- Poruka
- 19.509
Bog postoji i to je vrlo lako cak i logicki dokazati.
1. Argument za postojanje nepokrenutog pokretaca•Sve što se pokrece, pokrenuto je od drugoga.
•Tog pokretaca opet pokrece nesto trece.
•Ali, taj lanac pokretaca nije beskonacan jer u protivnom do pokretanja ne bi ni doslo (jer u beskonacnosti nema prvoga).
•Stoga, mora postojati nepokrenuti pokretac koji sve pokrece a da pri tom sam ostaje nepokrenut.
•Taj nepokretni pokretac je Bog.
2. Argument za neuzrokovani uzrok•Sve ima svoj uzrok.
•I svaki uzrok opet ima svoj uzrok.
•Ali, ne mozemo imati beskonacan niz uzroka.
•Stoga mora postojati neki neuzrokovani uzrok koji uzrokuje svaku promenu, ali pri tom sam nije prouzrokovan nicijim uticajem.
•Taj neuzrokovani uzrok je Bog.
3. Argument iz razlikovanja mogucosti i nuzosti potrebe.Pojedine stvari nastaju i kasnije nestaju.
•Dakle, u jednom trenutku nije postojala nijedna stvar.
•No nesto pocinje postojati samo uzrokovanjem neceg sto vec postoji.
•Dakle, mora postojati bice cije je postojanje neophodno nuzno i ko je je Bog.
Vrlo jednostavno, to je samo uvod
1. Argument za postojanje nepokrenutog pokretaca•Sve što se pokrece, pokrenuto je od drugoga.
•Tog pokretaca opet pokrece nesto trece.
•Ali, taj lanac pokretaca nije beskonacan jer u protivnom do pokretanja ne bi ni doslo (jer u beskonacnosti nema prvoga).
•Stoga, mora postojati nepokrenuti pokretac koji sve pokrece a da pri tom sam ostaje nepokrenut.
•Taj nepokretni pokretac je Bog.
2. Argument za neuzrokovani uzrok•Sve ima svoj uzrok.
•I svaki uzrok opet ima svoj uzrok.
•Ali, ne mozemo imati beskonacan niz uzroka.
•Stoga mora postojati neki neuzrokovani uzrok koji uzrokuje svaku promenu, ali pri tom sam nije prouzrokovan nicijim uticajem.
•Taj neuzrokovani uzrok je Bog.
3. Argument iz razlikovanja mogucosti i nuzosti potrebe.Pojedine stvari nastaju i kasnije nestaju.
•Dakle, u jednom trenutku nije postojala nijedna stvar.
•No nesto pocinje postojati samo uzrokovanjem neceg sto vec postoji.
•Dakle, mora postojati bice cije je postojanje neophodno nuzno i ko je je Bog.
Vrlo jednostavno, to je samo uvod