Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Može li neko molim vas da mi pomogne oko ove eksponencijalne jednačine?

ok98bd.jpg

Pod kojim uglom se seku parabola y=rx^2 i hiperbola y=1/x ?? :eek:

Ugao određujem preko formule za određivanje ugla između dve prave tg$=(k1-k2) / (1+k1*k2).. Dobila sam da mi je k1= 2r / (3sqrtr) i k2= -3sqrtr^2.... E a problem je što ne mogu da dobijem 'pristojan' konačan rezultat, što će reći da nisam na dobrom putu :think: Pa ako neko ima da zna uraditi ovaj zadatak bila bih mu zahvalana ;)

Verovatno nije baš najmatematičkije objašnjenje, ali evo npr uzmeš najprostiji primer... Recimo imaš sledeću jednačinu:

x[SUP]5[/SUP]=0

Nju drugačije možeš da napišeš u vidu proizvoda:

x*x*x*x*x=0

Proizvod je jednak 0 onda kada je bilo koji činilac 0. U mom primeru stvar je jednostavna, jer imamo samo x koje mora biti 0, i kažemo da jednačina ima 5 rešenja i svih 5 su 0.

Poenta je što svako rešenje jednačine predstavlja jedan od činioca, a biće onoliko činioca koliki je najveći eksponent u jednačini.

x[SUP]2[/SUP]-3x+2=0 možeš da napišeš kao (x-1)(x-2)=0 (rešenja su 1 i 2)

x[SUP]3[/SUP]-2x[SUP]2[/SUP]-5x+6=0 možeš da napišeš kao (x-1)(x+2)(x-3)=0 (rešenja su 1, -2 i 3)

Znači najveći eksponent ti govori koliko činioca sadrži x u sebi, od kojih je svako x rešenje jednačine.

Nadam se da sam uspeo malo da pojasnim :)

Odredi n(A presek B) ako je n(A=19), n(B=17) , a n(A unija B) =23.Kako detaljno da dodjem do tog resenja.Hvala
Ako sam dobro razumeo, broj elemenata skupa A je 17, skupa B 17, a njihove unije 23... Pa se traži broj elemenata preseka A i B?

Ako da, onda može ovako...
Neka je broj elemenata A takvih da ne pripadaju B, a. Broj elemenata B takvih da ne pripadaju A, b. Broj zajedničkih elemenata, x.

Onda je:
a+x=19
b+x=17
a+b+x=23

Sabiranjem prve dve i oduzimanjem treće od tako dobijene jednačine, nalazimo da je x=19+17-23=13.

Cao svima, treba mi mala pomoc oko jednog zadatka..... :worth:
ovako glasi:
Data su dva temena trougla i prava:
A (-2, 1, 2) i C (0, -3, 0) i p: (x-1)/1= (y-1)/-1= (z-1)/1 u pitanju je jednakokraki trougao |AB|=|BC| i izracunati povrsinu, ali to ima formula i kontam kako, samo se vrtim i ne mogu da nadjem tacku B???!?!??!!
Hvala... :rumenko:

Neka su koordinate tačke B (x, y, z). Pošto tačka C leži na datoj pravi, važi (x-1)/1= (y-1)/-1= (z-1)/1 = t. Prevedeš to u paramterarski oblik, tako da je x= t+1, z=t+1, y=1-t.

Nađeš rastojanje AB i BC preko formule za rastojanje dve tačke...

Izjednačiš ta dva rastojanja, i ubaciš vrednosti x, y, z izražene preko t. Nađeš t, vratiš t u x= t+1, z=t+1, y=1-t i dobijaš koordinate trećeg temena.

Sad kada budeš znala koordinate preostalog temena, lako ćeš sračunati i površinu.

Back