Pomoć pri pravljenu programa u ekselu

Pa ovako pre svega hvala što ste se javili i zahvalan na podrški koja meni totalnom alfabeti odgovara.U jednoj turi imamo 20 do 40 kupaca svi kupci se javljaju normalno ako postoji interesovanje ako ne ne javljaju se firma sa kojom radimo je takozvana onlan prodaja i mi prodajemo garderobu.E sad ako je kupljeno lošijeg kvaliteta cena je niska i obrnuto sad sam vam sve rekao.još da dodam na stanju ima oko 60 artikla.pozz i svako dobro

Pa ovako pre svega hvala što ste se javili i zahvalan na podrški koja meni totalnom alfabeti odgovara.U jednoj turi imamo 20 do 40 kupaca svi kupci se javljaju normalno ako postoji interesovanje ako ne ne javljaju se firma sa kojom radimo je takozvana onlan prodaja i mi prodajemo garderobu.E sad ako je kupljeno lošijeg kvaliteta cena je niska i obrnuto sad sam vam sve rekao.još da dodam na stanju ima oko 60 artikla.pozz i svako dobro
Još da dodam da skoro svaki dan vršimo prodaju osim kad nemamo robu i čekamo da dođe
imamo registrovan sajt i plačamo mesečnu pretplatu pratilaca ima oko 6000

Ceo božiji dan sam proveo pored lab-topa zahvaljući dobijenim instrukcijama mešto sam uspeo ali ni približno očekivanom.Jedno pitanje za

Nemoguća Могућност kako ste došli do druge slike.

Ja sam se ubio pkušavajući izllazilo mi sve i svašta neće nikako.Mučim i sebe i druge ali rezutata mršavo pozz za sve

Zato sam i napisao da pivot nije bas sasvim jednostavan.

Napisacu ti uputstvo cim uzmognem, korak po korak.

Sad imaj malo strpljenja za mene, imam neku guzvu.

Zahvalan na pitanjima i evo odgovora
Šta je tura
Tura je sve ono što se kupi u jednom određenom vremenskom periodu i posle se prodaje po nekim minimalnim cenama tura može da traje nedelju dana ili osam do deset dana kad smo prodali ono što smo hteli tura je završena e sad da nebi tražili po sveskama ko je šta je ja sam se setio tabele u ekselu i sada hoću da upotrebim eksel za sumiranje.znači ako nima 20 kupaca za svakog ponaosob da dobijem šta je kupio pera perić koje stvari i ukupna cena koju kupac treba da plati.isto tako za svakog ponaosob.eto to je što mi je potrebno pozdrav i hvala
Ово је најбоље да се уради преко Ексела тако што се сумирају све продаје где је учествовао одређени купац.
Можете ми се јавити приватно ако желите да Вам покажем како то да урадите.

Nisam te zaboravio nego sam imao celu nedelju guzvu kao da gledam neki triler/akcija film, stvari koje se kaskadno odvijaju i napetost raste.

Evo ide objasnjenje. Slikao sam ti razne slikice. A sad cu da vidim da li mogu da ti ubacim osnovni fajl iz kojeg cemo korak po korak da napravimo korisnu PIVOT tabelu

ja radim na online office 365 tako da stvari mogu da se malo razlikuju u odnosu na excel koji imas instaliran, ali konceptualno ne bi trebalo da bude razlike

krstarica mi ne dozvoljava da ubacim excel fajl

ali mogu da ubacim .txt fajl

kad downloadujes .txt fajl, promeni mu ekstenziju u .csv a zatim otvori u excelu

treba da dobijes ovakvu tabelu:

Clipboard-7.png

kontrolna suma je najverovatnije broj kad ovako preuzmes fajl, tako da mozes da ubacis formulu sume kolone D

formula za kontrolnu sumu: =SUM(D2:D10) u polju D11

racunam da ces da se snadjes sa ovim instrukcijama

pa cu ja polako da nastavim dalje a ti pitaj ako nesto nije jasno

Prilozi

E sad pravimo novi list sa pivot tabelom.

Vazno je da oznacis/selektujes sve podatke sa naslovima kolona (ne ukljucujuci kontrolnu sumu)

Clipboard-7.png

Zatim ides na 'Insert' meni, pa 'Pivot table' ovde gde pokazuju strelice:

ksnip_20250809-150532.png

zatim

ksnip_20250809-150642.png

Ako si ovo uspesno izveo Otvorice ti se dijalog za Pivot tabelu

1754749355812.png

ovde ne mora da se nista menja, zato sto si selektovao opseg podataka, i excel je to ubacio sam u

Table/Range polju koji ti kaze da iz tabele Podaci uzimas opseg podataka od A1 do D11

Vazno za kasnije da se zapamti da ako dodajes nove podatke ovaj opseg takodje treba da se promeni inace ce pivot da ti pokazuje samo stare podatke.

Kad kliknes OK,
excel ce da ti otvori novi list sa imenom 'Sheet 1'
i automatski se prebaciti u njega i pokazace ti praznu pivot tabelu

to izgleda ovako:

Clipboard-4.png

primeti da je levo pivot tabela a na desnoj strani ima dijalog sa nekim poljima.
Sledece akcije se obavljaju u tom desnom dijalogu

skoro smo gotovi

Imamo dakle praznu pivot tabelu i dijalog sa strane
(nisam bas mogao sve da uslikam ali bice valjda jasno)

U desnom meniju ima lista naslova kolona iz tabele

ksnip_20250809-151323.png

ksnip_20250809-151638.png

ksnip_20250809-152112.png

ksnip_20250809-152422.png

Dobio si listu artikala sa leve strane i sad samo treba da dodas ostala 'interesatna' polja
ponoviti istu operaciju redom
- klik na red, kolicina, pa add to row
- ponovi za cena i ukupno

Dobijes sledece u pivot tabeli

Clipboard-5.png

Sad mozes da primetis da ima malih kockica sa minus znakom uz artikle kao [-]
klikni da vidis sta radi
tu mozes da kolabiras detalje da ti pokaze samo jedan red za jedan artikal

Takodje mozes da primetis da nema izracunavanja totala na dnu tabele

1754752183621.png

to je zato sto mu nismo objasnili jos da zelimo total

total cemo da izracunavamo iz polja 'ukupno'
znaci kao sto smo dodavali ROWs u prethodnom slucaju sad cemo da dodamo sumu
iz 'ukupno' izabracemo SUMU

1754752359292.png

dobijemo Grand total (kolabirao sam artikle) da se vide sume

1754752458966.png

mozemo da konstatujemo da je kontrolna suma iz tabele jednaka sa grand totalom, ali imas pod sume po artiklima

Sad vec mozes da eksperimentises sta dobijes promenom parametara...

Bonus 2 - izseckavac :) - slicer

Na pivot sheet-u moze da se ukljuci slicer

kliknuti negde na pivot tabelu
1754753194017.png

iz artikla desno (tamo gde smo dodavali rows) na artiklu, otvori dropdown(pod meni) pa izaberi

1754753307055.png

artikli sad mogu da se slajsuju po artiklima

dobijes dijalog desno od pivota:

1754753382442.png

Kliknes recimo na A3 u slajseru

pivot ti pokaze samo A3 u tabeli.

1754753443382.png

moze visestruko selektovanje samo artikli A1 i A3 na primer

slajser resetujes na 'default' listu na 'levak' sa crvenim X znakom gore desno u slajser meniju

Poštovanje ja sam sve ovo gore pregledao sad trenutno danas nisam u mogućnosti (zbog posla) to se da naučim primenim i slijem u ovu tvrdi glavu trebaće remena a vama se pre svega neizmerno zahvaljujem pre svega na trudu koji je stvarno ogroman i voleo BiH vas lično upoznati ne samo radi zahvalnosti već želje za upoznavanjem jedne osobe takvih kvaliteta Pozz i svako dobro uz naklon od bore 420

Back