Dobro, je l ovo sad namerno pravljenje ludim da bi se "pobedilo" u raspravi, ili šta? Poslednji put - možemo li se uozbiljiti?
Primećujem da si fino cherry-pickovao ono za šta imaš neke argumente, a ostalo prosto zanemario.
Železnica jeste glavni vid transporta do samih elektrana, i da, uglavnom je elektrificirana, ali tvrdnja da EPS ne koristi više dizelke je, prosto, neistina. Drugo, i kamioni se itekako koriste unutar samih kopova do lokalnih postrojenja za preradu tamo gde nisu postavljene trake. Da i ne pominjemo slavni period Grčićevog direktorovanja, kada su, pored železnice, i konvoji kamiona bili angažovani za hitan uvoz uglja iz Bosne (što je, naravno, Srbiju papreno koštalo, ali kad je to naprednjacima bio problem?).
Mazut se ne koristi kao glavni energent u termoelektranama, ali se itekako koristi kao rezervni energent, za pokretanje kotlova i u vanrednim situacijama.
Ko priča o agregatima u EPS-u?! Pričam o direktnim posledicama koje će oni krajnji korisnici i sistemi koji ne smeju ostati bez napajanja snositi bilo kroz cenu ili kroz nestašicu kada (ne ako, nego kada!) bude restrikcija... to stvarno treba da se nacrta? Mislim, to što ti polaziš od pogrešne premise da neće (naročito ako te ljudi poslušaju pa masovno predju na EV-ove

) je drugi problem.
Plus, na sve to, poskupljenje ili nestašice naftnih derivata će sasvim sigurno poskupeti bukvalno SVU robu u Srbiji - ako misliš da će EPS ostati izolovano ostrvo koje to neće pogoditi, imaš ozbiljan problem sa percepcijom stvarnosti i osnovnim analitičkim sposobnostima.
Uostalom, stvarno ne znam čemu ovoliko palamuđenje o nečemu što ćemo vrlo ubrzo sami videti. A čim počnu značajnija poskupljenja ili teškoće u proizvodnji ili snabdevanju strujom, doći ću ovde da te podsetim šta si tako samouvereno tvrdio - jako me zanima šta će onda biti tvoji argumenti zbog čega si ipak bio u pravu...