Ima ukupno 5 kuca koje se razlikuju po boji. U svakoj od tih kuca zive osobe druge nacionalnosti, koje piju razlicito pice, bave se razlicitim sportovima, imaju razlicite kucne ljubimce. Znaci, nemaju nista zajednickog. Vas zadatak je da otkrijete ko zivi u kojoj kuci, koje je nacionalnosti, koje pice pije, kojim se sportom bavi i kog kucnog ljubimca ima.
1. Britanac zivi u crvenoj kuci.
2. Svedjanin ima psa kao kucnog ljubimca
3. Dancu je omiljen pice caj.
4. Levo od bele kuce je zelena
5. Covek koji je u zelenoj kuci pije kafu.
6. Ptice gaji osoba koja voli biciklizam
7. Odbojku igra vlasnik zute kuce
8. Covek koji zivi u srednjoj kuci pije mleko.
9. U prvoj kuci zivi Norvezanin
10. Sused coveka koji igra kosarku ima macku
11. Sused coveka koji igra odbojku ima konja.
12. Osoba koja se bavi plivanjem voli da pije pivo
13. Nemac voli da igra golf
14. Norvezanin zivi pored plave kuce
15. Sused osobe koji igra kosarku pije vodu.
Pokusacu da to nekako ti objasnim, bice komplikovano ali cu se potruditi

Ja sam to ovako shvatio:
Norvezanin je u ptvoj kuci i to zutoj.
Britanac zivi u crvenoj kuci koja je srednja tj. 3. kuca, jer znamo da je lijevo od bijele zelena a da je zuta prva kuca jer u prvoj kuci zivi Norvezanin. Sto znaci da je plava druga poredu. E sad, znamo da vlasnik srednje kuce pije mlijeko a to je Britanac; vlasnik zelene pije kafu, a Danac pije caj, sto znaci da Danac nikako ne moze zivjeti u zelenoj kuci.
Covjek koji zivi u plavoj kuci ima konja, sto nam je poznato iz 11.
Sada mozemo zakljuciti da Danac koji pije caj moze samo da zivi u plavoj ili bijeloj kuci. Svedjanin moze samo da zivi u bijeloj ili u zelenoj kuci. Recenica 6. ne moze nikako pripadati Norvezaninu i Svedjaninu a 12. ne pripada ni Norvezaninu, ni Dancu, ni Nijemcu, ni Britancu, nego samo Svedjaninu. Sto znaci da Svedjanin zivi u bijeloj kuci.
Iz cega slijedi, kako smo rekli, da Danac zivi u plavoj kuci. I zelena ostaje Nijemcu i on pije kafu.
Recenice 10. i 15. odnose se samo na jedan susjed od onoga ko igra kosarkutj. na jednog covjeka i to; kosarku ce samo igrati Danac jer njegov susjed Norvezanin pije vodu i ima macku, sto se ne odnosi na Britanca kome pripada 6. recenica.
Medjutim ovjde imamo ponudjene samo 4 zivotinje i tako da ce Nijemac ostati bez ljubimca.
Tesko je objasniti jednostavnije ovako kako sam ja to radio, nadam se da ce ti vrijedjeti

Ali evo jos ukratko cu ti napisati kome sta pripada jer ni ja ne znam tacno jesam li dobro to povezao, pa neka ti bude jednostavnije za shvatiti

Dakle ; Norvezanin (zuta kuca, odbojka, voda, macka), Danac (plava kuca, konj, kosarka, caj), Britanac (crvena kuca, mlijeko, ptice, biciklizam), Nijemac (zelena kuca, golf, kafa, bez ljubimca) i Svedjanin ( bijela kuca, pas, plivanje, pivo).
Ako ipak bude greska i ne bude se slagalo nesto oprosti, ali mislim da stima. Ipak provjeri