Konflikt u Sudanu

Nezavisnost Južnog Sudana i Darfura

• Podržavam otcepljenje Južnog Sudana i Darfura

• Podržavam otcepljenje Južnog Sudana

• Podržavam teritorijalni integritet Sudana

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kako mozes to reci?Objasni po cemu je centralna vlada iz Kartuma odbrila nezavinsot juznog Sudana?Mislim da je to nelogicno da se u 21 vijeku osniva animisticka drzava koja ce biti siromasna a vjerujem da nemaju ni kadrova za osnivanje drzave.Mislim da je to suluda ideja i da Sudan to nece dozvoliti.Zasto se zalazes za otcjepljenje juznog Sudana kada je Kosovo na isti nacin otcjepljeno?Mislim da tu nema veze sa nicim.
Recite mi samo nisam obavijesten da li su prisutne strane snage u juznom Sudanu i Darfuru i da li postoji neka UN misija u toj drzavi?
Odgovorio sam ti.
Bio je građanski rat između severnog muslimanskog i južnog hrišćanskog dela Sudana. Južni Sudan je bogatiji i samim tim uspeo je da se održi u ratu protiv tiranije sa severa. Potpisano je primirje uz uslov da se održi referendum o nezavisnosti Južnog Sudana, što je centralna sudanska vlast prihvatila jer je na neki način izgubila rat.
Inače, Sudan je veštačka tvorevina kao i većina afričkih zemalja. Sasvim bi bilo prirodno da se raspadne.
Referendum će priznati sudanska vlast, kao i ceo svet . 2011. ćemo dobiti novu državu - Južni Sudan.

Nisam ja kriv što je Sudan priznao pravo Južnom Sudanu na nezavisnost. To je plod rata, isto kao što je JNA kasnije priznala Sloveniji pravo na nezavisnost. Obrati se vlastima Sudana a ne meni ;).

I Sudan ima svoje prirodne granice jer ova drzava Sudan koja je cjelovita je osnovana na osnovu Arapskog utjecaja i mislim da su za ovu nastalu situaciju krivi Arapi sto nisu postovali crnce muslimane a mislim da se to moze srediti jedino ponovnim ujedinjenjem.Inace sto se tice juznog Sudana u to sumnjam da ce Kartum ravnodusno gledati kako joj se odvaja dio njene teritorije jer ce ponovo izbiti sukobi i ponovo ce Sudan uspostaviti suverenitet nad svojom zemljom.ne podrzavam nikakvo otcjepljivanje jedne teritorije od Sudana i mislim da Sudan ima snage da teroriste treba pobiti i da se uspaostvi nova vlast u Sudanu koja bi ravnopravno gledala na crnce i na sve ostale gradjane.Niko nije lud da stvara animisticku drzavu koja ne bi imala efekta i mislim da je prirodna granica Sudana upravo ovakava kakva je i i da nema mijenjanja drzavne teritorije te zemlje.Mnogo sam se iznervirao sto su stanovnici juznog Sudana rijesili da se otcjepe jer na to nemaju prava i moraju da se pomire sa Sudanskom vladom kako bi se iznudila neka autonomija.

I Sudan ima svoje prirodne granice
Ima, ali u tim prirodnim granicama svakako ne spadaju Darfur (crnačka muslimanska teritorija koja je bila nezavisna država a kasnije anektirana od strane Egipta, pa dodata Sudanu) i Južni Sudan (crnačka hrišćanska teritorija, u kojoj su većina Dinke a ne nekakvi Arapi).
jer ova drzava Sudan koja je cjelovita je osnovana na osnovu Arapskog utjecaja i mislim da su za ovu nastalu situaciju krivi Arapi sto nisu postovali crnce muslimane a mislim da se to moze srediti jedino ponovnim ujedinjenjem.
To je isto kao kada bi ujedinjavao Jevreje i naciste. Arapi (vlast) decenijama čine sistematski genocid nad crncima i hrišćanima.
Inace sto se tice juznog Sudana u to sumnjam da ce Kartum ravnodusno gledati kako joj se odvaja dio njene teritorije jer ce ponovo izbiti sukobi i ponovo ce Sudan uspostaviti suverenitet nad svojom zemljom.
Sudaj je pored toga što je počinio masovne zločine, kapitulirao je, i opet bi kapitulirao da izbije rat. Zato su južnjacima i dali pravo na otcepljenje. Južni Sudan je prebogat naftom, on je afrički UAE. Ekonomski će nadjačati Sudan (ako ga već i nije nadjačao), ima podršku sveta (pa čak i islamskog sveta, jer ostale muslimanske zemlje ne žele da gledaju zločinačku vlast Sudana kako sprovodi teror). Bilo kakva vojna akcija prema Južnom Sudanu bila bi za Sudan potpisana smrtna presuda. Sudanci će se uzdržati od sukoba i priznaće nezavisnost Južnog Sudana, isto kao što jeSrbija priznala nezavisnost Crne Gore. Bez i jednog metka.
ne podrzavam nikakvo otcjepljivanje jedne teritorije od Sudana i mislim da Sudan ima snage da teroriste treba pobiti i da se uspaostvi nova vlast u Sudanu koja bi ravnopravno gledala na crnce i na sve ostale gradjane.
Ovo je glupost. Jedini teroristi su sudanske vlasti.
Zamisli da Srbija anektira Bosnu i Makedoniju (kao što je Sudan uradio sa Darfurom i jugom). Zamisli da centralna vlast Srbije počini genocid nad građanima Bosne i Makedonije. Zamisli da se pojavi neko i kaže: protiv sam otcepljenja Makedonije i Bosne od Srbije, ali sam za to da se izabere multietnička vlada...

Који Хришћани живе у Јужном Судану, Православни, Римокатолици или Протестанти ?
Ако су Римокатолици у питању, свеједно ми је.
Ако су Православни Хришћани, подржавам њихову независност.
Уколико је реч о Протестантима, зависи од више фактора...

U Sudanu zivi svega 5% Krscana a vecina su Animisti koji sacinjavju 25% tako da mislim da u Juznom Sudanu zive Animisti Crnci i Krscani koji zele nezavisnost.Pitanje je da li bi Juzni Sudan bio Krscanska teritorija jer ako podjemo od toga da ima vise animista onda je ce to biti animisticka drzava i to je jedna opca glupost davati drzavu paganima koji ne znaju nista o vjeri.Mislim da se juzni Sudan nece otcjepljivati jer bi to znacilo kraju medjunarodnom pravu i to bi bio istinski presedan tako da ne bih mogao pomisliti da postoji juzni Sudan koji je prije svega paganski i ne mkoze se odrzati sa svojom vjerom tako da je najbolje juznom Sudanu da se pripoji Sudanu i da postane autonomija u okviru Sudana.Mislim da je to jedino odrzivo rjesenje i da se jedino tako moze urediti Sudan.A sto se tice opaske Gazije zasto na boli za Sudan mislim da mene narocotio boli za Sudan jer to je moja muslimanska zemlja i ja nju zalim da se rascjepka tako da volim da se Sudan oporavi i da bude jedna jaka drzava u Africi.Mislim dosta je bilo ratovanja i vrijeme je da se nesto promijeni u vlasti Sudana i vrijeme je da se sprovedu reforme koje bi znacile ekonomski i politicki oporavak te Islamske zemlje.

U principu, ja sam protiv menjanja međunarodnih granica. Međutim, kada je Afrika u pitanju, tu stvari ne stoje baš najpravilnije postavljene. Kao što vež neko napisa, granice afričkih država su većinom kolonijalne granice, odnosno, jako retko se poklapaju sa etničkim granicama, pa se dešava da u jednoj državi živi više naroda, koji nemaju ništa zajedničko ili se čak ni ne podnose, a neki drugi narod je rascepan u više država.

Moje mišljenje je da ne treba da se menjaju granice nigde u svetu, koje su rezultat istorijskih državotvornih težnji raznih naroda, dok te kolonijalne granice u Africi bi trebalo malo "pretresti", i time stvoriti mir na tom kontinentu. Naravno, to neokolonistima ne ide u prilog, i ne pada im na pamet.

Ma sta mi naprica.Pa prva Amerika nije sagradjena po etnickom principu jer mnoge teritorije su pripadale Meksiku ili Spanskoj koloniji tako da mnoga mjesta u Americi imaju Spanski korijen rijeci.Tih primjera ima svuda i u Rusiji i Kini tako da se ne moze manipulirati sa narodom Sudana koji je jedinstven i zeli da zivi zajedno.Mislim da su unutanrje razmirice izmedju Sudanskih naroda samo jedan icnident i nezadovoljstvo gradjana vlascu u Kartumu ali nema svrhe govoriti o tome da je Sudan vjestacka drzava jer ima 70% muslimana a ostalo su nemuslimani.Valjda imaju pravo i nemuslimani da zive u muslimanksoj zemlji i ne znaci da se teritorija jedne Islamske zemlje mora po svaku cijenu prekrajati ako je jedan region naseljen nemuslimanima.Znaci tu ima logike da se trazi autonomija ali otcjuepljenje ne dolazi u ozbir jer ce se Sudanska vlast suprostaviti otcjepljivanju teritorije i nece dozvoliti da joj manjina odlucuje o buducnosti zemlje.Kao prvo animisti moraju da se obrazuju i da prime monotesiticku vjeru da bi opstali u Sudanu a kao animisti juzni Sudan nema nikuda da se otcjepljuje.

sudan_map.gif

Samo ovakakv Sudan moze opstati i nikakav drugi Sudan se ne moze stvarati.Ipak je Sudan Islamska zemlja i ona ima pravo da proglasi Islamsku Republiku i da pozove animiste da prime Islam kako bi se vjerski obrazovali.

Ma sta mi naprica.Pa prva Amerika nije sagradjena po etnickom principu jer mnoge teritorije su pripadale Meksiku ili Spanskoj koloniji tako da mnoga mjesta u Americi imaju Spanski korijen rijeci.Tih primjera ima svuda i u Rusiji i Kini tako da se ne moze manipulirati sa narodom Sudana koji je jedinstven i zeli da zivi zajedno.Mislim da su unutanrje razmirice izmedju Sudanskih naroda samo jedan icnident i nezadovoljstvo gradjana vlascu u Kartumu ali nema svrhe govoriti o tome da je Sudan vjestacka drzava jer ima 70% muslimana a ostalo su nemuslimani.Valjda imaju pravo i nemuslimani da zive u muslimanksoj zemlji i ne znaci da se teritorija jedne Islamske zemlje mora po svaku cijenu prekrajati ako je jedan region naseljen nemuslimanima.Znaci tu ima logike da se trazi autonomija ali otcjuepljenje ne dolazi u ozbir jer ce se Sudanska vlast suprostaviti otcjepljivanju teritorije i nece dozvoliti da joj manjina odlucuje o buducnosti zemlje.Kao prvo animisti moraju da se obrazuju i da prime monotesiticku vjeru da bi opstali u Sudanu a kao animisti juzni Sudan nema nikuda da se otcjepljuje.

sudan_map.gif

Samo ovakakv Sudan moze opstati i nikakav drugi Sudan se ne moze stvarati.Ipak je Sudan Islamska zemlja i ona ima pravo da proglasi Islamsku Republiku i da pozove animiste da prime Islam kako bi se vjerski obrazovali.

E, ajde više, skini mi se s kurrca s tim tvojim muslimanima. **** te, o čemu god se priča, ti sve gledaš kroz prizmi islama.

Sudan je moja drzava i oni su muslimani i ja ih volim ne mogu da dopustim da se oni mucu sa teroristima sa juga nego se zalazem da Sudan povede jednu vojnu na jug i da savlada separatiste jer oni se ne mogu drugacije nazavti nego separatisti.Inace Sudan je muslimanska zemlja i nju ne moze niko da cijepa i znam da su prisutne snage UNa u juznom Sudanu ali i pored toga se ne moze otcjepiti juzni Sudan zato sto to ne daju muslimani i zato sto svijet ne da da se kroje granice na steti drugih.Volim da odem u Sudan i da se prosetam njihovim gradovima i da popijem kahvu u Kartumu sa muslimanima i da klanjam se Allahu u Dzamijama sirom Sudana.

Ta teza je preuzeta od Al Kaide ali ja nisam Al Kaida koja zeli da upropasti sve Islamske drzave.Ja se zalazem za Islamske drzave da postanu sve pojedinacno jake kako na ekonomskom tako i na civilizacijskom planu i kad su islamske zemlje jake onda muslimani svijeta imaju jacu zastitu.reci mi kako se moze osnovati Kalifat dok se ne stvori drzava?Znaci mora da se stvori drzava i da izgleda lijepo i jako pa onda moguce je stvaranje nek unije i tako necem slicnom sto bi licilo na Kalifat.Inace ako se ne budemo brinuli za Islamske drzave onda ce nam sve Islamske drzave biti rascjepane i slabo ekonomski jake.Na primjer Talibani zele da non stop ratuju i da osnuju Kalifat kroz terorizam i ubijanje i zato ja ne podrzavam Al Kaidu koja ima opasne teze i tezi da da se islam svede na jednu malu religiju koja ce biti okicena misionarstvom i lutati po svijetu i misliti da sire Islam ako neki na primjer Njemac primi Islam.Ipak to nije borba za Islam i za pravu stvar Islama.Ja se borim da sve drzave Islamske budu jake i stabilne kako bi se mogla osnovati jaka muslimanska pozadina.

Sudan je jedna lijepa zemlja koju moraju svi postovati.Sudan ne bi bio tako lijep da nema tako blistavu historiju jer on je nekada bio dio Egipatskog carstva tako da Sudan nije od jucer i zato Sudan je po meni jedna lijepa drzava koja treba da se ocuva jer ona to zasluzuje jer je to jedna prelijepa zemlja.Sudan ima izlaz na more i to na Persijski zaliv koji bi mogao biti jedna lijepa turisticka destinacija za Europljane.Zasto onda od Sudana ne napraviti jednu lijepu turisticku zemlju nego da se cijepa i da trpi gubitak teritorije.To je meni zao i zato zalim ako ce se jucni sudan otcjepiti jer za to se nema razloga jer juzni Sudan moze dobiti samo autonomiju i to bi mislim bilo dovoljno za jednu drzavu Sudan koja zeli ocuvati svoje granice.Mislim da ce UN imati razumijevanja za Sudan i u kojoj je situaciji Sudanski narod tako da ce pronaci rjesnje da Sudanski narodi nadju zajednicki jezik i da se ujedine u jednu drzavu.Mislim da nema razloga za sukobe i da Arapi moraju biti postovan narod kao vecdinski narod u toj zemlji i da crnci moraju da nadju zajednicki jezik sa Arapima kako bi mogli zajedno zivjeti u slozi i u miru.Mislim da je razlog sukobu nedostatak razumijevanja za jednu rasu a to je crnacku rasu koja ima ista prava u Sudanu kao i bijela rasa tako da su Arapi morali da se pozovu na Islam i na ujedinjenje kako bi mogli imati za sebe cijeli narod.Moje je barem misljenje da Omar al Basir mora dati ostavku i da se mora predati medjunarodnom sudu za ratne zlocine jer ce jedino takvo ponasanje Sudana udobrovoljiti separatiste da odustanu od projekta juzni Sudan i da ce UN shvatiti da Sudan zeli da se promijeni nabolje i da zeli zivjeti sa drugim narodima u zemlji.Znaci treba jak garant mira Sudanskom narodu i treba mu jaka i stabilna vlast.Mislim da Sudan sa Omarom al Basirom ne moze daleko stici i da ce cijeli svijet biti za to da se Sudan prekroji a to ne ide u prilog muslimanksom narodu koji bi zelio da Sudan ostane cjelovit.Znaci Sudanska vlada se mora mijenjati i mora promijeniti odnos prema drugim narodima tako sto ce pruziti sansu juznom Sudanu da zivi u drzavi Sudan zajedno sa Arapima i crncima muslimanima i tako izgraditi jednu stabilnu vladu koja ce biti jaka i u kome ce Suedan pronaci samog sebe.

220px-Minaret_S.jpg

Minaret u Port Sudan

Poslednja izmena:
Drago mi je sto su forumasi glasali vecinom za cjelovitost i nedjeljivost drzave Sudana i mislim da je to jedan dobar izbor jer Sudan je u istoj situaciji kao Srbija sa Kosovom koje je oteto rezolucijom 1244.Mislim da Sudan ne bi nikada priznao Kosovo jer Sudan ima problem napada na njenu teritoriju i suvrenitet i separatistima sa juga se ne moze dati nezavisnost i nadam se da se nece odluciti na referendum jer ce to dodoatno podgrijati odnose izmedju zvanicne vlade Sudana i terorista iz juznog Sudana.Trebamo svi da smo svjesni da Sudan mora opstati kao drzava jer je kao takava ustanovljena i ne moze se dijeliti jer Sudan je zemlja muslimana i to ce tako ostati i nije samo Sudan zemlja muslimana nego svih njenih gradjana i zato se ne moze dijeliti Sudan jer sudan ce ostati Islamskom drzavom koja ce biti uzor svim drzavama u regionu.

Mislim da ce Sudan ostati cjelovit jer niko ga ne moze podijeliti jer Sudan je stara drzava i ona zasluzuje da bude Islamska drzava u pravom smislu.Nijedan se musliman nece pomiriti sa cinjenicom da se odvaja juzni Sudan koji otcjepljuje veliki dio teritorije za Sudan tako da Sudanska vlast a ni muslimani nece dozvoliti da se otcjepljuje dio Sudanske teritorije.Mislim da mora doci do smjene Omara al Basira i da se on mora predati medjunarodnom sudu kako bi bilo olaksano Sudanu da nastavi zastitu svog suvreniteta.Mislim da ce se Omar al Basir odbraniti sa pravim razlogom i da nece biti osudjen na kaznu zatvorom.Inace Sudan je jedna lijepa zemlja i meni se dopada za zivot tako da je ona raznolika jer ima crnaca i bijelaca a Arapi su dominantan narod u drzavi i Arapski jezik je sluzbeni jezik u Sudanu.Zbog toga se moraju urazumiti Crnci muslimani koji moraju prinzati drzavu Sudan jer Arapi su jedan divan narod i zasluzuju paznju tako da je dobro da se udruze muslimani i da se juzni Sudan pripoji drzavi Sudanu uz posebnu autonomiju.Jedino je to rjesenje za nastalu situaciju i mislim da ce se Sudan spasiti otcjepljivanja dijela njegove teritorije i nadam se da ce ga u tome podrzati vecina drzava u svijetu.

sudan-map.gif

Mapa Sudana

Sudan ce biti ovako cjelovit i nece biti dijeljenja drzave jer Sudan spada u najvece drzave Afrike i ona je jedna plemenita drzava koja je vrijedna svakog postovanja.Sudanci su jedan narod koji mora shvatiti da moraju da se ujedine i da zajedno izgrade drzavu Sudan.Sudan je inace Islamska zemlja sa 70% muslimana.

Sudan je jedna slatka drzava koja je prepuna muslimana i ja volim da ta drzava bude cjelovita jer nikako ne bih mogao svhatiti da se drzava Sudan cijepa a to je prosto nemoguce i to se ne smije dogoditi.Drzava Sudan ce smoci snage da se oporavi i da smiri separatiste sa juga koji zele da otcjepe dio Sudanske teritorije i vjerujem da ce vlada u Kartumu da preduzme neke mjere kako bi se sprijecili pobunjenici da odvoje juzni Sudan od matice.To se prosto ne moze dogodoti da se Sudan rascjepka jer on je cjelovit i jedino takav moze funkcionirati i jedino tako se moze uspoataviti ravnopravnost svih gradjana na cijeloj teritoriji.Sudan mora prevashodno da ide ka ujedinjenju a najbolje je proglasiti drzavu Islamskom kako bi se mogli odbraniti interesi muslimana u Sudanu jer interes muslimana u Sudanu je da se drzava ne moze cijepati i da mora postati cjelovita.Sada su prisutne snage Ujedinjenih Nacija ali one nece moci vjecno odrzavati mir u Sudanu jer ako se pobunjenici sa juga odluce na separaciju onda ce Sudan morati da stupi u zavodjenje reda na svome teritoriju i morat ce da se sukobi sa pobunjenicima sa juga.

Imao bih jos mnogo toga reci o Sudanu koja je jedna fantasticna zemlja i koja plijeni paznjom.kartum je jedan izvanredan grad i to je grad koji se pozeljeti moze a jedan od ljepsih gradova je Port Sudan na priobalju.Sve je to lijepo i sve je to lijepo uredjeno i drzave su definirane unaprijed tako da ne bih mogao pomisliti da se Sudan moze dijeliti.Sudan je jedna nezavisna drzava i to je jedna suverena drzava koja mora opstati i koja mora sacuvati svoje granice.Posto Sudan spada u najvece drzave Afrike mislim da se razumije da se ta drzava ne moze dijeliti nego Sudanski narod mora smoci snage da krene zajedno da radi na izgradnji Sudana kao najmodernije drzave i mora raditi na tome da se Sudanski narodi moraju ujediniti pod jednim plastom i da svima bude drag Arapski jezik koji je jedan omiljeni jezik u islamskom svijetu.Mislim da me razumijete i da mozete zapaziti koliko volim Sudan i koliko zelim da on uspije u pregovorima za ocuvanje suvreniteta.

Kako mozes tako da pricas?Znas li koliko je verskih muslimanskih objekata ostalo na podrucju Juznog Sudana u kojima su sahranjeni sudanski srednjovekovni vladari koje je islam proglasio svecima (koji su pod zastitom UNESCO-a) i znas li da su muslimani Sudana tamo bili 1523. godine jednu od odsudnih bitaka za svoju istoriju,izgubili su,ali im je ona dala snagu i moralnu potporu da se kasnije oslobode tudjinske vlasti i izbore nezavisnost...
Čibe!!!

Back