KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

:)
Moja mama odlično pravi ono što pravi, a ja opet volim eksperimentisanje, tako da u principu, ono što ona pravi, ne pravim ja, ono što ja pravim - ne pravi ona. Tako je i za žerbo kocke zadužena ona. Ja pokušavala par puta, u njenom odsustvu da ih napravim i nikad nisu bile ni blizu... Probala i sa raznim receptima - nije loše, ali nije to - to.
I kad mi se jedu, ona ih napravi, ja ne pitam kako i tako u krug.
Nedavno sam konačno pitala i upotrebila taj njen recept (kod nje je sve "na meru", profesionalna deformacija, pa je bilo lako - samo kad sam konačno pitala :zcepanje:) uz upozorenje da se te kore "jako teško razvlače".
Setim se ovog svog "patenta" (verujem da ga se još neko setio i sam) i primenim ga. Žerbo kocke ispale po ukusu kao mamine, al' mnogo manje "grbave" ;):zcepanje:

Smeh još jednom čestitam na izumu,ja imam tetku koja nikada do kraja nije rekla svoje recepte mislim, uvek bi zatajila ponešto, a sad kad je ostarila sad sve kaže i da ne pitam:hahaha:

Stano ne daju da ti dam poene, ali mogu ovako da te pohvalim.Kolaci su prelepi.Hvala Sneki na prevodu.Treba napomenuti i kolicinu.Istarski cukarin i Raspuknuti keks budu 50 komada, a Stakleni kolaci 40 komada.
Cekamo recept za ovaj zadnji kolac, bas bi bio za moju radnju.

Čekam Hello kity da ga objavi pa ništa od nje mada ima moju pismenu dozvolu;) Ali neka, oprašta joj se, pošto mi je poslala po Dragici mnooooogggoooo dobru tortu:cmok2:

Dakle, recept je veoma jednostavan. Nastao je sasvim slučajno, imala mascaropne pred istekom roka, a bilo već i veče pa mi se nije dalo komplikovat nego sam htela nešto na brzinu i jednostavno a da bude još i čokoladno za mog mlađeg čokoholičara ;)

Čokoladno mascarponejeve kocke:

Biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1-2 kašike kakava
(po želji na vrh noža pecilnog praška)

Čokoladni preliv:
1,5 dl slatke pavlake
150 g čokolade za kuvanje
1 kašika mlevenog šećera ili još bolje Nutelle

500g mascarpona

10 kašika mleka
(po želji pomešamo mleko i čokoladni ili nugatov liker)

Jaja dobro umutimo sa šećerom i dodamo brašno i kakao. Stavimo da se peče u velik pleh od rerne na peki papir (kao za roladu). Pečemo približno 10 munuta na 180°C odnosno dok nije pečeno (zavisi od rerne).

Za to vreme dok se peče biskvit, rastopimo nad parom čokoladu i slatku pavlaku. Rastopljenu čokoladu ohladimo da je mlačna i više puta promešamo.

Pečen bisvit prerežemo na polovinu tako da dobijemo dva manja biskvita. Polovinu tog bisvita navlažimo mlekom, premažemo polovinom mascarpona i polovinom čokolade. Na to stavimo drugi biskvit i ponovimo postupak. Po želji ukrasimo.

Slike sam skinula s kulinarike da ih sad ne tražim ali su moje pa prema tome mislim, da mogu i ovde da ih objavim.

cm2.jpg

cm3.jpg

cm4.jpg

cm5.jpg

cm6.jpg

cm7.jpg

cm1.jpg

Poslednja izmena:
drage moje, da li neko može da mi da recept za ovu poslasticu neznam joj ime skinula sam sa neta, ali sam probala keksice iz radnje neke uvozne vrlo slične ovima na slici i jako mi se svidelo
picture.php

recept:
Sastojci
Sastojci za tijesto za otprilike 70 trubica
350 grama oštrog brašna
150 grama šečera u prahu
180 grama margarina
70 grama mljevenih oraha
1 cijelo jaje
1 žutanjak
1 žlica kakao praha
Krema
4 cijela jaja
2 žlice oštrog brašna
2 žlice šečera u prahu
100 grama čokolade za kuhanje
300 grama margarina
po želji još šečera u prahu
Glazura od čokolade
150 grama čokolde za kuhanje
5 žlica ulja

Priprema

1. Od navedenih sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto,ostavite u frižideru oko jedan sat da mireuje,razvaljajte ga tanko na otprilike 2 mm debelo,te režite ploškice kojima omatajte kalupe za trubice.Ako želite da trubice budu manje na jedan kalup omotajte dvije trubice pošto su kalupi dosta dugački;

Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta,izvadite iz pečnice i skidajte trubice tek kad se ohlade

1. Za kremu izmiksajte jaja,brašno i šečer te kuhasjte na pari dok se ne zgusne (jako brzo je gotovo) u gusto dodajte čokoladu i izradite;u ohlađenu kremu dodajte margarin i po želji još šečera u prahu
2. Špricom za ukrašavanje punite trube,te im krajeve umočite u glazuru i ostavite da se ocijedi na rešetki za glaziranje

Poslednja izmena od moderatora:
Prelistala sam ovu temu na brzinu ali poshto to ne moze na brzinu nego polako i natenane nisam nashla ono shto me interesuje.Trenutno nemam vremena pa zbog toga ne mogu sve da procitam a recept mi treba HITNO.

molim vas ako neko moze da mi napise recept za Shampitu..........ali neki dobar poshto sam je pravila nekoliko puta i stalno mi sham pusta neku vodicu ili se shljone ili ne mogu lepo da je isechem.............Veliki pozdrav damama kolacha:bye::hvala:

Prelistala sam ovu temu na brzinu ali poshto to ne moze na brzinu nego polako i natenane nisam nashla ono shto me interesuje.Trenutno nemam vremena pa zbog toga ne mogu sve da procitam a recept mi treba HITNO.

molim vas ako neko moze da mi napise recept za Shampitu..........ali neki dobar poshto sam je pravila nekoliko puta i stalno mi sham pusta neku vodicu ili se shljone ili ne mogu lepo da je isechem.............Veliki pozdrav damama kolacha:bye::hvala:

Šam:Ušpinovati šećer(na jedno belance ide 50gr).Dobro umutiti belanca i od ušpinovanog šećera dodavati kap po kap dok se ne ugreju belanca,a zatim malo brže.Mutiti mikserom dok se ne utroši sav šećer.Gotovo je kad se posuda okrene naopako i šam se ne pomera.

Irena najbolje zna da su u moju kuću gosti uvek dobro došli. :D I ako nisam trenutno tu, potrudim se da stignem da dočekam goste. A kada vam se već dopadaju moji kolači, da se malo hvalim.

Došla danas moja komšinica koja obožava kolače. Ja se spremam da idem kod mojih, i zadržavam je da sedne, a ona neće, žuri kući da sprema ručak. Međutim kada je videla da nosim tanjir sa kolačima, uzima mi ga iz ruku, i sva ushićena kaže: "Jao, domaćice, kakvi su ti ovo kolači?" I ja nisam stigla ni da odgovorim, ona sama zaključuje:"To je "trostruki užitak!:D Ali tvoj je kao četvorostruki!!!"

Back