KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Evo jedan recept za mnogo fin kolac,ko voli kremaste i vocne.Mnogo je veliki pa ga ja pravim kao tortu.

Umutiti 4 slaga i staviti da se dobro ohladi.1/2 l slatke pavlake umutiti sa 300 gr secera u prahu pa i to dobro ohladiti.
300 gr secera i 15 kasika vode staviti da prokuva,kad prokuva dodati u prethodno razmucena 4 zelatina sa 5 kasika vode i mutiti dok se ne ohladi.Pomijesati sa umucenim slagom i pavlakom.
Duboki pleh obloziti folijom,nasuti pola smjese,na nju poredati voce po zelji,meni licno je najbolja kombinacija malina i visanja,odozgo staviti drugi dio i ostaviti oko 3 sata da se stegne.
Prebaciti na tacnu,ukrasiti i gotovo...

Prijatno,kolac je brz,velik i mnogo ukusan.

Evo ja neznam pod koju temu da stavim recept za panetone,pa nek moderatori srede:)

Panetone
500gr brasna
40gr kvasca
100gr secera
1 vanil secer
1 vanil secer secer sa ukusom ruma(po zelji)
1 vanil secer sa ukusom limuna(po zelji)
60gr margarina
2dl vode
5 zumanaca
0,5dl belog vina
prstohvat soli
dodaci po zelji:
solja suvog grozđa namocenog u rum
kandirano voce
čokolada
rendana korica od limuna ili narandže

Postupak
Kvasac sobne temperature,malo mlake vode kasika secera i kasika brasna stavimo da uskisne.Pa dodamo u 500gr brasna(potrebno dodati vise brasna,da moze lepo da se oblikuje jufka),dodadmo preostatak vode.5 zumanaca,vino,so,(vino i so netreba da dođe u dodir sa kvascom),dodamo otopljen margarin i secer i ostavimo da uskisne na dvojnu velicinu.Onda umesamo suvo grožđe tj dodatke po zelji,stavimo u model za torte precnik,15-20cm koji je okolo oblozen peko papirom u visinu(ja stavim u dublju serpu).Testo ostavimo da kisne jos 30-60 minuta.Onda tako uskislo po vrhu prerezemo u obliku krsta i pecemo na 170 stepeni oko 20 min onda smanjimo malo temperaturu i pecemo oko 30min(zavisi sve od rerne).Ja proverim dal je peceno sa stapicem za raznjice,ako je stapic suv onda je kolac pecen ako ne treba ga peci jos...Pred kraj pecenja odgore prekrijem alufolijom,da mi previse nepotamni...To je jedan od recepata isprobanih ,imam jos nekoliko pa kad isprobam i te pisem...
Kolač mozete staviti u rernu na 50 stepeni da vam uskisne,tako neki ovde rade,ja jos to nisam probala.

Kasnije sam morala,kad sam stavljala u rernu peko papir skratiti,pretera ga u visinu.....hahaha

sa čokoladom

sa kandiranim i suvim grožđem

Poslednja izmena:
Evo jedan recept za mnogo fin kolac,ko voli kremaste i vocne.Mnogo je veliki pa ga ja pravim kao tortu.

Umutiti 4 slaga i staviti da se dobro ohladi.1/2 l slatke pavlake umutiti sa 300 gr secera u prahu pa i to dobro ohladiti.
300 gr secera i 15 kasika vode staviti da prokuva,kad prokuva dodati u prethodno razmucena 4 zelatina sa 5 kasika vode i mutiti dok se ne ohladi.Pomijesati sa umucenim slagom i pavlakom.
Duboki pleh obloziti folijom,nasuti pola smjese,na nju poredati voce po zelji,meni licno je najbolja kombinacija malina i visanja,odozgo staviti drugi dio i ostaviti oko 3 sata da se stegne.
Prebaciti na tacnu,ukrasiti i gotovo...

Prijatno,kolac je brz,velik i mnogo ukusan.

Zelatin mutiti mikserom dok se ne ohladi, ili samo promesati povremeno ?

MASCARPONE SIR

500 ml slatke pavlake
15 ml soka od limuna

Slatkui pavlaku sipati u šerpicu i zagrejati( da ne provri.) Sipati sok od limuna i još minut mešati i skloniti.Prekriti sa providnom folijom i ostaviti da se hladi. Ohladjeno staviti u frižider 24 sata.
Sutradan (biće gušća) staviti gazu ( 2 -3 sloja) na cediljku i u nju preručite masu i ostaviti da se cedi. Kada podignete gazu, videćete da se višak cedi. Nikako ne stiskati da se iscedi.
Vratiti u frižider(zajedno sa vanglom i cediljkom) još 24 sata.Posle izvaditi iz frižidera i spreman je za dezerte. Od ove količine dobije se oko 250 gr sira.
PRIJATNO!!!

TIRAMISU

1/2 kg piškota
1/2 kg mascarpone sira
1/2 l slatke pavlake
4 jaja
5 kašika šećera u prahu
1 kašika maraskina amareto ili likera od kafe

Skuvati litar kafe(espreso) sa malo šećera i ohladiti.
Umočiti piškote i slagati u dublju posudu.Piškote sa pošećerene strane umakati i slagati tako da namočeni deo dodje gore.
Belanca umutiti u šne. U drugu posudu umutiti žumanca sa šećerom, dodati sir, mutiti, umešati lagano belanca i dodati liker.Zatim lagano dodati i umućenu slatku pavlaku.Redjati piškote, filovati.
Posuti čokoladom u prahu.
PRIJATNO!!!

Jance, ja sam sebas pitala gde si, a ono ti se sladis kolacicima i cekas sneg i zimu da zablistas svojim nezaboravnim kreacijama z:kiss::zpozdrav:

Hvala , nadam se da ce to brzo, prica se o 16.01. :sneskoz: a sto se tice kolacica, reci cu ti jedno Teta Iro, da ja secem led kao sto sam sekla npr ove Pishinger oblande - PA JA NIKAD POSLA NE BIH IMALA!

Mada ovaj mus od cokolade u cokoladnim korpica bas i nije preziveo slavu, ispario!

Pozdravce

A posto su kokice stalno budne i ne spavaju, sto bi rekla Jance drzimo mrtvu strazu, da ne udari neprijatelj, ja molim moje drage cure, trebaju mi recepti za komadne kolace, nesto lepo za oko, ukusno i lepo dekorisano. Ako imate recepte, slike, neki sajt, da ubacimo u radnju nesto novo, imena ce dobiti po autorima, za autorska prava dajemo kolace za poneti.:hvala:

Ne znam sta vec imate u ponudi i nisam bas sigurna sta se smatra komadnim kolacima ali mislim da bi ledene kocke mogle da prodju kao takav kolac - neko je ovde skoro postavio recept sa coolinarike, pa ga je smeh modifikovala. Ja sam pravila po originalnom receptu i bilo mi je super

A posto su kokice stalno budne i ne spavaju, sto bi rekla Jance drzimo mrtvu strazu, da ne udari neprijatelj, ja molim moje drage cure, trebaju mi recepti za komadne kolace, nesto lepo za oko, ukusno i lepo dekorisano. Ako imate recepte, slike, neki sajt, da ubacimo u radnju nesto novo, imena ce dobiti po autorima, za autorska prava dajemo kolace za poneti.:hvala:

Vera na Minjinom sajtu imaš recept za karamel tortu . Ona je zgodna i kao komadni kolač, vrlo je ukusna, lako se pravi, jedino je ti ukrasi po sopstvenoj želji.

Poslednja izmena od moderatora:
moj omiljeni kolac od maka...inace vrlo je socan i sa puno fila od maka i tankim koricama

Kolac od maka

Testo
300gr brasna
1 kesica praska za pecivo
125gr svezeg sira (koristim svapski sir najcesce)
5 kasika mleka
5 kasika ulja
75gr secera
1 kesica vanilinog secera
na vrh noza soli
Fil
125ml mleka
150gr secera
100gr maslaca ili margarina
400gr mlevenog maka (ako kupujem maku u kutijama u prodavnici stavim obe kutije, tj. 500g maka)
1 kasicica cimeta
1 jaje
4 kasike slatke pavlake
5 kasika vinjaka
100gr suvog grozdja
Preliv za kolac
25g secera
1 kasika vode
Priprema: Pomesati brasno i prasak za pecivo.U posudu za mucenje dodati ostale sastojke za testo i zatim prosejeno brasno sa praskom za pecivo. Mesati mikserom da se dobije ujednaceno testo. Zagrejati mleko, maslac, i secer dok se secer sasvim ne istopi. Redom dodati ostale sastojke za fil i promesati da se masa izjednaci. Testo podeliti na 5 delova.Na pobrasnjenoj povrsini 4 dela razvaljati oklagijom u list velicine kalupa za pecenje, a od preostalog dela testa formirati tanak valjak.(nekada treba dodati jos malo brasna prilikom valjanja testa) Jedan list poloziti na namasceni kalup posut brasnom.Formirani valjak nasloniti uz rub kalupa i pritisnuti da se stvori rub visine oko 2 cm.Po testu u kalupu rasporediti 1/3 fila, poklopiti drugim listom testa, ponoviti postupak, ponovo poklopiti testom i staviti preostali fil. Od preostalog testa izrezati jednake trake i slagati preko fila kao resetku.Premazati trake mlekom.Zagrejati rernu na 180 C , i peci dok ne porumeni.
za preliv
Pomesati secer sa vodom i zagrevati dok se ne stvori zitka smesa.
Premazati gornji sloj testa dok je kolac jos vruc.

Kalup koji koristim je precnika 26cm – sa stipaljkom sa strane. Za obruc je najbolje testo tanko razvaljati. Dakle moze kao valjak pa da se pritisne uz obruc dobro, a moze i da se razvalja tanka traka koja se postavi unutar kalupa.

Evo dala sam si truda i prelistala sve recepte,da ne bi došlo do duplikata,nadam se da sam dobro pogledala.Recept je za čokoljubce,na meniu je za svaki rođendan.
SAHER KOCKE

8 žumanjka
18 dkg šečera
18 dkg mljevenih oraha + 1 žlica brašna
18 dkg otopljene čokolade za kuhanje
snjeg 8 bjelanjka
Šečer i žumanjke dobro izmiksati dodati ot.čokoladu i umješati orahe,brašno,dodati snjeg.Pripazite na mikser jer je poprilično gusta smjesa prije dodavanja snjega.Sipati u namazani lim od pečnice.Peči na 200 stupnjeva 10 minuta i onda na 180 15-20 minuta.izbockati jako gusto vilicom i još malo toplog preliti sa kremom od

20 dkg čokolade za kuhati nalomiti i staviti u
1/2 litre biljnog šlaga
to sve staviti da se grije polako,ne smije kipjeti treba cijelo vrjeme mješati,dok se čokolada ne otopi.Zatim polako preliti po biskvitu,kad se stvrdne stavlja se čokoladna glazura.I to je to jako jednostavan i bez kalorija kolač

još jedan kolač od maka, koji nije atraktivan kao gornji Unchin, ali je ukusan i brzo se pravi. Pravi kolač za kućnu upotrebi i 'kućne ljubimce' :zcepanje:

KOLAČ OD MAKA
Sastojci:
• 7 jaja
• 200 grama margarina
• 250 grama šećera
• 1/2 praška za pecivo
• 2 vanilin šećera
• 250 grama mlevenog maka
• 2 kašike prezli (ne baš pune)
• 120 grama suvog grožđa
Za glazuru:
2-3 kašike dzema od kajsija (ili neki drugi)
100 gr čokolade
1-2 kašike ulja
Priprema:
Izmiksirati margarin, šećer, žumanca, vanilin šećer, prezle, prašak za pecivo i mak. Posebno umutiti sneg od belanaca i lagano ga umešati u prvu smesu pa dodati suvo grožđe, koje je oprano I potopljeno u vodi da nabubri.. Peći u rerni na 200 stepeni. Ispečen kolač, dok je još topao, premazati dzemom, pa preliti glazurom od čokolade

Kako sam obecala ,s malim zakasnjenjem recept za Sampitu:
300 gr secera kuvati u 1/2 dl vode dok ne postane gust sirup,kao med.Staviti na kraj stednjaka.Ulupati cvrst sneg od 10 belanaca i u njega postepeno dodavati 150 gr secera u prahu.Vruc sirup sipati u tankom mlazu u sne od belanaca nad parom ,stalno mesajuci dok se ne stegne.
Hladan fil staviti na koru od lisnatog testa ili neku tanju piskotu,a gore drugu lisnatu koru isecenu na kocke ili rendanu cokoladu.

Kako sam obecala ,s malim zakasnjenjem recept za Sampitu:
300 gr secera kuvati u 1/2 dl vode dok ne postane gust sirup,kao med.Staviti na kraj stednjaka.Ulupati cvrst sneg od 10 belanaca i u njega postepeno dodavati 150 gr secera u prahu.Vruc sirup sipati u tankom mlazu u sne od belanaca nad parom ,stalno mesajuci dok se ne stegne.
Hladan fil staviti na koru od lisnatog testa ili neku tanju piskotu,a gore drugu lisnatu koru isecenu na kocke ili rendanu cokoladu.

Zoko, super receptic:)
Koristis li kupovno lisnato testo ili sama mesis? Koje je kupovno dobro? Ja sam dva puta kupila gotovo testo i nisam ga uspela rasklagijati, bilo je kao zvaka, sta sam zeznula???

Back