Da li ti verujes da se citav zivi svet razvio mutacijama i njihovim prirodnim selektiranjem?
A jel po tebi mora da se opredeliš u šta ćeš da veruješ?
Pa evo da budem jasan. Ako smo mi i proizvodi nečega razumnog i savršenijeg od nas, to nešto je moralo da se razvije postepeno i igrom prirode - materije. E u to sam ubeđen. Van materije čiji procesi indukuju um, nema postojanja. A postojanje je produkt uma, jer se postojanje može jedino konstatovati umom. Bez uma, nema ni smisla.
Za mene je priča o divnom, slatkom i dobrom Bogu, prema kome treba biti snishodljiv i moliti mu se, neuverljivo naklapanje iako dozvoljavam mogućnost postojanja Boga. Zavisi kako se definiše. Možda smo mi njegovi zamorčići i eksperiment u peoučavanju. Zašto bi se njemu verovalo? Da bi zaštitili svoj mali jadni i bedni život. Zato što neki navode njegove pretnje? Pa znaš kako me zabole za te pretnje?
Ali, ne branim. Nek se plaš ko mora i nek živi u paranoji.
Poenta gluposti nije u priči da je ovaj svet koji doživljavamo stvorilo neko veše biće. To sam naveo da je moguće. Poenta gluposti je u moru nekih pravila koja je navodno Bog izrekao i propiso. Kao da je neko sedeo sa njime i divanio. I zamisli, svakakva čuda se izdešavaše u neka davna vremena bez nekih validnih dokaza. A sada ništa. Ili ne, Evo Dejvid Koperfild je božji izaslanik, čarobnjak, vidi čuda. I zamisli da takvo što vidim očima nekoga od pre par hiljada godina. Ma ne bi mu trebao Koperfild. Kada bi video ovu sadašnju civilizaciju i ova dostignuća, mislio bi da smo bogovi.
Kada je pre 500 godina Španci na čelu sa Kortesom osvajali sadšnji Meksiko Asteci su smatrali da je Kortes u stvari Kecalkoatl ili predstavnik Kecalkoatla. Kecalkoatl je bio legendarni kralj bog, pernati zmaj, koji kontroliše munje i koji će se prema proročanstvu vratiti jednoga dana da zahteva svoj grad. Prekolumbijski astečki kalendar je bio zasnovan na ciklusu od 52 godine. Proročanstvo je predviđalo da će se tačno određene od te 52 godine pojaviti Kecalkoatl i Kortes je imao sreće što se pojavio baš te 1519.
Lepo, a hrišćanstvo nastalo pre 2000 godina. A pre hrista? I tako su ljudi uvek u nešto verovali kao i sada. I svačiji Bog je nešto naredio, odredio pravila itd. I onda se ubijalo s verom u nekog Boga i koga god da si pitao baš njegov Bog je bio pravi.
Jaooo, kome ja ovo pišem. Ne razumeš ti to. I ja mnogo serem. Nastavi da veruješ kao do sada. Ne znam šta mi je bilo? Šta da ti kažem, božja volja. Valjda te preko mene iskušava.