Мислим да доиста није проблем узети Ист. пор. Срба, 2 издање, и прочитати стране 217-227.
Mislim da ćeš se složiti da je
veliki problem, ako je u pitanju jedna tako rijetka i nedostupna knjiga.
Ne može se nabaviti niti kroz jedan vid nabavke polovnih i oštećenih knjiga iz Srbije (Limundo, Kupindo,...).
Ne nalazi se niti u jednoj jedinoj antikvarskoj radnji u Srbiji, a mislim da se ne može od
Vandalije naručiti pojedinačno.
Što se tiče bibliotečkog fonda, tri primjerka za izdavanje su uslovno rečeno dostupna u Narodnoj biblioteci Srbije, ali kao što ti je poznato, ona je zatvorena. Jedini primjerak koji je zaista dostupan je onaj u biblioteci Matice srpske u Novom Sadu,
Knjiga je relativno nova, izašla je iz štampe tek ove godine, tako da će vjerovatno
godine proći prije nego što postane dostupnija čitalačkom tijelu. Tako da osim neizvjesnog čekanja, ostaje samo da se pomučim da dođem do onog primjerka koji čuva Matica srpska, a to će u svakom slučaju, s obzirom na mnogobrojne okolnosti, itekako potrajati! Tako da ako želiš iskreno da doprineseš razvoju ove diskusije, zamolio bih te da skeniraš ili fotografišeš te stranice, te ih postaviš ovdje kako bismo ih mogli kritički obraditi. Ako si u tehničkim nemogućnostima mogao bi i jednostavno da prekucaš (ako ima mnogo teksta, u sažetoj formi, prepričavanjem).
Папазоглу се сложила да је у питању етникон али за живу главу није хтела да га припише Србима...
Zaista ne znam o čemu je riječ tako da se ne mogu detaljnije oglasiti, ali samo na osnovu toga produžiti seobu Srba na Balkan dublje u istoriju, u period antike, bilo bi zaista neosnovano i nestručno sa strane pokojne profesorke.
ББ школа јесте зомбирана наказа против које се било тешко борити али која је, на крају, одбачена од самих њених створитеља.
S obzirom na to da Hrastovnik nije uspio razjasniti zašto se to zove
BB školom (je l' to po BB šou?), možeš li pokušati
ti? Meni je to još uvijek jedna velika misterija (zamisli da ja sve autohtonističke istoričare, pa i tebe i Hrastovnika, nazovem pripadnicima 'VV škole').
Сармати су Срби, то потврђује низ историчара и античких вести, као и низ савремених историчара, не само из Србије него из Чешке, Пољске, Украјине
Koji antički izvori poistovećuju Srbe i Sarmate? Koji to istoričari tvrde? Imena molim...
- и, шта значи, дај доказе - узми брате и сам прочитај што те интересује а не да у ББ гледаш као у божанство.
Supertruper, zar nije činjenica da bi trebalo da
znam šta to treba da pročitam, prije nego što uzmem da čitam (to što je za sada
x). Za sada si spomenuo samo tog Miloja Milanovića, a on je, kao što sam gore iskazao, prilično nedostupan. Upitao sam te da nam napišeš ko je taj Milanović, nešto o njemu, zato što za čovjeka prvi put čujem.
U ono što ti zoveš 'BB' ne gledam kao u božanstvo, zato što ne vjerujem da tako nešto uopšte postoji. Spreman sam da sve svoje stavove revidiram, u slučaju da se pruže adekvatni dokazi. Međutim, za sada
ovdje na ovoj temi, poslije 4 strane rasprave, još ama baš ništa nije dokazano, već su poruke samo prepune pozivanja mene da ne gledam sve tako indoktrinisano.
Evo, ja obećavam, neću gledati indoktrinisano, ali zato me
molim vas sve, pripadnici 'VV škole', prosvijetlite.
Ne može se argument započinjati tvrdnjama kako je nešto 'opšte poznato' ili govoriti o gomili izvora, te onda drugi upućivati da čitaju,
zato što tako izjava ostaje nepotvrđena i činjenično, ako takva i ostane (vidimo da je Hrastovnik blokiran, pa ne može odgovoriti),
postaje neistina - pitanje da li je samo greška nastala dezinformacijama, ili pak namjerna i svjesna laž, je sasvim drugo.
Ovdje se sve vrijeme raspravlja(lo) o tome kako bi Kelti mogli biti Skiti. Što se tiče pisane tradicije iz antičkog svijeta, tvrđeno je da postoji 'mnoštvo dokaza'. Ja sam insistirao da se ti dokazi prikažu. Šta smo dobili?
1) Herodota, za kojega se tvrdilo da o Keltima piše kao o Skitima, a vidimo da to ne piše
2) Neke sulude tvrdnje da Herodot govori o Skitima u Egiptu, a ne Egipćanima (?)
3) i nešto što nije izvor, već neki pravnik sakupljač starina iz poznog XVIII i ranog XIX st. za koga se ispostavilo da ustvari uopšte ni ne dovodi u vezu Skite i Kete, već skitogotski narod smatra jednom potpuno drugačijom, superiornom rasom, od Kelta
Iz ovoga ćeš, nadam se, razumjeti porijeklo mojih skeptičnosti i moj
vapaj za nekakvih pisanim tragovima koji bi potvrdili teze koje ovdje iznose - ali,
avaj, ni traga, još uvijek!
Требамо се сад вратити запису а ову расправу о Србима(Сарматима) можда пребацити на тему Сарматски Срби. Ја знам где је проблем. Задњих пар година низ историчара у Србији се коначно сложио (под навалом доказа) да су Срби Сармати и сад то све треба систематизовати. Са тезама неких неоромантичара су се ББ-овци како тако обрачунали али са овом (Срби једнако Сармати) је потпуно немогуће јер она барата потпуним и несумњивим доказима. Ја сад да их све износим не могу зато упућујем заинтересоване на добро потковане књиге.
Slušaj ti ovako, za mene je teza da su Srbi sarmatskog porijekla vrlo interesantna i posve moguća. Jedno vrijeme sam čak bio i ubeđen u nju. Međutim, griješiš kada kažeš da niz istoričara počinje da prihvata ovu tezu; u pitanju su arheolozi, a ne istoričari.
Teza ne tvrdi
Srbi jednako Sarmati. To bi bilo ravno
Crnogorci jednako Sloveni ili
Flamanci jednako Germani. Ta etiološka teza, koja je kao što sam već naglasio vrlo zanimljiva, govori o
sarmatskom etničkom porijeklu Srba, odnosno o porijeklu Srba od jednoga plemena Sarmata. Kojem svjetlu ovo smješta sve stare Slovene kao drevni narod, nije mi poznato.
Međutim, Supertruper, ja apsolutno nemam ništa protiv teze o sarmatskom porijeklu; naprotiv složiću se da istoričari ne bi otpisali tu tezu kao neodrživom; ništa manje nego što ne otpisujem tezu o porijeklu Albanaca od ostataka balkanskog neromanizovanog starinačkog stanovništva (vrlo vjerovatno nekog ilirskog plemena).
Ono što je problem ovdje jeste što se Srbin poistovećuje sa bjelac, te su svi bjelci na planeti Srbi, što nema ama baš nikakvog smisla.
Ne slažem se da idemo isuviše u stranu, zato što je ova tema upravo u sklopu 'VV škole', te osporavam same zaključke čovjeka koji je natpis, tobože, preveo.
Рујани су, као и Вандали племе Лужичких Срба.
Ako ovdje govoriš o onoj knizi o istoriji Gota koju je Hrastovnik postavio na forum, pročitaj je pažljivije; autori knjige uopšte nisu ni aludirali na takav zaključak, te je tvrditi da su Rugijci i Vandali samo lužičko-srpska plemena potpuno pogrešno!
Некада се Пољска називала Вандалијом.
Ovo mi je zaista novo. Nikada to do sada nisam čuo; iz kog je vremenskog perioda taj naziv?
Вандали су скупа са Аланима, Свевима и Бургунђанима дефинитивно срушили Римско царство 475.г. под Одокаром (rex alanorum et vandalorum).
Molim?!? To nije tačno; Alani i Vandali su u Africi imali svoje kraljevstvo. Odoakar se nikada nije titulisao kao njihov kralj!
Одокар је после са 200000 Алана освојио Далмацију и продро све до Овчарско-кабларске клисуре. Сахрањен је на Брибирској главици у градини Варварија. Одокаров пут детаљно је описан у Ист.пор.Ср.2 уз пратеће фотографије. Занимљиво је да се велика равница, плодно поље подно Брибира, реч је о хиљадама хектара, звало Асиријом!
Moraću nekako da dođem do te knjige očigledno...