КОСОВО И МЕТОХИЈА

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1389....Vojske stoje jedna naspram druge...Kosovo Polje se sjaji od maceva,stitova i slemova...Boj pocinje...mali Albanac i njegov otac stoje po strani i napeto posmatraju...krv do kolena...mali kaze TATA DA ULJETIM?...otac odgovara...NE JOS....bitka je vec uzela maha zrtava je sve vise...TATA DA ULJETIM...NE JOS....Vojske naizmenicno prelaze u kontranapade...TATA DA ULJETIM....ULJETI SINE.....KIKIRIKI.....SEMENKE...KIKIRIKI...SEMENKE....

Stounova je iznela stav da je „nepravedna situacija u vezi sa Kosovom"

Kluniju savetovano da se okane Kosova

Autor: T.V. | 24.01.2008 - 08:11
kluni-v.jpg

Kluniju savetovano da se okane Kosova

Tokom humanitarne misije u Darfuru, u Sudanu, holivudski glumac Džordž Kluni izjavio je da se ne slaže sa idejom Džordža Buša da treba podržati nezavisno Kosovo, ali je nakon toga na njega izvršen pritisak iz UN, budući da je nedavno imenovan za izaslanika mira svetske organizacije. To objašnjava izjavu njegovog publiciste Stena Rozenfilda istaknutu na sajtu „Kluni studija“ da glumac nije davao izjave o nameri da će organizovati proteste sa koleginicom Šeron Stoun, saznaje „Blic“.

U Holivudu je inače u toku rad na interesantnom i važnom projektu koji se ne odnosi direktno na Kosovo, ali ima veze sa Srbijom, a na njemu rade mnoga poznata imena američke filmske industrije koja se ne slažu sa politikom Vašingtona na Balkanu, ističe sagovornik „Blica“ iz centra svetske filmske industrije. Naš izvor nije mogao da potvrdi hoće li, posle pritiska iz UN, i Kluni učestvovati u tom projektu.
Iz PR firme „Momentum“, koja radi za Šeron Stoun, „Blic“ je na molbu da objasne stav glumice o Kosovu dobio kratku informaciju da „nema istine u onome što čitate o Šeron“, iz koje nije jasno šta se tačno ima u vidu. Stounova je u intervjuu nedeljniku „Evropa“ iznela stav da je „nepravedna situacija u vezi sa Kosovom, koje traži da bude nezavisna država“.

Блиц

23.01. Репортажа Тимура Блохина са митинга у одбрану целовитости Србије

Young_Russia.jpg

Европо, поштуј Србе! – тако су скандирали активисти покрета Русија млада на митингу испред зграде представништва ЕУ у Москви. 22. јануара овде је одржана акција у одбрану територијалне целовитости Србије под назиовм Косово – српска земља!
Учесници иступања су назвали претензије косовских Албанаца на отцепљење неоснованим и изразили уверење да ће у случају проглашења независности у покрајини поново започети геноцид спрског и неалбанског становништва. По мишљењу представника покрета Русија млада, Европа крши демократске стандарде, игноришући мишљење Србије. Они су разбацивали испред зграде представништва ЕУ изрезан папир са сликом долара – према замисли Русије младе, то симболише да по питању Косова Европу покрећу користољубиви мотиви, а не тежња да се поштују принципи међународног права. Такође млади људи су се поделили у две групе: ЕУ и Србију и такмичили се у натезању конопца са натписом Косово. У тој симболичкој бици победила је Србија.
Говори лидер покрета Русија млада, посланик Државне думе РФ Максим Мишченко:
«Ако се допусти овај преседан и мирно гледа на мешање у унутрашње ствари и поделу суверене државе, после извесног времена чће тако поделити и нашу земљу. Сматрам да је Русија дужна да се активно умеша у тај процес и да брани свој став. Балкан желе да направе извором нестабилности, због Балкана може да се запали читава Европа. Не сме се дозволити мешање у послове суверене Србије. Одлучили смо да подржимо братски српски народ и дођемо овде».
После завршетка главног митинга, чланови покрета Русија млада приредили су појединачне манифестације пред амбасадама Велике Британије, Немачке, Француске и још 8 земаља ЕУ.

Глас Русије

ma mogu ja da castim i sada i 6-og, ali moja prognoza je izmedju marta i maja. da ti pravo kazem jedva cekam taj dan, ne sto ce se nesto specijalno desiti, vec zato sto cemo svi zajedno uzivati u vizijama patrijota ovog foruma u stilu "za mesec dana..." ili " za godinu dana..." ili " cekali smo pet vekova sada cemo i vise..." ma bice bas veselo:lol::lol::lol:

Jel mozda prvi april?

Ma voljite vi nas.Ja kad sam bio u Skadru, trazio neku sendvicaru, negde oko pola 1 popodne, sve zatvoreno, i vidim kafic, sede dva coveka, pridjem , pitam na negleskom ima li hrane za prodaju, oni kazu nema, odakle si, ja kazem iz BGD, oni se oduseve, kazu, nema hrane, ali zena kuva rucak, sedi da jedes sa nama.Ja seo, jeo, i dobio konjak na poklon.

Ma voljite vi nas.Ja kad sam bio u Skadru, trazio neku sendvicaru, negde oko pola 1 popodne, sve zatvoreno, i vidim kafic, sede dva coveka, pridjem , pitam na negleskom ima li hrane za prodaju, oni kazu nema, odakle si, ja kazem iz BGD, oni se oduseve, kazu, nema hrane, ali zena kuva rucak, sedi da jedes sa nama.Ja seo, jeo, i dobio konjak na poklon.
Izgleda da neke ljude možeš da kupiš za flašu vinjaka, ili barem za osrednji ručak :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Fora sa albancima u Shqiperia-ji je da se oni oduseve kad god neki stranac dodje kod njih u posetu... Ja bih voleo da leti idem na onu jednodnevnu turu do tirane kojju organizuju iz budve...

Cuo sam, a i video na netu i google-earthu da su im plaze prelepe, jos uvek bez turista... kako ce njih da pokupuju rusi i to sav pojas do 20km od mora cim otkriju koliko im je lepa obala:-)

a neki ti ne trebaju makar kostali jednu mrvicu:lol::lol::lol:
I to što kažeš, toliko vredi prosečan srpski život na Kosovu, jednu bezvrednu mrvicu. Zato i ne sumnjam da vam ne trebaju.
U nekim zemljama se više odleži za ubistvo psa, nego na Kosovu za ubistvo Srbina. Mada, grešim, u tim zemljama se odleži zbog ubistva životinje, a na Kosovu se ne snose sankcije za ubijanje Srba, čak se može doći i do visokih položaja u vlasti u pokrajini.

Adem KS
Mozes li mi reci Ademe sta vas sprecava da proglasite nezavisnost Kosova od Srbije?Imate vlast,zastitinike u vidu NATO-a,vecina ste dole.Sta je to sto vas sprecava da vec sada proglasite nezavisnost?Ako je to tako sigurna i resena stvar gde je onda zastoj?Zamolili vas ameri i klipani iz EU da neproglasavate jednostranu nezavisnost?Pa tako mogu da vas "mole"jos deset godina.Sta oni ima vas da mole,pa vi ste sila.Vama ako je volja da budete samoatalni ko moze da vas spreci u tome?Ako su vec tako cvrsto uz vas vi proglasite vec sutra nezavisnost pa da vidite koliko je iskrena njihova ljubav prema vama.Hebi ga zavlace vas vec godinama,da ne kazem prave budale od vas.Dok vi nama kao pretite bicemo nezavisni u Februaru.Februar je nedorecen,nedostaje godina,decenija,vek u tacnom datumu.I sta kad dodje Septembar ove godine a ti nama bice Kosovo nezavisno u Decembru.Deda za babu,baba za repu,...

24.01.2008 , BERLIN
Izvor: BETA

Rezolucija 1244 nije prepreka za priznanje Kosova

tackice.gif
Rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) 1244 ne zabranjuje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, kao ni potom priznavanje kosovske državnosti od strane drugih država, navodi se u ekspertizi pravnih stručnjaka koju je poručilo Savezno ministarstvo inostranih poslova u Berlinu.
U ekspertizi se takođe, kako prenosi dopisnica Bete iz Berlina Snežana Bogavac, navodi da rezolucija 1244 ostaje na snazi i nakon eventualne jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer ne sadrži nikakvo vremensko ograničenje niti uslove pod kojima prestaje da važi.
Ministarstvo je, kako su već krajem prošle godine pisali nemački mediji, poručilo pravnu ekspertizu čiji se celovit tekst drži u tajnosti. Skraćenu verziju pravne analize objavio je na svojoj internet-stranici poslanik Levice u Bundestagu, penzionisani profesor prava iz Hamburga, Norman Pih (Paeć).
Pravnici koje je anagažovala vlada smatraju da se "u preambuli rezolucije i u aneksu 2. sadržana obaveza članica UN da se očuva suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije (sada Srbije) odnosi samo na prelazni režim koji je stvoren rezolucijom".
Kako rezolucija nema odredbe o konačnom statusu Kosova i pošto su iscrpljene sve mogućnosti postizanja sporazuma između Srba i Kosovara, onda više "nisu isključene druge, međunarodnopravno dozvoljene mogućnosti rešavanja statusnog pitanja", navodi se u ekspertizi.
"Pretpostavka da Rezolucija 1244 zabranjuje svako drugo rešenje i posle jasnog i definitivnog neuspeha pregovaračkog procesa, vodila bi do toga da u slučaju propasti tog procesa ne može uopšte da se krene nijednim drugim putem. To ne može da bude namera koju je Savet bezbednosti iskazao ovom rezolucijom", tumače nemački pravnici.
Istovremeno ukazuju da rezolucija 1244 nema rok niti definiše uslove pod kojima prestaje da važi i da tačka 19 određuje čak da mandati za međunarodno civilno i vojno prisustvo, koje rezolucija predviđa, ostaju tako dugo na snazi dok SB UN ne odluči nešto drugo.
U pravnoj ekspertizi se navodi da iskustva sa ranijim rezolucijama UN u različitim obastima ne ukazuju na mogućnost da je Savet bezbednosti želeo "da Kosovo koje se proglasilo nezavisnim odredi kao uslov za prestanak važnosti rezolucije".
Pri tome se kao primer navodi Irak posle pada režima Sadama Huseina.
Savet bezbednosti je tada, podseća se, doneo novu rezoluciju kojom su ukinutre sankcije Iraku, umesto da pusti da one jednostavno prestanu da važe.
"Praksa SB UN jeste da mandate, ukoliko nisu unapred ograničeni, formalno okonča. Takođe i tačka 11 (f) rezolucije 1244 ukazuje da SB proglašenje nezavisnosti Kosova nije želeo da odredi kao razlog za prekid važnosti sopstvene rezolucije. U toj tački se govori o završnoj fazi u kojoj se državna ovlašćenja sa provizornih prenose na institucije stvorene u okviru konačnog rešenja", navodi se u ekspertizi.
Dodaje se da se "još teže može prepostaviti da je Savet bezbednosti kao uslov za prestanak važnosti rezolucije nameravao da odredi priznanje nezavisnog Kosova od strane drugih država".
"Pošto će različite države Kosovo da priznaju u različito vreme i neke uopšte neće da ga priznaju, to bi onda značilo da rezolucija koja se odnosila na sve članice UN, sada za neke države brže, za neke sporije, a za neke uopšte ne prestaje da važi. Ne može se Savetu bezbednosti podmetnuti namera da je želeo ili odobrio takvo cepanje važnosti sopstvene rezolucije", ocenili su nemački pravnici.
Pored toga, svakako ne bi bilo u skladu sa nastojanjima SB, ako bi misija na Kosovu bila okončana upravo "u trenutku kada je najnužnije potrebna".
Navodi se da bi i poziv Kosova međunarodnoj zajednici da nastavi civilno i bezbednosno prisustvo na dosadašnjoj osnovi bio, za sebe i nezavisno od rezolucije 1244, takođe dovoljna međunarondopravna osnova za nastavak misija.
"Ali kako rezolucija 1244 nastavlja da važi i pošto predstavlja dovoljnu osnovu za misije, iz pravnih razloga poziv Kosova nam ne treba. Iz političkih razloga bi takav poziv bio od velikog značaja, jer bi bilo jasno da se misije nastavljaju uz saglasnost i na želju vlade i naroda Kosova", dodaje se.
Predstavnici vlade u Berlinu za sada nisu obelodanili kada i kakve korake žele da preduzmu posle najavljenog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali je jasno da Nemačka nije među članicama Evropske unije (EU) koje bi bile protiv priznavanja Kosova.
Ekspertiza je izraz nastojanja da se planiranim političkim potezima da odgovarajući pravni okvir, tim pre što se opozicioni Liberali i Levica, ali i, bitno tiše, niz političara Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier) protivi nastavku angažmana Bundesvera na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti.
Pravna dimenzija mogla bi za vladu da postane još važnija ukoliko opozicona Levica odluči da preda Ustavnom sudu tužbu protiv produžavanja boravka Bundesvera na Kosovu smatrajući UN i EU ne smeju ni da prihvate otcepljenje Kosova, jer je to mešanje u unutrašnje stvari države Srbije koje je protivno međunarodnom pravu.

23. јануар 2008.

Епископ Артемије:

Србија ће се борити против независности

Првог дана своје посете Берлину Његово Преосвештенство Епископ Артемије сусрео се са посланицима немачког Парламента, предвођеним Johannes Jung-ом, чланом Комитета за међународне односе, као и са амбасадором Emily Haber, из Министарства иностраних послова Немачке.

Централна тема разговора које је Епископ Артемије водио са представницима немачке извршне и законодавне власти била је Косово и Метохија, и предстојећи развој догађаја у непосредној будућности по овом питању.

Представници немачких власти у својим излагањима заступали су ставове да је статус кво на Косову и Метохији неодржив, као и да је резултат свих процеса које спроводи међународна заједница - мултиетничко и демократско Косово и Метохија. При томе су истицали да ће ЕУ бити одговорна за будуће функционисање мисије међународне заједнице.

Његово Преосвештенство нагласио је да је узрок неуспеха досадашњег тока преговора чињеница да је Шиптарима унапред обећана независност, без обзира на развој преговарачког процеса. То обећање, међутим, није лако остварити, јер без пристанка Србије, није могуће одвојити део њене територије. Стога је потребно наставити преговоре, сматра Епископ Артемије, са изричитом напоменом Шиптарима да независност није једина опција, те да су принуђени да траже решење које ће бити одрживо. Јер свако решењс које је наметнуто, истакао је Његово Преосвештенство, не може бити трајног карактера.

Међународна заједница у протеклих девет година прикрива право стање ствари на Косову и Метохији, сведочио је Епископ Артемије, док је истовремено спремна да награди злочине и етничко чишћење које Шиптари систематски спроводе над Србима.

Србија стога неће пристати на било који облик независности Косова и Метохије, наглашавао је својим саговорницима Његово Преосвештенство, и спремна је да се против наметнутог решења, које би значило одвајање Косова и Метохије од Србије, бори свим легитимним и правним средствима, као што би то чинила и било која друга држава којој се отима део територије.

Зато наметање решења и насилно одвајање Косова и Метохије од Србије неће донети толико жељени мир и стабилност, него ће, напротив, бити узрок нових сукоба и ескалације насиља не само на Балкану него и у Европи и широм света. Тако и Европа мора схватити да проблем Косова и Метохије не постоји, већ постоји проблем шиптарске мањине у Србији, те да се тај проблем не може решавати супротно вољи државе Србије, јер би то довело до нових подела у самој Европској заједници и отварања Пандорине кутије сепаратизма и насиља.

Директор Америчког савета за Косово, Џим Џатрас, пренео је данашњим саговорницима да не постоји јединственост става америчке политике по питању решавања проблема Косова и Метохије, и да је то све израженије, те да у америчкој јавности јачају гласови који сс противе независности и који су свесни опасности које би овакво решење изазвало.

Прес одељење Епархије рашко-призренске

Дејвис: Косово је део Србије

МОСКВА, 23. јануара (Танјуг) - Косово је део Србије, а границе држава не одређује Савет Европе, већ се тим питањем бави Савет безбедности Уједињених нација, изјавио је данас генерални секретар Савета Европе (СЕ) Тери Дејвис у интервјуу дневнику "Независимаја газета".
Истичући да "у Савету безбедности УН постоје огромне тешкоће да се то питање реши", Дејвис је рекао да косовски Албанци најављују једнострано проглашење независности.
"Ако се то заиста деси, министарски комитет СЕ треба да реагује", рекао је генерални секретар СЕ, не желећи, међутим, да прогнозира какво ће бити реаговање комитета.
"Није тајна да европске државе не могу да се договоре међу собом. Оне немају јединствен приступ проблему Косова", рекао је Дејвис.

Ja:Kosovo je deo Srbije
Beograd,24.januar-Kosovo i Metohija su sastavni i neotudjivi deo Srbije.Tako ce biti zauvek.Ma sta da se desi,Srbija nece odustati od svog prava i medjunarodnog zakona koji joj garantuju medjunarodno priznate granice!
Ukoliko se ipak desi da deo medjunarodne zajednice podrzi nelegalno jednostrano proglasenje nezavisnosti,Srbija ce prvom prilikom povratiti tu teritoriju pod svoj suverenitet!Za godinu,dve ,deset,sto....nebitno,Srbija ce na tenkovima uci na svoju teritoriju i jednom za svagda staviti tacku na i!Da bi se to desilo potrebno je cekati da se okolnosti za to steknu,i da se odnos snaga na svetskoj sceni promeni...zato,samo strpljivo!!!
P.S.Ademe ti ces biti pomilovan i zasticen.

P.S.Ademe ti ces biti pomilovan i zasticen.

e bas ti hvala, da i ja izvucem neku korist u zamenu za vreme provedeno na ovom forumu

sumnjivo lice
Adem KS
Mozes li mi reci Ademe sta vas sprecava da proglasite nezavisnost Kosova od Srbije?

nekako mi je sumnjiva ova tvoja pohvala da smo mi jaki bla bla bla... da imamo jake zastitnike bla bla...:lol::lol::lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back