KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Evo malo mog priloga.Sve uredu jedino sa kolačom od oblatni nisam bila zadovoljna,dok je bio hladan sve 5 a kad je malo odstajao na sobnoj temperaturi pretvorilo se u žvakasti kolač:sad2:Mak kocke, "napolitanke" Ilijin kolač
И ја имам тај проблем са обландама. Да ли неко зна у чему је проблем и које су добре (да се не отпусте и претворе у жваку)

Mamina baklava sa višnjama:

- 500 gr tankih kora
- 250 gr višanja, ali mama stavi celo pakovanje (malo oceđeno)
- 300 gr šećera
- 1 pavlaka
- 3 jaja
- 3 male (kafene) šoljice ulja, pretpostavljam da se ova masnoća može zameniti sa rastopljenim puterom u istoj količini
- 1 prašak za pecivo

Višnje, šećer, pavlaku, jaja, ulje i prašak za pecivo sjediniti u fil. Kore podeliti na 3, a fil na 2 dela.

Poređati prvu trećinu kora pa prekriti polovinom fila, zatim druga trećina kora, pa ostatak fila. Prekriti preostalim korama. Iseći na parčiće i preliti sa još malčice ulja (opet i tu može puter umesto ulja).

Peći prvo 20-ak minauta na 200, a zatim još 20-ak na 175 stepeni.

Za sirup treba prokuvati:
- 600gr šećera
- 600gr vode
- 1 vanilin šećer
- sok od jednog limuna

Ili preliti vruć sirup preko prohlađenog kolača, ili prohlađen sirup preko vrućeg kolača.
Nadam se da će vam se dopasti. Prijatno!

Hvala ti na receptu i na vreme koje si potrosila.
Ja sve svoje recepte dajem bez problema, svako iskustvo, sto se tice slatkisa i slanisa, volim da podelim i strasno ne volim i ne postujem ljude koji kriju recepte ili daju pogresne.
Ja sam uzasno ponosna na sve vas koji ste ovde i koji se nesebicno druzite i pomazete.
BAKNEZ za sve, a posebno za tebe i tvoju mamu.

Puslice

Za jedan veliki pleh:

3 belanca
9 kasika secera u prahu
1 kasika sirceta
Kakao u prahu, orasi
Jaja izvaditi bar 4 h ranije iz frizidera, belanca nece dobro da se umute ako su hladna. Umutiti belanca, dodati ne vrsnu kasiku sirceta, mutiti ponovo, dodavati 3 po 3 kasike secera u prahu, izmedju svakog dodavanja dobro umutiti (ako se doda odjednom, splasnuce, kao kada bi dodali brasno). Sipati u spric, ili kesu (staviti samo sirok deo, bez nastavak, ili iseci otvor sirine prsta), na pek papiru praviti kolutove sirine 3-4 cm (kao puzeva kucica, zaviti vise puta, ako se prave pecurkice, prstom poravnati vrh). Za drske od pecurkica, ne ici mnogo u vis, da ne padnu, a kada se istiska, malo napraviti dno sire, pa sve stepenasto ici ka vrhu, I kapice I drske posuti kakaom u prahu (kroz cetku). Ako se prave obicne puslice, samo se u svaku pre pecenja zabode orah. Peci na 110 stepeni C, 1 h, izvaditi iz pleha sa sve pek papirom, a sa njega skidati tek kada se ohlade. 1 pek papir koristiti samo jednom I svaki put mutiti novu turu belanaca neposredno pred pecenje. Za pecurkice: kada se prohlade, kapice od dole izbusiti nozem sa ostrim vrhom, drske umociti u otopljenu cokoladu i staviti u kapice,ostaviti naopako dok se cokolada ne stvrdne.

Za Zoricu 023 (i sve koje zanima) recept za žerbo kocke moje mame:

Kore:
  • 200g masti
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice sode bikarbone (ili praška za pecivo)
  • 400g brašna
  • kvasac prethodno rastopljen u mleku (oko 1dl)

Fil:
  • domaći pekmez od kajsija (oko pola tegle :zcepanje:)
  • 200g samlevenih oraha
  • 200g šećera u prahu (može i kristal)

Glazura:
  • 100g čokolade
  • 2 kašike ulja

Mast lepo umutiti mikserom (da sasvim pobeli i bude skroz penasta), dodati šećer, brašno sa sodom bikarbonom i kvasac (ako treba dodati još malo mleka... toliko da može da se sve lepo umesi) i umesiti testo.
Podeliti na tri dela i staviti u frižider.
Samleti orahe i šećer pa pomešati, pripremiti pekmez.
Razvući 1/3 testa na veličinu pleha, premazati pekmezom (ne štedeti ga!), posuti polovinom mešavine oraha i šećera, razvući drugu koru i postupak ponoviti. Prekriti trećom korom i staviti u rernu da se peče (na oko 180C).
Kad je ispečeno i ohlađeno, istopiti čokoladu na pari i kolač preliti glazurom.

*Napomena:
Ja kore razvlačim na sledeći način (važi za sve kore koje se razvlače na veličinu pleha).
Nejpre isečem tri komada pek papira po tačnim dimenzijama pleha.
Papir stavim na radnu površinu, i testo rukom razvučem što više po sredini papira. Drugi komad papira stavim preko, tako da se ivice donjeg i gornjeg papira poklope i preko papira testo razvučem oklagijom. Sve što ide izvan površine papira, stavim tamo gde "fali" i opet sve iztravnam oklagijom. Skinem gornji sloj papira i koru stavim u pleh. Isto uradim i sa drugom korom, s tim što, u slučaju žerbo kocki, drugu i treću koru postavljam tako da strana sa papirom bude gornja pa kad testo lepo postavim na mesto, papir skinem (i upotrebim za razvlačenje sledeće kore). Nadam se da sam pojasnila. Tako mi je najbrže i najjednostavnije da kore budu svuda iste debljine i da nema pucanja i lomljenja prilikom prenošenja testa do pleha.

Кад већ нисам за мафине, ево мало кексића

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    45,7 KB · Pregleda: 11
Evo,evo recept samo da več nije gore nisam pregledavala iskreno rečeno.
Originalan naslov je kocke od višnje
albert kekse jedna kg malo ostane

1 fil

kompot od višnji sok ocjediti i dodati da dobiješ 1 litru tekučine
15 žlica velikih griza
10 žlica šečera to skuhati i na kraju dodati višnje

2 fil

3 vanili pudinga
1 l mlijeka
13 žlica šečera
u hladno 1 margarin

3 fil
1/2 šlaga
2 jogurta
2 žlice šečera
1 vrečica želatine u prahu
šlag izmiksati dodati jogurte i šečer te otopljenu želatinu

složimo u veliki pekač onaj iz pečnice
albert keksi namočeni u mlijeko,gore višnjeva fila,pa albert keksi,vanili fila,albert keksi jogurt fila.
U original receptu ideju albert keksi samo kao podloga,ja sam dodala između jer malo mi je previše file od jednom a ništa biskvita

Back