Konflikt u Sudanu

Nezavisnost Južnog Sudana i Darfura

• Podržavam otcepljenje Južnog Sudana i Darfura

• Podržavam otcepljenje Južnog Sudana

• Podržavam teritorijalni integritet Sudana

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

denacifikator

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.257
_49523943__49476474_sudan_abyei304-1.gif

Sudan je površinski najveća afrička zemlja, koja bi uskoro mogla da se smanji približno za polovinu.

Sledeće godine, odnosno 2011 biće održan referendum o nezavisnosti hrišćanskog dela Sudana, odnosno Južnog Sudana. Pravo na referendum, koji će biti priznat od strane diktatorske centralne vlade, Južni Sudan izborio je građanskim ratom (1983-2005).

Darfur je sledeća oblast koja bi se mogla otcepiti od Sudana, ali legalno na to nema pravo. Za razliku od Južnog Sudana gde je konflikt bio verske prirode (između centralne muslimanske vlade i hrišćanskog JS), u Darfuru se radi o etničkom konfliktu između arapske muslimanske centralne vlade i darfurskih crnačkih muslimana. Arapski muslimani su vršili represiju nad crncima, što je dovelo do građanskog rata 2003.
Inače, Darfur je bio nezavisna država dok ga Egipat (u sastavu VB) nije anektirao.

Poslednja izmena:
Bas me briga.

Inace sve te granice su Evropejci nacrtali na berlinskom kongresu. Niti su gledali na narode koji tamo zive ili bilo sta drugo.

Ako vec pitas puna podrska juznom Sudanu.

Kako mozes tako da pricas?Znas li koliko je verskih muslimanskih objekata ostalo na podrucju Juznog Sudana u kojima su sahranjeni sudanski srednjovekovni vladari koje je islam proglasio svecima (koji su pod zastitom UNESCO-a) i znas li da su muslimani Sudana tamo bili 1523. godine jednu od odsudnih bitaka za svoju istoriju,izgubili su,ali im je ona dala snagu i moralnu potporu da se kasnije oslobode tudjinske vlasti i izbore nezavisnost...

Kako mozes tako da pricas?Znas li koliko je verskih muslimanskih objekata ostalo na podrucju Juznog Sudana u kojima su sahranjeni sudanski srednjovekovni vladari koje je islam proglasio svecima (koji su pod zastitom UNESCO-a) i znas li da su muslimani Sudana tamo bili 1523. godine jednu od odsudnih bitaka za svoju istoriju,izgubili su,ali im je ona dala snagu i moralnu potporu da se kasnije oslobode tudjinske vlasti i izbore nezavisnost...

Ako mislis na Kosovu. Ja sam odavno za podelu.

A uporedzenje ti je do mojega. Arapi nikad nisu ziveli na Jugu Sudana, samo su jurili robove tamo.

Mislim da je vrijem da i ja kazem jednu rijec o ovom konfliktu.istina je da se desio konflikt najvece razine i da je pocinjeno mngo zlocina ali to nije razlog da se Sudan mora cijepati jer to je protivno medjunarodnom pravu.Mislim da jedino sto moze juzni Sudan da dobije je autonomija u sastavu Sudana a nikako ne dolazi u ozbir otcjepljivanje a za ovu nastalu situaciju su prevashodno krivi Arapi jer nisu htjeli da postuju prava Crnaca koji su muslimani isto kao i Arapi.Mislim da je to najveci problem i da je zbog toga otvoreno zariste u Darfuru i juznom Sudanu.Ipak ja se ne slazem sa tim da se treba cijepati drzava Sudan jer ako bi poceo da se primjenjuje takav princip onda bi se to moglo prisiti i na ostale drzave tako da ne mislim da je to dobro za juzni Sudan da proglasi nezavisnost.Ipak WSudan mora smijeniti Omara al basira i mora se izvinuti utlacenim Crncima za zlocine koje je pocinio Omar al Basir i treba upozoriti juzni Sudan da se ne moze otcjepljivati nego da svoja prava mora traziti u okviru Sudanske drzave tako da predstoji jedna veoma opasna igra koju pripremaju Ujedinjene Nacije time sto bi mozda priznali juzni Sudan za nezavisnu drzavu a to je ravno unistenju Sudanske drzave.Mislim da Sudan nije priznao Kosovo iz razloga sto ima i on svoje probleme oko manjina i mislim da Sudan mora sanirati odnose i da sjedne sa predstavnicima juznog Sudana od koji su vecina pagani a ima nesto malo Krscana.Mislim da se mora stvar rijesiti na pravi nacin i da se trebaju Sudanci pozvati na Muslimankso jedinstvo i da krenu zajedno u izgradnju drzave Sudana.
Zvanicno u Sudanu ima 70% muslimana od toga su animisti 25% stanovnistva i na kraju Krscani cine 5% stanovnistva tako da ne vidim da se tu radi o sukobu izmedju Krscana i muslimana nego da je u pitanju greska Arapa koji su zapostavili Crnce animiste i tako im prekrsili ljudska prava.Mislim da nikome ne godi da se osnuje animisticka drzava koja bi bila siromasnija od Etiopije i mislim da bi to bila greska medjunarodne zajednice.

sudan-map-political.jpg

Mapa Sudana sa postojecim regionima ili provincijama

511px-Political_Regions_of_Sudan%2C_July_2006.svg.png

Ovo je mapa Sudana koji prikazuje plavom bojom juzni Sudan a na zapadu zemlje je oznacen zelenom bojom Darfur.Lijepa je drzava Sudan i slatka je kao med i rado bih zivio u Sudanu medju muslimanima.

Nije protivno međunarodnom pravu, jer Južni Sudan ima pravo na otcepljenje koje mu je odobrila centralna sudanska vlada.

Po kojem osnovu je centralna vlada u Kartumu odobrila otcjepljenje juznog Sudana.Nisu valjda ludi da sami cijepaju svoju drzavu.nedavno je i Moammar al Ghdafi rekao da bi otcjepljenje juznog Sudana bio presedan.Ne razumijem otkud moze centralna vlada Sudana da odobri otcjepljenje juznog Sudana.Inace u juznom Sudanu zive animisti crnci i Krscani crnci.

Otpiši taj plavi deo, jer sledeće godine će biti referendum za nezavisnost. Zna se da je javno mnjenje u velikoj većini za otcepljenje od sudanske tiranije.

Darfur nema prava da se odvoji, ali tamo se dešavaju stravični zločini nad Crncima i neophodna je međunarodna intervencija.

Granice svih Afričkih zemalja su kolonijalne i kao takve nefunkcionalne. One su jedan od razloga što je Afrika uvek usijano vruća od međunacionalnih konflikata. Neredak je slučaj da u jednoj zemli postostoje desetine, pa čak i stotine etničkih skupina.
Razvijenom svetu ne odgovara stabilna Afrika u kojoj raste standard i bogatstvo. Stoga do velikih promena granica neće doći, a što se ostatka sveta tiče neka se u Africi svi poubijaju.

Po kojem osnovu je centralna vlada u Kartumu odobrila otcjepljenje juznog Sudana.Nisu valjda ludi da sami cijepaju svoju drzavu.nedavno je i Moammar al Ghdafi rekao da bi otcjepljenje juznog Sudana bio presedan.Ne razumijem otkud moze centralna vlada Sudana da odobri otcjepljenje juznog Sudana.Inace u juznom Sudanu zive animisti crnci i Krscani crnci.

Bio je građanski rat između severnog muslimanskog i južnog hrišćanskog dela Sudana. Južni Sudan je bogatiji i samim tim uspeo je da se održi u ratu protiv tiranije sa severa. Potpisano je primirje uz uslov da se održi referendum o nezavisnosti Južnog Sudana, što je centralna sudanska vlast prihvatila jer je na neki način izgubila rat.
Inače, Sudan je veštačka tvorevina kao i većina afričkih zemalja. Sasvim bi bilo prirodno da se raspadne.
Referendum će priznati sudanska vlast, kao i ceo svet ;). 2011. ćemo dobiti novu državu - Južni Sudan.

Otpiši taj plavi deo, jer sledeće godine će biti referendum za nezavisnost. Zna se da je javno mnjenje u velikoj većini za otcepljenje od sudanske tiranije.

Darfur nema prava da se odvoji, ali tamo se dešavaju stravični zločini nad Crncima i neophodna je međunarodna intervencija.

Kako mozes to reci?Objasni po cemu je centralna vlada iz Kartuma odbrila nezavinsot juznog Sudana?Mislim da je to nelogicno da se u 21 vijeku osniva animisticka drzava koja ce biti siromasna a vjerujem da nemaju ni kadrova za osnivanje drzave.Mislim da je to suluda ideja i da Sudan to nece dozvoliti.Zasto se zalazes za otcjepljenje juznog Sudana kada je Kosovo na isti nacin otcjepljeno?Mislim da tu nema veze sa nicim.
Recite mi samo nisam obavijesten da li su prisutne strane snage u juznom Sudanu i Darfuru i da li postoji neka UN misija u toj drzavi?

Granice svih Afričkih zemalja su kolonijalne i kao takve nefunkcionalne. One su jedan od razloga što je Afrika uvek usijano vruća od međunacionalnih konflikata. Neredak je slučaj da u jednoj zemli postostoje desetine, pa čak i stotine etničkih skupina.
Razvijenom svetu ne odgovara stabilna Afrika u kojoj raste standard i bogatstvo. Stoga do velikih promena granica neće doći, a što se ostatka sveta tiče neka se u Africi svi poubijaju.

Tacno tako. Prirodne granice imaju jedino Egipat, Madagaskar, Libija, Džibuti, Ruanda, Etiopija, JAR i neke patuljaste države.

Back