Margumski natpis

Ja mislim da reč leš potiče od reči les (vrsta zemlje). Ako je leš izvorno persijska reč onda je i srpska- u današnjem srpskom sačuvano je par hiljada persijskih reči. Srbi se nisu (osim poturčenjaka) mešali sa Turcima i obična je laž BB škole ona priča o turcizmima. U pitanju su sarmatske, odnosno srpskosarmatske reči koje su Turci preuzeli od Sarmata- zna se kad je ko došao i to sa turcizmima u srpskom ne pije vode ni na vrelu Bosne.

Tačno je da su većina riječi koje mi nazivamo turcizmima u stvari indoevroopske riječi koje su Turci preuzeli iz persijskog jezika...

npr. riječ astal (u Bosni bi muslimani rekli hastal) ima isti korijen kao i srpska riječ riječ sto(l)

P.S.
Sa Vrelom Bosne se ne zezaj! To je vijekovima bio srpski kraj i svaka aluzija (pa i u šali) da je to muslimanski kraj me nervira (moja baka je odatle)!

Joj, to je Deretićev put (balkanski i italski Albanci istog porijekla...), ne igraj se time...takvo etiološko igranje riječima može vrlo lako dovesti u zablude i ludila...

Slažem se!
Znaš kako bi Deretić ovo objasnio?! A ti reci bi li od mene bio dobar autohtonista! :)

Riječ leš (lijes) je stara srpska riječ za umrlog nastala od vode (lije, liti) u skladu sa starim običajem Srba dok su bili u Indiji da mrtve puštaju (zapaljene) niz Ind i Gang, nešto slično možemo gledati u filmu Dom za vješanje Emira Kusturice koji opisuje običaje malo tamnijih srpskih rođaka iz Indije koji su se doselili na naše prostore nekoliko hiljada godina poslije nas bijelih Srba... i naravno nama je ostala fraza, pustiti nekog niz vodu... u staroj srpskoj prapostojbini Indiji i danas imamo ove običaje...

Lesi (Poljaci) je takođe naziv od istog korijena liti, od istog korijena je i rijeka Lim (lijem) i apsolutno je podmetačina BB šOU kole :evil: da je tu nekada bila granica pa da je naziv od limes (granica)...

A šta kažeš?! :)

Slažem se!
Znaš kako bi Deretić ovo objasnio?! A ti reci bi li od mene bio dobar autohtonista! :)

Riječ leš (lijes) je stara srpska riječ za umrlog nastala od vode (lije, liti) u skladu sa starim običajem Srba dok su bili u Indiji da mrtve puštaju (zapaljene) niz Ind i Gang, nešto slično možemo gledati u filmu Dom za vješanje Emira Kusturice koji opisuje običaje malo tamnijih srpskih rođaka iz Indije koji su se doselili na naše prostore nekoliko hiljada godina poslije nas bijelih Srba... i naravno nama je ostala fraza, pustiti nekog niz vodu... u staroj srpskoj prapostojbini Indiji i danas imamo ove običaje...

Lesi (Poljaci) je takođe naziv od istog korijena liti, od istog korijena je i rijeka Lim (lijem) i apsolutno je podmetačina BB šOU kole :evil: da je tu nekada bila granica pa da je naziv od limes (granica)...

Hahaha :D

Stariji je onaj jezik koji je ostavio starije pisane tragove od nekog drugog (to je jedino poređenje). Npr. srpski biva zapisivan od XI i XII stoljeća, a egipatski jezik je postojao još u starom vijeku.

A koliko je rijeci drevnih Srba zapisano u indijskim Rigvedama i u Bibliji? Koliko ima neprocitanih zapisa od sirom evroazije? Ko moze biti siguran da neki od tih zapisa nije pisan jezikom drevnih Srba?
Zar ime egipatske Sahare nije nastalo od srbske rijeci SUHARA?
Nemam sad vremena, inace bih ti pokazao koji jezik je stariji?

Slažem se!

Хумор је ОК, него јеси ти сигуран да Хрвати за леш кажу лијес? Колико знам, они лијес кажу за мртвачки ковчег (ваљда зато што је од дрвета?), а за леш пре кажу трупло.

Тако да колико сам ја разумео леш је оријентализам, а лијес је је етимолошки много сроднија граду Лесковцу него лешу.

A koliko je rijeci drevnih Srba zapisano u indijskim Rigvedama i u Bibliji? Koliko ima neprocitanih zapisa od sirom evroazije? Ko moze biti siguran da neki od tih zapisa nije pisan jezikom drevnih Srba?

A šta ih čini jezikom dnevnim Srba? Forumaška aklamacija?

Zar ime egipatske Sahare nije nastalo od srbske rijeci SUHARA?

Nije.

Poslednja izmena:
Хумор је ОК, него јеси ти сигуран да Хрвати за леш кажу лијес? Колико знам, они лијес кажу за мртвачки ковчег (ваљда зато што је од дрвета?), а за леш пре кажу трупло.

Тако да колико сам ја разумео леш је оријентализам, а лијес је је етимолошки много сроднија граду Лесковцу него лешу.

Bio sam siguran, ali sad si me ti zbunio... mislim da si u pravu... propade mi teorija...

Ovo me podsjeća na priču o Deretiću i Zavidi, ocu Stefana Nemanje, znaš li za to?

Ako ti lingvistika nije nepoznanica (kao sto je istorija), sam ces naci odgovor:

http://www.scribd.com/doc/8122863/Branislava-Bozinovic-Recnik-srodnih-sanskritskih-i-srpskih-reci

Ne moze tvoj odgovor biti samo DA ili NE, nego pokazi i dokazi etimologijom da SAHARA nije SUHARA!

Sahara je etimološki prevedena arapska reč صحراء , çahra (pustinja), odnosno množina çahara, pustinja. To je ženski vid prideva asharu, koji znači "žućkasto-crven" (koja je i boja Sahare), au ovom vidu se koristi kao imenica koja označava pustinju, što bi termin pustinja Sahara pretvorilo u, je li, pleonazam.

Ni traga srpskog ni srbskog tu nema.

Ako ti lingvistika nije nepoznanica (kao sto je istorija), sam ces naci odgovor:

http://www.scribd.com/doc/8122863/Branislava-Bozinovic-Recnik-srodnih-sanskritskih-i-srpskih-reci

Ne moze tvoj odgovor biti samo DA ili NE, nego pokazi i dokazi etimologijom da SAHARA nije SUHARA!

A Čad je od toga što su svi čađavi...
Zimbabve je od toga što je nekoj babi bilo zima...
Jezero Tanganjika, je u stvarti tamnjanika-tamna...Aj berem grožđe, biram tamjaniku:) itd.

Poslednja izmena:
Sahara je etimološki prevedena arapska reč صحراء , çahra (pustinja), odnosno množina çahara, pustinja. To je ženski vid prideva asharu, koji znači "žućkasto-crven" (koja je i boja Sahare), au ovom vidu se koristi kao imenica koja označava pustinju, što bi termin pustinja Sahara pretvorilo u, je li, pleonazam.

Hungić, a reci ti nama zašto se onda na oba tvoja jezika, i hebrejskom i arapskom glava kaže RAZ ? Da li je to ničim izazvana nenamerna slučajna koincidencija sa jednim od najčvršćih korena indoevropskog jezika - razum ?

Poslednja izmena:
Ne znam, mada ne verujem da mi je to baš neki propust u obrazovanju. :mrgreen:

Jovan Deretić je pričao na ovim svojim predavanjima kako nema nikakav dokaz da je Zavida otac Stefana Nemanje i da je taj čovjek ikada postojao, kako je to laž BB škole, zavjera itd. ...

Na nekom od predavanja je neki dečko iz publike ušao u raspravu sa Hercegovcem i rekao mu, kako nema dokaza kad Zavida stoji na fresci u nekoj crkvi, mislim u onoj crkvi u Bijelom Polju koja je nekad za vrijeme Turaka pretvorena u džamiju, ali su neke freske ostale (nisam siguran, da ne čačkam sad po internetu)...

E poslije toga, Deretić više ne priča da Zavida nije otac Stefana Nemanje, ali više i ne dozvoljava pitanja i komentare iz publike! :)

Jovan Deretić je pričao na ovim svojim predavanjima kako nema nikakav dokaz da je Zavida otac Stefana Nemanje i da je taj čovjek ikada postojao, kako je to laž BB škole, zavjera itd. ...

Na nekom od predavanja je neki dečko iz publike ušao u raspravu sa Hercegovcem i rekao mu, kako nema dokaza kad Zavida stoji na fresci u nekoj crkvi, mislim u onoj crkvi u Bijelom Polju koja je nekad za vrijeme Turaka pretvorena u džamiju, ali su neke freske ostale (nisam siguran, da ne čačkam sad po internetu)...

E poslije toga, Deretić više ne priča da Zavida nije otac Stefana Nemanje, ali više i ne dozvoljava pitanja i komentare iz publike! :)

Zavida je Miroslavov otac, a Miroslav je Nemanji polubrat po majci. Otac Nemanjin zvao se Vukan i Nemanja je najstarijem sinu Vukanu dao ime po svom ocu. Nemanja se mogao "slikati" i sa svojim ocuhom Zavidom.

Cahara na arapskom znači bezvodna zemlja, zemlja sa manjkom vode i nije ženski vid prideva ashaharu nego suharu! A šta je bezvodna zemlja drugo nego suhara. Nije šija nego vrat!

Cahara na arapskom znači bezvodna zemlja, zemlja sa manjkom vode i nije ženski vid prideva ashaharu nego suharu! A šta je bezvodna zemlja drugo nego suhara. Nije šija nego vrat!

Arapi su dosli u Egipat kad je vec postojala rijec Sahara. Ja sam bio otvorio temu o Skitima u drevnom Egiptu govoreci o egipatskom bogu Besu, ali mi je moderator bezrazlozno zakljuca. Istorijski tabui postoje i u to se i ovdje ne smije dirati.

Back