Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 102.651
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Neces od njega nista novo saznati, osim da su Albanci autohtoni na Balkanu.
...Isto bi tvrdio i za Bosnjake ali zasad nema nikoga na fakultetu da ga podrzi u tome.....
Ali posto jos uvek verujes Slavenu, pitaj ga jedno prosto pitanje: zasto su srednjevekovni Rusi i Poljaci mislili da su potomci ilirskih Slovena a srednjevekovni Srbi da su potomci Tribala i Dacana. Posto meni nece da odgovori jer sam bezobrazan, evo ti si dobar pa ga priupitaj valjda ce tebi da odgovori. Ali moras da budes uporan i da insistiras do kraja na odgovoru. Cik probaj, da vidim dal ces uspeti da uhvatis recnu ribu golim rukama![]()
Pa gde je BB odgovor na pitanje zasto su doseljeni Srbi mislil da su potomci satrosedeoca? Ja ne umem da ga nadjem.Zašto su srednjovjekovni Srbi, iako u većem broju doseljeni u jednom trenutku preko Save i Dunava (BB škola, jgba), mislili da su potomci Tribala, Dalmata, Dačana, Ilira... i zašto ni ja ni ti nismo zadovoljni odgovorom koji nam historiografija daje na ovo pitanje.
Ma gde znam covece, vidis da nudim 1.000.000,00 evra za odgovor.Kako to oni zovu, arhaizacija, pozivanje na iseljavanje, širenje nakon velikog potopa, traženje korijena svakog naroda u Bibliji, ruske, poljske, češke hronike, šta god, znaš i ti to bolje nego ja
Ama i za klipu pive bi ti dao odgovor, al ga ne znam, bolje reći ne kontam ga skroz, ni jaMa gde znam covece, vidis da nudim 1.000.000,00 evra za odgovor.
Da li znas neku raspravu, novinski clanak, bilo sta na tu temu. Mogu da iskopam svaki izvor i staru knjigu, ali ne mogu da saznam zasto su srednjevekovni Srbi mislili da su autohtoni. Pomazi ako Boga znas![]()
Pa cekaj, ako ne razumes odgovor znaci da si ga negde procitao. Gde si nasao tu raspravu, daj reci sto si cicija?bolje reći ne kontam ga skroz, ni ja![]()
Pogledajte prilog 752668
Nisam u najboljoj mogućnosti da razumem ovu glosu koju imamo kod Hesihija Aleksandrijskog.
πράκνον — μέλανα
Nije mi baš najjasnije kako bi prevod ove reči na naš jezik trebalo da glasi.Krae je smatrao da se tu radi o starobalkanskoj pozajmljenici, oslanjajući se na ilirski grad Prakn. Taj toponim očuvao nam je Stefan Vizantinac u svojoj čuvenoj Etnici:
Pogledajte prilog 752671
Gde li dođe ovo Prkno, da mi je znati...![]()
Da se vratimo na ovu starogrčku reč koju nisam uspeo prevesti.
Pràknon bi trebalo da znači „crne tačke“, „tamne mrlje“.
àrzаwаs — „bela reka“
Poreklo hidronima Rzav, s područja plemena Autarijata i u nauci dosta nerazjašnjeno (sem zaključka da je definitivno predslovensko), trebalo bi da je ovim rešeno; od *arǵ — „beo“ i *awos — „tok, reka“.
https://www.academia.edu/36047735/Veljković_Ž_B_Imena_nekolikih_predslovenskih_reka_Ðetinja_Uvac_Rzav_i_moguće_Panica_2017_Oktoih_UDK_M51_
Kao dodatni argument, autor navodi celi niz Belih reka po Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Rumuniji i Nemačkoj, dodajući još da je u nekim starim indoevropskim jezicima „bela“ bio sinonim za reke.
gde si napisao?Prvo mi je to palo na pamet.
Doduše, izvorno sam se šalio kad sam to bio napisao.![]()
Verovatno opet mutiš vodu.bran — naziv za risansku tradicionalnu nošnju.
Verovatno povezano sa albanskim brez i rumunskim brîu (u oba jezika „pojas”).
Verovatno opet mutiš vodu.
Prilagođavanje prirodi - Nošnja je uglavnom izrađivana od tankog materijala i
prilagođavana primorskoj klimi. Košulja je oko vrata bila jako isječena i obrubljena čipkom,
prsa su bila slabo zaštićena, donji dio brana bio je veoma širok, glava je bila pokrivena
bijelim faculetom (maramom), a ljeti Dobrojka bi redovno nosila mali suncobran, koji se
smatrao za sastavni dio nošnje.
Ponekad bi djevojka povrh gornjeg dijela brana obukla i
župet (zumpet), bez rukava, na kome su leđa bila načinjena od običnog platna, a prsi
od finog materijala, sa šest povećih srebrnih puca.
Oko pasa,
povrh brana, zavezala bi svilenu traversu u raznim bojama.
Jel te ovaj dio zagolico ?
Bran (Brahan) - Povrh petarulića došao bi gornji dio brana, koji je kod mlade bio
izrađen od crvene vunice, sav osut istobojnim šarama u obliku piramida. On se sastoji
iz gornjeg i donjeg dijela, od stana i suknje. Ova dva dijela, koji su od istog materijala,
sastaju se iznad samog pasa. Preko njihovog sastava sašivena je traka u obliku pojasa
od istog materijala, široka oko 10 cm.
Verovatno opet mutiš vodu.
Prilagođavanje prirodi - Nošnja je uglavnom izrađivana od tankog materijala i
prilagođavana primorskoj klimi. Košulja je oko vrata bila jako isječena i obrubljena čipkom,
prsa su bila slabo zaštićena, donji dio brana bio je veoma širok, glava je bila pokrivena
bijelim faculetom (maramom), a ljeti Dobrojka bi redovno nosila mali suncobran, koji se
smatrao za sastavni dio nošnje.
Ponekad bi djevojka povrh gornjeg dijela brana obukla i
župet (zumpet), bez rukava, na kome su leđa bila načinjena od običnog platna, a prsi
od finog materijala, sa šest povećih srebrnih puca.
Oko pasa,
povrh brana, zavezala bi svilenu traversu u raznim bojama.
Jel te ovaj dio zagolico ?
Bran (Brahan) - Povrh petarulića došao bi gornji dio brana, koji je kod mlade bio
izrađen od crvene vunice, sav osut istobojnim šarama u obliku piramida. On se sastoji
iz gornjeg i donjeg dijela, od stana i suknje. Ova dva dijela, koji su od istog materijala,
sastaju se iznad samog pasa. Preko njihovog sastava sašivena je traka u obliku pojasa
od istog materijala, široka oko 10 cm.
a kako Slavene?bran — naziv za risansku tradicionalnu nošnju.
Verovatno povezano sa albanskim brez i rumunskim brîu (u oba jezika „pojas”).
a kako Slavene?
Kako si to povezao?
Gde se pominje ta ilirska rec....?
Sad bas da se zanesem u tumacenju mogli bismo da kazemo da je nosnja/garderoba zapravo nesto sto te "brani" ......od hladnoce na primer, prljavstine..........
te kombinacije sugl.+R su nekako ceste kod nas (dr,gr,br....)
Pa, samo razmišljanja. Matasović sam kaže prilično nejasno.da bas nategnuto......
Imamo reku "Resava"
re-sa staroilirski znači: teče saàrzаwаs — „bela reka“
re-sa staroilirski znači: teče sa
re-ka starosrpski: teče ka
re-vir starosrpski znači: teče virovito
re znači: teći
e sad kad bi mi neko rekao kako zvuči ovo "àrzаwаs"...![]()