Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Zadatku možemo pristupiti čistom logikom, bez naročitog pozivanja na Dirihleov princip ili bilo šta slično.

Pošto piše da treba da bude ne manje od 10, znači da treba da postoje bar 10 loptica koje su iste boje među onim brojem koje izvučemo.

Ako bi izvukli svih 70 taj uslov bi sigurno bio ispunjen. I za 60 izvučenih loptica takođe. Ali koliko najmanje loptica treba da izvučemo da bismo bili sasvim sigurni da je među izvučenim sigurno 10 iste boje?

Pre svega, da ponovimo, imamo 20 crvenih, 20 žutih, 20 plavih i 10 crnih. Ako izvučemo recimo 20, može biti da je među datim kuglicama prisutno 5 plavih, 5 žutih, 5 crnih, 5 crvenih... Samim tim mi onda nismo sigurni da imamo 10 kuglica iste boje.

Za 36 moguće je još uvek izvučeno po 9 kuglica datih boja. Ako među izvučenim kuglicama ima jedna više (tj. ako ih je ukupno 37), onda je bar jedna boja zastupljena sa 10 kuglica.

Dakle, neka je izvučeno x plavih, y žutih, z zelenih, m crvenih kuglica (nije bitan redosled, uglavnom svakoj boji pridružujemo simbol).

Njihov ukupan broj je onda x+y+z+m. Neka je x<10, y<10, z<10 (x, y ,z su naravno, prirodni brojevi). To znači da je maksmialna vrednost zbira x+y+z=27. Kako bi po uslovu zadatka važilo m>=10 onda bi minimalna vrednost x+y+z+m za koju je ispunjen uslov zadatka 37.

Ovo sam sve verovatno komplikovano rekao, a u stvari je jako prosto. Znači ako bi izvukla 36 kuglica, onda ti nisi sigurna da postoji 10 koje su iste boje, jer moguće da od svake boje postoji po 9 kuglica. Ali ako ti izvučeš 37 kuglica, onda si sasvim sigurna da ćeš imati 10 kuglica iste boje, jer ako su tri boje zastupljene sa po 9 kuglica onda je treća sa 10, ako je jedna od te tri zastupljena sa više od 9, onda je uslov zadatka opet ispunjen.

Kada je reč o Dirihleovom principu, on se ogleda u činjenici da kada n * k + 1 objekata rasporediš u k skupova, onda u jednom od njih mora biti bar n+1 objekat. U konkretnom slučaju, treba da rasporediš 37= 9 * 4 + 1 objekata u 4 skupa (n=9, k=4) (tj. ovih 37 kuglica po boji razvrstavaš u četiri skupa), znači da će postojati skup kuglica sa n+1 odnosno 9+1=10 objekata.

Još jednom, pošto postoji 4 boje kuglica onda je k=4 (4 skupa kuglica raznih boja). U jednom od skupova mora biti 10 elemenata, pa iz n+1=10 sledi n=9. Otuda je ukupan broj kuglica tada n*k +1 = 9*4+1 =37.

Poslednja izmena:
Ako je svih 999 brojeva različito, onda je bar 998 njih neparno (jedini paran prost broj je 2, ali mi ne znamo da li je on u tom skupu odabranih brojeva). Neparni brojevi se mogu završavati cifrom 1,3,5,7,9. Međutim, ne postoji nijedan prost broj veći od 5 koji se završava sa brojem 5 (jer bi tad bio deljiv sa 5). Znači od tih 999 brojeva postoji bar 997 koji se završavaju nekom od cifara 1,3,7,9. Ove elemente možemo po svojstvu zadnje cifre podleiti u 4 skupa. S obzirom da je 997=249*4+1, znači da prema Dirihleovom principu postoji skup sa bar 249+1=250 elemenata. Iz prethodnog je jasno da prethodno tvrđenje ne važi i za 998 prostih brojeva (recimo jedan je 2, jedan je 5, 249 brojeva se završava sa 1, isto toliko sa 3, i isto toliko sa 7 i sa 9).

Ako ti prosti brojevi nisu različiti, tj. ako se mogu ponavljati, tvrđenje zadatka trivijalno ne važi ni u jednom slučaju. Recimo da je od tih 999 elemenata 200 dvojki, 200 petica, a od ostalih prostih brojeva 200 se završava sa 3, 200 sa 7 i 199 sa 9).

Prema tome, među proizvoljnih 999 različitih prostih brojeva postoji bar 250 takvih da se završavaju istom cifrom. Za 998 prostih brojeva to tvrđenje ne važi. Ako prosti nisu različiti, tj. mogu se ponavljati, tvrđenje ne važi za oba pomenuta broja.

Poslednja izmena:
Ako tačka dodira upisanog kruga pravouglog trougla i hipotenuze deli hipotenuzu na odsečke dužine 5cm i 12cm, izračunati razliku kateta tog trougla.

a) 2 b) 3 c) 6 d) 7 i e) 8

Hvala unapred :D
Означи у позитивном мат. смеру темена троугла са CAB. почев од правог угла. Нека центар круга буде O, а додирна тачка круга са хипотенузом D. Нека је E додирна тачка круга са BC, а F додирна тачка круга са CA.

Примети да су троуглови ODB и OEB подударни. То значи да је |BE|=|DB|=5, тј. |BC| = 5 + r.

Примети да су троуглови OFA и ODA подударни. То значи да је |FA|=|AD|=12, тј. |CA| = 12 + r.

Зато је ||BC| - |CA|| = 7.

Poslednja izmena:
Izracunati povrsinu palalelograma cije su dijagonale 26 i 30 cm a stranica a=14 cm.

Pokusala sam naci b preko formule d1^2+d2^2= 2*(a^2 + b^2) ali nije islo, pa ako neko ima drugu ideju...

Hvala

Ako neko može jednostavnije da uradi, možda bi bilo bolje, jer je ovo što sam ja napisao čini mi se puno komplikovano.Ali to mi jedino trenutno pada na pamet:

Nacrtaš paralelogram, obeležiš dijagonale i stranicu. zatim spustiš normalu od tačke preseka dijagonala na poznatu stranicu. Vidis da ta normala deli stranicu a na dva nejednaka dela. Obeleži ta dva dela sa "m" i "n" a tu duž koju si povukla od tačke preseka ka stranici obeleži sa "x". Pošto si dobila dva pravougla trougla za oba primeniš Pitagorinu teoremu:
(15)[SUP]2[/SUP]=x[SUP]2[/SUP]+m[SUP]2[/SUP] (1)
takođe:
(13)[SUP]2[/SUP]=x[SUP]2[/SUP]+n[SUP]2[/SUP] (2)

Pošto su m i n delovi stranice a to je onda: n=14-m. To zameniš u jednačini (2) i kad se taj sistem reši naći ćeš vrednost za x. A x je ustvari polovina dijagonale. tj h=2*x
I onda primeniš obrazac P=a*h.

Nadam se da ces me razumeti, posto sam pisao previse opisno.

Ako može neko da mi pomogne oko ovog zadatka: treba izračunati vrednost izraza:

cos(2pi/7) + cos(4pi/7) + cos(6pi/7) = ???

Nikako ne mogu da grupišem ovo.

(cos(2pi/7) + cos(4pi/7) + cos(6pi/7))sin(pi/7) / sin(pi/7)=

(sin(pi/7)cos(2pi/7) + sin(pi/7)cos(4pi/7) + sin(pi/7)cos(6pi/7)) / sin(pi/7)=

sad iskoristiš da je sinxcosy=(1/2)(sin(x+y)+sin(x-y))

((1/2)(sin(3pi/7) + sin(-pi/7)) + (1/2)(sin(5pi/7) + sin(-3pi/7)) + (1/2)(sin(pi) + sin(-5pi/7))/sin(pi/7)=

(1/2)(sin(3pi/7) - sin(pi/7) + sin(5pi/7) - sin(3pi/7) + sin(pi) - sin(5pi/7)) / sin(pi/7)=

(1/2)(-sin(pi/7))/sin(pi/7)=

-1/2

Izracunati povrsinu palalelograma cije su dijagonale 26 i 30 cm a stranica a=14 cm.

Pokusala sam naci b preko formule d1^2+d2^2= 2*(a^2 + b^2) ali nije islo, pa ako neko ima drugu ideju...

Hvala
Ако знате напамет квадрате целих бројева до 30, на коњу сте. :)

Ако је паралелограм ABCD, можете да спустите висину из D на AB, и додир те висине са AB назовете E. Интересује вас |AE| = r, јер:

d² = (14 ± r)² + h²

тј.

30² = (14 + r)² + h²
26² = (14 - r)² + h²

Решавањем се добијају лепи округли бројеви r = 4 cm, h = 24 cm.

Дакле, површина је ah = 336cm².

Zadatku možemo pristupiti čistom logikom, bez naročitog pozivanja na Dirihleov princip ili bilo šta slično.
Сад сам и ја ово погледао. Препричаћу, скратићу. :)

Без дубље теорије може да се постави услов да је од сваке боје извучено тачно толико куглица да услов не буде задовољен а да им збир буде максималан, а то значи тачно по 9 куглица. То је 9 * 4 = 36. Било која куглица након тога означава да сигурно постоји бар једна група од 10 куглица исте боје, па је потребно извући 37 куглица.

Исправност приступа се доказује претпоставком да постоји друга расподела 36 куглица (уместо 9+9+9+9) која не задовољава услов, односно да је могуће извући 37 куглица међу којима нема 10 исте боје.

Сад сам и ја ово погледао. Препричаћу, скратићу. :)

Без дубље теорије може да се постави услов да је од сваке боје извучено тачно толико куглица да услов не буде задовољен а да им збир буде максималан, а то значи тачно по 9 куглица. То је 9 * 4 = 36. Било која куглица након тога означава да сигурно постоји бар једна група од 10 куглица исте боје, па је потребно извући 37 куглица.

Исправност приступа се доказује претпоставком да постоји друга расподела 36 куглица (уместо 9+9+9+9) која не задовољава услов, односно да је могуће извући 37 куглица међу којима нема 10 исте боје.

Hvala, ali zadatak sam i sama već uspešno rešila. :)

1) 2003^2003 (2003 na 2003) pitanje je koja je poslednja cifra ovog broja, meni je ispalo 7 ali trebalo mi je dosta vremena i nisam ni sigurna je l' tacan rezultat pa ako neko zna neki jednostavniji nacin da mi javi, bilo bi divno jer necu imati toliko vremena na prijemnom. :( Hvala
Pokušaću školski da objasnim, a ako nisam u pravu neka me neko ispravi.
Stepenovanjem broja 2003, ponavljaju se poslednje cifre 9, 7, 1, 3. Dakle, 500 puta će se te cifre ponavljati, (2000:4+3) a zatim slede još 3 cifre. Po mom razmišljanju, rešenje je 1.

1) 2003^2003 (2003 na 2003) pitanje je koja je poslednja cifra ovog broja

Ta cifra je ostatak deljenja tog broja sa 10.

Prema tome treba odrediti ostatak deljenja 2003[SUP]2003[/SUP] sa 10.

Pošto je 2003[SUP]2002[/SUP]=(2003[SUP]2[/SUP])[SUP]1001[/SUP], a 2003[SUP]2[/SUP] kongruentno sa -1 po modulu 10, pa je onda 2003[SUP]2002[/SUP] kongruentno -1 po modulu 10, odnosno 2003[SUP]2003[/SUP] kongruentno -2003 po modulu 10, odnosno kongruentno 7, što znači da je ostatak tog broja pri deljenju sa 10 zaista 7, a to je i traženi broj kojim se ovaj završava.

Back