Kvalitet goriva u Srbiji

Prešao sam 140 000 km na plinu, ništa nisam dirao u motoru.
Kako kažu ljudi, taksisti su dobar primer za izdrćljivost automobila.

Taksisti prelaze sto hiljada godišnje, plin im ne šteti motoru.
Prijatelj ima Dačiju Logan 1.4 na plinu u taksiju, mislim da je prešao sa njom oko 200-250 000 km na plinu, motor nije dirao.
Računaj da 60-65% taksista imaju plin, a da crkava tako brzo kao što ti pričaš, vozili bi na benzinu-dizelu ili bi radili generalnu svkaih godinu-dve, na šta ne bi pristali.
Znam jednog koji je za svoju taksi službu kupio dvadesetak Golf V i Opel Astre G classic (novije, 2008-9 godište) na plinu, 1.4 motor i ništa se ne dešava.
Mnoge autokuće u mnogim zemljama nude nove automobile sa pogonom na plin. Da šteti motoru ne bi nudili, da ne propadnu kao SAAB zbog B235 motora.
Opet se vraćamo na priču nestručne ugradnje plina.

У свему има истине, јесте јефтиније али није јефтино колико неки покушавају да представе. Има мотора који одлично подносе плин али има и оних који га не подносе баш како би власници желели. Имаш иу Новом Саду такси удружење у ком су сва аута на плин. Голф 5, голф 5+ и кеди (могуће да има и неки поло нисам сигуран). Не знам колико их тачно има али доста је велики број у питању. Сви су прегазили до сад сигурно по 500к км без проблема али су сви 1.4 ни један нема са 1.6 мотором. :) Вероватно има разлога зашто је тако. Е сад да ли су имали неких проблема и каквих то не зна ни овлашћени сервис ни локални мајстори јер они имају свој сервис и сами себи одржавају возила. И друга ствар, на тако велике километраже уштеда је свакако огромна, али код физичких лица није ни близу толика.

И јесте проблем нестручна уградња као што су проблем и крш уређаји али сложићемо се 80% људи ако не и више није спремно да издвоји адекватну цифру за скуп и квалитетан уређај и пре ће да угради неки крш за 300 евра битно само да чује да је секвент. Са таквим уређајима тешко да ће да пређу велику километражу без проблема и кварова.

Prešao sam 140 000 km na plinu, ništa nisam dirao u motoru.
Kako kažu ljudi, taksisti su dobar primer za izdrćljivost automobila.

Taksisti prelaze sto hiljada godišnje, plin im ne šteti motoru.
Prijatelj ima Dačiju Logan 1.4 na plinu u taksiju, mislim da je prešao sa njom oko 200-250 000 km na plinu, motor nije dirao.
Računaj da 60-65% taksista imaju plin, a da crkava tako brzo kao što ti pričaš, vozili bi na benzinu-dizelu ili bi radili generalnu svkaih godinu-dve, na šta ne bi pristali.
Znam jednog koji je za svoju taksi službu kupio dvadesetak Golf V i Opel Astre G classic (novije, 2008-9 godište) na plinu, 1.4 motor i ništa se ne dešava.
Mnoge autokuće u mnogim zemljama nude nove automobile sa pogonom na plin. Da šteti motoru ne bi nudili, da ne propadnu kao SAAB zbog B235 motora.
Opet se vraćamo na priču nestručne ugradnje plina.

ja preso preko 100.000 nikakav problem.

Nikakav kvar.

Ма прика то је већ милион пута прежвакана тема на овом форуму, не сећам се да ли си учествовао до сада али свакако на конкретним примерима и простим рачуницама је више пута доказано да уштеда са гасом није ни близу онолика колико неки тврде. А то да је прича гаса еколошка то је сасвим друга тема. Али ајде да се не лажемо, боли возаче аута на гас она ствар за екологију, ствар је само у парама. Барем код 99% возача на плин у Србији. Далеко је наша свест од екологије. :)

nisam do sada uchestvovao u vashim raspravama,
ali to nije ni bitno...
kod nas vozachi ne obracaju pazhnju na ekologiju jer zhivimo na ivici egzistencije,
i svakako svako gleda ekonomsli a ne ekoloshki momenat...
tako da mi je jasno da o tome nema potrebe da pricham bilo shta, iako cu ja u tome svakako istrajati,
ne bih li makar malo ljudima u ovoj zemlji skrenuo pazhnju na taj problem, jer je on mnogo veci nego shto mozhe da se zamisli...
shto se tiche same ushtede, nazhalost ugradnja gasa postaje sve manje isplativa jer drzhava sve vishe para uzima kroz akcize,
umesto da stimulishe ekoloshka goriva kao sve normalne zemlje na svetu, alo dobro, daleko smo mi od normalnog sveta...nazhalost...
takodje, sama isplativost zavisi i od kilometrazhe...
ako godishnje prelazish 5 hiljada km, naravno da ti se ne isplati...
ako prelazish 50 hiljada, isplati se...
najvishe se isplati, ali najvishe i koshta metan, s tim da josh uvek nemamo infrastrukturu...
pa je to i dalje daleko od pravog reshenja...

У свему има истине, јесте јефтиније али није јефтино колико неки покушавају да представе. Има мотора који одлично подносе плин али има и оних који га не подносе баш како би власници желели. Имаш иу Новом Саду такси удружење у ком су сва аута на плин. Голф 5, голф 5+ и кеди (могуће да има и неки поло нисам сигуран). Не знам колико их тачно има али доста је велики број у питању. Сви су прегазили до сад сигурно по 500к км без проблема али су сви 1.4 ни један нема са 1.6 мотором. :) Вероватно има разлога зашто је тако. Е сад да ли су имали неких проблема и каквих то не зна ни овлашћени сервис ни локални мајстори јер они имају свој сервис и сами себи одржавају возила. И друга ствар, на тако велике километраже уштеда је свакако огромна, али код физичких лица није ни близу толика.

И јесте проблем нестручна уградња као што су проблем и крш уређаји али сложићемо се 80% људи ако не и више није спремно да издвоји адекватну цифру за скуп и квалитетан уређај и пре ће да угради неки крш за 300 евра битно само да чује да је секвент. Са таквим уређајима тешко да ће да пређу велику километражу без проблема и кварова.

tako i nastaju problemi...
nemam para da ugradim kvalitetan uredjaj, ugradicu ovaj jeftiniji, "isto je to",
pa poslesvaki drugi dan si u servisu, on ti kroz kojekakve "usluge" uzme i taj ostatak para,
koje si trebao da dash od samog starta, pa ne bi visio kod majstora svaki dan...
kazhu englezi: nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari!

tako i nastaju problemi...
nemam para da ugradim kvalitetan uredjaj, ugradicu ovaj jeftiniji, "isto je to",
pa poslesvaki drugi dan si u servisu, on ti kroz kojekakve "usluge" uzme i taj ostatak para,
koje si trebao da dash od samog starta, pa ne bi visio kod majstora svaki dan...
kazhu englezi: nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari!

А пошто већина неће уградити скупљи и квалитетнији уређај долазимо до тога да за већину плин није исплатив онолико колико су се надали посебно кад томе додамо просечну километражу коју прелазе. :)

Upravo o tome i pricam jer moj brat je dosao iz
panceva da bi ugradio kod najpovoljnijeg plinadzije Radica iz NS da bi mu posle svega 20k km crkle dve dizne.Ajd ovaj jeste zamenio to u garanciji ali sta kad istekne garancija pa opet crknu jos dve i tako dalje?
Covek je mislio kao i vecina da je to sve isto i ugradio za 350 eura sto je tad i bila najpovoljnija varijanta.Tako je uglavnom sve u Srbiji jer 98% naroda lazira samog sebe kupovinom jeftinih uredjaja sa sve nadom u glavi da nece bas njega da zakaci popravka.
I otud su puni servisi proizvoda pod garancijom.
Konkretno nikad nisam kupio pijacarski mikser,aparat za kafu,frizider neke sklj marke,televizor i uopste u svemu je tako pa cak i u cigli i bloku od kojih sam pravio kucu pa kad mi je zafalilo 200 komada fasadne cigle isao sam u Crvenku po nju jer nisam hteo neku drugu.Sitnice ali koje se kasnije isplate pa tako je i sa plinom gde bez 500-600 i vise eura nema ko sta da prica.Tako priznajem plin ali koliko broj takvih uredjaja je ugradjen u auto u Srbiji? Verujem da je odnos 90-10% za ove najjeftinije i otud toliki broj reklamacija i kvarova kao i problema.Mada eno okacih onaj link gde se vidi da i u Hrvatskoj ljudi takodje imaju problema sto znaci da svuda ima skarta ili je plin u realnosti zaista los za motor tj pravi mu probleme jer su noviji motori sve osetljiviji i finiji.

А пошто већина неће уградити скупљи и квалитетнији уређај долазимо до тога да за већину плин није исплатив онолико колико су се надали посебно кад томе додамо просечну километражу коју прелазе. :)

pa nek kupe biciklo...:roll:
stvar je u tome da ima dobrih uredjaja i za pristojne pare, sto evra vishe od tog radica, i da nemash nikakvih problema...
pod uslovom da ti je auto na benzinu ispravan...
imash i svecice koje su namenjene takvim motorima,
rasterecuje sistem za paljenje jer ima srebrnu elektrodu,
samim tim radni napon je manji i stabilniji, sagorevanje bolje,
rad motora mirniji, samo mora neko da ti kazhe da to postoji,
jer ni majstor ne zna, vec opet ugradjuje najjeftinije, ili "NGK"...
stavio sam navodnike jer ima kineza medju njima kao u bloku 70...
pa posle ne radi auto kako treba...
pa ne mozhe ni da radi...

ja sam ugradnje u moje automobile placao 600 evra u proseku i sve radi vrhunski. Doduse motori su preko 150 KS pa mora jaci isparivac i dizne zato je sve skuplje da je motor bio klasican kostalo bi me sve oko 400-450 evra

Dolazio mi juce surak, on je mehanicar i kaze neki njegov musterija sto dosta ide po Srbiji sluzbeno, kupio bio nekog Mondea dizelasa , i 3 put isao covek na put , i sva 3 puta mu zakovao motor po njegovoj prici . Na kraju je prodao auto bud zasto. Sad vozi Golfa i ostavio mu auto da mu radi veliki servis. I ja ga pitam pa zasto , jel nije imao ulja u motoru, zbog cega, kaze imao je al nisu uspeli da mu utvrde zasto auto su mu opravljali u Srbiji tamo gde bi ga auto ostavio na putu.

Poslednja izmena:
Sve su to pojedinacni slucajevi a nek ti tvoj drug darko darko objasni da je sa Mondeom presao 600k km bez problema. Motor tesko da ce da zakuca ako je bio ispravan sto znaci da je taj lik isao logikom dobro i jeftino i kupio neki Mondeo za smesne pare i ponadao se da ce da ga sluzi kao i posteno placen auto i doslo je do toga.
Evo meni je ponudjen i sedeo sam u njemu Mondeo 2.0 TDCI 2002 i to iz Nemacke i auto je lepo sacuvan ali motor kad sam upalio ima taj odvratni zvuk gde ne radi kao TDI ili HDI nego tandrce i ima neke propratne zvukove i sto je najgore tako oni rade u vecini slucajeva al evo da obraylozim zasto ih ljudi kupuju. 2000 eura je cifra za koju ja mogu da ga dam!:eek: Za te pare mozes samo dobrog Punta da kupis i onda se narod zaleti na Mondeo i jupiiiiii sta je kupio za smesne pare.
E sad moze on da sluzi mozda jos ko zna koliko i da covek bude zadovoljan ali takodje moze da te ubogalji za duzi period ali nas narod to posmatra, kao sto sam vec objasnio, pa nisam valjda ja bas takve srece da kupim los auto.

Sve su to pojedinacni slucajevi a nek ti tvoj drug darko darko objasni da je sa Mondeom presao 600k km bez problema. Motor tesko da ce da zakuca ako je bio ispravan sto znaci da je taj lik isao logikom dobro i jeftino i kupio neki Mondeo za smesne pare i ponadao se da ce da ga sluzi kao i posteno placen auto i doslo je do toga.
Evo meni je ponudjen i sedeo sam u njemu Mondeo 2.0 TDCI 2002 i to iz Nemacke i auto je lepo sacuvan ali motor kad sam upalio ima taj odvratni zvuk gde ne radi kao TDI ili HDI nego tandrce i ima neke propratne zvukove i sto je najgore tako oni rade u vecini slucajeva al evo da obraylozim zasto ih ljudi kupuju. 2000 eura je cifra za koju ja mogu da ga dam!:eek: Za te pare mozes samo dobrog Punta da kupis i onda se narod zaleti na Mondeo i jupiiiiii sta je kupio za smesne pare.
E sad moze on da sluzi mozda jos ko zna koliko i da covek bude zadovoljan ali takodje moze da te ubogalji za duzi period ali nas narod to posmatra, kao sto sam vec objasnio, pa nisam valjda ja bas takve srece da kupim los auto.

Slazem se sa tobom da od Mondea tog za manje para bolji auto tesko moze da se kupi, mada upravo zbog toga dolazi mnogo krseva totalnih u prodaju koji te posle kostaju vise nego sto si dao para za sam auto.

Razlog vidim prvenstveno u tome sto ih u inostranstvu uglavnom kupuju firme , koje prelaze sa njima puno kilometara, ne cuvaju ih, plus ne mozes da ocekujes da jedan Ford bude sa kvalitetom sa nekim od premium vozila.

Znam da je darko darko presao silu sa njegovim i crkle su mu dizne tek kad je sipao neko lose gorivo. Al ocigledno sa dizelasima nikad nisi na cisto i sve je lutrija. Nekom bude sve ok a nekom totalna katastrofa.

Sa benzincima nema takvih drasticnih problema u tolikoj meri.

Poslednja izmena:
E ovo si vec dobro rekao-sa benzincima a ne plinasima.:ok:
Ja ustvari najvise postujem benzince ali bez plina jer takvi su najmanje zahtevni i vrlo retko im se desi da stradaju od loseg goriva i uglavnom im je boljka bobina ali i tu ima komplikovanih sklopova kao npr kod Opel-a gde su bobine sve spojene u jednu i kad samo jedna crkne moras menjati komplet sve iako su ostale tri ispravne. A je nekad kostalo oko 250 eura dok danas ne znam ali verujem da je i dalje skupo.

E ovo si vec dobro rekao-sa benzincima a ne plinasima.:ok:
Ja ustvari najvise postujem benzince ali bez plina jer takvi su najmanje zahtevni i vrlo retko im se desi da stradaju od loseg goriva i uglavnom im je boljka bobina ali i tu ima komplikovanih sklopova kao npr kod Opel-a gde su bobine sve spojene u jednu i kad samo jedna crkne moras menjati komplet sve iako su ostale tri ispravne. A je nekad kostalo oko 250 eura dok danas ne znam ali verujem da je i dalje skupo.

sa benzincima koji idu na plin ima jos manje problema nego sa benzincima koji idu na benzin jer je plin ekoloski cistije i bolje gorivo od benzina jer manje haba motor.

E ti si bas bolestan.
Ne moze manje da haba motor kad postize vecu temperaturu i samim tim motori koji su predvidjeni za nizu temperaturu trpe a stradaju im ventili imali kapalicu ili ne kao i dihtunzi koji nisu predvidjeni za vece temperature.
Zasto kad udje u servis i kazes da imas problem na motoru majstor te prvo pita "Jel imas plin"?
Nadam se da neces reci da ti ovo nije poznato jer ces onda reci veliku laz.Svi koji se iole razumeju u automobile znaju da plin na motor utice nepovoljno i brdo vozaca plinasa kad sedne u dizelase vise nece da se vrati na plin.Zasto je to tako?
Zato sto se vozaju normalno i ne razmisljaju kad ce auto da prebaci na plin i dali ce imati benzina za sledece paljenje i dali ce sipati dobar ili los plin jer cinjenica je da lose gorivo najvise osete plinasi. Mape racunara im se takodje stalno prilagodjavaju razlicitom kvalitetu plina i zato i brljave.
Imam x drugara koji voze na plin i znam da skoro svi imaju neke odlaske u servis na dijagnostiku i dostelavanje i menjanje filtera i td dok kod dizelasa odes i zamenis filter goriva na svakih 20k km ili i ranije ako volis svog limenog ljubimca i to je to.A kad ti crkne zamajac zamenis ga i opet vozis narednih 200k km bez razmisljanja ili kad odui dizne repariras ih i opet vozis ko zna koliko bez ikakvih razmisljanja. E u tome je stos stto ne razmisljas a ne kao ja kad sam vozio pre tri godine na plin pa usred zime samo gledam u prekidac hoce li vise da prebaci na plin jer mi je ekonomski skupo da se vozim na benzin.
Da ne pricam o tome da ako hoces da sacuvas benzinske dizne po pravilu vozis 3 rerezervoara na plin pa jedan na benzin i gde je tu onda navodna ekonomija koja ide u korist plina? Jednostavno je nema.

E ti si bas bolestan.
Ne moze manje da haba motor kad postize vecu temperaturu i samim tim motori koji su predvidjeni za nizu temperaturu trpe a stradaju im ventili imali kapalicu ili ne kao i dihtunzi koji nisu predvidjeni za vece temperature.
Zasto kad udje u servis i kazes da imas problem na motoru majstor te prvo pita "Jel imas plin"?
Nadam se da neces reci da ti ovo nije poznato jer ces onda reci veliku laz.Svi koji se iole razumeju u automobile znaju da plin na motor utice nepovoljno i brdo vozaca plinasa kad sedne u dizelase vise nece da se vrati na plin.Zasto je to tako?
Zato sto se vozaju normalno i ne razmisljaju kad ce auto da prebaci na plin i dali ce imati benzina za sledece paljenje i dali ce sipati dobar ili los plin jer cinjenica je da lose gorivo najvise osete plinasi. Mape racunara im se takodje stalno prilagodjavaju razlicitom kvalitetu plina i zato i brljave.
Imam x drugara koji voze na plin i znam da skoro svi imaju neke odlaske u servis na dijagnostiku i dostelavanje i menjanje filtera i td dok kod dizelasa odes i zamenis filter goriva na svakih 20k km ili i ranije ako volis svog limenog ljubimca i to je to.A kad ti crkne zamajac zamenis ga i opet vozis narednih 200k km bez razmisljanja ili kad odui dizne repariras ih i opet vozis ko zna koliko bez ikakvih razmisljanja. E u tome je stos stto ne razmisljas a ne kao ja kad sam vozio pre tri godine na plin pa usred zime samo gledam u prekidac hoce li vise da prebaci na plin jer mi je ekonomski skupo da se vozim na benzin.
Da ne pricam o tome da ako hoces da sacuvas benzinske dizne po pravilu vozis 3 rerezervoara na plin pa jedan na benzin i gde je tu onda navodna ekonomija koja ide u korist plina? Jednostavno je nema.

Tacno je da postize vecu radnu temperaturu, ali posto je to sve celik/aluminijum to ne pravi neku razliku pokretni delovi motora najvise propadaju od tzv suvog ostatka tj ostatka sagorevanja bilo dizela bilo benzina.

Zato dizel motori najvise propadaju i najbrze im se rade generalke , jer je kod dizel goriva ta garez u motoru tj taj ostatak najveci a najmanji je kod benzinaca na TNG jer plin sagoreva gotovo u potpunosti i produkt sagorevanja plina je uglavnom vodena para.

Koliko je neko gorivo cisto , najbolje se vidi kad ispustis ulje .

Kad ispustis ulje iz dizelasa ono je crno kao mrak , prljavo do zla boga. Kad ispustis sa benzinca isto je prljavo ali cistije nego na dizelasu.

Kada ispustis ulje iz auta koje ide na plin ono je gotovo cisto kao da si ga pre neki dan sipao.

Plus TNG gorivo ima i vecu oktansku vrednost od benzina , benzin je prosek 95 oktana, dok je TNG od 115 do 130 oktana.

Mislim da se kod v oznje na TNG sve radi oko kvaliteta ugradnje

Ako to uradis u profesionalnom servisu ne boli te glava sipas i vozis

Ako to radis kod nekog priucenog majstorcica ocekuju te problemi.

Ja do sada sa preko 100.000 predjenih kilometara na TNG Nisam imao ama bas nijedan jedini problem.

Prezadovoljan sam.

Jedino nisam zadovoljan sto na plin sipan u inostranstvu prelazim vise - ali to je druga strana price.

Poslednja izmena:
Zar se tebi Tihi ne namece pitanje zasto u svetu npr Nemackoj kad ukucam BMW 320 sa benzinskim motorom od pocetka vremena proizvodnje u celoj toj zemlji ima svega 105 komada sa ugradjenim plinom dok 318i ima svega 85 primeraka a dizelasa ima 11551 primerak. I kako ti sad nama neukim srbima mozes da dokazes da jedan svaba koji ceni ekologiju i koji ima para da odrzava sta hoce vozi iskljucivo dizelasa? Sto ti ljudi koji su i bogatiji i iskusniji i prelaze daleko vise kilometara ne voze na plin koji im ustedi novac a pritom mogu i vise da predju i na kraj krajeva ne zagadjuje okolinu jer oni su ekoloski svesni?:D
http://suchen.mobile.de/auto/bmw-32...d=3500&makeModelVariant1.modelId=10&fuels=LPG
http://suchen.mobile.de/auto/bmw-32...500&makeModelVariant1.modelId=10&fuels=DIESEL
Hoces jos primera? Ajde da pogledamo tvoju cuvenu Hondu Accord.
Svega 35 primeraka na mobile.de od pocetka proizvodnje za plinase naspram 2594 dizelasa.:hahaha:
http://suchen.mobile.de/auto/honda-...d=11000&makeModelVariant1.modelId=2&fuels=LPG
http://suchen.mobile.de/auto/honda....o&makeModelVariant1.makeId=11000&fuels=DIESEL
Vidim da su tamo sve sami ludaci koji nemaju pojma sta je to plin a jos i cuvaju okolinu a motori im duze traju.:hahaha:
Ajmo dalje sa jos nekim primerima cisto da te uverimo koliko tvoja pricica ovde na forumu nema nikakve,ali ama bas nikakve,osnove.
Mercedes. 75 plinasa naspram 5168 dizelasa.
http://suchen.mobile.de/auto/merced...=17200&makeModelVariant1.modelId=47&fuels=LPG
http://suchen.mobile.de/auto/merced...200&makeModelVariant1.modelId=48&fuels=DIESEL
Renault Megan da ne bude da gledam samo jace brendove. 100 plinasa naspram 5288 dizelasa.
http://suchen.mobile.de/auto/renaul...=20700&makeModelVariant1.modelId=17&fuels=LPG
http://suchen.mobile.de/auto/renaul...700&makeModelVariant1.modelId=17&fuels=DIESEL
I plus da ne pricamo o kilometrazama gde se vidi da dizelasi imaju poprilicno vise kilometara.
Prema tome zakljucak se sam namece da preko voze uglavnom dizelase iz prostog razloga sto plinasi nemaju sta da traze pored njih drobio ti ovde sta god hteo i svesno lagao sebe i ljude na forumu.Da je tako kako ti kazes bila bi obrnuta situacija a ja sam evo dao na uvid argumente pa bih bas voleo da mi ti sad objasnis kako su to sad tako glupi ljudi kad niko ne vozi na plin a imaju na svakoj benzinskoj pumpi i ovo gorivo?:hahaha:
Ko ti je kriv Tihi kad ulazis u raspravu sa nekim ko zna malo vise od obicnih ljudi jer ja znam sta nam dolazi na kamionima i pola plinasa je neispravno i resili ih se ljudi jer nece da ih popravljaju dok dizelasi u kom broju dolaze imaju zanemarljiv broj neispravnih motora naspram plinasa.:bye:

Dule jasno je zasto - Nemci imaju daleko veci standard od nas Srba , plus nemaju mrezu TNG pumpi ni izbliza koju mi imamo. Mada cak i tamo sve vise vidjam vozila na TNG.

Na TNG se u EU najvise vozi u Italiji i Holandiji. Kljucna stvar za to je - u Nemackoj nema ni blizu infrastrukture za TNG kao kod nas.

Dok na primer u Bugarskoj, BIH, Srbiji se masovno vozi na TNG .

U EU se voze dizelasi zato sto je voznja na dizel jeftinija nego ne benzin , plus im je i gorivo kvalitetnije , mada se i kod njih desava crkavanja dizni , turbini i pumpi.

Ne volim kad moram ovako da se ukljucujem ali Dule:
- Zar jos uvek verujes u to da dizel manje zagadjuje od plina??? :eek:
- Stalno zaboravljas da se nemcima MOZE da voze NOVE automobile pa ni ne mare toliko sta voze. U prevodu, koji ce im moj plin da ugradjuju dok imaju za "normalno" gorivo :roll:
- U zabludi si da se kod njih voze striktno dizeli. To sto mi hocemo "najbolje" za "najmanje" para za to smo mi sami krivi. Ono sto se prodaje uopste nije merodavno sa onim sto se vozi (npr. pogledaj novu generaciju Fokusa na npr. autoscout24.com ili mobile.de i sve ce ti biti jasno) ;)
- To sto smo mi beda od drzave pa hocemo da prodjemo jeftinije na najbezbolniji moguci nacin nije nasa krivica. Nekada je to bio slucaj i sa istim tim dizelima kada je bio visestruko jeftiniji od benzina, danas je potpuno obrnuto. :sad2:
- Koliko znam postoji tema za goriva, gde su moderatori da prebace sve ovo?
rcain-1.gif

Па није Дуле рекао да дизели мање загађују, није уопште ни писао о томе. Рекао је да Немци који су далеко испред нас по еколошкој свести слабо возе на гас, а разлог је тај што не желе проблеме и њакање са мајсторима. Наравно може им се. А код нас слепаца се свака уштеда правда екологијом.

П.С.Све велики еколози, уграде гас, а ђубре бацају где стигну, речна корита пуна пет амбалаже и осталих срања, пљују и пишају где стигну, дивље депоније на све стране али битно да се вози на гас, није то зато што је јефтиније то је да мање загађује.

Poslednja izmena:
Djubre bacaju ovi sto voze dizelase :) Vecina Srba vozi dizelase zato sto ne znaju za bolje i zato sto padaju na price uvoznika automobila koji uvoze 80% dizelase.

Ja samo razumem ljude koji voze nove dizelase do 4 god starosti... Ovo sve starije je veliki rizik.

Zapitajte sebe koliko ste puta videli na putu vozilo iza kojeg se vije gust oblak crnog dima? Mnogo puta jel da ? E pa skoro svaki put takvo vozilo je bilo dizel.

To je zato sto ljudi koji voze polovnjake dizelase nemaju para da ih odrzavaju kako treba, tj da ulaganjem pokrivaju sve servise i opravke koje dizelasi traze.

I onda ih voze neispravne sto rezultuje time em da im ta vozila trose neuporedivo vise, plus truju i sebe i sve druge ucesnike u saobracaju jer je dizel gorivo izuzetno kancerogeno i stetno po coveka.

Evo na oglasima na polovne automobile 16800 oglasa su dizelasi, 7800 na TNG, a 11400 na benzin.

Na dizel se vozi duplo vise nego na TNG, i smatram da ako je ekologija faktor, posto je dizel gorivo koje ubedljivo vise zagadjuje dizel gorivo bi trebalo da je za jedno 20 dinara skuplje od benzina a najmanje duplo skuplje od TNG-a.

No naravno nasim vlastima je ekologija na zadnjem mestu, a na prvom mestu otimacina sto vece kolicine novca od naroda tako da od toga nema nista.

Poslednja izmena:
@river
Ti sto bacaju smece na sve strane uglavnom voze raspale Golfove, Kadete i Ascone na sve sto danas ne spada u normalno gorivo (D2, loz ulje, trafo ulje, zejtin, samo jos i ugalj fali). Odakle sve to izvlace pojma nemam. Za vecinu njih je plin misaona imenica.
Nazalost zivim relativno blizu takvih i njihovog naselja pa mi je sve jasno :dash:

Ne volim kad moram ovako da se ukljucujem ali Dule:
- Zar jos uvek verujes u to da dizel manje zagadjuje od plina??? :eek:
- Stalno zaboravljas da se nemcima MOZE da voze NOVE automobile pa ni ne mare toliko sta voze. U prevodu, koji ce im moj plin da ugradjuju dok imaju za "normalno" gorivo :roll:
- U zabludi si da se kod njih voze striktno dizeli. To sto mi hocemo "najbolje" za "najmanje" para za to smo mi sami krivi. Ono sto se prodaje uopste nije merodavno sa onim sto se vozi (npr. pogledaj novu generaciju Fokusa na npr. autoscout24.com ili mobile.de i sve ce ti biti jasno) ;)
- To sto smo mi beda od drzave pa hocemo da prodjemo jeftinije na najbezbolniji moguci nacin nije nasa krivica. Nekada je to bio slucaj i sa istim tim dizelima kada je bio visestruko jeftiniji od benzina, danas je potpuno obrnuto. :sad2:
- Koliko znam postoji tema za goriva, gde su moderatori da prebace sve ovo?
rcain-1.gif

Tacno. Secam se 90tih kad je moj cale vozio auto na TNG, bio je jedan od retkih svi su ga gledali kao budalu.

Tad i nije bilo pumpi za TNG, nego kupis boce one za kucu , pa pretaces rucno u rezervoar.

Onda dosle sankcije, beda , kriza , i ljudi lagalno krenuli da se prebacuju na TNG, iz prvog i jasnog razloga jer je bilo neuporedivo jeftinije.

Pa i ja sam u prvo vreme svoje vozacke karijere , kad sam kupio svoj prvi automobil vozio na benzin, jer mi se cinilo da mi to nije preveliki trosak, a i u mom kraju u to vreme je najbliza pumpa na TNG , bila u Baljevcu , nekih 15 km daleko pa mi je bilo cimanje.

I onda kad su se otvorile 2 pumpe u mom mestu rekao sam sebi, zasto da budes budala i da dajes majmunima na vlasti u Beogradu, 200-300.000 dinara svake godine vise nego sto moras da das.
Osnova svake zdrave domacinske pameti je da izbegnes nepotrebne troskove, tj da ne trosis svoj krvavo i mukotrpno zaradjen novac, na nesto sto ti nije neophodno ili sto mozes da kupis na drugom mestu jednako dobro a jeftinije.

Nekada je litar TNG-a bio i do 4 puta jeftiniji od litra benzina, ali je na zalost zbog lopovske drzave cena duplirana pa je sada malo manje nego duplo jeftiniji.

Znaci postoje 3 faktora koja idu na korist ljudi koji voze na TNG, ekoloski, finansijski , i automobilski jer se kad vozis na TNG bolje cuva motor i manje trosi.

Poslednja izmena:
@tihi
Evo iskreno, ja prvi ne posmatram plin sa ekoloske strane, drago mi je sto nije toliko stetan ali jednostavno posmatram ga kao nacin jeftinijeg prevoza (posto mi auto arci i po 16 litara benzina kad se gazi, a posto ga ne vozim toliko mnogo nije mi uopste zao svakog datog dinara cak i da je samo na benzinu jer me auto fantasticno sluzi).
Secam se kad je za vreme najvecih kriza i nestasica otac svakog jutra u Ladu Specijalku tocio po jednu kantu od 5 litra koja mu je trajala do posla i nazad (20km ukupno). Opet ni njemu nije bilo krivo jer se to cudo nije uopste kvarilo i nigde ga nije na putu nikad ostavila! Plin tada jedva i da je postojao u kolima i to je postojala samo jedna jedina punionica koja se nalazila u Ovci (dvadesetak minuta od centra Beograda).

Poslednja izmena:
@river
Ti sto bacaju smece na sve strane uglavnom voze raspale Golfove, Kadete i Ascone na sve sto danas ne spada u normalno gorivo (D2, loz ulje, trafo ulje, zejtin, samo jos i ugalj fali). Odakle sve to izvlace pojma nemam. Za vecinu njih je plin misaona imenica.
Nazalost zivim relativno blizu takvih i njihovog naselja pa mi je sve jasno :dash:

Нема то никакве везе с тим ко шта вози, то је ствар елементарне културе и кућног васпитања. Ја живим у граду, на сваком кораку можеш видети таксисте, већина их вероватно вози на гас, нису то ни голфови двојке ни асконе, па опет свако мало можеш видети како баце пикавац кроз прозор. Смео би да се кладим да бар 90% возача на плин у Србији исти не користи из еколошких разлога и да их у суштини заболе она ствар за екологију.

Back