Margumski natpis

Hvala na komplimentu; mislim da su moje prijašnje rasprave sa svakojakim ljudima koji su po forumu iznosili kontroverzne stavove, pokazale koliko živaca imam i koliko je samo mitova palo u vodu.

Nemoj vređati. Ako Hrastovnik ima neke argumente, ja se nadam da će ih izložiti; u suprotnom, očekujem od njega da promijeni svoje mišljenje, ili barem da prestane na forumu pisati neosnovano o nekim stvarima (ali o tom po tom).

Supertruper, da li imate na umu da pisanjem fraza kao npr. odani pripadnik BB škole vi same svoje izjave diskreditujete i stavljate u znatno gori položaj, dosta podložnijim za provjeru? Zar se ne može isto reći samo bez toga? Kako bi bilo da ja istorijsku školu koju Vi i Hrastovnik (i mnogi drugi pojedinci) podržavate, nazovem VN školom (valjevsko-nišom školom)?

A što se tiče tvrdnji, to su meni nepoznate stvari. Možete li preneti detaljnije kako su to dotična dva gospodina navodno razotkrila profesorku Papazoglu kao trećerazrednog istoričara i ko je ustvari taj Miodrag Milojević?

A koji je to dokaz da se pod sarmatskim imenom u Herodotovom djelu kriju Srbi, a ne Sarmati? :think:

Jesu si Tacitovu Rugii (Rujani) Sarmati? Jesu. Pazi, to je tek prvi vijek nove ere. Pa Vandali, Lusitijani...

Bravo za Papazoglukinju! :klap:

Upravo ako i Herodt tvrdi: Sarmati su kao narod nastali od Skita. Ako su ih izrodili Skiti, dakle su i oni Skiti, ali ziveci odvojeno od Skita razvili su neke osobenosti koje Skiti nisu imali.

Ali ako su nastali od njih, to isto pak ne znači da oni jesu oni. Uzmimo Alane - Alani jesu možda sarmatskog porijekla, ali oni nisu Sarmati; niti su današnji Oseti isto što i Alani.

No, već bespotrebno širimo temu, a da ni prethodna pitanja nismo zatvorili...

Koliko ja znam, nisu. Otkuda ti tvrdnja da su Rugijci Sarmati?

Šta sa Vandalima i...ko su ti drugi?

Tacitovi Rugi su oni isti Rugi iz Arkone:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cape_Arkona

I kako sad to upade Tacit u raspravu o Herodotu?

I sta bi mogli biti do Sarmati, jer su u tim dijelovima i u Tacitovo vrijeme prebivala sarmatska plemena. Tacitovi Rugi su Rujani:

Mislim da smo zavrsili na nekoj temi pricu o tome da su ondasnji Germani zapravo Goti, Skiti.

I uopste nismo raspravljali o Herodotu.

Poslednja izmena:
Ali ako su nastali od njih, to isto pak ne znači da oni jesu oni. Uzmimo Alane - Alani jesu možda sarmatskog porijekla, ali oni nisu Sarmati; niti su današnji Oseti isto što i Alani.

No, već bespotrebno širimo temu, a da ni prethodna pitanja nismo zatvorili...

Alani su bili Alani i kad su se druzili sa Vandalima. A bili su i onda i danas sarmatsko pleme, ni onda se nizu zvali Sarmati.

I sta bi mogli biti do Sarmati, jer su u tim dijelovima i u Tacitovo vrijeme prebivala sarmatska plemena. Tacitovi Rugi su Rujani:

Mislim da smo zavrsili na nekoj temi pricu o tome da su ondasnji Germani zapravo Goti, Skiti.

A koji su to dokazi koji bi potkrepili tvrdnji da u Tacitovo vrijeme tu obitavaju sarmatska plemena?

Složićeš se, teza da su Rugijci bili Sarmati, ako se svodi samo na to i ako se čak može dokazati na neki način prisustvo sarmatskih plemena (a ja ne vidim kako), isuviše je slaba i neodrživa. Kelti su živjeli na prostoru od Škotske do Alpa, od Portugalije do Male Azije; pa to opet ne znači da na prostorima koje su naseljavali nisu živjeli i drugi narodi. Tvojom logikom bismo pokrstili sve druge narode koji su bili u suživotu sa Keltima na ogromnom prostranstvu velikog dijela Evrope, Keltima, iako to jednostavno nisu bili!

Stvarno?

Zasto o starom Egiptu vrijedi sve sto je prvi napisao Herodot, a o Srbima ne vrijedi nista od antickih pisaca i pisaca iz vremena Rimskog carstva?

A koji li su to antički pisci?

I na kojem to mjestu piše Heredot navodno o Srbima?

Posjedujem knjigu, reci mi da provjerim.

P. S. Naravno, pitam o Srbima; znači ne pitam da li sad odjednom neke cijele narode pojedini ljudi smatraju Srbima, već o samim Srbima. Ako mi sada pošalješ izvještaj o nekom antičkom narodu i kažeš 'to su Srbi', to se ne razlikuje mnogo od one novinarke što je objavila knjigu o Kastru, tvrdeći da je Srbin, a na osnovu Kastrove tupave romantičarske izjave da je keltskog porijekla (jer Kelti su, tobože, Srbi). Ovako bih mogao ja reći da je ustav Sjedinjenih Američkih Država govori o Srbima, jer piše o narodu SAD-a, a narod SAD je, kao što svi znamo, srpski (što je najgore, upravo to Deretićevska škola i tvrdi - Bil Klinton i Džordž Buš su bili posljednji predsjednici SAD srpskog porijekla). Ta cijela nauka se bazira praktično na poistovećivanju indoevropske rase sa Srbima.

E, hebi ga, ti mene tjeras da ti ja nalazim pasuse u Herodotovoj istoriji. Mora ti se sve postaviti pred oci, crno na bijelo. Nisi citao, a sve negiras. Kako to?

"The Celts live beyond the Pillars of Hercules, next to the Cynesians who are the most westerly people in Europe". (Herodotus, Knjiga II, odjeljak 17)

O Kletima se zna da su Skiti.

"The population of Thrace is greater than that of any country in the world except India..."(Herodot, Knjiga V, odjeljak 2- 4)

Hrastovniče, Herodotove Istorije sam sve pročitao, ali to što spominješ mi ne pada sada na pamet, pa bih želio potvrditi. A tvrdnja da je Herodot rekao da su Tračani dio skitskog plemena mi zvuči potpuno sumnjivo, a moje je pravo da tvoje tvrdnje dovedem u upit. Neuspjehom njihovog potvrđivanja, samo bi dokazao da je to što tvrdiš neistina.

I šta, Herodot piše o svim tim narodima antičkog svijeta, potpuno nesvjestan da lupa gluposti, te da je sve to jedan ogroman srpski narod, širom Evrope i Azije? :dontunderstand:

Čekaj, koliko sam ja shvatio, ti si tvrdio da Herodot kaže da su Tračani Skiti?

Pa samim tim si pobio sopstvenu tvrdnju, naprotiv, religijska vjerovanja Skita, Tračana i Kelta su dosta različita, a to se može prepoznati i upravo u Herodotovim Istorijama koje si citirao!

Za koga kazu da je "otac istorije"? Kad li je ono on zivio?

Pa šta? Kakve ima veze kada je živio?
Istu osobu zovu i ocem laži.

Zvali Herodota ovako ili onako, on je priznat kao istoricar i niko ga ne zaobilazi, no o njegovom djelu pisu i raspravljaju.Vrijeme je istorija i to kad je koja knjiga napisana kao razlog ne moze biti eliminisanje te knjige iz nauke.

Herodot pominje Kelte u knjizi o Skitima kao najzapadniji narod. I prica o ostalim skitskim narodina po Evropi. Pa se od istoricara pominju poslije Kelto-Skiti, a to su Kelti koji su ujedno i Skiti.

Pa zar ga ja zaobilazim ili negiram njegovo istorijsko nasljeđe? Ipak je praktično prvi istoriograf!

Gdje? U kojoj knjizi i kojem odjeljku? Ako već ne pružaš citate, molim te da referenciraš tačno!
Već si tako nešto jednom tvrdio, a kada sam te pitao, ti si samo postavio izvod o Tračanima, u kojem Herodot njih naziva velikim narodom i apsolutno ništa više! Razumjećeš moju skeptičnost...

Još nešto, kad Herodotije piše o Sarmatima, piše o Srbima, kad piše o Skitima piše o njihovim srodnicima.

Upravo ako i Herodt tvrdi: Sarmati su kao narod nastali od Skita. Ako su ih izrodili Skiti, dakle su i oni Skiti, ali ziveci odvojeno od Skita razvili su neke osobenosti koje Skiti nisu imali.

I tako, poslije nekoliko dana rasprave i više stranica naklapanja pokušavajući da odgonetnemo gdje to piše Herodot da su Skiti i Kelti sinonimni nazivi za jedan narod, došli smo do:

??? :think:

Slaven777;18530527: A koji su to dokazi koji bi potkrepili tvrdnji da u Tacitovo vrijeme tu obitavaju sarmatska plemena?

Dokaz su njegovi spisi.
Složićeš se, teza da su Rugijci bili Sarmati, ako se svodi samo na to i ako se čak može dokazati na neki način prisustvo sarmatskih plemena (a ja ne vidim kako), isuviše je slaba i neodrživa. Kelti su živjeli na prostoru od Škotske do Alpa, od Portugalije do Male Azije; pa to opet ne znači da na prostorima koje su naseljavali nisu živjeli i drugi narodi. Tvojom logikom bismo pokrstili sve druge narode koji su bili u suživotu sa Keltima na ogromnom prostranstvu velikog dijela Evrope, Keltima, iako to jednostavno nisu bili!

Ostali narodi trenutno nisu vazni.

Al' se razbacujes prostorom...

I tako, poslije nekoliko dana rasprave i više stranica naklapanja pokušavajući da odgonetnemo gdje to piše Herodot da su Skiti i Kelti sinonimni nazivi za jedan narod, došli smo do:

Da ponovim: Herodot govori o Skitima i pominje najzapadniji narod Kelte. Dakle, ne pominje Egipcane, nego prica o Skitima i njihovoj rasprostranjenosti.

Poslednja izmena:
Alani su zivjeli i u Spaniji i u Africi. Gdje su danas?

Alani su bili proto-Oseti, danas žive u Sjevernoj i Južnoj Osetiji u Rusiji i Gruziji, ali su i raštrkani po Rusiji i drugim mjestima.

A gdje to ima sahovnica?

Po cijelome svijetu...po Persiji, u Rimu...

Kelti su samo jedno skitsko pleme, Skiti su narod.

Kako to misliš?

Celts_800-400BC.PNG

Kakvo je to pleme koje je po svemu daleko veće od naroda kome navodno pripada (a vezu još uvijek nisi ustanovio)?

Da praotac ilim otac, tj. stvoritelj ili Stvoritelj. i njegov znak su cuvali: solarni simbol C.

Znači, da rezimiramo: Vizigoti i Ostrogoti, koji su stvorili države u Italiji i Hispaniji, imali su zajedničkog mitskog rodonačelnika svih Gota, i čuvali su njegov simbol C, koji predstavlja simbol koji se vezuje sa solarnim invokacijama?
Je li to tvrdiš?

Duga prica, mozda na nekoj drugoj temi.

To mogu interpretirati i kao tvoje nepoznavanje same stvari koju si tvrdio...ako se tiče skitskog porijekla Kelta, razjasnićeš se ipak.

Ti si za sve skeptican, ne samo o Tracanima.

Znači, ne znaš ni sam koji su to u pitanju keltski i skitski Bog?

Hvala. Meni je žao ako te zamaram, ali valjda ovdje i pišeš kako bi svoje stavove odbranio i predstavio?!?

Medijska bula o ludosti postoji vec za sve one koji tvrde suprotno od onoga sto tvrdi zvanicna, sluzbena istorija (npr. Deretica mnogi nazivaju ludim).

Znači ipak si se šalio...

Deretića sam lično upoznao i zaista smatram da boluje od blagog oblika šizofrenije; potpuno iskreno i smirene glave to tvrdim.

Jer je navodio one pisce koji su Kelte poistovjecivali sa Skitima.

Po n-ti put, koje pisce?

:lol:

Kelti i Skiti su istog porijekla, istih obicaja, vrlo srodne vjere. Dok su bili jedan narod, istog jezika i iste vjere, razdijelili su se u dva pravca: jedni su krenuli Indiji i sjeveroistocnoj Aziji, drugi na sjever Kavkazu i ruskim stepama. Preci kelta odatle su otisli na zapad. Tu su ih poslije nasli potomci onih sa podrucja Kavkaza i izmijesane nazivaju ih Kelto-Skitima.

Tragovi jednog istog naroda rasireni su Azijom i Evropom: gromile, kromleci ili tumulusi, dolomitske grobnice i isti religijski simboli obozavanja Sunca:

http://books.google.ca/books?id=Ln9...&resnum=6&ved=0CDIQ6AEwBQ#v=onepage&q&f=false

http://books.google.ca/books?id=gMo...onepage&q=the monuments in the Dekhan&f=false

To što si napisao važi za cijelu indoevropsku rasu...svi Indoevropljani na kraju, odnosno na početku, imaju isto porijeklo.

Meni se čini da si ti samo poistovjetio Indoevropljane sa Skitima...a potom iz nekakvog razloga i njih sa Srbima!

Dokaz su njegovi spisi.

Koji spisi?

Ostali narodi trenutno nisu vazni.

Znači, ako sam dobro razumio, Rugijci nisu važni u nepotvrđenoj tezi da su Rugijci porijeklom od Skita? :dontunderstand:

Da ponovim: Herodot govori o Skitima i pominje najzapadniji narod Kelte.

Hrastovniče, grešiš, odnosn pogrešno interpretiraš izvor; a to ću i dokazati; citiraću ti sada dio u kojem Herodot spominje Kelte. U pitanju je IV knjiga (Melpomena) i 49. glava. Upravo je ovo dio Herodotove Istorije koji se bavi Skitima!

Испод врхова планине Хема долазе три друге велике реке, теку према северу и уливају се у њега, а то су Алтас, Аурас и Тибисис. А кроз Тракију и област трачких Кробиза теку реке Атрис, Ноес и Артан и уливају се у Истар. Из Пеоније и Родопских планина тече река Скиј, пресеца планину Хем и улива се такође у Истар. Из Илирије тече према северу река Ангро и улива се у Бронг, у Трибалској равници, а Бронг се улива у Истар. И тако Истар прима ове две велике реке. Из предела изнад Омбричких области теку према северу реке Карпис и Алпис и обе се уливају у Истар. Истар протиче кроз целу Европу, а извире у земљи Келта, која са Кинетима представљају најзападнија насеља у Европи. Тако протиче он кроз целу Европу док не стигне у Скитију.

Dakle, Herodot vrlo jasno priča o geografiji! Upravo piše o hidrografiji, i 48. glavom on započinje priču o Dunavu! Nema niti eksplicitnog tvrđenja ni implicitnog aludiranja da su Kelti - Skiti! :rtfm:
Najzapadniji narodi u Evropi, a ne 'najzapadniji Skiti' jesu, po Herodotu, Kelti i Kineti (ovi drugi bejaše iberski narod koji življaše na Pirinejskom poluostrvu).
Možeš li mi objasniti kako si ti iz ovoga zaključio da Herodot Kelte smatra Skitima?

Dakle, ne pominje Egipcane, nego prica o Skitima i njihovoj rasprostranjenosti.

Ne pominje Egipćane, je li? A šta ćemo sa cijelom II knjigom, Euterpom, koja je suštinski knjiga o Egiptu i koja o Egipćanima raspravlja na 182 glave?

A u knjizi posvećenoj Egipćanima, Herodot spominje Skite u sljedeće 3 glave:

* 103 - opisuje pohod egipatskog vladara Sezostrisa u Evropu u kojem su Egipćani pokorili Skite i poharali Skitiju
* 110 - Herodot podsjeća da je Sezostrisu uspjelo da potčini Skite, što persijskom vladaru Dariju nije pošlo za rukom
* 167 - Herodot spominje strane narode (one koji nisu Egipćani) i nabraja Tračane, Persijance i Liđane, a među njima i Skite, kao narode koji ne cijene zanat i koji dijele ljude na dva staleža - niži, koji se bavi zanatom, i viši, koj je vojnički. Takođe spominje i da su se Heleni ugledali na istočnjačke narode u ovom smislu, ponajviše Spartanci, a najmanje Korinćani

Potpuno mi je nejasno šta si htio reći tvrdnjom da Herodot ne pominje Egipćane, već samo Skite u Egiptu (?).

Poslednja izmena:
Hvala na komplimentu; mislim da su moje prijašnje rasprave sa svakojakim ljudima koji su po forumu iznosili kontroverzne stavove, pokazale koliko živaca imam i koliko je samo mitova palo u vodu.

Nemoj vređati. Ako Hrastovnik ima neke argumente, ja se nadam da će ih izložiti; u suprotnom, očekujem od njega da promijeni svoje mišljenje, ili barem da prestane na forumu pisati neosnovano o nekim stvarima (ali o tom po tom).

Supertruper, da li imate na umu da pisanjem fraza kao npr. odani pripadnik BB škole vi same svoje izjave diskreditujete i stavljate u znatno gori položaj, dosta podložnijim za provjeru? Zar se ne može isto reći samo bez toga? Kako bi bilo da ja istorijsku školu koju Vi i Hrastovnik (i mnogi drugi pojedinci) podržavate, nazovem VN školom (valjevsko-nišom školom)?

A što se tiče tvrdnji, to su meni nepoznate stvari. Možete li preneti detaljnije kako su to dotična dva gospodina navodno razotkrila profesorku Papazoglu kao trećerazrednog istoričara i ko je ustvari taj Miodrag Milojević?

A koji je to dokaz da se pod sarmatskim imenom u Herodotovom djelu kriju Srbi, a ne Sarmati? :think:
Мислим да доиста није проблем узети Ист. пор. Срба, 2 издање, и прочитати стране 217-227. Папазоглу се сложила да је у питању етникон али за живу главу није хтела да га припише Србима... ББ школа јесте зомбирана наказа против које се било тешко борити али која је, на крају, одбачена од самих њених створитеља. Сармати су Срби, то потврђује низ историчара и античких вести, као и низ савремених историчара, не само из Србије него из Чешке, Пољске, Украјине - и, шта значи, дај доказе - узми брате и сам прочитај што те интересује а не да у ББ гледаш као у божанство. Требамо се сад вратити запису а ову расправу о Србима(Сарматима) можда пребацити на тему Сарматски Срби. Ја знам где је проблем. Задњих пар година низ историчара у Србији се коначно сложио (под навалом доказа) да су Срби Сармати и сад то све треба систематизовати. Са тезама неких неоромантичара су се ББ-овци како тако обрачунали али са овом (Срби једнако Сармати) је потпуно немогуће јер она барата потпуним и несумњивим доказима. Ја сад да их све износим не могу зато упућујем заинтересоване на добро потковане књиге.

Рујани су, као и Вандали племе Лужичких Срба. Некада се Пољска називала Вандалијом. Вандали су скупа са Аланима, Свевима и Бургунђанима дефинитивно срушили Римско царство 475.г. под Одокаром (rex alanorum et vandalorum). Одокар је после са 200000 Алана освојио Далмацију и продро све до Овчарско-кабларске клисуре. Сахрањен је на Брибирској главици у градини Варварија. Одокаров пут детаљно је описан у Ист.пор.Ср.2 уз пратеће фотографије. Занимљиво је да се велика равница, плодно поље подно Брибира, реч је о хиљадама хектара, звало Асиријом!

Мислим да доиста није проблем узети Ист. пор. Срба, 2 издање, и прочитати стране 217-227.

Mislim da ćeš se složiti da je veliki problem, ako je u pitanju jedna tako rijetka i nedostupna knjiga.

Ne može se nabaviti niti kroz jedan vid nabavke polovnih i oštećenih knjiga iz Srbije (Limundo, Kupindo,...).
Ne nalazi se niti u jednoj jedinoj antikvarskoj radnji u Srbiji, a mislim da se ne može od Vandalije naručiti pojedinačno.
Što se tiče bibliotečkog fonda, tri primjerka za izdavanje su uslovno rečeno dostupna u Narodnoj biblioteci Srbije, ali kao što ti je poznato, ona je zatvorena. Jedini primjerak koji je zaista dostupan je onaj u biblioteci Matice srpske u Novom Sadu,

Knjiga je relativno nova, izašla je iz štampe tek ove godine, tako da će vjerovatno godine proći prije nego što postane dostupnija čitalačkom tijelu. Tako da osim neizvjesnog čekanja, ostaje samo da se pomučim da dođem do onog primjerka koji čuva Matica srpska, a to će u svakom slučaju, s obzirom na mnogobrojne okolnosti, itekako potrajati! Tako da ako želiš iskreno da doprineseš razvoju ove diskusije, zamolio bih te da skeniraš ili fotografišeš te stranice, te ih postaviš ovdje kako bismo ih mogli kritički obraditi. Ako si u tehničkim nemogućnostima mogao bi i jednostavno da prekucaš (ako ima mnogo teksta, u sažetoj formi, prepričavanjem).

Папазоглу се сложила да је у питању етникон али за живу главу није хтела да га припише Србима...

Zaista ne znam o čemu je riječ tako da se ne mogu detaljnije oglasiti, ali samo na osnovu toga produžiti seobu Srba na Balkan dublje u istoriju, u period antike, bilo bi zaista neosnovano i nestručno sa strane pokojne profesorke.

ББ школа јесте зомбирана наказа против које се било тешко борити али која је, на крају, одбачена од самих њених створитеља.

S obzirom na to da Hrastovnik nije uspio razjasniti zašto se to zove BB školom (je l' to po BB šou?), možeš li pokušati ti? Meni je to još uvijek jedna velika misterija (zamisli da ja sve autohtonističke istoričare, pa i tebe i Hrastovnika, nazovem pripadnicima 'VV škole').

Сармати су Срби, то потврђује низ историчара и античких вести, као и низ савремених историчара, не само из Србије него из Чешке, Пољске, Украјине

Koji antički izvori poistovećuju Srbe i Sarmate? Koji to istoričari tvrde? Imena molim...

- и, шта значи, дај доказе - узми брате и сам прочитај што те интересује а не да у ББ гледаш као у божанство.

Supertruper, zar nije činjenica da bi trebalo da znam šta to treba da pročitam, prije nego što uzmem da čitam (to što je za sada x). Za sada si spomenuo samo tog Miloja Milanovića, a on je, kao što sam gore iskazao, prilično nedostupan. Upitao sam te da nam napišeš ko je taj Milanović, nešto o njemu, zato što za čovjeka prvi put čujem.

U ono što ti zoveš 'BB' ne gledam kao u božanstvo, zato što ne vjerujem da tako nešto uopšte postoji. Spreman sam da sve svoje stavove revidiram, u slučaju da se pruže adekvatni dokazi. Međutim, za sada ovdje na ovoj temi, poslije 4 strane rasprave, još ama baš ništa nije dokazano, već su poruke samo prepune pozivanja mene da ne gledam sve tako indoktrinisano.
Evo, ja obećavam, neću gledati indoktrinisano, ali zato me molim vas sve, pripadnici 'VV škole', prosvijetlite.
Ne može se argument započinjati tvrdnjama kako je nešto 'opšte poznato' ili govoriti o gomili izvora, te onda drugi upućivati da čitaju, zato što tako izjava ostaje nepotvrđena i činjenično, ako takva i ostane (vidimo da je Hrastovnik blokiran, pa ne može odgovoriti), postaje neistina - pitanje da li je samo greška nastala dezinformacijama, ili pak namjerna i svjesna laž, je sasvim drugo.

Ovdje se sve vrijeme raspravlja(lo) o tome kako bi Kelti mogli biti Skiti. Što se tiče pisane tradicije iz antičkog svijeta, tvrđeno je da postoji 'mnoštvo dokaza'. Ja sam insistirao da se ti dokazi prikažu. Šta smo dobili?

1) Herodota, za kojega se tvrdilo da o Keltima piše kao o Skitima, a vidimo da to ne piše
2) Neke sulude tvrdnje da Herodot govori o Skitima u Egiptu, a ne Egipćanima (?)
3) i nešto što nije izvor, već neki pravnik sakupljač starina iz poznog XVIII i ranog XIX st. za koga se ispostavilo da ustvari uopšte ni ne dovodi u vezu Skite i Kete, već skitogotski narod smatra jednom potpuno drugačijom, superiornom rasom, od Kelta

Iz ovoga ćeš, nadam se, razumjeti porijeklo mojih skeptičnosti i moj vapaj za nekakvih pisanim tragovima koji bi potvrdili teze koje ovdje iznose - ali, avaj, ni traga, još uvijek!

Требамо се сад вратити запису а ову расправу о Србима(Сарматима) можда пребацити на тему Сарматски Срби. Ја знам где је проблем. Задњих пар година низ историчара у Србији се коначно сложио (под навалом доказа) да су Срби Сармати и сад то све треба систематизовати. Са тезама неких неоромантичара су се ББ-овци како тако обрачунали али са овом (Срби једнако Сармати) је потпуно немогуће јер она барата потпуним и несумњивим доказима. Ја сад да их све износим не могу зато упућујем заинтересоване на добро потковане књиге.

Slušaj ti ovako, za mene je teza da su Srbi sarmatskog porijekla vrlo interesantna i posve moguća. Jedno vrijeme sam čak bio i ubeđen u nju. Međutim, griješiš kada kažeš da niz istoričara počinje da prihvata ovu tezu; u pitanju su arheolozi, a ne istoričari.

Teza ne tvrdi Srbi jednako Sarmati. To bi bilo ravno Crnogorci jednako Sloveni ili Flamanci jednako Germani. Ta etiološka teza, koja je kao što sam već naglasio vrlo zanimljiva, govori o sarmatskom etničkom porijeklu Srba, odnosno o porijeklu Srba od jednoga plemena Sarmata. Kojem svjetlu ovo smješta sve stare Slovene kao drevni narod, nije mi poznato.

Međutim, Supertruper, ja apsolutno nemam ništa protiv teze o sarmatskom porijeklu; naprotiv složiću se da istoričari ne bi otpisali tu tezu kao neodrživom; ništa manje nego što ne otpisujem tezu o porijeklu Albanaca od ostataka balkanskog neromanizovanog starinačkog stanovništva (vrlo vjerovatno nekog ilirskog plemena). Ono što je problem ovdje jeste što se Srbin poistovećuje sa bjelac, te su svi bjelci na planeti Srbi, što nema ama baš nikakvog smisla.

Ne slažem se da idemo isuviše u stranu, zato što je ova tema upravo u sklopu 'VV škole', te osporavam same zaključke čovjeka koji je natpis, tobože, preveo.

Рујани су, као и Вандали племе Лужичких Срба.

Ako ovdje govoriš o onoj knizi o istoriji Gota koju je Hrastovnik postavio na forum, pročitaj je pažljivije; autori knjige uopšte nisu ni aludirali na takav zaključak, te je tvrditi da su Rugijci i Vandali samo lužičko-srpska plemena potpuno pogrešno!

Некада се Пољска називала Вандалијом.

Ovo mi je zaista novo. Nikada to do sada nisam čuo; iz kog je vremenskog perioda taj naziv?

Вандали су скупа са Аланима, Свевима и Бургунђанима дефинитивно срушили Римско царство 475.г. под Одокаром (rex alanorum et vandalorum).

Molim?!? To nije tačno; Alani i Vandali su u Africi imali svoje kraljevstvo. Odoakar se nikada nije titulisao kao njihov kralj!

Одокар је после са 200000 Алана освојио Далмацију и продро све до Овчарско-кабларске клисуре. Сахрањен је на Брибирској главици у градини Варварија. Одокаров пут детаљно је описан у Ист.пор.Ср.2 уз пратеће фотографије. Занимљиво је да се велика равница, плодно поље подно Брибира, реч је о хиљадама хектара, звало Асиријом!

Moraću nekako da dođem do te knjige očigledno...

Slavene brkaš dva istoričara, jednog savremenog (Miodrag Milanović) i drugog iz 19 veka (Miloš Milojević). Knjiga Istorijsko poreklo Srba, 2 izdanje, može se nabaviti u skoro svim knjižarama, kao i knjiga Srpski stari vek jer je reč o knjigama Miodraga Milanovića, takođe i preko sajta Vandalije (dovoljno je da ukucaš vandalija) gde su postavljene knjige sa predgovorom, uvodom, sadržajem, ilustracijama itd. da ne reklamiram jer mi to nije namera. Knjigu Miloša Milojevića Odlomci iz istorije Srba, preciznije njen reprint možeš kupiti u svakoj antikvarnici ili bolje snabdevenoj knjižari. Reprintovao ju je IP Nikola Pašić.
Teritorija Poljske se u ranom srednjem veku nazivala Vandalijom.
Alani i Vandali jesu imali kraljevstvo u Africi. Odokar se titulisao kraljem Alana i Vandala na Bribirskoj glavici (Varvarija). Tamo je i sahranjen, poluiskopana grobnica dan danas stoji na B. glavici. Prošle godine krenula su skromna iskopavanja. Odokar je predvodio Alane, Vandale, Sveve i Burgunđane pri osvajanju Italije. Onda je osvojio Dalmaciju, prelazi preko Dinare kuda je prošao sa vojskom u bribirsko polje (Asirija) i danas se zovu Mali i Veliki Alan.
Da, očito trebaš nabaviti gorepomenute knjige.

Slavene brkaš dva istoričara, jednog savremenog (Miodrag Milanović) i drugog iz 19 veka (Miloš Milojević). Knjiga Istorijsko poreklo Srba, 2 izdanje, može se nabaviti u skoro svim knjižarama, kao i knjiga Srpski stari vek jer je reč o knjigama Miodraga Milanovića, takođe i preko sajta Vandalije (dovoljno je da ukucaš vandalija) gde su postavljene knjige sa predgovorom, uvodom, sadržajem, ilustracijama itd. da ne reklamiram jer mi to nije namera. Knjigu Miloša Milojevića Odlomci iz istorije Srba, preciznije njen reprint možeš kupiti u svakoj antikvarnici ili bolje snabdevenoj knjižari. Reprintovao ju je IP Nikola Pašić.

Supertruper, ne brkam! Prelistao sam kataloge mnogih knjižara, nigdje nema Istorijsko poreklo Srba od Miodraga Milanovića!
Ako ti znaš neku knjižaru, spomeni mi je. Sajt Vandalije je koliko znam ugašen ( http://www.vandalija.co.rs/ ).

Teritorija Poljske se u ranom srednjem veku nazivala Vandalijom.

Ko ju je tako nazivao?

Alani i Vandali jesu imali kraljevstvo u Africi. Odokar se titulisao kraljem Alana i Vandala na Bribirskoj glavici (Varvarija). Tamo je i sahranjen, poluiskopana grobnica dan danas stoji na B. glavici. Prošle godine krenula su skromna iskopavanja. Odokar je predvodio Alane, Vandale, Sveve i Burgunđane pri osvajanju Italije. Onda je osvojio Dalmaciju, prelazi preko Dinare kuda je prošao sa vojskom u bribirsko polje (Asirija) i danas se zovu Mali i Veliki Alan.
Da, očito trebaš nabaviti gorepomenute knjige.

Znači, Odoakar je na Bribiru ostavio zapis? Ali, koliko je meni poznato u njegovoj vojsci nije bilo Alana i Vandala?

O BB školi i njenim prevarama, kao i autorima, mogu napisati roman pa, ako hoćeš, otvori posebnu temu jer to ona zaslužuje. Usput, šta bi sa zapisom?!

Otvorio sam je!

Što se tiče natpisa, mislim da se o njemu nema više šta raspravljati - teza navodnoga prevodioca je poražena kada je on identifikovao u prevu leš i proglasio ga za srpsku riječ u ono vrijeme!

Koren reči mrtav neće vam niko priznati. Reći će u krajnjem ishodu da je zajednički slovensko-latinski ako ne plasiraju da smo to preuzeli od latina - mortuo. Međutim, idući dalje postaje jasno da je posredi reč MIR.

Zato što je bespredmetno i jedno i drugo, rahmetli Staniša je tvrdio da je to RIMSKA OPEKA.

E samo da kažem, pričao sam skoro sa jednim ortakom Turčinom i on mi reče da reč leš koriste za mrtvu životinju ili nekog ološa i tako. Na primer kad ubijen Kurd oni kažu leš uglavnom pogrdno da ga ponize, kaže još gore nego pas i tako :D Pa sam se setio za ovo :)

A za normalnog mrtvog čoveka reč je ÖLÜ , čita se kao UoLE nešto tako , kao na Deutsch slično glasovi.

Poslednja izmena:
Supertruper, ne brkam! Prelistao sam kataloge mnogih knjižara, nigdje nema Istorijsko poreklo Srba od Miodraga Milanovića!
Ako ti znaš neku knjižaru, spomeni mi je. Sajt Vandalije je koliko znam ugašen ( http://www.vandalija.co.rs/ ).

Ko ju je tako nazivao?

Znači, Odoakar je na Bribiru ostavio zapis? Ali, koliko je meni poznato u njegovoj vojsci nije bilo Alana i Vandala?

Sajt vandalije radi( www.vandalija.co.rs) malopre sam bio na njemu kao 2759 posetilac i otvara se sa Istorijskim poreklom Srba *2 izdanje. Ja sam knjigu kupio kod Derete a ima je Plato, Stubovi kulture, Cepter, prodaje se i preko MC Most, Bookbridge, preko neta, kao i Srpski stari vek.
Odokar je predvodio Alane i Vandale. Na Bribiru mu je grob. On je istorijski jako dobro obrađena ličnost. Po narodnosti je bio Vandal.

Otvorio sam je!

Što se tiče natpisa, mislim da se o njemu nema više šta raspravljati - teza navodnoga prevodioca je poražena kada je on identifikovao u prevu leš i proglasio ga za srpsku riječ u ono vrijeme!

Ja mislim da reč leš potiče od reči les (vrsta zemlje). Ako je leš izvorno persijska reč onda je i srpska- u današnjem srpskom sačuvano je par hiljada persijskih reči. Srbi se nisu (osim poturčenjaka) mešali sa Turcima i obična je laž BB škole ona priča o turcizmima. U pitanju su sarmatske, odnosno srpskosarmatske reči koje su Turci preuzeli od Sarmata- zna se kad je ko došao i to sa turcizmima u srpskom ne pije vode ni na vrelu Bosne.

Otvorio sam je!

Kao što se iz predočenog vidi, doneo si zbrzan i zato pogrešan zaključak. Inače, staroturski jezik nema blage veze sa savremenim turskim jezikom koji vrvi od sarmatizama tj. srbizama.

Ja mislim da reč leš potiče od reči les (vrsta zemlje). Ako je leš izvorno persijska reč onda je i srpska- u današnjem srpskom sačuvano je par hiljada persijskih reči. Srbi se nisu (osim poturčenjaka) mešali sa Turcima i obična je laž BB škole ona priča o turcizmima. U pitanju su sarmatske, odnosno srpskosarmatske reči koje su Turci preuzeli od Sarmata- zna se kad je ko došao i to sa turcizmima u srpskom ne pije vode ni na vrelu Bosne.

A zašto srbizovati Persijance?

Zašto ne persizovati Srbe? Zašto ne tvrditi da su Sarmati i Srbi - Persijanci; zašto retroaktivno pomjerati Srpstvo dublje nego što njegova istorija jeste?

Čak i da se uspostavi ta iranska veza porijekla Srba, zar to ne bi značilo prije da su Srbi Iranci, a ne obratno?

Sajt vandalije radi( www.vandalija.co.rs) malopre sam bio na njemu kao 2759 posetilac i otvara se sa Istorijskim poreklom

Pokušao sam otvoriti iz tri različita softvera za online pretragu (Chrome, Mozilla i Explorer); sva tri mi prikazuju samo blanko bijelu stranicu.

Srba *2 izdanje. Ja sam knjigu kupio kod Derete a ima je Plato, Stubovi kulture, Cepter, prodaje se i preko MC Most, Bookbridge, preko neta, kao i Srpski stari vek.

Ne, na knjizara.com postoji samo staro, 1. izdanje; a to ima manje stranica od one strane koju si mi ti naveo, što znači da nije odgovarajuće izdanje. Bookbridge? http://www.bookbridge.rs/ ?
Ukucao sam u pretragu, nema tamo toga.
Pošto si je kupio?

Odokar je predvodio Alane i Vandale. Na Bribiru mu je grob. On je istorijski jako dobro obrađena ličnost. Po narodnosti je bio Vandal.

Interesantno; odakle podatak da je lično bio Vandal (i je li bio Hazding ili Siling)?

Otvorio sam je!

Niko ne moze reci da je jedna rijec prije nekoliko vijekova, mozad i prije milenijuma, dosla u jedan narod iz drugog jezika drugog naroda . Evo jedan primjer:

Bu, an animal, a cow Irish, beo, a living animal, and bo, a cow. In connection Avith the
word ca, a house, these terms beo and bo form a numerous class of local names throughout Germany ;
as "bocha, bochae, buchae, buchau," in modern times abbreviated into "buch," though formerlv
written "buah," and "buoch," as Ratolfes-buah, Willigises-buah, Bucheim, meaning habitations for
cattle. In some other local names, as Buchholtz, Buehberg, &c, the syllable buch is the Keltic
buach, the brow of a hill. The last-mentioned term is of frequent occurrence in local names,
especially of mountains.

"bocha, bochae, buchae, buchau," = čobanska bačija, tor

Niko ne moze reci da je jedna rijec prije nekoliko vijekova, mozad i prije milenijuma, dosla u jedan narod iz drugog jezika drugog naroda . Evo jedan primjer:

"bocha, bochae, buchae, buchau," = čobanska bačija, tor

Hrastovniče, molim te da se vratiš na temu i odgovoriš mi na moja pitanja gore; šta si htio reći kada si tvrdio da Herodot ne spominje Egipćane, već samo Skite, i da spominje neke Kelto-Skite (pošto smo već raščistili da ipak ne smatra Kelte dijelom skitskoga plemena; neko te je to pogrešno informisao)? :rtfm:

Back