KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Причало се на форуму о кекс торти. А овде се постављају прелепе коцке. То ми је дало инспирацију да направим нешто "на брзака"
КОЦКЕ СА БАНАНАМА
Направити шербет и док је још млак умакати млечни кекс. Кекс ређати у тепсију (код мене ђувече 20х32) у два реда.
КРЕМ: Умутити 2 dl слатке павлаке и оставити да се хлади. 1 желатин растворити у 1/2dl воде. 200g беле чоколаде отопити на пари, па сјединити са 1dl загрејане слатке павлаке (не сме да проври). Сјединити чоколаду и желатин, мешати док се желатин не истопи и маса мало прохлади. Додати умућену павлаку и направити крем.
Танким слојем крема премазати кекс, поређати преко тога банане сечене на колутове и прекрити остатком крема. Охлађено украсити шлагом и по жељи декорисати.
Код мене је декорација за сликање, иначе, то се одмах поједе.

Prilozi

• P7150035.jpg
    P7150035.jpg
    45,8 KB · Pregleda: 28
Evo recept za ledene kocke

Sastojci
6 jaja
6 kaš. brasna
2 kaš. kakaoa
1 prašak za pecivo
PRELIV
350 gr. šećera
2 dl vode
BELA KREMA
1 l. mleka
15 kaš. oštog brašna
15 kaš. šećera
3 vanilin šećera
0,5 l vode
1 puter ili margarin
200 gr. prah šećera
GLAZURA OD ČOKOLADE
200 gr. tamne čokolade
2 kaš. ulja
5 kaš. mleka
Priprema

BISKVIT:

Penasto umutiti 6 belanca, pa dodati 6 žumanca, 6 kašike brašna, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaoa i peći u podmazanoj tepsiji od šporeta.

PRELIV:

Ušpinovati 350 gr. šećera sa 1 čašom vode i preliti preko pečene kore.

BELA KREMA:

1 l mleka skuvati sa 15 kašika oštrog brašna i 15 kašika šećera u ekspres loncu od 2l. za kuvanje mleka.
Kuvati duže vreme dok se brašno ne ukuva, postepeno dodavajući 0,5 l vode.
Ostavit da se krema dobro ohladi.

Posebno dobro umutiti puter ili margarin sa 200 gr prah šećera i pa u to dodati prethodan dobro ohladjen fil.

Staviti kolač u frižider da se ohladi i sutradan preliti sa glazurom od čokolade.

U posudu izmešati sve sastojke za glazuru od čokolade i postepeno zagrevati dok se ne otopi. Ne sme da provri!
Prohladjenu glazuru preliti preko kolača.

Још једне коцке, у ствари варијација оних са бананама:
ТЕСТО: 5 јаја, 5 кашика шећера, 5 кашика ораха, 2 кашике брашна. Пећи у подмазаном и брашном посутом плеху. Печено прелити шербетом (једно да буде хладно).
КРЕМ: Умутити 2 dl слатке павлаке и оставити да се хлади. 1 желатин растворити у 1/2dl воде. 200g беле чоколаде отопити на пари, па сјединити са 1dl загрејане слатке павлаке (не сме да проври). Сјединити чоколаду и желатин, мешати док се желатин не истопи и маса мало прохлади. Додати умућену павлаку и направити крем. У крем додати сецкано кандирано воће: манго, папаја, кора поморанџе, брусница...
Украсити шлагом и сећи коцке. (Ђурђевак је моје омиљено цвеће, зато је ту)

Prilozi

• P7240111.jpg
    P7240111.jpg
    58,8 KB · Pregleda: 26
Ovaj recept sam našla na forumu i isprobala za Djurdjevdan. Žao mi je jedino što nisam pored recepta napisala i ko ga je postavio
Štanglice sa smokijem
Potrebno je:

1 margarin,
6 kašika šećera,
6 kašika meda,
200gr crne čokolade,
200gr keksa,
2 kese Štarkovog smokija.-koristila sam 3 manje kese čokosmokija

Za glazuru:

150gr crne čokolade i
2,3 kašike ulja.
Ja sam smanjila količinu šećera i meda.Odlični su! A ovako su izgledali u mojoj režiji.Preliveni sa belom čokoladom

picture.php

Štanglice su divne baš lepe i dekorativne,:super: hvala ti za receptić:cmok:

Dragi moji,

Poslije recepta za praline krem evo i cuvenog Pariz Bresta.....
Ovaj kolac je nastao za vrijeme odrzavanja biciklisticke trke izmedju Pariza i Bresta pa je po tome dobio ime i oblik...Podsjeca na biciklisticki tocak.. ;)

Za tijesto je potrebno:
2.5 dl vode ( ili mlijeka)
150 g brasna
80g maslaca
4 jaja
1 supena kasika secera
malo soli
U serpu staviti da se grije voda, maslac, secer i so...Kad se sav maslac istopi, odjednom dodati brasno . Mjesati na laganoj vatri dok tijesto ne formira loptu i dok se ne pocne odvajati od zidova serpe.
Ostaviti da se hladi 5 minuta...
Dodavati jedno po jedno jaje neprestano mjesajuci poslije dodavanja svakog jajeta. Ja sam to radila mikserom sa spiralnim nastavcima....Mjesajte dok ne dobijete glatku homogenu smijesu.
Na papiru za pecenje, uz pomoc poslasticarskog sprica sa nekim vecim nastavkom, formirajte krug promjera 20-25 cm. Uz taj krug sa unutrasnje stran dodajte jos jedan i treci krug stavite u sredinu, povrh ova dva. Ako hocete, mozete dodati i koji sloj vise.. ;) Pospite "tocak" listicima badema.
Pecite 15-20 min u peci zagrijanoj na 180-200°C
Nemojte prerano otvoriti rernu da tijesto ne bi spalo!!!
Pecen kolac ohladite i horizontalno presjecite ostrim nozem!

Slike pripreme

Krema
4 zumnca
6 dl mlijeka
6 supenih kasika secera
1 vanil secer
40 gr gustina
40 gr pudinga od vanile
150 g de maslaca sobne temperature
3-4 supene kasike praline krema
Izmjesajte zumanca sa secerom pa dodajte gustin i puding. U sve sipajte 2 dl hladnog mlijeka i sve zajedno dobro izmjesajte. Ovu smjesu sipajte u 4 dl kopuceg mlijeka i kuvajte 5-6 minuta na laganoj vatri neprestano mjesajuci.
Ohladite....
Da se pri hladjenju ne bi formirala korica na povrsini fila, prekrijte ga prijanjajucom folijom tako da ona dobro nalegne na fil ili ga premazite malim komadicem putera.....
Dobro ohladjen fil umutite mikserom pa mu dodajte prethodno umucen maslaslac i paline krem. Sve dodro izmiksajte i pomocu poslasticarskog sprica nafilujte peceno tijesto. Kolac pospite secerom u prahu.....
Sve ovo podsjeca na nase Princez krofne....Zar ne?

2062064540106173065S600x600Q85.jpg

2254108710106173065S600x600Q85.jpg

Back