Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Neka su koordinate tačke B (x, y, z). Pošto tačka C leži na datoj pravi, važi (x-1)/1= (y-1)/-1= (z-1)/1 = t. Prevedeš to u paramterarski oblik, tako da je x= t+1, z=t+1, y=1-t.

Nađeš rastojanje AB i BC preko formule za rastojanje dve tačke...

Izjednačiš ta dva rastojanja, i ubaciš vrednosti x, y, z izražene preko t. Nađeš t, vratiš t u x= t+1, z=t+1, y=1-t i dobijaš koordinate trećeg temena.

Sad kada budeš znala koordinate preostalog temena, lako ćeš sračunati i površinu.

Hvala punoooo :zcepanje:

Imam jedan problem koji ne mogu da shvatim i rijesim :D Pa ako mi neko moze pomoci; a ustvari glasi ovako; Petar kaze: "Mirko i Marko lazu." Marko kaze: "Petar laze." Mirko kaze: "Marko laze." Ko govori zaista pravu istinu?
Mozda negdje ima ovakakv zadatak ili kako se zove ovakva vrsta zadataka, ali rjesenje mi treba brzo i pomalo me nervira jer ne mogu da shvatim. Bicu zahvalan na pomoci :D

Moje misljenje je da zadatak nema resenja. Evo kako sam je razmisljao, pa bih voleo da cujem i druge.
Petar kaze: ''Mirko i Marko lazu''. Pretpostavimo da je Petar rekao istinu, to znaci da Mirko i Marko lazu. Ako je Petar slagao, onda govore istinu i Mirko i Marko. Znaci, u oba slucaja Marko i Mirko, ili obojica lazu ili obojica govore istinu. Postavlja se pitanje da li je to moguce.
1.Pretpostavimo da Mirko govori istinu, on kaze da Marko laze ( Mirko-istina, Marko-laz)
2.Pretpostavimo da Mirko laze, tada Marko govori istinu.
I pod 1 i pod 2 zakljucak izvodim iz: Mirko: ''Marko laze ''
Ni u jednom od ova dva slucaja se ne ''poklapaju'' Marko i Mirko, a Petrov iskaz upravo to trazi.

Petar kaze: ''Mirko i Marko lazu''. ... Ako je Petar slagao, onda govore istinu i Mirko i Marko.

Meni je ovaj deo diskutabilan. Evo kako ja to vidim, mada moguće i da nisam u pravu. Petar je izrekao jednu konjunkciju – da Mirko laže i da Marko laže. Konjunkcija je tačna samo ako su oba iskaza unutar konjunkcije tačna. To znači, dovoljno je da Mirko ili Marko (makar jedan od njih dvojice) govori istinu i Petrov iskaz neće biti tačan, jer on tvrdi da obojica lažu.

Evo kako bih ja radio: prvo pretpostavim da Petar govori istinu, što znači da Mirko i Marko zaista lažu. Pošto Mirko kaže da Marko laže, a prethodno smo zaključili da Mirko laže, to znači da Mirko laže da Marko laže :D što znači da Marko govori istinu, a što, opet, znači, da je Petar lagao kad je rekao da obojica lažu. Kontradikcija. Znači, nije tačna pretpostavka da Petar govori istinu.

Sada pretpostavimo da Petar laže. To znači da makar jedan od preostale dvojice (Mirko ili Marko) govori istinu. Pošto Marko kaže da Petar laže, zaključujemo da Marko govori istinu. Pošto Mirko kaže da Marko laže, a malopre smo zaključili da Marko govori istinu, zaključujemo da Mirko laže. Prema tome: Petar laže, Marko govori istinu, Mirko laže.

Odrediti sve kompleksne brojeve Z za koje vazi l Z l = l Z- 2i l i za koje vazi l Z -1 l = 1
Hitno mi je potrebno resenje. Hvala

Stavi z=x+iy i izračunaj ove module. Dobićeš iz obe jednačine vezu x i y, odnosno sistem od dve jednačine sa dve nepoznate (x, y), pa ćeš rešavanjem sistema dobiti z.

Neka je f(x)=Y
f(Y)=3Y[sup]2[/sup]+4Y+1=3(Y+1/3)(Y+1) => f(Y)<=0 za Y€[-1,-1/3]
Znači f(x) mora da ima vrednosti u intervalu od [-1,-1/3] (pretpostavljam da znaš da ugaone zagrade znače da su i ti granični brojevi uključeni u interval)
Sada nađeš minimum f(x)
f'(x)=6x+4=0 => x=-2/3 za ovu vrednost x će funkcija biti minimalna, i za tu vrednost x-a dobijamo da je f(x)=-1/3, što će reći da f(x) ne može biti manje od -1/3. Pošto vidimo da f(x) mora biti u intervalu od [-1,-1/3], vidimo da su oba uslova ispunjena samo u slučaju kada je f(x)=-1/3, zaključujemo da je jedino rešenje nejednačine x=-2/3

Back