Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Trebaju mi resenja par zadataka pa ako je neko voljan makar 1 ili 2 da resi da mogu da proverim itd

1.Za koje vrednosti parametra a je matrica 2a 2 3 singularna?
8 5 6
14 8 9

2. Za koje vrednosti parametra a je matrica a 2 3 regularna
4 5 6
7 8 9

3.Koristeci Gausov postupak, resiti system linearnih jednacina
2x-y+z=44
-x+3y+2z=-53
5x-6y-z=19
4x-3y+z=-32

4.Resiti system lin jednacina pomocu elementarne bazne transformacije

2x-y+z=4
-x+3y+2z=1
5x-6y-z=3

5.Ispitati linearnu zavisnost vektora

2 -1 1
-1 , 3 , 2
5 6 -1 (ovi brojevi se nalaze u [] ) pomocu el. Bazne transformacije

Ispitati linearnu zav. Vektora pomocu Gausovog postupka

2 -1 1
-1 , 3 , 2
5 6 11 (ovi brojevi se nalaze u [] )

7.
Ispitati linearnu zav. Vektora pomocu determinanti

2 -1 1
-1 , 3 , 2
5 6 11 (ovi brojevi se nalaze u [] )

8.Koristeci Gausov postupak resite sl system jednacina:
2x-y+z=4
-4x+2y-2z=-8
5x-6y-z=3
x-4y-3z=-5

JEDNACINE

Kako bi trebalo da izgleda resenje jednacine za osmi razred (na koji nacin to treba da resi ucenik osmog razreda)? Molim nastavnike osmog razreda da mi to napisu. Moze i private.
5x-4+2x=4x-1

Nisam nastavnik, ali kapiram da je prebacivanje x-eva na jednu, a "čistih" brojeva na drugu sasvim prihvatljivo.

5x+2x-4x= -1 + 4
3x = 3
x=1

Što se tiče ovih zadataka sa Ekonomskog, previše ih je da bih sve pisao, ali eto uputstva za prva dva.

1. Sračunaj determinantu matrice, Laplasovim razvojem, Sarusovim pravilom, kako već želiš. Da bi bila singularna det A mora biti 0, pa onda dobijaš jednačinu po a koju lako rešiš.

2. Da bi matrica bila regularna njena determinanta mora biti različita od nule... Determinantu lako sračunaš, ispitaš slučaj jednakosti, pa iz skupa R isključiš šta treba.

Rešavanje sistema je standardna stvar, a pri tom obimna za pisanje i rad, tako da se ne bih raspisivao sada. Svoja rešenja možeš proveriti i na Wolphram alpha.
Linearna (ne) zavisnost se takođe svede na sisteme, s poentom da se odrede oni koeficijenti, i to da li je neki od njih nenulti.
U 7-om zadatku linearnu zavisnost možeš ispitati mešovitim proizvodom tih vektora, što se svede na determinantu...

1)
5 radnika zasadi 5000 lala za 12 dana radeći po 6 sati dnevno. Koliko sati dnevno treba da radi 6 radnika da bi zasadili 8000 lala za 16 dana?

2)
40 radnika za 40 dana radi 9 sati dnevno i iskopa kanal dužine 200 metara, dubine 2 metra i širine 3 metra. Koliko dana je potrebno da 50 radnika radi 8 sati na dan i iskopa kanal dužine 150m, dubine 1m i širine 2m?

Potrebna mi je samo postavka za par tekstualnih zadataka. Zadaci su iz matrica, linearnih jednacina-gausov metod i el. bazna transformacija, determinante. Nadam se da cete mi pomoci znaci samo postavka mi treba:

1.Na prvi kolokvijum iz predmeta Matem. za ekonomiste u NS je izaslo 90% od upisanih 600 studenata. Medju devojkama prolaznost je 70%. Kod momaka prolaznost je 60%. Ukupno ih je polozilo njih 359. Koliko je medju studentima koji su izasli na kolokvijum devojaka? Koliko je momaka?

2.Tri krojacke radionice Ri (i=1,2,3) jedne fabrike konfekcije sasile su u januaru ukupno 7000 odela. U februaru u odnosu na prethodni mesec, radionice su povecale proizv. za 10%, 5% i 15% respektivno i tako sasile 670 odela vise nego u prethodnom mesecu. U martu, ove radionice su sasile 18,8% vise, 0,25% manje i 3,5% vise odela respektivno u odnosu na januar i tako proizvele ukupno 7446 odela. Primenom matrica odredite obim proizv. u januaru za svaku radionicu posebno.

Poslednja izmena:
3.Tokom dugogodisnjeg iskustva nastavnik na predmetu matematika za ekonomiste je primetio da postoje 3 grupe studenata. Prvu grupu cine oni koji se korektno pripremaju za kolokv. i ispite i polazu iste poi pravilima. Drugu grupu cine oni koji se pripremaju, ali su pored toga skloni tome da prepisu ili se posluze nekim nedozvoljenim sredstvom. Treca grupa su svi ostali studenti. Posmatrajuci statistiku iz prethodnih godina ispostavilo se da se broj studenata u svakoj od grupa moze odrediti na osnovu broja upisanih i rezultata na prva dva kolokvijuma. Tako prvi kol. poloze svi iz grupe jedan, 70% iz druge i 20% iz trece grupe. Drugi kol. polozi 95% stud. iz prve, 60% iz druge i 10% studenata iz trece. Koliko je u 2007. godini bilo studenata u svakoj od grupa ako je ukupno bilo upisano 1200 studenata, prvi kolok. je polozilo njih 920 a drugi njih 830?

4.Prodavnica P prodaje 2 vrste proizvoda A i B. Realizacijom prodaje 100 komada proizvoda A sa zaradom od 10% i 150 komada proizvoda B sa zaradom 12% prodavnica zaradi ukupno 7454 dinara. Kolika je bila fabricka cena tih proizvoda ako je prodavnica duzna fabrici da plati ukupno 6700 dinara? Zadatak resite pomocu elementarne bazne transformacije

Poslednja izmena:
Može li mi neko da mi objasni sledeci zadatak:
question.jpg

1.Na prvi kolokvijum iz predmeta Matem. za ekonomiste u NS je izaslo 90% od upisanih 600 studenata. Medju devojkama prolaznost je 70%. Kod momaka prolaznost je 60%. Ukupno ih je polozilo njih 359. Koliko je medju studentima koji su izasli na kolokvijum devojaka? Koliko je momaka?

f – broj devojaka izašlih na kolokvijum
m – broj momaka izašlih na kolokvijum
f+m=0,9⋅600
0,7f+0,6m=359

2.Tri krojacke radionice Ri (i=1,2,3) jedne fabrike konfekcije sasile su u januaru ukupno 7000 odela. U februaru u odnosu na prethodni mesec, radionice su povecale proizv. za 10%, 5% i 15% respektivno i tako sasile 670 odela vise nego u prethodnom mesecu. U martu, ove radionice su sasile 18,8% vise, 0,25% manje i 3,5% vise odela respektivno u odnosu na januar i tako proizvele ukupno 7446 odela. Primenom matrica odredite obim proizv. u januaru za svaku radionicu posebno.

R[SUB]1[/SUB]+R[SUB]2[/SUB]+R[SUB]3[/SUB]=7000
1,1R[SUB]1[/SUB]+1,05R[SUB]2[/SUB]+1,15R[SUB]3[/SUB]=7000+670
1,188R[SUB]1[/SUB]+0,9975R[SUB]2[/SUB]+1,035R[SUB]3[/SUB]=7446

prvi zadatak:
logaritmuješ obe strane i dobijaš:
(3-logX+log3)logX=log900, log900=log(100*3[sup]2[/sup])=2+2log3
Sledeću smenu uvodim radi lakšeg pisanja:
a=logX
b=log3
(3-a+b)a=2(1+b)
Kada to središ dobijaš:
a[sup]2[/sup]-a(3+b)+2(1+b)=0
Rešiš to po a i dobijaš da su rešenja
a=2, logX=2 => X=100
a=1+b, logX=1+log3 => X=30, pa je zbir rešenja 130.

Za drugi zadatak:
Znamo da je logX za osnovu 9 = (1/2)logX za osnovu 3, pa kada to zameniš u nejednačinu dobijaš da je
logX<(1/2)(logX+log2) *svi logaritmi su za osnovu 3.
2logX<logX+log2
logX<log2
X<2, pa tako ti je skup svih realnih rešenja X€(0,2)

Odrediti broj realnih resenja sistema jednacina 2^x puta 4 ^ y = 32, log(x-y) ^ 2 - 2log2 = 0 Hvala

U prvoj jednačini 4 napiši kao 2[SUP]2[/SUP], a 32 kao 2[SUP]5[/SUP], izjednači eksponente i dobićeš jednačinu x+2y=5.

U drugoj jednačini dvojku iz eksponenta prebaci ispred logaritma, 2log2 prebaci na desnu stranu, skrati dvojke, izjednači argumente logaritama i dobićeš jednačinu |x-y|=2.

Rešavanjem dobijenog sistema linearnih jednačina dobićeš dva para rešenja: (x,y)=(3,1) i (x,y)=(1/3,7/3).

Početna jednačina je 2cos[SUP]2[/SUP]x + sinx - 1 = 0.
Ovu jednačinu jesam rešio na taj način što se svede sve na kvadratnu jednačinu, te se dobije vrednost za sinx, a odatle i za x. Rešenja koja dobijem su ispravna po zbirci.

Ali, kada je rešavam na drugi način, takođe ispravan, ne ispadne mi tačno i to me izluđuje. xD
U jednom stadijumu rešavanja dođem do:
sin(x) + cos(2x) = 0
sin(x) + sin(Pi/2 - 2x) = 0 ; i sad upotrebim formulu: sinx + siny = 2sin((x+y)/2)cos((x-y)/2), ali se ne dobije tačno rešenje.
Možda se ova formula ne upotrebljava uvek? o.O

Tačna su ti oba postupka, provereno. U oba slučaja se, kao rešenje, dobije
x=π/2+2kπ ∨ x=-π/6+2kπ ∨ x=-5π/6+2kπ
što se, objedinjeno, može napisati kao
x=π/2+2kπ/3

E hvala ti mnogo. To objedinjeno rešenje sam dobio, ali nisam prepoznao da je i ono tačno. U ovakvim slučajevima, imaš li neki savet za prepoznavanje istih rešenja? Možda mi je malo glupo pitanje. xD

Pitanje uopšte nije glupo, naprotiv. A savet imam – sva rešenja koja si dobio predstavi grafički, što će reći, na jednoj trigonometrijskoj kružnici ucrtaj rešenja koja si dobio na jedan način, a na drugoj trigonometrijskoj kružnici rešenja koja si dobio na drugi način. I, ako se ta dva crteža poklapaju – znači da si dobio ista rešenja u oba slučaja. ;)

Back