Prošlo je skoro godinu dana od kad sam napustio košarkaške strane ovog foruma i mislim da je pravi trenutak da mu dam drugu šansu. Ipak pišem ovde preko 10 godina, a nisam neko ko tako lako napušta svoje.
Mnogo se toga izdogađalo u međuvremenu - došao Pavlović, otišao Gagić, došao/otišao Akojon i otišao Nikola. Vezali smo 12 (ili beše 13?) pobeda u finišu sezone, ali poklekli kada je bilo najbitnije. Nismo uspeli da uđemo u Evroligu, pa da osvojimo domaću titulu a onda odustali i od Evrokupa. Najuspešniji dvojac u istoriji domaćeg klupskog sporta je otišao iz Partizana a klub preuzeli bivši igrači. U novu sezonu ulazimo sa najnižim ikad ambicijama, plan je dugoročan i zasniva se na stabilizaciji.
Po meni je promena dobra stvar, pa i u ovom slučaju događaje iz sezone 2014/15 posmatram optimistički. Prvo, postalo je jasno da ako želimo da budemo svoji ne smemo da kopiramo tuđe poteze. Dolasci Pavlovića (2x) i Mačvana kao i dovođenje Akojona su nam bili korisni jer su definitivno pokazali da mi tako ne možemo da funkcionišemo. Partizan je mašina za pretvaranje perspektivnih u vrhunske igrače i nikakva instant rešenja kod nas ne daju rezultate, moramo se vratiti na svoj put umesto da hodamo tuđim. Drugo, pokazalo se i da se sistem u klubu ne može zameniti radom jednog čarobnjaka, koliko god moćan taj čarobnjak bio. Treće i najbitnije, pokazali smo koliko smo moćna grupa zaljubljenika u košarku i klub, više puta i time poslali jaku poruku raznim ološima da se drže podalje od KK Partizana.
Danilović je otišao krajem Avgusta. Ako bih imao moć da promenim jednu stvar u ovoj godini, to bi bila ta. Ne u smislu da on ostane, već da ode tačno 2 meseca ranije, po završetku KLS. Odugovlačio je i time nemerljivo oštetio klub - ispušten je Nikola a vreme za pripreme i formiranje tima potrošeno uzalud. Vodio je klub vrlo loše u poslednjih 5 godina i njegov odlazak je bio neizbežan, nažalost to je kasno shvatio. Ipak, on ostaje zapisan u istoriji kluba kao najuspešniji predsednik i neko ko nas je izvadio iz slične situacije pre 15 godina. Veliko mu hvala.
Vujošević nije otišao, on je oteran. Mnogi slave a mnogi su ogorčeni i odriču se kluba u afektu. Iako sam siguran da je bilo boljih načina da se situacija sa Duletom reši, smatram da je njegov odlazak takođe bio neophodan. Previše toga je preuzeo na sebe u predhodnom periodu, nije mogao da sve preuzete odgovornosti kvalitetno obavlja i zamerio se mnogima kojima nije smeo - da budem jasan, mislim na ljude koji su u klubu vredno radili i one koji su iskreno hteli da mu pomognu. Svojim žestokim istupima u odbranu kluba je navukao gnev diktatora i njegovih poltrona, na čemu mu skidam kapu, ali je to još jedan razlog da ne bude deo perioda konsolidacije kluba. Nisu nam potrebni dodatni klipovi u točkovima dok guramo uzbrdo.
Najbitnije pitanje, šta će biti sad? Ono čemu se treba radovati je da smo klub spasili. Da, mi navijači smo ga spasili - posetom protiv Levskog, preko GrobariZaNas, skupom ispred stadiona nedavno. Dali smo najmoćnije poruke bez da progovorimo i reč, time smo zadržali klub u porodici. Jasno je bilo da nećemo pristati na malverzacije imenom i grbom, da nikada nećemo navijati za neki KK Partizan Mega Beograd i da političari nisu poželjni (Iako već kontrolišu sve u državi pa se mora s njima šurovati, barem direktno ne smeju da se šepure kod nas).
Nakon toliko godina radovanja, strpićemo se u naredne 2-3 (inače, jedna je već prošla) i uživati gledajući golobrade momke kako ostavljaju srce na parketu i izrastaju u asove. Titule trenutno niko ne očekuje i to je dobro, Grobari su košarkaški vrlo pismena grupacija koja zna da ceni stručan rad, da prepozna napredak igrača i tima i da uživa u igri a ne samo u titulama. Klub nam vode Pek, Mića, Pera i Kecman - ljudi od poverenja koji će bez sumnje dovesti i ljude od struke da im pomognu. Treba im naša podrška i biće sve u redu.
Što se foruma Krstarice tiče nadam se da će biti malo prijateljskije mesto na kome će se ubuduće analizirati košarka a ne ličnosti. Dva čoveka iz KKP koja su bila trn u oku većini više nisu faktor, a sveže odmrznuti suparnički klub sada ima otvoren put prema prvoj tituli u ovom veku, Evroligi, još bombastičnijim naslovima u novinama... Nema razloga da se bilo ko bavi ljudima u nekonkurentnom Partizanu, a mi možemo da zaboravimo Ivu Lola Ribara, zažmurimo na "uspešan marketing", "sposobne funkcionere" i okrenemo se samo sebi. Ne očekujem ovo odmah, ali se nadam da lečenje frustracija neće trajati još dugo. Neki će možda ponovo gledati na KKP kao na svoj klub, mada u to iskreno sumnjam - ima Pek svojih mana, Pera je neiskusan (tj "neznalica") a verujem i da će se pronaći novi razlozi zbog kojih KK Partizan ne valja a mi koji ga volimo nismo normalni ili dovoljno inteligentni. Nemam nameru da se time bavim, nadam se da neće ni ostali Partizanovci. Ako se konačno pojave ti dokazi o pljačkanju kluba i neko završi na sudu / u zatvoru, možemo tad.
Braćo Grobari, pozdravljam vas! Budimo uz klub kada čini one najteže prve korake na putu ka ne tako davnim vrhovima!