Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Neka je S bilo koji skup , a (G*) bilo koja grupa . Kako se moze definisati mnozenje preslikavanja pa da skup svih preslikavanja skupa s u g bude grupa.
Hvala unapred . Ovo bi trebalo da je lak zadatak

(f kruzic g)(s) = f(s)*g(s)

Onda, znajuci da je G grupa, dokazes da je skup svih preslikavanja is S u G, sa operacijom kruzic, takodje grupa. Npr. neutralni element je funkcija i definisana sa i(s) = e, za svako s iz S, gde je e neutral grupe G. Inverz preslikavanja f je funkcija f^{-1} definisana sa f^{-1}(s) = f(s)^{-1}, tj. inverz elementa f(s) u grupi G. Itd., itd.

Za pozitivne vrednosti promenljive x vrednost funkcije ne može nikako da teži nuli. Eksponencijalna funkcija (u brojiocu) brže teži beskonačnosti od stepene funkcije (u imeniocu), tako da ceo razlomak mora težiti beskonačnosti, kao što si i ispravno dobio Lopitalovim pravilom.

Divergencija se ne može dokazivati Lopitalovim pravilom. :D

Ako se dobije za limes sa izvodima dobije da težii nekoj konačnoj vrednosti, onda je to vrednost koja odgovara polaznom limesu.
Ako se dobije +/- beskonačno i dalje se ništa ne zna o tom limesu.

Divergencija se ne može dokazivati Lopitalovim pravilom. :D

Ako se dobije za limes sa izvodima dobije da težii nekoj konačnoj vrednosti, onda je to vrednost koja odgovara polaznom limesu.
Ako se dobije +/- beskonačno i dalje se ništa ne zna o tom limesu.

Istina. :) Zaista, postoji onaj preduslov za korišćenje Lopitalovog pravila, da limes količnika izvoda mora postojati. Moj previd, hvala na ispravci. :)

Hm, mislim da se ipak može dokazati i divergencija.... Ako tražimo limes funkcije f(x)=5[SUP]x[/SUP]/x[SUP]5[/SUP], uvedimo funkciju g(x)=1/f(x)=x[SUP]5[/SUP]/5[SUP]x[/SUP], pa ćemo petostrukom primenom Lopitala dobiti da ona, za x→∞, teži nuli...
A pošto g(x)→0, onda f(x), kao njena recipročna vrednost, teži ∞.
Grešim li negde?:confused:

Hm, mislim da se ipak može dokazati i divergencija.... Ako tražimo limes funkcije f(x)=5[SUP]x[/SUP]/x[SUP]5[/SUP], uvedimo funkciju g(x)=1/f(x)=x[SUP]5[/SUP]/5[SUP]x[/SUP], pa ćemo petostrukom primenom Lopitala dobiti da ona, za x→∞, teži nuli...
A pošto g(x)→0, onda f(x), kao njena recipročna vrednost, teži ∞.
Grešim li negde?:confused:

To je ok. :D Ali ako se ide direktno preko Lopitala i dobije beskonačno, onda ne... :)

(a-b)[SUP]2[/SUP] razvij kao binom na kvadrat, a zatim sredi izraz u levoj zagradi i dobićeš (a[SUP]2[/SUP]+ab+b[SUP]2[/SUP])/ab

U drugoj zagradi oduzmi razlomke a/b-b/a i dobićeš (a[SUP]2[/SUP]-b[SUP]2[/SUP])/ab; brojilac rastavi kao razliku kvadrata

a[SUP]3[/SUP]-b[SUP]3[/SUP] rastavi kao razliku kubova

Skrati sve što se može skratiti i ostaće ti samo (a+b)/ab, a to je jednako 1/a+1/b.

(a-b)[SUP]2[/SUP] razvij kao binom na kvadrat, a zatim sredi izraz u levoj zagradi i dobićeš (a[SUP]2[/SUP]+ab+b[SUP]2[/SUP])/ab

U drugoj zagradi oduzmi razlomke a/b-b/a i dobićeš (a[SUP]2[/SUP]-b[SUP]2[/SUP])/ab; brojilac rastavi kao razliku kvadrata

a[SUP]3[/SUP]-b[SUP]3[/SUP] rastavi kao razliku kubova

Skrati sve što se može skratiti i ostaće ti samo (a+b)/ab, a to je jednako 1/a+1/b.

hvala.

Evo, malo pomoći za novog člana foruma. :)
Na pravoj l odrediti tačku M takvu da je zbir kvadrata rastojanja tačke M od pravih p i s minimalan. (Nisam pisao brojke namerno da ne bi ispalo da tražim sve na gotovo)
Dakle, odredio sam koliki je zbir kvadrata rastojanja. To je (50x^2 + 100x + 52)/13. Ali kako sada da odredim kada je to rastojanje minimalno?

Dakle, odredio sam koliki je zbir kvadrata rastojanja. To je (50x^2 + 100x + 52)/13. Ali kako sada da odredim kada je to rastojanje minimalno?

Znači, dobio si neku kvadratnu funkciju od x i sad treba da odrediš za koje x ta kvadratna funkcija ima minimalnu vrednost.
To možeš uraditi na dva načina. Jedan je pomoću formule za x-koordinatu temena (u ovom slučaju minimuma) kvadratne funkcije, koja glasi xT=-b/2a, a drugi način je da nađeš prvi izvod te kvadratne funkcije po x, pa ga izjednačiš s nulom i dobiješ jednačinu iz koje nađeš x.

Jel zna neko kako da izracunam procenat dva broja? :D Hocu da izracunam NPR. sledece: Koliki je procent broj 3 od broja 10?? Napamet znam da je broj 3, 30% od broja 10 ali me zanima kako da izracunam nesto komplikovanije.
:eek:
Ти бркаш проценте и дељење.
Број десет подељен са три је три зарез тридесет три итд, али број три у процентима је тридест процената од броја десет!

Back