- Poruka
- 1.257
Odgovorio sam ti.Kako mozes to reci?Objasni po cemu je centralna vlada iz Kartuma odbrila nezavinsot juznog Sudana?Mislim da je to nelogicno da se u 21 vijeku osniva animisticka drzava koja ce biti siromasna a vjerujem da nemaju ni kadrova za osnivanje drzave.Mislim da je to suluda ideja i da Sudan to nece dozvoliti.Zasto se zalazes za otcjepljenje juznog Sudana kada je Kosovo na isti nacin otcjepljeno?Mislim da tu nema veze sa nicim.
Recite mi samo nisam obavijesten da li su prisutne strane snage u juznom Sudanu i Darfuru i da li postoji neka UN misija u toj drzavi?
Bio je građanski rat između severnog muslimanskog i južnog hrišćanskog dela Sudana. Južni Sudan je bogatiji i samim tim uspeo je da se održi u ratu protiv tiranije sa severa. Potpisano je primirje uz uslov da se održi referendum o nezavisnosti Južnog Sudana, što je centralna sudanska vlast prihvatila jer je na neki način izgubila rat.
Inače, Sudan je veštačka tvorevina kao i većina afričkih zemalja. Sasvim bi bilo prirodno da se raspadne.
Referendum će priznati sudanska vlast, kao i ceo svet . 2011. ćemo dobiti novu državu - Južni Sudan.
Nisam ja kriv što je Sudan priznao pravo Južnom Sudanu na nezavisnost. To je plod rata, isto kao što je JNA kasnije priznala Sloveniji pravo na nezavisnost. Obrati se vlastima Sudana a ne meni