KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Evo ga domaci recept za kore za krempitu.Samo da napomenem da je ovo mera za 4 kore.
400gr brasna,2 zumaca,1 kasika sirceta,malo soli i 2 dl mleka umesiti.Posebno 250 gr sala umesiti sa 100 gr brasna.
testo razvuci i premazati sa 1/3 sala i preklapati odozdo na gore ,pa odozgo na dole,s leva na desno i s desna na levo.Ostaviti da odmori pola sata,pa ponoviti to isto jos dva puta.

I ja sam svojevremeno pravila kore, mada kada pogledam za kore koje koshtaju 120,00 dinara koje su melatene iste kao shto sam ja pravila, zaista mislim da je to izgubljeno vreme.ne ljuti se Zorice, ne odnosi se na tebe, svaka cast za recept moj muz bi ti dao pusu, jer za njega su to PRAVE KORE, ali eto ja u nedelju ocas posla ih iznenadila krempitom, njega pogotovo i ni jednom nije pomenuo moje kore nekadasnje;):heart:

Tu si u pravu,posebno kada smo mi u pitanju i nas posao.Ja sam postavila recept i ranije sam ih i pravila,posebno sto imam i svoje salo i brasno....Ali vreme mi ne dozvoljava da se bakcem sa njima.Inace vec sam nekoliko puta objasnila da smo mi zeljni tih domacih stvari,jer nemamo vremena za njih,ali sta ces.Nekad uleti neka pauza pa se onda oduzimamo.Ja sam ove nedelje pravila i palacinke i krofne i kiflice(slatke i slane) i vec danas razmisljam da bih mogla da razvucem gibanicu sa jabukama i bundevaru.

Mmmmmmmm, njam,njam svaka cast Zorice, iz onoga sto sam procitala ti si super domacica pa bih te zamolila ako znas da mi kazes kako se prave tufahije.Koga god pitam niko nezna,a ja bih bas volela da ih probam:super:,imam osecaj da su fantasticne :klap:sam naziv me asocira na nesto vrlo socno.:bye:kissic.:hvala:

Moze al' samo licno! Mislim na bundevaru.
A sto se tufahija tice,ja ih pravim odokativno.Kisele jabuke ogulim ,izdubim im sredinu skroz,kroz celu jabuku (odstranis kostice) i prelijem sa vodom u serpi i posecerim(po ukusu,kako ko voli) i nacedim limuna.Jabuke treba da se skuvaju ali ne da jako omeknu,da se ne raspadaju.Resetkastom kasikom izvadis jabuke i ostavis da se ocede i ohlade. Orahe poparim sa malo tog vrelog soka u kom su se kuvale jabuke,dodam jos malo secera,vanil secer i punim ohladjene jabuke.Na svaku jabuku staviti malo umucenog slaga ili slatke pavlake.Posto mi obozavamo zacine,cimet je nezaobilazan,posebno u poslasticama sa jabukama i bundevara naravno.

Ajde malo na temu: Princ krofne.Kakav vam je recept za testo i za fil?

Princ krofne

Testo:U serpu sipam 5 dl vode i 2,5 dl ulja.Kad provri dodajem 300 gr. brasna, dobro promesam i ostavim da se ohladi.Kad se ohladi dodajem 1 pecivo i 8 jaja, koja dodajem jedno po jedno. Dobro izradim testo, ubacim u kesu i na pek papir u tepsiji od sporeta pravim oblike po zelji.Pecem u dobro ugrejanu rernu na 225 stepeni oko 20 min., namalim na 200 stepeni i pecem jos 10 min. ( Svako zna najbolje kako pece njegova rerna )

Fil: 2 cela jajeta dobro umutim sa 20 kasika secera, dodam 18 kasika gustina i 2 l mleka, dobro promesam i kuvam krem.Kad sklonim sa vatre u krem ubacim 100 gr. margarina, promesam da se otopi.

Dobro napunjene ( kremom ) princ krofne posolim secerom u prahu.

Hvala na pohvalama.:hvala::hvala:
Moj recept za princez krofne:
Testo: 250ml vode, 100gr masti staviti da provri. Skinuti sa vatre i dodati odjednom 150gr brasna, dobro izmesati, da se masa odvaja od suda. Ostaviti da se ohladi i dodati jedno po jedno 4 jajeta. Masa treba da je sjajna i glatka. Spricom istiskati zeljene oblike na pek papir (ja podmazem mascu i pospem brasnom). Peci na 250 stepeni (kod mene) oko 25min. U prvih 10 min. NE OTVARATI LERNU jer ce krofne pasti.
Fil: Skuvati 2 pudinga od vanile, 2 kasike brasna i 250gr secera u 8dl.mleka. Kad se ohladi dodati 1/2 margarina i dobro izmutiti. (Ja mutim posebno margarin pa spajam sa filom). Filovati krofne.

Kad smo krenuli sa princes krofnama, da se nadovezem;)

Testo mi je isto kao i po Verinom receptu;):ok:

Fil: 4 zumanceta umutiti sa 4 kasike secera i dodati 250 g brasna, ostrog i sve dobro umutiti, pa dodati 2 dl mleka. 8 dl mleka i 8 kasika secera staviti da zakuva, pa kad provri ukuvati masu sa zumancima. Posebno umutiti 4 belanceta u cvrstu penu i polako dodavati u vreli krem (krem kad se skuva, ostaviti 2-3 minuta da se prohladi, pa onda ubacivati belanac). Sve se lagano izmesa i mlakom masom puniti krofne.

Po svim receptima pise da preko krofni ide samo prah-secer, al ja imam mnogo cokoljubaca, koji uvek pitaju, hoces li ih politi cokoladom:zper::zper:

Imam pitanje, koje je brasno bolje za fil, a koje za testo, kod ovakvih recepata?

Oblande sa alvom
potrebno:1.pakovanje oblandi
200.gr.alve
250.gr.margarina :mesi:
13.kashika shecera
6. kashika vode(mleka)
50.gr.chokolade
Priprema:U sherpu staviti shecer i vodu(mleko) i staviti na shporet pa kad provri dodati margarin,alvu i chokoladu pa to meshati dok se sve lepo ne rastopi i ne sjedini. Filovati oblande sa vrucim filom. :kolac:

Ne znam da li je ovaj recept vec neko napisao:kafa: ali nema veze evo ga opet jer su ove oblande fantastichne. Probajte!:zjede:

Back