Konflikt u Sudanu

Nezavisnost Južnog Sudana i Darfura

• Podržavam otcepljenje Južnog Sudana i Darfura

• Podržavam otcepljenje Južnog Sudana

• Podržavam teritorijalni integritet Sudana

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne bih komentarisao o tim pitanjima jer znam da svaka situacija ima svoju specficnost.Na primjer Sjeverni Kipar je dio Turske jer Turci nisu mogli zivjeti na tom ostrvu zbog ugnjetavnja od strane Grka i zato Sjeverni Kipar ne moze zivjeti u jednoj drzavi sa Grcima i morace da se otcjepi i pripoji Turskoj.U slucaju Sudana vidim da toga ne postoji jer u Sudanu postoji legitimna vlast i teroristi sa juga koji zele da otcjkepe dio Sudana i to se kosi sa medjunarodnim pravom.

U cemu je sustinska razlika izmedju Severnog Kipra i Republike Srpske ?Zasto ova poslednja nema pravo da se pripoji Srbiji?
No,da se mi mnogo ne zamajavamo.Neki su i previse ostrasceni ili su dobro placeni da zastupaju neke stavove na Forumu i kada nisu u pravu.
Svet moze izaci na pravi put samo ako sledi moje ideje iznete na ovom Forumu i u mojim dvema knjigama(Civilizacija treceg milenijuma i Srbija i globalni svet).
Ili cemo izgraditi zajednicku civilizaciju ili cemo svi nestati.Ovo je izjavio za Politiku Arapin,Aluf Maluf,pisac koji zivi u Francuskoj.

Razlika izmedju Sjeverenog Kipar i Republike Srpske je velika, jer Turci su u Sjevernom Kipru bili ugrozeni i vrsen je teror nad njima tako da je Turska armija morala da reaguje i da anektira Sjeverni dio Kipra.Republika Srpska je nastala pod sumnjivim okolnostima i fakt je da je pocinjen genocid nad Bosnjacima u Srebrenici tako da nema nikakve logike uporedjivati slucaj Sjevernog Kipra i Republike Srpske.
Ovdje se radi da neko zeli prekrojiti granicu Sudana sto se ne slaze sa logikom jer vlada iz Kartuma je imala pravo da se obracuna sa teroristima sa juga i imala je pravo zastiti svoj suvrenitet.Zato Sudan ne moze oprostiti da joj se odvoji dio njene teritorije jer to nije po medjunarodnom pravu i ne sleduje juznom Sudanu da se otcjepljuje.Ono sto moze najvise dobiti juzni Sudan je autonomija u okviru Sudanske drzave i nista vise.Ipak je Sudan Islamska drzava i mora se znati ko je vecina u toj zemlji.

sudan_sept2003.jpg

Mapa Sudana.Na ovoj mapi mozemo vidjeti da Sudan spada u najvece drzave Africkog kontinenta i da povrsinom zauzima pola Europe.Sudan je cak veci velicinom i od Saudijske Arabije a tako je lijepa zemlja da se moze izgraditi kao jedna od najljepsih zemlji Afrike.Nemaju sta da traze Animisti u Sudanu jer oni ne mogu stvoriti drzavu i ne mogu otcjepiti dio Sudana tako da ce Sudan biti i dalje cjelovit i dalje lijep i pozeljan svakom turisti koji dolazi u posjetu toj lijepoj zemlji.

U Srebrenici jeste ucinjen zlocin,ali ne i genocid.To je zapadnjacka nebuloza i izmisljotina.Kada se cini genocid onda se trebi sve od kolevke,a ne salju se zene i deca autobusima u bezbedno podrucje?
Genocid je izvrsen nad srpskim civilima u Sarajevu i na podrucju Srebrenice prvih godina gradjanskog rata.
Zapadne zemlje su bile odlucujuci cinilac u razbijanju Jugoslavije,a kao rezultat smo dobili banana-drzave nesposobne da zive.

Ipak moramo prinzati da se u Bosni desila neka vrsta genocida nad Bosnjacima ako se gleda cjelokupno stanje Bosnjackog naroda u Bosni i kako je on prosao tokom rata racunajuci protjerivanje, otvaranje koncetracionih logora, zlocina racunajuci Srebrenicu i ostale gradove Podrinja i Prijedora gdje su Bosnjaci sacinjavali vecinu i opsada Sarajeva u kome je poginulo mnogo civila od snajperista, zatim veliki broj silovanih muslimanki itd.Ipak medjunarodna zajednica je cjelokupno stanje Bosnjaka okarakterizirala genocidom i mislim da to ima smisla.

Sto se tice Sudana mislim da medjunarodna zajednica mora sprijeciti juzni sudan da se otcjepi jer za to nema se razloga jer Sudanom je vladao gradjanski rat u kome je palo mnogo zrtava i sa jedne i sa druge strane tako da se to ne moze uracunati genocidom niti ijednom vrstom zlocina kojim bi se doveo razlog da se otcjepi dio Sudanske drzave.Mislim da Sudan mora ostati jedinstven i da samo tako mora uspjeti u svijetu jer svako potpirivanje vatre od strane pobunjenika sa juga dace loseg rezultata po bezbjednost Sudanske drzave jer Sudan se ne moze dijeliti i to je jedna velika drzva au kome muslimani preovladjuju i mislim da juzni Sudan moze dobiti samo autonomiju a nezavisnost ce samo donijeti vece sukobe i mrznju izmedju predstvanika vlade i onih koji su za ocuvanje teritorijalnog integriteta Sudana i onih koji bi da otcjepe dio Sudanske drzave a to su separatisti i teroristi.

Poslednja izmena:
Ne mogu da se otmem utjesku da Sudan moze da se rascjepa u vise drzava i zato bih volio ostati u toku i da sagledam situaciju u Sudanu koja me mnogo zabrinjava jer volio bih da se ocuva ta divna drzava koja je cvijet Africki i zato ona je jedna od nejvacih drzava Afrike zajedno sa Alzirom i Kongom.Ne bih volio da se Sudan raspadne jer Sudan je jedna zemlja koja treba da ostane cjelovita i mislim da se treba pruziti sansa vladi u Kartumu da raspolaze teritorijom Sudana jer UN ako odobri nezavisnost juznog Sudana onda ce to biti najveci presedan i mislim da Sudanska vojska treba reagirati i sprijeciti pobunjenike u toj namjeri.Mislim da UN treba da sagleda situcaiju da se Sudan ne moze dijeliti i da mora ostati isti kakav je bio kako bi se mogli Sudanski narodi integrisati u Sudansku drzavu.

Sudan je jedna divna zemlja tako da zasluzuje da ostane cjelovita i bitce cjelovita jer niko nece priznati drzavu juzni Sudan jer ta oblast je naseljena Animistima i nesto Krscanima tako da ta oblast ne moze da opstane pod tim okolnostima jer jedino Sudan moze dati razvitak juznom Sudanu i jedino juzni Sudan moze biti dio Sudana.Sudan je stoga jedan i ne postoji vise Sudana tako da ce Sudan postati drzava koja ce obnoviti odnose izmedju Sudanskih naroda i da ce uspjeti da ucini sve da se saniraju unutarnji odnosi.U darfuru zive muslimani Crnci i mislim da oni zasluzuju paznju jer oni su u stvari Sudanci i treba da budu sastavnio dio Sudana tako da Darfur nije neki problem i Crnci su jedan plemenit narod tako da se mogu vratiti u svoje domove i zivjeti mirno u drzavi Sudan.

Југ Судана насељен је Коптима, који су православни хришћани попут Етиопљана, или Копта у Египту. И наравно да треба да се отцепи од злочиначког арапско-исламског Севера. Дакле живео уполовачени Судан!!!!:super: Живео Хришћански Независни Јужни Судан!!!:super::klap::super:

U Srebrenici jeste ucinjen zlocin,ali ne i genocid.To je zapadnjacka nebuloza i izmisljotina.Kada se cini genocid onda se trebi sve od kolevke,a ne salju se zene i deca autobusima u bezbedno podrucje?Genocid je izvrsen nad srpskim civilima u Sarajevu i na podrucju Srebrenice prvih godina gradjanskog rata.
Zapadne zemlje su bile odlucujuci cinilac u razbijanju Jugoslavije,a kao rezultat smo dobili banana-drzave nesposobne da zive.

Pobili su muškarce i odraslije dječake, i dodatno etnički očistili Podrinje od žena i djece.
"Karadžić je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. "
http://www.slobodnaevropa.org/content/sudjenje_karadzic/1860985.html

A i Jorgić je osuđen za genocid u okolini Doboja ..
"Njemačka je sudila četvorici za genocid u ratu u Bosni i Hercegovini nakon što su uhićeni na njenom teritoriju. Jedna osoba je oslobođena krivnje, jedna je osuđena za genocid dok su ostala dvojica proglašena krivima za druge kriminalne radnje. Ove rijetke presude su bile jedine koje su se odnosile na genocid izvan Srebrenice.

Novislav Džajić - uhićen i odveden na suđenje u Münchenu za masakre u Foči. Vrhovni sud međutim nije mogao neupitno utvrditi da je imao namjeru počiniti genocid. Ipak, Džajić je proglašen krivim za 14 slučajeva ubojstva i jedan pokušaj ubojstva te osuđen na pet godina zatvora.[28] Iako oslobođen krivnje od genocida, Bavarska sudska komora je zaključila da se u Foči 1992. dogodio genocid.[29]
Nikola Jorgić - Uhićen i odveden na sud za svoju ulogu u masakru u Doboju. Vrhovni sud Düsseldorfa je u presudi 1997. zaključio da su ti zločini su bili čin genocida.[30][31][32] Dobio je četverostruku doživotnu zatvorsku kaznu.[33] Europski sud za ljudska prava odbio je 2007. njegovu žalbu na presudu.
Maksim Sokolović - Vrhovni sud Düsseldorfa ga je 1999. osudio na 9 godina zatvora zbog "pomaganja i podržavanja u genocida". Nisu mu mogli dokazati nijedno ubojstvo, ali je zaključeno da je bio vođa četničke paravojske te da je u okolici svojeg rodnog sela Osmanci teško mučio barem pet zarobljenih Bošnjaka.[34][35][36][37]
Đurađ Kušljić - sudjelovao je u ratu u Bosni i Hercegovini. Nakon toga, otišao je 1993. u Njemačku. Pošto je u potrazi za boljom zaradom mijenjao mnoge poslove, u svibnju 1995. godine zaposlio se kao kuhar u gostionici Elizabete Hones. Tri godine kasnije vjenčao se ovom Njemicom i radio u građevinskoj firmi koju je ona u međuvremenu otvorila.[38] Njegova nekadašnja susjeda iz Kotora Varoša, koja ga je jednog dana vidjela na ulicama Münchena, je potom odmah otrčala u policiju i prijavila ga kao izvršitelja zločina u Kotoru Varošu.[38] Bavarski vrhovni sud 16. prosinca 1999. proglasio je Kušljića krivim za izvršavanje genocida i osudio ga na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva šestero Bošnjaka i naredbe za progon drugog nesrpskog stanovništva dok je bio šef policije u Vrbanjcima (općina Kotor Varoš) 1992.[39][40][41][42][43] Nakon podignute žalbe, presuda je umanjena u "sudjelovanje u genocidu", no njegova kazna ostala je nepromijenjena. Pojedini stručnjaci su izrazili mišljenje da je sud u tom slučaju uzeo razmjerno "širok pogled" radi utvrđivanja kvalifikacija za genocid. Neočekivani obrat dogodio se 2008. godine, kada je njemački sud poništio sve presude i oslobodio Kušljića od bilo kakve odgovornosti. Sam Kušljić je izjavio: "Početkom rata, kao rezervni policajac, bio sam na kontrolnoj točci u Vrbanjcima, a potom sam raspoređen u teritorijalnu obranu i prebacili su me u magazin. Kad sam vidio što se u ratu radi i kako se na nesreći poštenih ljudi, bez obzira na to koje su vjere, bogate lopovi, odlučio sam sve napustiti i pobjeći u Njemačku. Tamo sam radio bez problema šest godina, a onda su me Nijemci uhapsili i pripremili mi klasični politički proces."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Suđenje_za_genocid_u_Bosni_i_Hercegovini#Njema.C4.8Dki_sudovi

Nashvatljivo je da se vi republikosrbi pozivate na pravo ..

Kako mozes tako da pricas?Znas li koliko je verskih muslimanskih objekata ostalo na podrucju Juznog Sudana u kojima su sahranjeni sudanski srednjovekovni vladari koje je islam proglasio svecima (koji su pod zastitom UNESCO-a) i znas li da su muslimani Sudana tamo bili 1523. godine jednu od odsudnih bitaka za svoju istoriju,izgubili su,ali im je ona dala snagu i moralnu potporu da se kasnije oslobode tudjinske vlasti i izbore nezavisnost...

sta me boli qurac

sto manje muslimana i sto manje muslimanske drzave to je ovaj svet srecnije mesto za zivot.

puna podrska nezavisnosti juznog sudana i darfura. narocito juznog sudana.

Tacno tako. Prirodne granice imaju jedino Egipat, Madagaskar, Libija, Džibuti, Ruanda, Etiopija, JAR i neke patuljaste države.

pa cim vidis da su granice izmedju africkih drzava prava linija znas da je ta granica neprirodna. afrika nije ameirka gde su englezi i ostali doseljenici i kolonosti poubijali indijance i prisvojili njihovu zemlju vec je kontinent na kojem je zivelo i zivi hiljade raznih etnickih skupina

"Povijest
U starom su vijeku u dolini gornjeg Nila, na području između prve i šeste katarakte tada zvanom i Nubija, postojala tri kušitska i meroetska kraljevstva. Na njih je velik utjecaj izvršila civilizacija Starog Egipta s kojom su se često sukobljavali, ali i trgovali i preuzimali njene kulturne stečevine.

U trećem ili četvrtom stoljeću na područje Sudana proširilo se kršćanstvo, ali sredinom 7. stoljeća sa sjevera dolazi islam koji tijekom sljedećih 1000 godina postaje dominatna vjera. Važna kraljevstva srednjovjekovnog Sudana bila su Makurija i Sennar.

Godine 1820. Sudanom je zavladao susjedni Egipat. Egipatska vlast, a osobito pokušaj ukidanja ropstva u drugoj polovici 19. stoljeća, koji su podupirale zapadne kolonijalne sile, izazvali su veliko nezadovoljstvo Sudanaca pa je 1880-ih izbila pobuna pod vodstvom Muhammada ibn Abdalle (Mahdija) koja je nakon početnih velikih uspjeha okrunjenih osvajanjem Kartuma 1885. i uspostavom države ipak ugušena pobjedom britanske vojske 1898. Formalno kondominij Velike Britanije i Egipta, Sudan je de facto bio pod upravom Britanaca koji su ga podijelili na napredniji arapski sjever i afrički jug koji je prepušten kršćanskim misionarima.

Godinu dana prije stjecanja neovisnosti 1956. na jugu je izbio građanski rat zbog nezadovoljstva tamošnjih kršćana hegemonijom muslimana u političkom i gospodarskom životu zemlje. Mirovni je sporazum postignut 1972. poslije 17 godina borbi, ali se rat ponovno rasplamsao 1983. nakon ukidanja dogovorene autonomije juga i uvođenja elemenata šerijata u sudanske zakone. Od neovisnosti, Sudanom su uglavnom vladali vojni časnici koji su na vlast dolazili državnim udarima. Tijekom 1990-ih ovdje je svoju bazu imao Osama bin Laden. Godine 2003. sukobile su se provladine paravojne postrojbe Janjaweed i nearapski islamski gerilci u istočnoj pokrajini Darfur.
Stanovništvo
Prema popisu iz 1981. broj stanovnika iznosio je 21 milijun. Zbog građanskog rata popisi od tada nisu provođeni, a prema procjenama iz 2003. Sudan je imao 38 milijuna stanovnika. Stanovništvo brzo raste u širem području glavnoga grada Kartuma (Kartum-Omdurman-Sjeverni Kartum) u kojem živi od 6–7 milijuna ljudi, uključujući i 2 milijuna izbjeglica iz područja na jugu zemlje zahvaćenih sukobima i poljoprivrednih zona pogođenih sušom.

Sudan je snažno obilježen prisutnošću dviju različitih kulturnih tradicija – arapske na sjeveru i afričke na jugu. Unutar svake od njih postoje stotine etničkih, plemenskih i jezičnih skupina što iznimno otežava učinkovitu međusobnu suradnju.

Veći dio zemlje zauzimaju sjeverne pokrajine u kojima se nalazi i većina urbanih središta. Stanovništvo je ondje uglavnom muslimansko, a uz arapski govore se i mnogi domaći jezici.

Na jugu i zapadu stanovništvo pripada tradicionalnim domaćim vjerovanjima ili kršćanstvu. Građanski rat koji se na ovom području vodi s kraćim prekidima od stjecanja neovisnosti 1956. uzrokovao je gospodarsku i demografsku katastrofu.

Veći dio stanovništva koncentriran je u dolini Nila i njegovih pritoka. Osobito je velika gustoća naseljenosti u glavnom pamučnom području zemlje, sjevernom dijelu međuriječja Bijelog i Plavog Nila. Pustinjski predjeli na sjeveru i sjeverozapadu gotovo su nenaseljeni.

Osim aglomeracije glavnog grada veličinom se ističe i Port Sudan na obali Crvenog mora."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sudan

Ti izgleda nisi za Islamsku drzavu.Inace ja ne cestitam onima koji izdaju Islamsku drzavu tako da se juzni Sudan moze otcjepiti ali oni ostaju izdajnici Islamske drzave a zna se sta se radi sa izdajnicima.

Ti izgleda nisi za Islamsku drzavu.Inace ja ne cestitam onima koji izdaju Islamsku drzavu tako da se juzni Sudan moze otcjepiti ali oni ostaju izdajnici Islamske drzave a zna se sta se radi sa izdajnicima.

Ти си генерално чудан лик кога си и сви остали муслимани на крсти стиде.............теби је ближи неки суданац него први комшија Србин...........Опрости али зрео си за "посматрање"

Back