Koju su to vojsku demokrate uništile?

Vojska jeste osakaćena, ali više kadrovski nego tehnički.
Od naoružanja je uništen dobar deo koji ni nebi bio efikasan u nekom ozbiljnijem sukobu. Tu mislim na pravi rat, a ne na ove naše seljačke vašarske tuče kakve smo imali sa bivšom "braćom".
Ratovao sam u tri rata i znam o čemu pričam. Niko pametan ne bi seo na pragu ili zis i napadao NATO snage, jer bi u roku od nekoliko minuta bio zbrisan iz nekog apača ili slične igračke, dok smo pragama u Bosni i zisovima na Kosovu čuda pravili.

Ponavljam da je najgore što je vojska kadrovski osakaćena. West Point može samo da zavidi našim generalima (penzionisanim pre vremena) na strateškim sposobnostima.

Ako realno pogledamo naša vojska nije u tako beznadežnoj situaciji. Promena vlasti će sigurno ponovo aktivirati mlade sposobne oficire koje je Tadić isterao iz vojske.
I nikako ne treba zaboraviti na čemu se zasniva vojna doktrina naše vojske. Nikada nije obučavana da vodi osvajački rat već isključivo odbranbeni. Pošto čak ni JNA nije bila sila koja se mogla duže vreme na otvorenim frontovima nositi sa vojnim savezima tipa NATO, u vojnoj doktrini odbrane nikada nije napušten gerilski vid ratovanja. Razrađivana je uporedo sa frontalnim i dovedena je do savršenstva. Ne dao Bog da je ikada budemo morali primeniti, ali neprijateljeva tehnika tu gubi prednost. Naša vojska je obučena da vodi organizovani vid gerilskog rata koji bi neprijatelju nanosio tolike gubitke da na duže staze ne bi izdržali da drže zemlju u okupaciji.
To je sposobnost stečena iskustvom i nikad zapostavljena.

Donqihote, ja se u ratovanje razumem kao i u fudbal, nemam blage, ali mi nije jasno kako tako iskusan ratnik (s iskustvom iz 3 izgubljena rata) može da izjavi sledeće:

Pošto čak ni JNA nije bila sila koja se mogla duže vreme na otvorenim frontovima nositi sa vojnim savezima tipa NATO, u vojnoj doktrini odbrane nikada nije napušten gerilski vid ratovanja. "Razrađivana je uporedo sa frontalnim i dovedena je do savršenstva. Ne dao Bog da je ikada budemo morali primeniti, ali neprijateljeva tehnika tu gubi prednost. Naša vojska je obučena da vodi organizovani vid gerilskog rata koji bi neprijatelju nanosio tolike gubitke da na duže staze ne bi izdržali da drže zemlju u okupaciji."

Vaša mašta može svašta, samo što vas stvarnost demantuje.

Vojsku je unistio Bobby Milosevic sa svojim silnim ratovima (i radikali) .

Neka bude vojska onkva kakva je bila 75 i ja odo odmah. Vojsu sam odlozio zbog skolovanja ali dobro cu razmisliti da li cu uopste ici, bilo civilno bilo redovno. Ako dodju radikali ostacemo bez i ovo malo voske sto nam je ostalo jer ce izginuti u ratovima koje ce oni vrlo brzo izazvati.:mad:

Nije on tu nista mogao dzabe je kreten ratovao,Jugoslavija (Titina) je bila satanska tvorevina (komunizam je zabranjivao verovanje u boga...) i komunjare su je "napravile"!Propala je isto kao i Hitlerov Treci rajh i SSSR jer sve su sve tri u krvi nastale i u krvi su otisle,to je bilo ne izbezno!!A demokrate jesu unistile vojisku!!Sta ce neko da nauci i kako da se dobro obuci za 6 meseci vojnog roka i sa ovim krntijama od oruzija,ako su vec unistavali dotrajalu opremu sto nisu nesto novo kupili??

Donqihote, ja se u ratovanje razumem kao i u fudbal, nemam blage, ali mi nije jasno kako tako iskusan ratnik (s iskustvom iz 3 izgubljena rata) može da izjavi sledeće:

Pošto čak ni JNA nije bila sila koja se mogla duže vreme na otvorenim frontovima nositi sa vojnim savezima tipa NATO, u vojnoj doktrini odbrane nikada nije napušten gerilski vid ratovanja. "Razrađivana je uporedo sa frontalnim i dovedena je do savršenstva. Ne dao Bog da je ikada budemo morali primeniti, ali neprijateljeva tehnika tu gubi prednost. Naša vojska je obučena da vodi organizovani vid gerilskog rata koji bi neprijatelju nanosio tolike gubitke da na duže staze ne bi izdržali da drže zemlju u okupaciji."

врати се на оно прво

Jer vidis sta se desava u Iraku svaki dan neki Americki,Britanski,Francuski.. vojnik pogine a u Americi ljudi negoduju i protive se rezimu e na tu taktiku je mislio Kihot!!

vojska nije unistena vec je prilagodjena ekonomiji koju imamo a to sto patrijotama ne odgovara i njihovim planovima da osvoje ceo svet je vec druga stvar......a nije kupljenojer da imas ilole pojma znao bi koliko kosta naoruzanje i o kojim je ciframa rec

Koliko je samo fabrika,starog naoruzanja,prostorija vojiske prodato,koliko je dato kesa nevladinim organizacijama,pa kad bi smanjili plate poslanicima sigurno bi mogli da modernizujemo vojisku!!

pa ne idu sve pare na vojsku ide jedan deo koji ni izbliza nije dovoljan koliko je potrebno....pa u zemlji koja ima ovako slabu ekonomiju i kojoj treba svega od infrastrukture do tabli za skole ti bi pucao sve pare na vojsku???pa i da puknes kako ces da odrzavas,od kojih para...sve to ide postepeno i modernizacija se radi kroz duzi vremenski period a ne "e danas cemo ovo a sutra cemo ono" a ovamo ti narod gladuje...kakva ekonomija takva vojska

Dobro, ali kadrovske promene je radio i Milošević?
Usput vojska ne vodi gerilski rat, ako je prava vojska...
Za to služe posebne jedinice.

U tome i jeste naša vojska jedinstvena u svetu, pored sovjetske (ne znam za rusku).
Oficirski kadar je obučen da pregrupiše vojne jedinice iz frontalnog rasporeda u gerilski, po već razrađenim planovima. Tu ne bi bilo nikakve improvizacije i nikakvih slobodnih strelaca. Pošto je to specifičan vid ratovanja predviđeno je i da se disciplina digne na najstroži nivo, tj. streljalo bi se za svaku neposlušnost.

Svaki oficir koji u mirnodopskim uslovima prima komandu nad nekom jedinicom ima tačno raspoređen plan kako da reaguje u slučaju frontalnog sloma.

Nemoj da moram da ti pišem ceo elaborat.

Ne znam koje si godište, ali nas starije su upućivali u ove stvari.

Back