koje?
evo koje
- Dopuna: ruka i 666
- ali tebi ne vredi govoriti, ovo je za druge diskute
Ne ucim ja vas vi ste to znali pre nas.
Ali vam to trenutno izbijaju iz glave.
Mozes da mislis zasto.
ko god sebe naziva, ili želi da bude nazvan, Vaseljenskim Pastirom,
u cvojoj je gordosti preteča Antihristu, jer sebe gordo postavlja iznad ostalih“.
Sveti Grigorije Veliki (+604)
Knjiga VII, Poslanica 33.
Svetosavlje.
kada je vreme došlo, i on, Papa, predaće Hrista njima“, govoreći: „Ono što je vama potrebno je ujedinjeni front protiv neprijatelja. Ujedinite se, dakle, pod mojom moći, jer jedini sam ja – među svim moćnicima i silnicima sveta – vaseljenski: i krenimo zajedno!“[
3
.
Majkl Maršal, anglikanski Episkop vulički, dao sledeću iznenađujuću izjavu: „jer sigurno mora doći taj dan kada će svi Hrišćani biti spremni da ponovo razmotre… „Papu za sve Hrišćane“.
Ovo je najvažnije pitanje koje susreće sve Hrišćane svih veroispovesti danas. Ne mogu da poverujem da istorija dozvoljava papstvu da preživi,
Pavle I neočekivano umro, u jednoj nepotpisanoj publikaciji pisalo je da je „njegova smrt izazov kardinalima da nastave potragu za Papom koji će biti prihvaćen kao duhovni voća svih Hrišćana, ma kojoj crkvi oni pripadali. Razvoj ekumenizma priprema put vođi, koji može biti centar jedinstva koje je u potpunosti katoličko“.[
5]
Ko bi pomislio, pre dvadeset godina, da će neki nekatolici iskreno želeti da budu predvođeni rimskim Papom? Ko bi pomislio da će čak biti nekih Pravoslavnih teologa i episkopa – najuočljivije, sadašnji Patrijarh Carigradski – koji će aktivno tražiti jedinstvo sa Rimom? Je li moguće da je, nakon svih nevolja u rimokatolicizmu, papstvo sada blizu trenutka svog najvećeg trijumfa?
ipak se može reći, kao što je Dostojevski predvideo, da je „papstvo spremno da pokrije sve što nosi naziv
Hrišćanstva „.
U svakom slučaju, načinjen je ogroman korak napred, koji će jednog dana od pape načiniti „duhovnog vođu svih hrišćana
Iako taj sastanak nikada nije održan, bilo je jasno da su Ransi i ostali, uključujući i Papu, počinjali da razmišljaju o nekoj vrsti jedne, svetske hrišćanske Crkve, kojom bi predsedavao, naravno, biskup rimski.
On veruje da će se iz svega ovoga papstvo izdići trijumfalno da vodi svet u novi poredak mira iznad i izvan ideologija, politike i ekonomije:
„On takođe veruje da će ova geopolitička misija, za čije je ispunjenje on odabran, biti krunisana dosad nezabeleženim uspehom u životu ijednog prethodnog pape“.[
9]
Jaka je stvar reći, ali se mora reći glasno i otvoreno citirajući jednog pobožnog, starog ruskog Pravoslavnog monaha: Čini se već da papstvo ima „organizacioni zadatak
pripremanja Antihristovog prestola“.[10]
Znamo da će Antihrist vladati jednom, svetskom međunarodnom „Crkvom“, a takođe znamo da će većina ustanovljenih crkvenih organizacija sveta biti odvučena u ovu svesvetsku „Crkvu“
To vreme još uvek nije došlo, ali se približava velikom brzinom, jer papstvo sada samo sebe prikazuje kao
jednu silu, koja ne samo da može, već i komanduje pažnjom čitavog sveta, kako hrišćanskog, tako i nehrišćanskog.
https://svetosavlje.org/zurba-u-zagrljaj/6/?pismo=lat