Margumski natpis

Reč je za šumu bila mrc ? :D

Ne radi se o šumi nego o corpusu, mtrvaku. Reč leš smo preuzeli od Turaka a reč les ili lijes kojom označavamo mrtvački sanduk nema upotrebnu vrednost u " genijalnoj dekripciji penzionera Staniše" koji je striktno tipovao da se radi o reči LEŠ.

ko razume shvatiće, turske pozajmljenice se nisu upotrebljavale pre nego što su došle.

Poslednja izmena:
Ne radi se o šumi nego o corpusu, mtrvaku. Reč leš smo preuzeli od Turaka a reč les ili lijes kojom označavamo mrtvački sanduk nema upotrebnu vrednost u " genijalnoj dekripciji penzionera Staniše" koji je striktno tipovao da se radi o reči LEŠ.
pa jel od Turaka ili Persijanaca? Ako je od Persijanaca kako mozemo da tvrdimo da se ne radi o nekoj praindoevropskoj reci?

ko razume shvatiće, turske pozajmljenice se nisu upotrebljavale pre nego što su došle.

Aha to je na ovoj prvoj ploči. Znači tada nikako nije mogla da se upotrebljava reč leš za corpus ili corpse na Eng. ?

Мртво тело које лежи=леш на земљи.
Мислим да је то прави корен...

Ne ne , kad razmislis imas reči kad nesto mrcvariš ili mrcina , koren je mrc :D Vidiš :)

Koren reči mrtav neće vam niko priznati. Reći će u krajnjem ishodu da je zajednički slovensko-latinski ako ne plasiraju da smo to preuzeli od latina - mortuo. Međutim, idući dalje postaje jasno da je posredi reč MIR.

A sto bas na glagoljicu iz 11. veka, a ne recimo iz 9. veka?
Zato što je bespredmetno i jedno i drugo, rahmetli Staniša je tvrdio da je to RIMSKA OPEKA.

Poslednja izmena:
Naravno pismo se razvija kao i ljudi.Mi danas ne govorimo jezikom kojim se pricalo u 19 veku,da ne govorim o 9 veku i ranije.
Meni je samo cudno da postoji prilican broj natpisa od 10 veka na ovamo,ali ranije nijedan nije otkriven.
Tu su mozda pecat kneza Strojimira ili natpisi na Stećcima ali i to je iz perioda primanja hriscanstva 8-9 vek.

Stvarno, da li postoji ijedan jedini materijalni ostatak iz doba Vlastimirovića, sem pečata Strojimirovoga? :think:

Pa verovatno je tako,ali se ne kaze ovde decidno da je cirilica.
Cirilo i Metodije nisu izmislili novo pismo vec su samo postojece slovensko pismo sistematizovali i sredili kako bi na njega preveli crkvene knjige sa grckog.Naravno da je to pismo moralo biti razumljivo Slovenima jer je zbog njih i pisano.

Па оно су Измислили Глагољицу...

Зна се где се рађала Ћирилица...

Али и ја сам чуо да су они узели већ постојеће писмо и мало га дотерали...
Има још оваквих плоча где су видна ћирилична слова..

Свако писмо је само дотерано неко претходно писмо. Није се дешавало да неко седне и из главе измисли комплетно писмо и онда људи почну да пишу тим писмом.

Примера ради, латинично слово Н (N) је знак који је преживео из феничанског писма где је означавао ако се не варам море, и воду. Знак N ако се напише искошено и црте повуку под мало већим углом заиста подсећа на таласасту површину воде.

Pa braca su valjda napravile glagolicu iz nule, bar po zvanicnom objasnjenju cini mi se.

A jel uopste utvrdjeno da je ova ploca autenticna? Mislim nekom metodom iz prirodnih nauka, ove metode iz drustvenih su mi uvek sumnjive ;)

I na kojem to mjestu piše Heredot navodno o Srbima?

Posjedujem knjigu, reci mi da provjerim.

P. S. Naravno, pitam o Srbima; znači ne pitam da li sad odjednom neke cijele narode pojedini ljudi smatraju Srbima, već o samim Srbima. Ako mi sada pošalješ izvještaj o nekom antičkom narodu i kažeš 'to su Srbi', to se ne razlikuje mnogo od one novinarke što je objavila knjigu o Kastru, tvrdeći da je Srbin, a na osnovu Kastrove tupave romantičarske izjave da je keltskog porijekla (jer Kelti su, tobože, Srbi). Ovako bih mogao ja reći da je ustav Sjedinjenih Američkih Država govori o Srbima, jer piše o narodu SAD-a, a narod SAD je, kao što svi znamo, srpski (što je najgore, upravo to Deretićevska škola i tvrdi - Bil Klinton i Džordž Buš su bili posljednji predsjednici SAD srpskog porijekla). Ta cijela nauka se bazira praktično na poistovećivanju indoevropske rase sa Srbima.

Poslednja izmena:
I na kojem to mjestu piše Heredot navodno o Srbima?

Posjedujem knjigu, reci mi da provjerim.

P. S. Naravno, pitam o Srbima; znači ne pitam da li sad odjednom neke cijele narode pojedini ljudi smatraju Srbima, već o samim Srbima. Ako mi sada pošalješ izvještaj o nekom antičkom narodu i kažeš 'to su Srbi', to se ne razlikuje mnogo od one novinarke što je objavila knjigu o Kastru, tvrdeći da je Srbin, a na osnovu Kastrove tupave romantičarske izjave da je keltskog porijekla (jer Kelti su, tobože, Srbi). Ovako bih mogao ja reći da je ustav Sjedinjenih Američkih Država govori o Srbima, jer piše o narodu SAD-a, a narod SAD je, kao što svi znamo, srpski (što je najgore, upravo to Deretićevska škola i tvrdi - Bil Klinton i Džordž Buš su bili posljednji predsjednici SAD srpskog porijekla). Ta cijela nauka se bazira praktično na poistovećivanju indoevropske rase sa Srbima.

Pise o Tracanima kao Skitima od Baltika do Spanije. A mnogi istoricari Skitima imenuju potonja slovenska plemena od Baltika do Afrike. Cista logika.

Ako Kastro zna da je porijeklom Kelt, dakle je Skit, tj. Srbin. Indoevropska grupa su Skiti, dakle su i Srbi.

Pise o Tracanima kao Skitima od Baltika do Spanije. A mnogi istoricari Skitima imenuju potonja slovenska plemena od Baltika do Afrike. Cista logika.

Idemo redom:

1. U kojoj se knjizi to nalazi? Želim da se uvjerim lično i i sam pročitam izvod

2. Dakle, ti tvrdiš da su Skiti bili isto što i Srbi? Je li tako?

Ako Kastro zna da je porijeklom Kelt, dakle je Skit, tj. Srbin.

Kao prvo, odakle uopšte njemu da je porijeklom Kelt? :lol: Znaš li odakle on uopšte to tvrdi? Njegov otac je Španac iz Galicije. E pa, u prastaro vrijeme na tlu Galicije je postojala keltoiberska kultura koju nazivamo Kastro kultura prije skoro tri hiljade godina; eto zbog toga Kastro tvrdi da je po porijeklu Kelt. :D

Polako. Znači, sada tvrdiš da su Kelti isti narod kao i Skiti. Jesi li ti svjestan koliko su ova dva naroda bila udaljena (na skroz različitim krajevima teritorije koje su naselili Indoevropljani) i da ne postoji niti jedan jedini dokaz koji bi Kelte proglasio Skitima?

Indoevropska grupa su Skiti, dakle su i Srbi.

Čekaj malo...znači ti si jedan od onih koji negiraju da su Srbi etnička grupa, već tvrde da su Srbi bijela rasa?

Ovo već zvuči suludo, Kastro=Kelti=Skiti=Indoevropljani=Srbi? :rotf:

Poslednja izmena:
... Jesi li ti svjestan koliko su ova dva naroda bila udaljena (na skroz različitim krajevima teritorije koje su naselili Indoevropljani)...

Ако може појашњење овог дела цитата...

Нејасно ми је кад кажеш "крајеви територије које су населили Индоевропљани". Како су населили, одакле су дошли? Кад су дошли? Ја сам мислио да су Индоевропљани аутохтони на индоевропској територији. Помињеш велику удаљеност између између крајева територије, како су је савлађивали кад су је насељавали? Ко је пре био ту где су се населили? Где су сад аутохтони становници ако су Индоевропљани досељеници?

Back