Logicki dokazi Boga !!!

• Začetnik teme Začetnik teme Utah
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Utah

Elita
Banovan
Poruka
19.509
Bog postoji i to je vrlo lako cak i logicki dokazati.
1. Argument za postojanje nepokrenutog pokretaca•Sve što se pokrece, pokrenuto je od drugoga.
•Tog pokretaca opet pokrece nesto trece.
•Ali, taj lanac pokretaca nije beskonacan jer u protivnom do pokretanja ne bi ni doslo (jer u beskonacnosti nema prvoga).
•Stoga, mora postojati nepokrenuti pokretac koji sve pokrece a da pri tom sam ostaje nepokrenut.
•Taj nepokretni pokretac je Bog.

2. Argument za neuzrokovani uzrok•Sve ima svoj uzrok.
•I svaki uzrok opet ima svoj uzrok.
•Ali, ne mozemo imati beskonacan niz uzroka.
•Stoga mora postojati neki neuzrokovani uzrok koji uzrokuje svaku promenu, ali pri tom sam nije prouzrokovan nicijim uticajem.
•Taj neuzrokovani uzrok je Bog.

3. Argument iz razlikovanja mogucosti i nuzosti potrebe.Pojedine stvari nastaju i kasnije nestaju.
•Dakle, u jednom trenutku nije postojala nijedna stvar.
•No nesto pocinje postojati samo uzrokovanjem neceg sto vec postoji.
•Dakle, mora postojati bice cije je postojanje neophodno nuzno i ko je je Bog.
Vrlo jednostavno, to je samo uvod:bye:

između predposlednje i poslednje stavke, u sve tri tačke, postoji rupa logičkog dokazivanja :D

uzgred,
šta je sa beskonačnošću prostora (kosmosa)? izvedi logiku od toga. (to me ovako čisto zanima kako razmišljaš :) )

I sad... Ima situacija sa beskonačno velikim svemirom u kojem ima beskonačno mnogo hotela i svih tih beskonačno mnogo hotela je popunjeno do poslednjeg mesta.
Može li se ipak naći još jedno mesto? Može, naravno. Zamoliti upravu prvog hotela da oslobodi jednu sobu tako što će jednog gosta premestiti u drugi hotel koji će na isti način osloboditi jednu sobu. I tako dalje.

I sad se ja pitam, kada ovo znam, čini li me to bogom? :kafa:

Utah , ja tvoj nacin razmisljanja ne mogu da uhvatim .Volio bih da ukapiram kako stvarno stojis sa logikom
pa mi probaj rijesiti ovaj problem :
Ako krava i po za dan i po , daje kantu i po mlijeka , koliko kanti daju sest krava za sedam dana ?

Logika iz prvog posta je ispravna ako se prihvate aksiomi na kojima se temelji.
Sa druge strane, ti aksiomi bazirani na prizemnim i isključivo opažajnim iskustvima verovatno barem delimično religioznih mislilaca (ispravite me ako grešim u tome, ali navodi mi deluju prilično poznato).
Takvi aksiomi ne uzimaju u obzir ono što ljudska čula ne mogu da spoznaju, npr. broj dimenzija veći od tri, matematika Lobačevskog i zakrivljenost prostora, kvantna mehanika. Takođe, sa antropološkog aspekta, priča o nepokretnom pokretaču nekako mi nekako previše insistira na tome da je sve predodređeno, a to pored toga što negira izbor koji se stalno čini (čak i od strane dogmatika), nekako negira slobodu izbora koja nam je pak Bogom data po tim navodima. Vrzino kolo, ali to je moj subjektivni utisak.
Ne sporim oko logike i pretpostavki takvog razmišljanja, samo kažem da je legitimna kao i svaka druga...

I sad... Ima situacija sa beskonačno velikim svemirom u kojem ima beskonačno mnogo hotela i svih tih beskonačno mnogo hotela je popunjeno do poslednjeg mesta.
Može li se ipak naći još jedno mesto? Može, naravno. Zamoliti upravu prvog hotela da oslobodi jednu sobu tako što će jednog gosta premestiti u drugi hotel koji će na isti način osloboditi jednu sobu. I tako dalje.

I sad se ja pitam, kada ovo znam, čini li me to bogom? :kafa:
ne :aha:

...

Danas ljudi (dobar deo) nemaju svest o postojanju STVORITELJA

(svi smo vaspitavani da verujemo u teroriju evolucije..

i većina zato usvaja principe da opstaju jači...

Survival of the fittest
http://en.wikipedia.org/wiki/Survival_of_the_fittest

(drugim rečima, ako hoćete da Vas ne pojedu, Vi morate pojesti drugoga... dakle, izabraćete da budete što bezobzirniji, beskrupulozniji da bi opstali u ovom sebičnom svetu)

... tako da ta ideologija utiče na ljudski moral, i zato ljudi usvajaju tzv.

SITUACIONU ETIKU

(moral se definiše različito od situacije do situacije)

...

Poslednja izmena:
...

Danas ljudi (dobar deo) nemaju svest o postojanju STVORITELJA

(svi smo vaspitavani da verujemo u teroriju evolucije..

i većina zato usvaja principe da opstaju jači...

Survival of the fittest
http://en.wikipedia.org/wiki/Survival_of_the_fittest

(drugim rečima, ako hoćete da Vas ne pojedu, Vi morate pojesti drugoga... dakle, izabraćete da budete što bezobzirniji, beskrupulozniji da bi opstali u ovom sebičnom svetu)

... tako da ta ideologija utiče na ljudski moral, i zato ljudi usvajaju tzv.

SITUACIONU ETIKU

(moral se definiše različito od situacije do situacije)

...

Naravno da najjači opstaju, i dobro je što je tako. Koliko ti je trebalo da shvatiš?

Eto vidis SDG :kafa: oni cak ne znaju da je to nesto lose :malav:

Nije da ne znaju, znaju oni da ne bi voleli da im drugi lopov ukrade ono što su oni ukrali iz banke...

NEGO LJUDI VOLE GREH

a pošto greh postoji samo u Božjoj reči, onda njima smeta biblijski Bog koji ih svojim zakonom ukorava za greh!

To je razlog zašto se negira STVORITELJ od ateista..

i to je razlog zašto se negira JEDNA ZAPOVEST od Vavilona velikog!

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back