medenjaci

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Evo opet iscitah citavu temu, iskopirala jos koji recpetic, i vidim da je Inka jos decembra 2009 rekla da duguje recept za PAPRENJAKE! Moaj mama je iz Slavonije gdje je to bio obavezan kolac za ove praznicne dane, ali nema recept, to je moja pokojna baka pravila. Pa sad, ako neko ima nesto isprobano ja ssam bas raspolozena da to pecem! Inace, paprenjaci se ne sijeku kao klasicni medenjaci, nego postoje modle od duboko rezbarenog drveta ili cak i takve reljefaste oklagije i onda se tijesto utisne u modle ili se predjepreko oklagijom, onako klasicno i dobije se reljefast oblik.
googlovala sam ja neke slike i recepte ali ipak bih da vidim ovjde neki isproban

Ups, evo stidim se :zstidljivko:... Evo sad će paprenjaci. Ove godine sam samo napravila te novogodišnje/božićne kolačiće, ali ih nisam išarala - nisam stigla. Ali pojeli smo ih kao da jesam :konfete:
Evo jednog odgovora Goci.... Ja royal masu pravim od belanca u prahu.... onda nema greške, a ni ne razmišljam. Dalje, dugujemo paprenjake:
1 kg oštrog brašna
500 g mlevenih oraha
250 g šećera
250 g meda
250 g margarina/butera
2 jaja
malo soli
4 (oko 20 g) supene kašike cimeta
20 g karanfilića
1 supena kašika muskatnog oraščića
1 čajna kašika mlevenog bibera
Jaja, šećer, margarin, med dobro izmešati, godati brašno, orahe i začine. Umesiti testo. Nek odstoji malo u frižideru, pa modlom praviti paprenjake. Ja tu modlu o kojoj ti govoriš imam, pa su onda autentični, ali nije bitno uopšte. Po želji, ako ih ne ukrašavate, pre pečenja premazati žumancem. Moji ukućani su izjavili da ne vole kakse sa biberom, pa ja uglavnom pravim one sa đumbirom - kako su glupi, pa i đumbir je ljut, a ja ga baš puno stavim :mesi::manikir::zplez: - jer ja volimz:p

Ove kućice i medenjake što ste ih pravile, stvarno su predivni, a ti Goco, stvarno svaka čast. :heart:

Jao natasa ovo je fantasticno lepse nisam videla lice mi na stolnjake moje bake

Ovo je malo uvežbavanje, htela bi još lepše da radim. Zadnji put sam ukrašavala medenjake pre 5 godina, onda su mi se razbolele ruke, operisala sam obe na sindrom karpalnog kanala ( tunela), i od onda se nikako nisam smogla na to da probam. Konačno sam rešila i za sada sam zadovoljna, ali još moram puno da radim.

Back