Kole11
Poznat
- Poruka
- 7.153
Ako je carsus latinizirano ilirsko kras, zar nije razumno pretpostaviti da je arsa latinizirano ilirsko rasa?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako je carsus latinizirano ilirsko kras
BudimirKo ovo tvrdi?
Budimir
Citirao sam u prethodnom postu
Citirao sam u prethodnom postu
vidis, Slavene, neznanje je mjerljivo, kao i znanje...moze se vagati procitanim i zapamcenim...ali odsustvo osjecaja ne mozes vagati, tu mozes da obmanjujes i varas, skrivajuci se iza znanja, koje je samo puko prenosenje vec otkrivenog...i zato ti nisi kadar shvatiti sta je srz onoga sto sam htjeo reci - kultura Ilira je nesto tako specificno i originalno, da je jednostavno grijeh reci da je nesto ilirsko pandan bilo cemu...ali to ne mozes nauciti, sve da i procitas sve sto je dosad covjek napisao...to osjetis kad hodas njihovim putevima i trazis njihove izvore....Itekako da se razmišlja o tome; pišu se i celi naučni radovi...pogledaj Katičićev rad npr. o tri ilirska božanska imena. Drei Altbalkanische Nomina Sacra
Ovde se opet vraćamo na onu staru da osoba ne zna i onda na osnovu sopstvenog neznanja smatra da "niko" ništa ne preduzima.![]()
Ja mislim da je ovo nekulturno sa tvoje strane. Citirao sam Budimira i dao svoje vidjenje tog citata. Ako se ne slazes onda treba to i da obrazlozis a ne ovako kao neki nadmeni kabadahija, tipa ajde mali ti to ponovo procitaj.......Pročitaj ti to bolje šta si citirao...
Ja mislim da je ovo nekulturno sa tvoje strane. Citirao sam Budimira i dao svoje vidjenje tog citata. Ako se ne slazes onda treba to i da obrazlozis a ne ovako kao neki nadmeni kabadahija, tipa ajde mali ti to ponovo procitaj.......
1) U raspravi piše da naša reč krš vuče korene od ilirske reči carsus.
vidis, Slavene, neznanje je mjerljivo, kao i znanje...moze se vagati procitanim i zapamcenim...ali odsustvo osjecaja ne mozes vagati, tu mozes da obmanjujes i varas, skrivajuci se iza znanja, koje je samo puko prenosenje vec otkrivenog...i zato ti nisi kadar shvatiti sta je srz onoga sto sam htjeo reci - kultura Ilira je nesto tako specificno i originalno, da je jednostavno grijeh reci da je nesto ilirsko pandan bilo cemu...ali to ne mozes nauciti, sve da i procitas sve sto je dosad covjek napisao...to osjetis kad hodas njihovim putevima i trazis njihove izvore....
ti si sasvim dobro objasnio sta je pandan, ali za ispravnu upotrebu tog termina, potrebna je odredjena slicnost kultura koje uporedjujes....slicnost u pogledu sistema vrijednosti, u pogledu poimanja svijeta u kom zivis, slicnost u odnosu prema prirodi, ciji si sastavni dio...jer ako cemo tom tvojom logikom, istu vrijednost ima tvrdnja da je Neptun pandan ilirskom Bindu...je li ti to zvuci smisleno?....Mislm da je ova diskusija deplasirana jer se svodi u suštini da ti i ja imamo drugačije tumačenje reči pandan. Tako da ti možeš drviti svoju priču, a ja neku svoju, što je i logično kada se priča o potpuno drugačijim stvarima...drugačije ni ne može (a šta ti podrazumevaš tačno pod tim pojmom, nepoznato mi je).
ti si sasvim dobro objasnio sta je pandan, ali za ispravnu upotrebu tog termina, potrebna je odredjena slicnost kultura koje uporedjujes....slicnost u pogledu sistema vrijednosti, u pogledu poimanja svijeta u kom zivis, slicnost u odnosu prema prirodi, ciji si sastavni dio...jer ako cemo tom tvojom logikom, istu vrijednost ima tvrdnja da je Neptun pandan ilirskom Bindu...je li ti to zvuci smisleno?....
ja tebe shvatam, ali to je uproscavanje, da ne kazem banalizovanje...kad je vec doslo do romanizacije, logicno je da Binda uporede sa Neptunom...ali Iliri nisu imali svoj panteon, koji bi bio uporediv sa grcko-etrursko-rimskim, moglo se eventualno nekoliko bozanstava proglasiti pandanom, s obzirom na predmet obozavanja, ali izvorni kontekst je totalno drukciji...Ma dobro, jednostavno ne shvatamo jedan drugog i to je to; možemo dalje.
Ἡσύχιος ὁ Ἀλεξανδρεύς:δύαν. κρήνη
Latini su zapisali ilirsku rec za stenu, kamen kao carsus. Ilirska rec je mogla da glasi jedino kars ili kras. Ne kapiram sta ti nije jasno?1) U raspravi piše da naša reč krš vuče korene od ilirske reči carsus.
2) U tvojoj izjavi piše da carsus vodi od kras
![]()
Latini su zapisali ilirsku rec za stenu, kamen kao carsus. Ilirska rec je mogla da glasi jedino kars ili kras. Ne kapiram sta ti nije jasno?
Latini su zapisali ilirsku rec za stenu, kamen kao carsus. Ilirska rec je mogla da glasi jedino kars ili kras. Ne kapiram sta ti nije jasno?
Ako je carsus latinizirano ilirsko kras, zar nije razumno pretpostaviti da je arsa latinizirano ilirsko rasa?
pogledaj Katičićev rad npr. o tri ilirska božanska imena. Drei Altbalkanische Nomina Sacra
Pronasao je Budimir, nazalost njegov rad nemam ali evo jednog drugog, https://www.researchgate.net/publication/251714125_The_Origin_and_evolution_of_the_term_KarstNije jasno gde pronalaziš to kars.
Pronasao je Budimir, nazalost njegov rad nemam ali evo jednog drugog, https://www.researchgate.net/publication/251714125_The_Origin_and_evolution_of_the_term_Karst
Pogledajte prilog 743915
Ilirski original ima osnovu kar-, zato sto je posvedocen u grckoj reci karousadio, pa je u 9.veku metatezom likvida kod Slovena kar- presao u kra-, misli ovaj autor.
Budimirova tvrdnja je da je da su Iliri govorili protoslovenskim. Kada se desila metateza likvida, to je manje bitno u odnosu na sustinu.Pa zar nije tvoja tvrdnja potpuno suprotno od toga, sa je od kra prešlo u kar?
Budimirova tvrdnja je da je da su Iliri govorili protoslovenskim. Kada se desila metateza likvida, to je manje bitno u odnosu na sustinu.
Kada cu moci da saznam tvoje cenjeno misljenje o tome sta je Budimir tvrdio o antickom protoslovenskom govoru na Balkanu? Jel treba peticiju da pisem? Jel imas dusevni bol kada treba da otkucas taj odgovor na tastaturi? Sta je u pitanju?Ne, Budimir to nikada nije tvrdio. Ili barem ne to što ti imaš na umu.