Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Ako moze pomoc :)
Trebaju mi formule kod Kvadratnih jednacin-xa, kada imam x1 i x2 pa treba da nadjem : x1^3-x2^/ x1^4-x2^4
Hvala punoo :)

x[SUB]1[/SUB][SUP]3[/SUP]-x[SUB]2[/SUB][SUP]3[/SUP] = (x[SUB]1[/SUB]-x[SUB]2[/SUB])(x[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2[/SUB]+x[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP])
x[SUB]1[/SUB][SUP]4[/SUP]-x[SUB]2[/SUB][SUP]4[/SUP]=(x[SUB]1[/SUB]-x[SUB]2[/SUB])(x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB])(x[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+x[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP])
Iskoristi i:

x[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+x[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=(x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB])[SUP]2[/SUP]- 2x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2

[/SUB]x[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2[/SUB]+x[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=(x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB])[SUP]2[/SUP]- x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2

[/SUB](x[SUB]1[/SUB]-x[SUB]2[/SUB])[SUP]2[/SUP]=(x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB])[SUP]2[/SUP]-4x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2[/SUB]

Molim vas da li neko sa PMFa može da uradi ovaj zadatak, zadatak je iz Ušćumlića i Miličića..

Izračunati dužinu luka krive: x=3{cost + ln(tg(t/2))}, y=3sint između tačaka koje odgovaraju vrednosti parametara: t1=π/2, t2=2π/3. U knjizi je rešenje 8sqrt3/9.. Kada rešim integral dobijem ln(sint), međutim kada uvrstim t1 i t2 ne mogu da dobijem rezultat kao u knjizi.. Možda ja grešim, a možda je pogrešan rezultat u knjizi, ne znam............................. :sad2:

A koji rezultat dobiješ?

Meni ispadne 3ln(√3/2)

I ja isto dobijem taj rezultat :super: Znači da je greška u knjizi, hmmm joj.. Uglavnom hvala ti što si našao vremena za ovaj zadatak.. Trebalo mi je drugo mišljenje, inače ovaj zadatak je znao biti na ispitu pa me to ubijalo u pojam, nije mi davao mira... Thanks again ;)

Pa što ne napisa koja je to funkcija? Ovako možemo samo da nagađamo... Pretpostavljam da je u pitanju neka funkcija s parametrom, ali ne znam u kom članu je taj parametar (kvadratnom, linearnom, ili slobodnom)?
Verovatno treba da pretpostaviš dve različite vrednosti parametra (u opštim brojevima) pa da na osnovu toga dobiješ sistem od dve jednačine s dve nepoznate, tj. x i y. Odatle odrediš x i y i to će biti koordinate te zajedničke tačke... Ne znam, lupam, jer nemam sve podatke...

Pozdrav! Imam jednu matematicku nedoumicu: na koji nacin funkcija (5^x) / x^5 tezi nuli kada x tezi beskonacno? Imam i grafik da prilozim. Pri resavanju sam koristio Lopitalovo pravilo i dobijem da tezi beskonacno.
1.jpg

Pozdrav! Imam jednu matematicku nedoumicu: na koji nacin funkcija (5^x) / x^5 tezi nuli kada x tezi beskonacno? Imam i grafik da prilozim. Pri resavanju sam koristio Lopitalovo pravilo i dobijem da tezi beskonacno.

Za pozitivne vrednosti promenljive x vrednost funkcije ne može nikako da teži nuli. Eksponencijalna funkcija (u brojiocu) brže teži beskonačnosti od stepene funkcije (u imeniocu), tako da ceo razlomak mora težiti beskonačnosti, kao što si i ispravno dobio Lopitalovim pravilom.
Na grafiku koji si priložio prikazan je samo jedan deo te funkcije. Za veće vrednosti x od ovih koje se vide na grafiku, funkcija u jednom trenutku postaje monotono rastuća i odlazi ka +∞.

Za negativne vrednosti promenljive x, vrednost funkcije, naravno, teži nuli.

Poslednja izmena:

Back