstva zaštitnika Vranešića, no dobio je nadu u novi režim
raskidom sa Staljinom. Tada, pa do smrti, podupirao je titoizam kao najbolju stvar koja se desila ovim narodima, jer je bio protivnikom i monarhističke politike stare Jugoslavije, kao i staljinističkoga modela, pa mu se "samoupravni socijalizam" činio kao apsolutno najbolje rješenje za sve jugoslavenske narode.

Nije imao iluzija o frazama, pa je u privatnim razgovorima- npr. s hrvatskim povjesničarem Dušanom Bilandžićem- rekao da je velika vjerojatnost, ako se ne održi titoistički model, još gorega krvorolića nego onoga 1941.-1945. To je rekao oko 1975. Nakon Titove smrti vidi se u Krležinu ponašanju- strah. Bilo ga je strah od raspada SFRJ i rata.

U tom kontekstu, Pekićeva opservacija- iako ljudski posve razumljiva- djeluje šuplje. Krleža nije bio robom ideologije, sam je rekao da Marxa nije ni čitao (nego Feuerbacha), a lenjinizam mu je bio spasonosni model u onom razdoblju kad se, pri svršetku 1. svj. rata, stvarao novi poredak i lijevi totalitarizam još nije bio ukrućen ni do kraja formiran, a nije ni počinio svoja najvidljivja zlodjela. Budući da su prvo Mussolini, a onda Hitler zajašili, a sovjetski sistem se potpuno kristalizirao- Krleža je ostao bez ideološkoga uporišta. Našao ga je tek u Titu, i to posebno nakon 1948.

Gledajući iz njegove perspektive, ne znam da bi itko politički i ljudski zreo, bitno drugačije postupio.

Poslednja izmena:
„Morao bih napisati, ako ne već knjigu a ono barem studiju, kad bih mogao, o hrvatskoj literaturi, a i o hrvatskom jeziku i odnosu spram Vuka.”

„... do puta Fortisovog po Dalmaciji nakon kojeg on prvi put objavljuje Hasanaginicu. Objavljuje na talijanskom 1774. u Veneciji Hasanaginicu prema Bajamontiju koji mu je recitirao u čakavštini.”

Enes Čengić: »S Krležom iz dana u dan«, sv. IV., Globus, Zagreb, 1981.,, str. 209-210

Да би могао написати „ако не књигу а оно барем студију о хрватској литаратури, а и о хрватском језику и односу спрам Вука”, ваљало је рођеном кајкавцу прво научити разликовати страну му чакавицу од неурођене му штокавице.
А и шта би човјек који се никада није бавио сточарством могао писати о Вуковој „говедарштини” (његов израз).

budući da je većina inteligencije u svijetu s oduševljenjem prihvatila komunističku revoluciju

Ovo je laž. Mnogi intelektualci jesu, ali nikako većina. Ali treba reći i da su mnogi intelektualci podržavali Musolinija i Hitlera.

Krleža nije bio robom ideologije

Ja ne znam nijedan ozbiljan izvor koji negira da je Krleža do kraja života ostao komunista.

Našao ga je tek u Titu, i to posebno nakon 1948. Gledajući iz njegove perspektive, ne znam da bi itko politički i ljudski zreo, bitno drugačije postupio.

Svaki zdravorazumski čovek prezire diktatore. Josip Broz je bio diktator.

Ovo je laž. Mnogi intelektualci jesu, ali nikako većina. Ali treba reći i da su mnogi intelektualci podržavali Musolinija i Hitlera.

Itekako je istina. Vidljivo je to i ako se prouče biografije Nobelovaca za znanost do, recimo, 1940. Većina je, uz iznimke poput Heisenberga, bila ovako- onako simpatizerski nastrojena prema SSSR-u, na čelu s lijevim barjaktarem Einsteinom. Iz "humanističkih" područja, dosta je reći da je Orwell napisao o D.H. Lawrenceu da je bio posljednji engleski pisac desno nastrojen; čak i takav kasniji "hladnoratovac" poput Bertranda Russella je smatrao da je Lenjin najznačajniji čovjek kojeg je sreo u životu (a sreo ih je, bogami, dosta). Među inteligencijom su protivnici ranoga komunizma do čistki bili uvjerljiva manjina; većina je bila simpatizera, pa i zagriženih pristaša (poput francuskih nadrealista), a nemali je dio bio apolitičan i gledao je svoja posla.

Ja ne znam nijedan ozbiljan izvor koji negira da je Krleža do kraja života ostao komunista.

Treba reći što se pod tim uopće smatra. Ako se drži da je smatrao da je jednopartijski marksističko-lenjinistički sustav najbolji za zemlju kao Jugoslavija, to je istina. Ako se pak misli
da je htio da takav sistem pobijedi u Francuskoj, Britaniji ili SAD- to mu nije bilo nikad na kraj pameti. Ako se pak smatra da je njegov svjetonazor bio marksistički- to je neistina. Krleža je imao heterogen pogled na svijet, slično kao Sartre, u kom su se borili pesimizam i, recimo tako, prometeizam. Ni Marxa ni Engelsa nije čitao, pa ni njihove interprete, a u famoznom sukobu na ljevici uoči rata praktički je digao ruke od marksističke ortodoksije, preko svoga megafona Zvonimira Richtmanna:
http://krlezijana.lzmk.hr/clanak.aspx?id=1773
..................................
Richtmann u studiji Savremena naučna misao nije idealistička polemizira s kritikama koje su O. Prica i T. Pavlov uputili njemu i Krleži. On ostaje pri svojoj tezi da je kao najstarija forma ljudskog mišljenja izgubila svoju nekadašnju ulogu. Spekulativna metoda filozofskog istraživanja potisnuta je novim znanstvenim metodama koje se zasnivaju na eksperimentima i njihovoj matematičkoj obradbi. Opseg konkretnog znanja uvećava se u tolikoj mjeri da postaje nepotrebnim izvanznanstveno povezivanje rezultata pojedinih znanosti nekakvom »filozofijom prirode«. Da bi otklonio optužbe kako se tu radi o »revizionizmu«, Richtmann citatima pokušava dokazati kako njegove postavke nisu u neskladu s Marxovim i Engelsovim djelima.

Rekapitulirajući suvremeni razvitak na polju fizikalne logičke kritike, od Macha, koji je pripremio teren za Einsteinovu teoriju relativnosti, do aktivnosti fizičara-logičara Bečkoga kruga, Richtmann upozorava da tradicionalnu filozofiju sve više zamjenjuje logička kritika: »Takva kritika, jasno, nije nikakva ’filozofija’ u običajnom smislu te riječi, ona je dio nauke. Ona ne može biti reakcionarna ni napredna, ona može da bude potpuna ili manjkava, spretna ili nespretna, savršenija ili nedostatna, ali da se ta kritika ne rukovodi nikakvim natražnim ideološkim ili političkim motivima, to je izvan svake sumnje.« Autori poput Price napadaju takvu vrstu kritičkih radova jer konzekventna primjena njihovih principa »znači smrt najispraznije, nestvarne, neučene frazeologije, kakova se kod nas njeguje pod firmom dijalektike«.
................................................................
Ukratko, temeljni je dio marksističke ortodoksije taj da se moderne spoznaje koje potječu najviše iz područja suvremene fizike tumače ili kao slaba filozofija (jer bi trebale potvrditi marksističku dogmatiku) ili se odbacuju kao nešto nedostatno. Sahraniti Marxovu i Lenjinovu filozofiju kao starudiju koja nema više veze sa životom- to nije mogao nijedan komunist koji drži do sebe.

Dakle, tvrdnja da je Krleža bio komunist do kraja života ili ne stoji, ili je toliko neprecizna- budući da pokriva prevelik broj pojava u politici, estetici, svjetonazoru, znanosti, ..- da gubi smisao. Može se konkretno reći: Krleža je postao članom KP ili SK tek nakon 2. svjetskoga rata (prije nije bio); to je ostao do kraja života; mislio je da je politički sustav u SFRJ najbolji-ili najmanje loš od svega što se nudilo kao alternativa; nije gledao na život u kategorijama koje određuju komunistički svjetonazor (bilo dogmatski staljinistički, bilo prijelazni eurokomunistički).

Svaki zdravorazumski čovek prezire diktatore. Josip Broz je bio diktator.

Ova tvrdnja ne drži vodu. Prvo- Tito jest bio diktator. Drugo- on nije bio samo diktator, nego i karizmatski revolucionarni vođa koji je imao priznanje većega dijela demokratskoga svijeta. Glede prezira diktatora, ne vidim baš da su ga "prezirali" američki predsjednici od Kennedyja do Cartera, a da ne govorimo o nekom kao Churchill ili Willy Brandt. Od jugoslavenske inteligencije može se naći vrlo mali broj koji je bio u oporbi prema njemu, iz raznih razloga (npr. Edvard Kocbek). Većina je i "mislećih" ljudi, a kamoli običnoga naroda, bila za njega, a manji je dio bio ravnodušan.

Uostalom, to je trivija- većina ljudi upravo *voli* diktatore. To se pokazalo u drastičnijem obliku kod sovjetske inteligencije, gdje su iskreno produktivni ljudi kao Ejzenštejn, Leonov, Pasternak, Olješa, Šolohov, Kapica,... u raznim razdobljima, različitim intenzitetom- voljeli Staljina.

Мењшевзам је ипак најгори од најгорих мракова. А нарочито онај, Нон комунист лефт који је формирала америка и преко Холивуда и у опште после другог светског рата. О томе сведочи одлична историјска књига, Хладни Рат у Култури, историчарке Франсис Стонор Саундерс. Иначе Тачно је да тито није био само диктатор. Уз то, он је био и хрват. Америка никад није имала проблем са диктоторима. Нарочито не онима који су се подвлачили под њихову агенду. Тито је у тај простор ушао баш у моменту, кад је раскрстио са Стаљином. Пре тога није превише ни било важно.

Poslednja izmena:

Back