Ko su Srbijanci, gde žive, i šta su oni na kraju krajeva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nisam se prepoznala, prepoznala sam odredjene srbijance sa kojima se srecem xy godina ...
napisao si: da bi sebe zvali srbima :eek:

zbog takvih stvari ja nemam osecaj nacionalne pripadnosti i ne osecam se srpkinjom ...

slobodno ozezi po meni pajo, bas me interesuje sta bi sve imao reci, zbog cega vidis nesto ponizavajuce u nazivu bosanac, srbijanac, a ja ne ...

pa da...da bi sebe nazvali srbima ja i meni slicni moraju biti srbijanci...sta je tu nejasno..?? to ti je slicno kad bi tebe neko nazvao ZENSKA umesto zena..recimo da bi se moglo donekle porediti...i zar treba jos da pojasnjavam i sta da pojasnjavam..?? zar nisam dovoljno rekao..?? lepo ti kazem da nas u srbiji u najvecoj vecini slucajeva vredja naziv srbijanac---i sad opet tebi nije jasno sto...i neka ti nije jasno...zar vredi objasnjavati....?? samo napred...lepo neko rece ovde da su SRBIJANCI manjina...tako se i ponasajte...ajd uzdravlje...

pa da...da bi sebe nazvali srbima ja i meni slicni moraju biti srbijanci...sta je tu nejasno..?? to ti je slicno kad bi tebe neko nazvao ZENSKA umesto zena..recimo da bi se moglo donekle porediti...i zar treba jos da pojasnjavam i sta da pojasnjavam..?? zar nisam dovoljno rekao..?? lepo ti kazem da nas u srbiji u najvecoj vecini slucajeva vredja naziv srbijanac---i sad opet tebi nije jasno sto...i neka ti nije jasno...zar vredi objasnjavati....?? samo napred...lepo neko rece ovde da su SRBIJANCI manjina...tako se i ponasajte...ajd uzdravlje...

poznajem mnogo srba iz uze srbije, i porodicno sam vezana za njih
niko se ne vredja i ne reaguje u opste na termin srbijanac
neko je otvorio i temu Beograd beogradjanima, posto ga vredjala ijekavica ....
zivio pajo :pivce:

poznajem mnogo srba iz uze srbije, i porodicno sam vezana za njih
niko se ne vredja i ne reaguje u opste na termin srbijanac
neko je otvorio i temu Beograd beogradjanima, posto ga vredjala ijekavica ....
zivio pajo :pivce:

opet ti nesto napamet.... ko je pomenuo ikad ijekavicu..?? ko je otvorio temu beograd beogradjanima..?? vidis---ja zivim i familija mi zivi oduvek u srbiji...i porodicno sam vezan za srbiju...i zamisli...svi ***** kad cuju srbijanac...bas cudno...

opet ti nesto napamet.... ko je pomenuo ikad ijekavicu..?? ko je otvorio temu beograd beogradjanima..?? vidis---ja zivim i familija mi zivi oduvek u srbiji...i porodicno sam vezan za srbiju...i zamisli...svi ***** kad cuju srbijanac...bas cudno...

tu temu sam spomenula zato sto je slicnih motiva bila pre moderacije ... oni ijekavicu, ti prekodrince ...
ma pajo ziveli mi :pivce: dobio si bonu :malav:

Poslednja izmena:
ti nisi taj termin, neko drugi jeste ;)
ti si rekao da srbi van srbije nazivaju srbe u srbiji srbijancima da bi sebe zvali srbima ...

ma vidim ja da je tebi nebitno sta i ko kaze...nije ni cudo sto ti je isto srbijanac i srbin....
a zar sam pogresio kad sam rekao da srbi van srbije zovu srbe u srbiji srbijancima da bi sebe zvali srbima..?? sta ovde nije tacno..?? zar srbi van srbije ne zovu srbe u srbiji SRBIJANCI..??

Ако понављам нешто што је неко већ рекао, опростите ми, нисам прочитао све постове. Ја сам Србин из БиХ, из Босанске Крајине и суочавам се са сличном нелагодношћу када дођем у посјету рођацима у Војводину. Називају ме Босанцем и то чак и моји рођаци који су ту 50-ак година највише. Мене назив вријеђа и ја се не осјећам Босанцем. Србин сам, Крајишник.
Мислим да је и назив Србијанац сличних коријена као и Босанац. Без обзира на тезу о подметању Аустријанаца због подјела српског народа, мени је ближа теза о поријеклу везаном за географске појмове. Чини ми се да ти називи настају у циљу ближег појашњења нечијег поријекла у једном истом национу. Пошто су Србија и Босна појмови који су се у географском смислу одржали довољно дуго да их народ прихвати, настали су и ови називи. Сличног поријекла је и Крајишник или Херцеговац, као што је и Сремац. Ви у Србији ћете рјеђе рећи Херцеговац као што ћемо и ми рјеђе рећи Сремац, Банаћанин. То је превише уско за нас, ми ћемо прије рећи Војвођанин, а зато ви нас вјероватно зовете Босанци. Србин из средње Босне или Подриња нема неки посебан назив јер ти крајеви никад нису имали неку политичку организацију (државу, покрајину) која је постојала довољно дуго и у скорије вријеме да би ти људи имали било какав посебан назив. Код нас чак и људи са доминантнијих планина или већих равница имају посебан назив као што су Грмечлија, Романијац, Озренац, Лијевчанин, Семберац, итд. То нам није нико наметнуо и подметнуо, једноставно, тако се ближе одређујемо.
Уосталом, можемо се називати међусобно како год хоћемо све док знамо да смо сви Срби.

Србија је настала као српска држава (добила је име по народу - Србима). То што данас географски заузима простор који заузима не значи ништа посебно. У прошлости је заузимала неке друге просторе, а у будућности би опет могло доћи до неких промена. То што је Србија српска држава не значи да нема других српских држава или да их кроз историју није било (нити да их у будућности неће бити). Међутим, Србија је кровно генеричко име за српску државу, па би и свака будућа српска држава, ако ова данашња престане да постоји, имала право да се назове тим именом ма где на Земљи или ван Земље се налазила.

На исти начин су у скоријој прошлости и Срби из данашње Српске имали право да је назову Српска што је иначе у смислу имена државе синоним за Србија (као што је нпр. Румунија синоним за Румунска, иако се овај други назив за румунску државу не користи у српском, већ се може срести у хрватском, или нпр. Словачка и Словакија, Бугарска и Бу(л)гарија итд.).

Међутим ни данашња Србија ни данашња Српска нису "географске територије". Оне се географски налазе на територијама разних области па се сходно области са које долазе људи из Србије или Српске могу у географско-регионалном смислу називати Шумадинцима, Семберциме, Херцеговцима, Босанцима (у географском смислу), Крајишницима, Мачванима, Моравцима, Топличанима, Сремцима... Назив Србијанац је сувишан јер нити је природан нити у српском језику постоји аналоган назив за било који други народ или део народа под капом небеском.

То што су Срби из Србије - Срби, не значи да ван Србије нема Срба нити да су Срби ван Србије већи или мањи Срби од Срба из Србије, или обрнуто.

Пројекат стварања српске државе није изведен до краја па је велики број Срба остао ван српске државе тј. Србије. Да то није случај не би било ових дилема.

Стручна анализа (оправданости) употребе придева "српски" и "србијански" се може прочитати у тексту лингвисте Др Егона Фекетеа на овој адреси.

Нема подвала Аустријанаца. Срби из Босне су себе звали Босанцима, а и други њих, до пре 15 година.

СВИ колонисти из Босне у Србији, небитно да ли је Крајина, Врх-Босна, Посавина, Подриње, не само да су себе звали и зову Босанцима, него се тиме поносе, као и Срби из ЦГ кад кажу да су Црногорци.

То сте престали да чините када су после Дејтона у БиХ Бошњаци кренули са идејама босанске државе, босанског језика и босанске нације и са оним "Сви смо ми Босанци". Онда сте у Српској рекли - е ми нисмо. Али ван Српске, у деловима Босне која је у ФБиХ, Срби себе и даље зову Босанцима, и то са поносом. Дрвар и тај крај, Сански мост итд.

Ја сам Србин из БиХ, из Босанске Крајине и суочавам се са сличном нелагодношћу када дођем у посјету рођацима у Војводину. Називају ме Босанцем и то чак и моји рођаци који су ту 50-ак година највише. Мене назив вријеђа и ја се не осјећам Босанцем. Србин сам, Крајишник.

A zasto te naziv Bosanac vrijedja i odakle ti to da naziv Bosanac ponistava da si Srbin?

A zasto te naziv Bosanac vrijedja i odakle ti to da naziv Bosanac ponistava da si Srbin?
Šta tebe čudi?Ni moji ne vole da ih niko zove Bosancima zato što su Bušmani muslimani uspeli da glupi i nepismeni deo Sveta misli da je svako koga zovu Bosancem musliman.A danas nije nimalo popularno biti musliman,kad ih bilo ko pomene misli na jedan veliki deo te populacije koji se lažno zalaže za mir,prosperitet i edukaciju a iza leđa natura nemuslimanima lažne vrednosti Islama i zatucane kanone koje propagiraju kojekakve muftije i hodže.

Mora da sam neki taliban ili u najmanju ruku vehabija, a? :lol: Veliki dio tih koje vi nazivate "muslimani" a oni sebe Bosnjaci nema blage veze sa religijom, ne ide u dzamiju niti ispunjava ostale tzv. islamske obaveze, no to vam ne smeta da ih prozivate. Pateticni su ti vasi pokusaji da ukinete sve sa predznakom "bosanski".

U stvari, realno gledano, bosanski muslimani prije rata bili su vjerojatno najliberalnije i prozapadno orijentirano muslimansko drustvo na svijetu, vrlo blagonaklono prema drugim religijama, praznicima i obicajima, mjesovitim brakovima i sl., te svaki ekstremizam koji tu trenutno postoji smatram direktnim odgovorom na ono sto su im sljedbenici Karadzica & co uradili.

Ne postoji "retardirana religija" niti se netko prisiljava da bilo koji religiju prihvati, no nemoj me tjerati da branim islam i muslimane, to rijesi sa onim Mingom. Podrzavam Republiku BiH u sadasnjim granicama kao jedino dugorocno ispravno rjesenje, a ti to pogresno tumacis kao "podrsku muslimanima".

Ne postoji "retardirana religija" niti se netko prisiljava da bilo koji religiju prihvati, no nemoj me tjerati da branim islam i muslimane, to rijesi sa onim Mingom. Podrzavam Republiku BiH u sadasnjim granicama kao jedino dugorocno ispravno rjesenje, a ti to pogresno tumacis kao "podrsku muslimanima".
Па лепо,ако подржаваш границе овакве какве су,онда немамо баш много о чему да причамо.Што се религије тиче,за мене као атеисту је свака религија ретроградна и корак уназад а моју религију и све што могу да поштујем из других,поштујем због неких неодвојивих од религије културних споменика и обичаја.

Па лепо,ако подржаваш границе овакве какве су,онда немамо баш много о чему да причамо.Што се религије тиче,за мене као атеисту је свака религија ретроградна и корак уназад а моју религију и све што могу да поштујем из других,поштујем због неких неодвојивих од религије културних споменика и обичаја.

Apsolutno podrzavam, koliko je samo ljudi bezveze izginulo i raseljeno a bravarove granice i dalje stoje kako stoje. Jasan znak da se nece mijenjati.

I naravno da te to sto si ateist ne sprecava da postivas neke stvari, u stvari smatram da ateisti imaju znatno vecu granicu tolerancije od religioznih ljudi.

imas pravo na svoje misljenje...imam pravo na svoje...svoje sam izneo i ostajem pri istom...

Немаш право на мишљење да неко проглашава "Србијанац" за народност или националност.

На такво мишљење једноставно немаш право и немаш право да то понављаш.

Šta tebe čudi?Ni moji ne vole da ih niko zove Bosancima zato što su Bušmani muslimani uspeli da glupi i nepismeni deo Sveta misli da je svako koga zovu Bosancem musliman.A danas nije nimalo popularno biti musliman,kad ih bilo ko pomene misli na jedan veliki deo te populacije koji se lažno zalaže za mir,prosperitet i edukaciju a iza leđa natura nemuslimanima lažne vrednosti Islama i zatucane kanone koje propagiraju kojekakve muftije i hodže.

По мени је то чист пораз твојих.

Ми овде у Војводини знамо. До пред рат је важило да за Босну говоримо како тамо живе Босанци и Муслимани, где под "Босанцима" мислимо на ове наше Србе, чији је део колонизован у Војводину и које виђамо сваки дан.

Ко год би отишао или путовао кроз Босну, никад не би за тамошње муслимане говорио "Босанци", него Муслимани.

Ово ми је исто као када би се сада 60% Срба потурчило, па да они који нису одбију да више буду Срби, јер неће да буду у истој држави са муслиманима.

Ne znam đe je to "kod tebe", ali u Crnu Goru tako nigda nije bivalo. Čak i naše izseljenike u Vojvodinu zovemo "Vojvođanima", a ne Srbijancima. Srbijanci su vazda bili oni iz uže Srbije, neko bi tu smjestio i Beograd, ali Vojvodinu nigda.

Jednako ka i s ustašama. Mala digresija, izazvana spominjanjem ercegovačkoga ustaše pokopanoga uz temelje Saborne crkve (Manastira) u Nikšić.
Ma, mene je sve jasno, ali Hrvatima izgleda nije.

Bivalo je Peśo i bivaće sve više posebno poslije refernduma. Ja živim u Boki kotorskoj, đe procentualno ima možda i najviše Srba u Crnoj Gori koji se još uvijek tako izjašnjavaju. Nemoj zbunjivati ljude sa ustašama iz vremena kada su taj naziv korostili Srbi po hercegovini za one koji su se borili protiv Turaka.

Zloglasni Pavelićevi ustaše nijesu izmislili naziv Srbijanac već su to uradili sami Srbi što reče menjam.se još prije 200 godina.

Siguran sam da ovima koji se češu na pomen Srbijanac smeta i pridjev SRBIJANSKO pa možemo i o tome prodiskutivati.

Da li je ispravno reći za RV Srbije...SRBIJANSKO RATNO VAZDUHOPLOVSTVO ili za VS SRBIJANSKA VOJSKA?

Zloglasni Pavelićevi ustaše nijesu izmislili naziv Srbijanac već su to uradili sami Srbi što reče menjam.se još prije 200 godina.

Колико ја знам, један од најстаријих писмених доказа за то је Србијанац Вук Караџић из Лознице који се баш тако потписао у Војводини - Вук Стефановић Сербијанац.

Siguran sam da ovima koji se češu na pomen Srbijanac smeta i pridjev SRBIJANSKO pa možemo i o tome prodiskutivati.

Da li je ispravno reći za RV Srbije...SRBIJANSKO RATNO VAZDUHOPLOVSTVO ili za VS SRBIJANSKA VOJSKA?

Са граматичке стране, у српском језику је то неисправно. Ово су правила (по речницима):

Србин (народност) придев је српски. Српска историја (историја Срба), српски обичаји (обичаји Срба) итд.

Србијанац (регионалност) придев је србијански. Србијанска ношња (ношња Србијанаца), србијански обичаји (обичаји Србијанаца) итд.

Србија (држава) придев је српски. Исто као и код Србин, али не значи исто: српска привреда (привреда Србије, НЕ "привреда Срба"), српска влада (влада Србије, НЕ "влада Срба"), српски закони (закони Србије, НЕ "закони Срба"), српски спортисти, српска војска, српска полиција итд. Све ово се не односи на Србе, него на Србију, чијих је само 80% грађана српског порекла. То је оно што се Муфтија Зукорлић бунио што му пише "српски пасош". Јадан, није чуо да је и придев од "Србија" такође "српски", него се на смрт увредио јер то асоцира са Србима и националним угњетавањем.

Исто тако је и за Румунију, Албанију, Шпанију и масу осталих земаља на -ија. "Румунски пасош" није пасош Румуна, него пасош Румуније. Шпанско држављанство, литвански председник, руске националне мањине итд.

Централна Србија (регија) која се чешће каже само Србија, али не држава, него регија, има придев србијански. Србијански виногради, србијанска села, србијанска брда итд.

Ето, то је правилна употреба.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back