Kvalitet goriva u Srbiji

И шта још осим пунта има фабрички гас? Волови наседају на шупље приче о фабричком гасу, а све накнадно уграђивано. Као имају гаранцију....а појма немају да то више није фабричка гаранција него им увозник или дилер даје гаранцију па кад нешто буде онда је куку леле. :)

kod nas mozhda nema ali imash mnogo vozila u koja se fabrichki ugradjuje gas i to ne samo TNG vec i metan...

- - - - - - - - - -

to govori o kvalitetu goriva na drugim pumpama.....

kvalitet? svidja mi se tvoj smisao za humor! :lol:

Ako se vodi briga o diznama i ako se kontrolisu lako moze doci do toga da ce dugo trajati jer remont kod cuvene renoove dizne kosta 120 eura ali to je maksimalni remont dok osnovni remont dizne moze da kosta i 40 eura.
Ali posto je nas narodnaucen da vozi dok ne crkne onda se desavaju kvarovi dizni i pljuvanje.
To sam rekao mom drugaru kome sam prodao Mondeo i on sad preventivno hoce da prekontrolise dizne iako nema nikakvih problema.Ako se pojavi da neka ima problem onda ce se zameniti istroseni deo na njoj i to ce kostati mnogo manje nego kompletan remont.
Sta kazes Tihi na ovo?
Eto i sam taj servis kaze da se istrosi mlaznica koja je zamenjiva i ako je promenis na vreme nece stradati i ostali delovi dizne i bice dosta jeftinije.
Zato nije lose voziti dizela ako ga uzmes sa normalnom kilometrazom a ujedno imas svest da je to auto i da se treba odrzavati.
Ocigledan dokaz je taj tvoj prijatelj koji je kupio krsinu od Mazde dok je morao menjati i karike a zasto bi menjao karike ako je taj auto presao normalnu kilometrazu osim ako nije prevalio 500k km minimum i doslo je do generalke.
Da je uzeo dobar auto to mu se ne bi desilo i on bi bio zadovoljan. Prema tome to su pojedinacni slucajevi kupnje dobrog i jeftinog auta i posle bude kukanje.
A sto se tice Dodga Nitro i sipanja goriva nisi ni svestan kako ljudi kupuju gorivo na kante po 1 euro i sipaju u najnovija vozila.Sta je u tom gorivu ko to zna jer mozda je dobro a moze bit i da nije.

Ako se vodi briga o diznama i ako se kontrolisu lako moze doci do toga da ce dugo trajati jer remont kod cuvene renoove dizne kosta 120 eura ali to je maksimalni remont dok osnovni remont dizne moze da kosta i 40 eura.
Ali posto je nas narodnaucen da vozi dok ne crkne onda se desavaju kvarovi dizni i pljuvanje.
To sam rekao mom drugaru kome sam prodao Mondeo i on sad preventivno hoce da prekontrolise dizne iako nema nikakvih problema.Ako se pojavi da neka ima problem onda ce se zameniti istroseni deo na njoj i to ce kostati mnogo manje nego kompletan remont.
Sta kazes Tihi na ovo?
Eto i sam taj servis kaze da se istrosi mlaznica koja je zamenjiva i ako je promenis na vreme nece stradati i ostali delovi dizne i bice dosta jeftinije.
Zato nije lose voziti dizela ako ga uzmes sa normalnom kilometrazom a ujedno imas svest da je to auto i da se treba odrzavati.
Ocigledan dokaz je taj tvoj prijatelj koji je kupio krsinu od Mazde dok je morao menjati i karike a zasto bi menjao karike ako je taj auto presao normalnu kilometrazu osim ako nije prevalio 500k km minimum i doslo je do generalke.
Da je uzeo dobar auto to mu se ne bi desilo i on bi bio zadovoljan. Prema tome to su pojedinacni slucajevi kupnje dobrog i jeftinog auta i posle bude kukanje.
A sto se tice Dodga Nitro i sipanja goriva nisi ni svestan kako ljudi kupuju gorivo na kante po 1 euro i sipaju u najnovija vozila.Sta je u tom gorivu ko to zna jer mozda je dobro a moze bit i da nije.

Znam za taj remont mlaznica to sam i sam naveo ako si citao onaj moj prethodni most gde ovi iz one firme sto vrse reparaciju dizni kazu da je dizna na dizelima potrosan deo i da mlaznice traju okvirno oko 100.000 km

E sad neki kazu da im to resava problem a neki ne, npr. kolega darko darko je pricao da je radio taj remont dizni na svom Mondeu i da posle toga nije mogao jos mnogo da predje tj nekih 10.000 km i da mu je bolje bilo da ih je zamenio kompletno.

Gde to ima gorivo dizel da se kupuje na kante po 1 evro nisam cuo?

Moze da se kupi i kod kamiondzija, bagerista, itd.

Kad smo kod kukanja na jeftin i "dobar" auto, skoro je bio lik na jednom alfinom forumu. Kaze kupio 156 iz 2002. unutrasnji restajlling, 1.8 ts, za 1700 evra, i auto mu trosi litar ulja na 1000 km. Kuka kako je Alfa krs, itd. kako treba da ulozi 600 evra u auto da bi bio dobar, itd. Pa sta je ocekivao za te pare?! Dule malo bolje zna, ali kad sracunas, taj auto je u inostranstvu placen max 600-700 evra. A da je uzeo neku od 2300-400-500, taman kad doda to sto mora odmah da ulozi, imao bi daleko bolji auto.

+1
A sto se tice neznanja naseg naroda eto danas mi bila neka dva radnika ,koji mi postavljaju nove kanalizacione cevi u ulici a zbog kojih pravim velike popuste skupih kola jer necu mesecima moci da izvezem kola iz dvorista, i prica jedan od njih o Alfi 159 1,8 benzinjari kako je mocna i hoce da je kupi. I ja mu kazem da se nalozio na cenu jer je povoljna a dali zna da ne moze plin da se ugradi u nju tj da kosta preko 1000 eura i da svo vreme trosi i benzin na sta se on zabezeknuo i nije mogao da veruje.Verujem da jos uvek misli da ga zezam. Kazem mu JTS a on ce da nije dizel nego benzin misleci na JTD.:D
Radnici su inace iz Kragujevca.

Uopste ga nisam slagao jer je covek rekao da auto ima 160ks i sad sam pogledao i to jeste JTS.
Te sa MPI motorom su verovatno skuplje jer se moze ugraditi plin a plus sto je to daleko bolji motor od JTS-a jer nema problema sa diznama i losim gorivom.
I pored M-jet motora kako moze biti bolji benzinac kad je ovo jedan od najboljih dizel motora ikad napravljenih i moze preci ko zna koliko i bez izrazenih problema sa turbom,diznama i zamajcem?

Uopste ga nisam slagao jer je covek rekao da auto ima 160ks i sad sam pogledao i to jeste JTS.
Te sa MPI motorom su verovatno skuplje jer se moze ugraditi plin a plus sto je to daleko bolji motor od JTS-a jer nema problema sa diznama i losim gorivom.
I pored M-jet motora kako moze biti bolji benzinac kad je ovo jedan od najboljih dizel motora ikad napravljenih i moze preci ko zna koliko i bez izrazenih problema sa turbom,diznama i zamajcem?

Evo sta kazu alfisti

Pozdrav alfistima,
imam problem sa mojom 156 1.9jtd mjet 16v sw.
od kad sam kupio auto, u martu 2011., presao sam 8000 km.
jednog dana greska. radi na 3 cilindra, toliko sam skontao.
odem kod majstora i oni dijagnostikuju da ne radi 4. injektor.
trazi deo ... to traje sedam dana. kad su rekli da su procistili dizne i da radi,
dodjem po auto, platim, kad opet geska(bas kad sam izlazio iz servisa).
opet dijagnosticira 4. injektor.
mastor kaze: "nije to injektor u kvaru nego je komp. pokvaren. mi smo zamenili 3. i 4. inj.
sredili su komp kod nekog "decka". trazi 100€ za 4 tranzistora na davacima signala.
jos mu nisam dao te pare, jer su mi javili da i dalje auto slabo radi.
sad saljem dizne postom u bgd nekom majstoru, po preporuci, da ih proveri i zameni sta ne valja.

Prijatelju majstora ce da ti preporuci neko od Novosadjana.
Ja sam prodao te dizne 4 kom za 500e. Tesko da ces ih naci negde ispod 100e po komadu.
Problem sa tim diznama kao i sa svim ostalim Comonrail diznama je nase dobro gorivo. Iskreno cim ti je jedna stradala krenuce polako i ostale.

Postoji mogucnost da se te tvoje dizne srede kod majstora koji radi Comonrail dizne,ali ni to nije nimalo jeftino.

E sad moj savet svima koji voze JTDm,DCi,CRDi,HDi i ostale dizele sa Comonrail ubrizgavanjem

Ljudi sipajte aditiv u benzin. Euro dizel je mnogo losijeg kvaliteta nego bezolovni benzin. Comonrail dizne su mnogo osetljivije od benzinskih i prave mnogo veci pritisak. Nove su oko 250-300e kom,za razliku od benzinskih koje su 30-50e.
Na 50-60lit benzina sipajte jedan aditiv koji kosta 500din. Ne moze da skodi,a moze mnogo da pomogne.

http://www.alfisti.rs/forum/index.php/topic/1220-problem-sa-diznom/

Da svi common rail dizelasi bez razlike imaju problema sa diznama i da je glavni razlog to sto crkavaju dizne to sto rade na veoma visokom pritisku osetljive su na necistoce u gorivu zato tako lako stradaju, a svi znamo da nase pumpadzije maksimalno muckaju sa gorivom i uvaljuju nam ko zna sta i da je jedno od resenja da se na svaki rezervoar goriva sipa aditiv za ciscenje.

Poslednja izmena:
Isto na konto price da ljudi sa brodova i iz kamiona nude gorivo dizel na prodaju

Zar vam nije palo na pamet da je za te prodavce takvog goriva, mnogo sigurnije i bolje , da to gorivo umesto sto prodaju vama na malo, jer niko od normalnih kupaca ne moze da kupi vise od 50-60 litara, da to gorivo oni prodaju i nude ljudima koji drze pumpe kod nas. I onda taj pumpadzija kupi na primer 4-5 tona po 50-60 din i zavalja to narodu po 154 dinara litar ???

Takodje video sam kao da se sad radi ovo markiranje goriva al me interesuje sta se desava ako neko na primer izmesa taj regularni dizel sa dizelom koji je kupljen negde na crno ?

Isto na konto price da ljudi sa brodova i iz kamiona nude gorivo dizel na prodaju

Zar vam nije palo na pamet da je za te prodavce takvog goriva, mnogo sigurnije i bolje , da to gorivo umesto sto prodaju vama na malo, jer niko od normalnih kupaca ne moze da kupi vise od 50-60 litara, da to gorivo oni prodaju i nude ljudima koji drze pumpe kod nas. I onda taj pumpadzija kupi na primer 4-5 tona po 50-60 din i zavalja to narodu po 154 dinara litar ???

Takodje video sam kao da se sad radi ovo markiranje goriva al me interesuje sta se desava ako neko na primer izmesa taj regularni dizel sa dizelom koji je kupljen negde na crno ?

pogreshio si...
oni to prodaju na burice, po nekoliko stotina litara "naftashima",po tipa 70 dinara,
koji posle to gorivo valjaju po 100 kinti, i naravno da se prodaje ko ludo...
on zaradio oni ushtedeli, svima dobro, samo ti auto malo ode u aut, al jbga...
ocesh da volish - morash da znash da ljubish!

Tako mi je on rekao da je 1,8 sa 160 ks a posto ja nemam ni volje a ni zivaca da pratim vise modele i novitete a u toj klasi mi ne pada na pamet da uzmem benzinca.
Onda nisam odmah skontao o cemu prica i pretpostavio sam da se radi o JTS motoru.
Znaci Tihi ti kontas da su dizelasi losi na osnovu jednog primera automobila koji je mozda opran kompletno pa tako i motor i mozda mu je vlaga usla u komp i zato pravi probleme? Niste ni svesni koliko problema ima zbog tog pranja motora jer vlaga ulazi u elektroniku i posle nekog neodrdjenog vremena pocne da pravi problem. Zato ja svoje motore ne perem jer ne zelim problem.
Prosle nedelje je takodje Alfa 147 bila kod mog drugara majstora i takodje je riknuo kompjuter koji nisu uspeli da poprave pa su ga morali promeniti.
I kakve veze sad imaju dizne sa tim problemom? To je odlika italijanskih automobila do neke 2004 godine da imaju izrazen problem sa elektronikom.
CR motori su provereno dobri a pitanje je sta se sipa u njih ali eto kazes i sam da se sa aditivom sve resava.
Znaci kupite aditiv koji kosta oko 600 dinara i sipate ga na svaaki peti rezervoar goriva i eto resenja sto znaci da je ono sto sam rekao istina a to je da se prema dizelasu moras ophoditi sa ljubavlju i cuvati ga i tad ce da sluzi godinama bez ikakvih problema.

Poslednja izmena:
Pranje motora jeste problem. Kako mi rece covek koji se time bavi, pranje se radi na sopstvenu odgovornost, on nista ne garantuje. Od jednog elektronicara sam cuo da cesto radi automobile, iz uvoza, koji mu dodju odmah nakon pranja motora.

Ne verujem da je ta Alfa imala problem zbog toga sto je elektronika losa. Retko kome crkne ecu na Alfi, posto je Bosch. Ukljucujuci i ovaj slucaj, mozda sam cuo za dva, tri crkavanja ECU-a kod Alfi.. Mozda je uzrok nesto sasvim drugo, neki kratak spoj ili nesto tako. Nesto cesce se kvari kod JTD-a, posto je ECU Magneti Mareli, ali generalno, crkavanje ECU-a je prava retkost.

Uz 2.4 JTDm, 1.8 TBI je za 159 prava mera i verovatno najbolji motor koji se nudio u tom autu, doduse dosta kratko (od 2009 do 2011 kad je prestao da se proizvodi) pa zbog toga jos uvek drzi i jaku cenu.
Definitivno je mnogo bolje uzeti nju nego one raspade po nasim oglasima pa nek trosi koji litar vise zato bajo i ide sa tih 200hp i 320nm. :super:

Gledao sam na forumu, i ne videh da postoji tema. Pitanje je na kojim pumpama u Srbiji je najkvalitetnije gorivo, a koje treba zaobilaziti u širokom luku?

Ja sam juče rešio da posle 4 godine vernosti napustim Eko pumpe. Vozim Passat B6 2.0 TDI.

I ranije mi se dešavalo da primetim određene oscilacije u kvalitetu tog njihovog avio-dizela, ali ništa baš toliko strašno, pa sam nekako po navici ostajao kod njih. Međutim, juče su prevršili meru. Zadnji put sam sipao prošle nedelje, baš pre nego što ću krenuti za ZR, i gorivo je bilo super. Bolje nego inače. Auto išao kao zmaj.
Juče dospem na odlasku kući s posla, i posle minut, na jednoj deonici do kuće gde mogu da ga razvučem, osetim ja da auto nema start, slabo vuče, motor ima čudan zvuk, kao da se guši. Istina, nije mi se upalila nijedna lampica, ali samo to bi im još falilo, pa da se vratim da im se naspominjem familije.

I potrošnja je poludela. Za svega nekoliko pređenih kilometara (ne više od 10-15) kazaljka je pala za skoro 5 milimetara. Dok, npr. kada sam prošle nedelje sa tom turom dobrog goriva išao za ZR, kazaljka jedva da se pomerila, i još sam se iha-haj vozio po gradu sa tim gorivom. Tačno nedelju dana. Sa ovim sada cenim da neću izvući ni 3 dana.
Nisam pogledao na bordu kolika je potrošnja, jer ne može da mi pokaže tačno na tu malu kilometražu, ali ću pogledati kada pređem više od 100km.
Kao što rekoh, bilo je za ove 4 godine tu i tamo loših tura goriva, ali ovo juče je prevršilo svaku meru.

Druga stvar, ja imam naviku da dosipam gorivo kada mi kazaljka dođe do 1/4. Nikada ne dozvoljavam da padne ispod toga. Uvek sipam za 5.000 dinara, i uvek mi kazaljka skoči tačno na 3/4. Juče mi je pre sipanja kazaljka bila jedan podeok iznad 1/4, a sipao sam opet za 5.000. Logično bi bilo da za toliko koliko je bilo iznad 1/4 nakon sipanja bude iznad 3/4. Međutim, posle sipanja kazaljka se popela tačno na liniju koja obeležava 3/4. To je više litara ukradenog goriva. E, pa nećete, momci, više. Što ste me krali, krali ste.

Hebala vas vaša sredstva za pranje vetrobrana i vaši bodovi za usisivače i sl. gluposti!

Razmišljam da probam sa MOL-om. Kakva su vaša iskustva?

Iskustvo sa MOL pumpom je jos gore,bar moje iskustvo.Sipam 40-tak litara,odem u ohrid,prosecna brzina 78 km/ prosecna potrosnja 6,2 lit.
Sipam u Makedoniji,dodjem kuci,prosecna brzina 77 km/h,prosecna potrosnja 5,2 lit!
Stvarno smo bre kreteni..

Iskustvo sa MOL pumpom je jos gore,bar moje iskustvo.Sipam 40-tak litara,odem u ohrid,prosecna brzina 78 km/ prosecna potrosnja 6,2 lit.
Sipam u Makedoniji,dodjem kuci,prosecna brzina 77 km/h,prosecna potrosnja 5,2 lit!
Stvarno smo bre kreteni..

ma ajte molim vas...
jel ti to hocesh da kazhesh da mi u Srbiji troshimo nekvalitetno gorivo? :think:
shta bi sa onim markerima shto su "pocheli da stavljaju" kako bi se kontolisao kvalitet? :lol:

shto se dizela tiche, moj kum vozi dizelasha, i sipa gorivo na Art Petrol pumpama,
kazhe da im je gorivo extra kvaliteta, i da je i sa cenom skroz ok...
e sad, proverite, shta drugo da vam kazhem...
imaju nekoliko malih pumpi po gradu, kod Pionira,
Kluza, Jugopetrol kod Ade pa vidite...

ma ajte molim vas...
jel ti to hocesh da kazhesh da mi u Srbiji troshimo nekvalitetno gorivo? :think:
shta bi sa onim markerima shto su "pocheli da stavljaju" kako bi se kontolisao kvalitet? :lol:

shto se dizela tiche, moj kum vozi dizelasha, i sipa gorivo na Art Petrol pumpama,
kazhe da im je gorivo extra kvaliteta, i da je i sa cenom skroz ok...
e sad, proverite, shta drugo da vam kazhem...
imaju nekoliko malih pumpi po gradu, kod Pionira,
Kluza, Jugopetrol kod Ade pa vidite...

Pumpa carli caplin mislim da ima najbolje gorivo,probajte i tamo .

Pricao mi skoro brat da su prosle godine valjda uvatili ove iz Eko Pumpi da muvaju sa gorivom, tj mesaju ga sa ko zna cim, al nikom nista platili neku kaznu i teramo dalje.

muvaju zesce, meni su sjebali kola, ona pumpa na eko u vrcina, tamo je kako kazu one livade podvodne i cim sam sipao auto vise nije radio kako treba, odem u servis, kazu dizne rade kako treba, vozi ti to! Vozio jos 800 km i beton ....
ima da ih pljujem ceo zivot olaksali su me za 600 e!

Ljudi pre 3 godine sam poceo da vozim hladnjacu za Rusiju i od tad daj Boze da sam par puta sipao naftu na nasim pumpama, uopste u Srbiji.
Auti suskaju, kamioni suskaju, potrosnje se smanjile... Sve kako treba. Zimi kamioni podignu potrosnju za koji litar a kola za pola litra zbog ruske zimske nafte,
puna je kerozina ali trpi -50C bez problema. A o ceni da ne pricam - 0.70eur litar! Inace da se razumemo kad kazem nafta mislim na euro dizel :)

Back